I skyggen under pergolaen har jeg et langt forårsbed med mange løgplanter, som vi kan se på inde fra stuen. Krokus og vintergækker, perlehyazinter og hyazinter, påskeliljer, pinseliljer, vibeæg og skyer af lyseblå kærmindesøster, fylder bedet med klare farver indtil juni, hvor bregner tager over sammen med storkonval - og de allestedsnærværende italiensk ingefær.
I dette bed vokser også liljekonval, som jeg holder meget af, men dem skal jeg lede længe efter blandt de mange løgblade. Det er noget andet med den statelige storkonval, som stikker op over alt andet og blomstrer diskret sammen med klatrehortensier i hvidt.
I dette bed vokser også liljekonval, som jeg holder meget af, men dem skal jeg lede længe efter blandt de mange løgblade. Det er noget andet med den statelige storkonval, som stikker op over alt andet og blomstrer diskret sammen med klatrehortensier i hvidt.
De gamle stauder som kan holde sig selv oppe er ved at få min interesse, for de passer fremragende til mine halvvilde bede, og netop konvallen er en plante som er elegant i sin vækstform hele sæsonen.
Der behøver ikke engang være blomster på konvallen, for den tiltrækker opmærksomhed alene ved sin udbredte form og store blade, præcis som bregnerne. Den tilfører simpelthen et skær af lysegrøn frodighed, som ikke kan overvurderes i denne halvmørke krog af haven.
Også i efteråret glimrer storkonval med smukke gule farver sammen med hortensierne, og holder formen med sit 'springvand' af gule bladstængler helt ind i vinteren.
I kolonihaven har jeg storkonval plantet ud i græs og skvalderkål - og den får endda lov at stå i fred for rådyr og snegle - ligesom bregnerne. Jeg fik min konval som en lille rodstump for år tilbage, og hvert år lægger den til i antallet af stængler, så nu overvejer jeg om den skal deles og flytte ud i andre skyggefulde dele af haven.
Der er også fine ting og planter hos dig endnu. Jeg må så sige, at hverken den ene eller den anden konval er mine favoritter. På Samsø bredte de sig vildt i skoven og i andre bede, hvor jeg havde tilladt dem at komme ind, de får ikke lov at være her i haven på Fyn, der er meget andet at bruge plads og jord på. Men jeg medgiver dig, at de ser fine ud hos dig, og det er en stor fordel, at hverken rådyr eller snegle er vilde med dem.
SvarSletKnus fra Lisbeth
Jeg mener heller ikke vi behøver være enige om hvordan haven skal se ud - vi har jo forskellige udgangspunkter allesammen. Jeg ville blot gøre opmærksom på en god gammel staude man ikke hører meget til mere. Fjerbusk er også på programmet her hvor jeg leder efter det robuste med dekorative blade - som ikke skal bindes op:-)
SletHilsner fra Ulla
Ja vi skal da gøre opmærksom på det, vi synes om, måske vil andre også kunne lide den eller de planter, men man må prioritere, når man nu har mindre plads end man er vant til.
SletKnus
Storkonvallen ser ut til å trives godt hos deg, Ulla. Det er jo godt at den får stå i fred for rådyrene hos deg. De er så fine ja, og krever lite stell. Ditt siste bilde er så morsomt, og jeg tror ikke at jeg har sett de sånn før.
SvarSletHilsen Marit
Her hos mig er det en langsomtvoksende staude som bliver på sin plads, men den klarer både skygge og tørke rigtig godt og jeg synes den er dekorativ. Det sidste billede er sådan den ser ud nu, men snart falder den sammen. Jeg synes også den ser sjov ud nu.
SletHilsner fra Ulla
Pusigt min storkonval er ikke så villig til at sprede sig. Men måske kommer den lige pludseligt. den er nemlig rigtig god.
SvarSlethilsner Gunvor
Den spreder sig heller ikke her, men bliver bare større år for år, og det må den gerne. I det hele taget synes jeg godt om formen på hele planten - og navnlig dens robusthed, som nok kan være nødvendig efterhånden.
SletHilsner og tak Gunvor!
Ulla
Storkonvallen er både elegant og grovillig. Desværre er den også særdeles populær hos nogle larver her på matriklen.
SvarSletDet er lidt spøjst, for her har der aldrig været larver på. Kunne tænke mig det var liljebillens larver måske?
SletHilsner fra Ulla
Hej Ulla!
SvarSletÄr lite osäker om jag tänker på samma växt, hos oss kallas den i så fall för Getrams eller Storrams. Polygonatum multiforum, och odoratum. Jag har en mindre variant än din. Min har inte spridit sig den finns bara där jag planterade den, och har inte vuxit särskilt mycket.
Hälsningar Marika
Jo, det er den samme plante mener jeg: Polygonatum multiforum, som er en god gammel skygge-staude, men der findes sikkert andre varianter. Min plante bliver også på samme sted, men vokser langsomt ud til siderne og får flere skud hvert år, så den er nem at styre.
SletHilsner fra Ulla
Jeg gravede mine storkonvaller op og smed dem væk for nogle år siden. Det var lidt trist at grave dem op, for det er flotte og robuste planter, og så har de en elegant vækstform med de stive stængler og de store blade, der breder sig ud til siderne. Men hver eneste sommer blev alle bladene spist af store larver, der sad tæt på planterne, de levnede kun bladribbene. Det var så ulækkert.
SvarSletDet er godt, du kan have dine planter i fred for larverne. Det ser flot og frodigt ud med storkonvallerne og klatrehortensiaerne og alle de andre planter, der totalt dækker jorden.
Hilsen Elna
Gad vide om det er en speciel jysk larve der æder både dine og Maries planter? Jeg håber da ikke de finder frem til mig, for som du kan forstå er jeg glad for min storkonval:-)
SletSelve bedet er jo ret vildtvoksende og har sit højdepunkt i foråret, så der kræves nogle kraftige planter senere på sommeren, og det får sandt at sige ikke megen opmærksomhed på den tid. Det er et sted med tør skygge, så jeg er bare glad for at jorden er dækket!
Hilsner og mange tak fra Ulla