søndag den 30. marts 2025

Sommertid og fugletid

Fugle i haven er som regel en stor fornøjelse og det er de stadig. Det er jo en fornøjelse når de flytter ind i fuglekasserne vi lavede for et par år siden, og i år er et blåmejsepar begyndt at pendle frem og tilbage med foder til denne kasse lige udenfor soveværelset, så det er det første man ser når man vågner.




Noget andet er når de graver i urtepotterne og smider mosset ud på fliserne,



eller æder alle mine hornvioler. Jeg kunne ikke forstå der næsten ingen blomster var, indtil jeg så at gråspurvene æder kronbladene, så kun midten af den lille blomst sidder tilbage. Her er den lige gået i gang, og dagen efter var der to blomster tilbage. Forhåbentlig stopper det når der er lidt mere føde senere på foråret!



Jeg har ellers nydt at opgradere potterne på terrassen og få ryddet en mængde gran væk så jeg kunne gøde og tilføre ny jord, men jeg lægger en del sten på for at få solsorten til at søge sin føde andre steder.


Primula er tilsyneladende ikke interessante, så de får lov at stå i fred i både potter og bede.




I haven myldrer det frem med påskeliljer, også i dette bed som er blevet endevendt af muldvarpen hele foråret.



Fasanerne kommer hver dag på besøg, og de laver ikke ravage.


De kommer så ofte at det er lykkedes dam at få lavet en hel lille veksel i græsset fra deres foretrukne hul i hegnet. Man kan se den til venstre for bænken.



Nu er det sommertid og heldigvis kom den med lidt regn til os. 5 mm når vi nok op på, og det vil sige at hele marts ender på 11 mm, hvilket ikke er prangende. Når man tænker på sidste år hvor vi nærmest sejlede ind i foråret... Nå, men det er en god dag til at male påskeæg, så det gør jeg:-)

mandag den 24. marts 2025

10 år med kolonihave

2014

Det var i julen 2014 jeg købte min kolonihave på 400 kvadratmeter i en lille forening midt i Præstø. Jeg boede dengang i en meget lille lejlighed i nærheden og havde savnet en have i en del år, så planen var fra starten at kolonihaven skulle kunne bruges hele året rundt med prydbede, træer, buske, stedsegrønt og køkkenhave. 



2015

Haveplanen tegnede jeg i vinteren 2015 og i marts begyndte vi på anlæggelsen. Den lange smalle have blev delt på midten af grus-gange og en takshæk - mod øst en rund køkkenhaveafdeling og mod vest en firkantet staude/terrasse-afdeling. Allerede det første år fik vi den grundlæggende struktur på plads og køkkenhaven var det første der kom i brug.




Der var gravearbejde i hver weekend, for vi flyttede masser af jord til vi fik nogle vandrette niveauer i bedene og alle gange blev gravet ned under niveau. Mod slutningen af sæsonen så det sådan ud. 




2016

Dette år var køkkenhaven klar til start og jeg tror det til dato er vores bedste år med grønsager. Vejret må have været med os og givet passende mængder regn, sol og varme, og lige meget hvad vi puttede i jorden voksede det utrolig godt. En ren fornøjelse!
   Vi fik bygget et lavt espallier rundt om køkkenhaven og det lange bed blev plantet til med blåbær i den ene side og asparges i den anden.



I kanten af haven plantede vi mange buske, bregner og stauder, men halvvejs inde i året købte vi også hus og have sammen lige udenfor Præstø, og så gik der en del tid med at indrette det nye hus.



2017

I 2017 var det blevet kolonihusets tur til en overhaling, og dette år måtte haven for en stor del klare sig selv. Det lille hus er sandsynligvis et af foreningens ældste - fra 1950'erne - så der var en del træværk der skulle skiftes, til gengæld er det kun på 6 kvadratmeter.



Haven var fuld af bunker af byggematerialer mens vi byggede et nyt skur på husets gavl og dernæst renoverede alt træværk, vinduer, døre og tag på det lille hus.




2018

I 2018 havde vi et mystisk vejr. Her hos os blev marts en rigtig vintermåned med sne i store mængder og dernæst sommervarme og tørke frem til august. I haven visnede planterne hurtigt ned og grønsagerne blev nærmest kogt på roden, så vi koncentrerede os om at indrette vores lille hus indvendigt, da havearbejdet var reduceret til vanding. I maj så det stadig ret godt ud og guldregnen blomstrede dejligt.  









2019 og 2020

I disse år gik det meste af energien til haven derhjemme...



2021



2021 var året hvor rådyr flyttede ind i kolonien, og vi byggede net over 'luksusbedet', altså asparges- og blåbærbedet, og af de sidste rester træ en portal mellem den firkantede og den runde del af haven. Denne portal bestående af træ, rionet og et kæmpe fuglehus har siden sat sit umiskendelige præg på vores have:-)

2022

Største projekt i dette år var da vi fik skåret de høje tuja bagved huset ned i april måned. Det giver en masse lys i haven da dette er den vestlige ende af grunden, men man skulle lige vænne sig til at kunne se 'verden udenfor'.


2023

Nu nærmer vi os nutiden og denne lange beretning sin slutning. De senere år har været præget af rådyrenes hærgen, men også af en stormflod, som i oktober 2023 væltede den dejlige guldregn og flere andre ting i haven.
   Det er dog godt at takshækken er vokset til og den pilebladede pære danner tag over hækken. Haven er blevet ret nem at holde og vi nyder stadig at være der. 




2024

Sidste år begyndte foreningen at hegne hele kolonien ind mod rådyr og jeg håber vi kommer i mål med dette projekt i år. I vores egen have satte vi rådyrhegn omkring køkkenhaven for dog at få grønsagerne for os selv, og det har virket.



Haven er en dejlig legeplads og vi tilbringer gode timer her i selskab med familie, venner og hyggelige naboer - som regel med en kaffetår - men den giver sandelig også megen motion og frisk luft både til krop og sjæl. Idéer er der stadig nok af, og i år har vi planer om en funktionel kompostplads og et hegn ved terrassen. Der er stadig meget at glæde sig til!



søndag den 16. marts 2025

Chill faktor

Vi fik lige et dyk med køleskabstemperaturer ovenpå det smukke vejr i sidste weekend, og i dag er det både overskyet og blæsende, så chill faktoren er nok ikke meget over 0. Det er jo typisk for marts i denne overgang mellem vinter og vår, og ikke overraskende for hverken mennesker eller planter. Vi holder os inde i varmen og forårsplanterne holder klogeligt knopperne lukkede. For et par dage siden kom der et kortvarigt snefald fra nord, og da det er den eneste nedbør vi har fået i denne måned tog vi gerne imod. Godt 5 mm.




Inden sneen kom fik jeg lige givet hornviolerne 'dyne på' i form af noget mos, men de skal jo nok klare sig endda:-) 



Og ellers går det ganske langsomt fremad mod varmere tider. Vintergækkerne står endnu og strækker sig på tå mens dorthealiljerne dukker op her og der. De er jo også fine.




Primulaerne er driftssikre i al slags vejr og bedene er ryddet for gamle staudetoppe, mens græsserne allerede skyder nye skud efter de blev klippet ned. 




En enkelt gruppe tete-a-tete påskeliljer er lige på nippet til at springe, og det er så langt vi er nået her - men der stadig længe til påske:-)