Det er den helt rigtige årstid at grave sig ned i arkiver, bøger og blade. Både for fornøjelsen ved alt det grønne og blomsterne, som man savner her og nu, men også for at finde inspiration til den nye sæson.
Jeg har kigget tilbage i billeder fra de sidste knap 10 år, hvor jeg har haft mulighed for at rode med jord og planter og har dokumenteret det digitalt. Det er blevet til en mindre samling billeder af primært sommerblomster, stauder og køkkenurter, hvor jeg selv synes kombinationen af forskellige arter er lykkedes godt.
Her er vi i maj måned hvor et lille staudebed domineres af påske- og pinseliljer, en klassisk fin forårskombination, som ikke er original, men bare dejlig.
Hvad jeg bemærker er Cypressen nede i højre hjørne - en solcypres - som med sin gule farve bare sætter prikken over i'et, både fordi den supplerer farveskalaen, men også fordi den med sin kompakte runde form giver kontrast til de lodrette linjer i løgplanterne. Den blå bjørnegræs er også god, da den spejler de blågrønne løgblade. I det hele taget uundværligt med flerårige bladplanter sammen med de mere flygtige blomstrende.
Også maj i et lidt større staudebed, men et helt andet indtryk. Det bedste her er de rødlige blade fra silkepæonerne (venstre side), som harmonerer med - og forstærker - tulipanernes røde toner. En lille stenurt i blomst, et par rødbladede alunrod, samt porcelænsblomster i knop er også med i koret og får det til at klinge, mens de gule benved giver en nødvendig kontrast.
Nu er vi i starten af juni lige før det hele springer ud, og her har heldet været med mig og placeret et vildfarent frø af fingerbøl i tæt kontakt med lammeøres sølvfarvede blade. Det løfter hele bedet på et blomsterfattigt tidspunkt.
De tilfældige kombinationer skal man også tage imod, for de er måske bedre end det man selv kunne være nået frem til, og jeg kan huske at jeg efterfølgende spredte frøene fra fingerbøl i hele bedet.
Også her råder tilfældet, som har sået en fin mørk akeleje lige foran en klump knopurt. En virkelig god farvekombination tidligt på sommeren.
I køkkenhaven er det dejligt med sommerblomster, hvis der er plads til det. En række hjulkroner og morgenfruer i fuld blomst er rent guf for øjet og for hundreder af bier, som holder fest her i ugevis. Et godt overskud til store sommerbuketter også.
Majs fylder meget i en lille køkkenhave, og man ved jo aldrig hvor meget man får ud af det, når vejret driller, så jeg kan godt lide at sætte majs sammen med noget mere driftsikkert. Her er en kombination af majs og sort-røde solsikker, som klædte hinanden godt. Jeg såede frøene samtidigt og de fulgtes pænt ad i højde og drøjde. De hvide hanblomster i toppen på majsen kom frem samtidig med solsikkeblomsterne og det virkede ikke som om de generede hinanden.
En anden god selskabsplante til majs er græskar. De to planter fylder hver sit "rum" på den begrænsede plads i højbedet; majs i højden og græskar slynger sig overalt forneden. Her er der vistnok 2 græskarplanter, men 1 havde været mere end nok, og beskæring slipper man ikke for.
Der er en god kontrast mellem vækstformerne på de to slags planter, men jeg må indrømme at de også begge kræver varme, så jeg har været heldig med vejret dette år.
Dette er en frisk farvesammensætning i et blandet urte- og blomsterbed. Det er en yndlingsplante hos mig; den gulbladede Merian, som har fulgt mig rundt i mange år fra have til have. Faktisk er den ikke alene køn, den smager også af mere end den grønne Merian og er lidt lavere og tættere i væksten med nærmest lyserøde blømster.
Her er det 2 dejlige krydderurter som blomstrer samtidig i juni og virkelig supplerer hinanden godt: purløg og lægesalvie. Utroligt nemme planter, som vil gøre sig godt i både urtehaver og staudebede. Salvien er stedsegrøn med grågrønne blade, og kan fint erstatte Lavendel. Italienerne bruger den flittigt i kødretter.
Men nu til noget helt andet...
Et rigtigt problembed oprindelig anlagt og tilplantet med roser for at skjule nogle kedelige installationer, men anbragt på et offentligt stisystem og på en varm sydvendt plads. Roserne trivedes i hvert fald ikke her, kan jeg røbe. Der skulle mere robuste idéer til.
Løsningen blev efterhånden stedsegrønne buske - taks og Cypresser - sammen med flere forskellige græsser. Alle planter valgt udfra deres tørkeresistens og for græssernes vedkommende variation i vækstform og blomstringstidspunkt. Som man ser godt suppleret med tulipaner og Hyacinter i foråret og trædebregne som bunddække hele året rundt.
Dette er en heldig kombination af stauder, buske og bregner, som jeg har vist mange gange, men den fungerer bare for mig. Tror det handler mest om fine bladformer og -farver, lige fra den japanske Ahorn og Astilben, som spejler hinanden i både form og farve, til Geraniums store brogede blade og bregnens dejlige "palmeblade".
Og her en anden heldig sammenplantning af brogetbladet klokkebusk (som blomstrer lyserødt tidligere på sommeren sammen med Geranier) og så den mørke sommerfuglebusk, hvis blomstring falder sammen med Merians.
Jeg kan godt lide de hvidkantede blade på klokkebusken som lyser op på baggrund af ligusterhækken og klæder de gråfiltede blade på sommerfuglebusken. Faktisk noget at glædes over hele sæsonen.
Nu er vi godt henne på sommeren i et staudebed rigeligt suppleret med Tagetes. Det fungerer så fint sammen med Montbretiaen, her hvor dagliljerne er afblomstret. Et bed som spreder solskin i haven på selv den gråeste dag.
Endnu senere på året må der forstærkning til i form af potter med krysantemum. I en lille have kan det lade sig gøre at tilføje farveklatter i form af billige købeplanter, og det er jeg bestemt ikke for fin til at benytte mig af. Bare se hvor det pynter her
- og her hvor en potte med frøkenhat falder rigtig godt i hak med den røde græs.
I dette bed er der så mange forskellige bladformer og farver at det egentlig er nok. Alligevel dryssede jeg et par lyngplanter ud for at forstærke de rød-lilla farver i Asters og Pæoner.
For mit vedkommende skal haven først og fremmest tjene et æstetisk formål, og derfor er det interessant at finde gode plantekombinationer, man bliver glad at at se på. Jeg er sådan set ret ligeglad med at holde liv i eksotiske vækster eller fremavle specielle krydsninger, dyrke kartofler til hele vinteren eller byens længste gulerod.
Det handler om at det der er trives og ser flot ud, gerne året rundt, men i hvert fald med så lang en sæson som muligt. Altså kræver det planter med meget forskellig vækst både i udseende og blomstringstid, men også planter som netop kan lide min jord og placeringen i haven.
Robuste og villige, nemme og dekorative. Og som med et puslespil hvor låget er blevet væk (kender I det?) skal jeg bare regne ud hvor hver brik skal være. Det kommer nok til at tage resten af livet da kombinationerne er talløse og sortimentet udvides konstant, men jeg glæder mig til at komme videre med opgaven og finde nye puslespilsbrikker, som passer perfekt sammen.
Hej Ulla
SvarSletDette var virkelig et flott innlegg med mange fine bilder og farger! Det er fint å sammenligne det med et puslespill, og du har lykkes veldig godt i å få de ulike fargene og nyansene til å passe til hverandre. Jeg likte spesielt godt bildet med det røde gress. Helt nydelig!
Tusind tak skal du have! Det er jo vinterens "havearbejde" jeg her er i gang med, og det foregår heldigvis under afslappede former med benene oppe i sofaen, så det er bare hyggeligt.
SletHav det rigtig godt!
Hilsner fra Ulla
Hej Ulla.
SvarSletSpændende emne og smukke sammensætninger. Det er ofte det, der har sået sig selv, der lige giver bedet det sidste, som mangler.
Hvor fra har du de gulbladede merian, oregano? Hvis de er lige så flittige som de grønbladede, er det nok blot at smide nogle frø, og så har man dem i haven? Jeg har kigget efter frø på nettet, efter at have læst her men det ser ikke ud til de er så almindelige. Vitskøl Kloster reklamerer med gulbladet oregano men det ser ikke ud til, de er der.
Hilsen fra Mette.
Helt rigtigt. Det uventede er ofte netop det geniale træk man aldrig selv ville tænkt på, det der gør hele forskellen.
SletDen gulbladede har været med mig i 30 år (gud bevares, er jeg så gammel?). Jeg gravede den op hos en gammel gartner - som gik under kælenavnet "Muldvarpen" - her på egnen, og befriede den for en del ukrudt inden den kom i jorden hjemme hos mig selv. Jeg tror ikke den frøsår, men den danner hurtigt en stor bred klump, som kan deles, så der kommer altid en god portion med til næste have. Desværre ved jeg ikke hvad den hedder, men du skal være velkommen til at få noget med hjem en dag.
Hilsner fra Ulla
Origanum vulgare 'Aureum' må være plantens navn. Underligt at den ikke frøsår, når den er 'vulgar'.
SletJeg kommer desværre ikke til Sjælland Ulla, det kunne ellers være hyggeligt at møde dig.
Den ser ikke ud til at være almindelig i Dk, jeg har indtil videre kun stødt på den på engelske sider.
Tænk engang, jeg har en art som ikke er almindelig i DK... Der kan man se. Men du har sikkert ret i navnet, det lyder da meget sandsynligt med en Aureum. Kan du skaffe frø fra England, eller har du helt opgivet nu? Håber du finder en løsning i hvert fald.
SletHilsner fra Ulla
Jeg har ikke opgivet men prøver at finde uden at skulle over UK. Min have har nu af mig fået lov til at blive skov med lysninger, der vil den lille lysende gule passe fint. Måske jeg mod betaling kan overtale dig til at sende mig en lille klump på et for dig passende tidspunkt? Bare et forsøgsspørgsmål.
SletJa, du kan da sagtens få en lille bid, når vi kommer lidt henad foråret, men jeg har ikke prøvet at sende planter før, så jeg skal lige finde ud af hvordan.
SletTror du man kunne putte en lille plante i en plastikpose og dernæst ned i en prøvekuvert? Den er jo en ret taknemmelig overlever, som du kan forstå. Eneste problem er postvæsnet...
Vi finder nok ud af en løsning!
Hilsner fra Ulla
Flotte billeder og bedkompositioner.
SvarSletDet er sjovt med de der tilfældige kompositioner - er ret vild med den med lammeøre og digitalis.
Da jeg anlagde mit Flammebed og bl.a. satte mine orange montbretia i bedet anede jeg ikke, at den sommerfuglebusk, der stod der ville blive blålilla. Det ser så helt fantastisk ud med de to farver - komplementærfarver, som de jo er.
Ja, den kombination har jeg selv haft engang. Det var blot tallerkensmækker sammen med en flot mørklilla bønne. En ret fræk sammensætning, som virkelig liver op.
SletMontbretia er en yndlingsstaude hos mig, og den fungerede også fint i en tidligere have sammen med en række Sargent paradisæbler tone-i-tone (bær og blomster).
Mange hilsner fra Ulla
Sikken nogle flotte billeder som du rigtigt er gået i dybden med, så man hører om, hvad du er glad for ved de forskellige bede. Det indlæg har du virkelig haft fornøjelse af at lave, det er et super indlæg.
SvarSletHilsen
Lisbeth
Ja, du har luret mig - jeg hyggede mig gevaldigt med at trawle gennem masser af billeder til dette indlæg. Men godt der er andre som kan bruge til noget!
SletHav det godt her i kulden!
Mange hilsner fra Ulla
Sikke en masse flotte plantesammensætninger - det er ikke til at forstå, at inden længe begynder det forfra igen:)
SvarSletJa, det er både dejligt og lidt skræmmende. Dagen er vist blevet ca. 20 min længere allerede.
SletHilsner fra Ulla
Hej Ulla
SvarSletdet ser da rigtig godt ud, man kan godt se at der er tænkt over sammesætningerne:)
Jeg synes nu ikke dere er en modstrid mellem at det ser flot ud og at det er specielt det man har i haven, du kan endda ofte lave nogen uventede kombinationer med de mere specielle ting.
Ha en dejlig ny uge!
Ikke et ondt ord fra min side om specielle planter. Jeg er fuld af beundring overfor jer som orker det, og oven i købet prøver at forædle og opformere selv! Det er bare ikke der jeg har mine stærke interesser. Jeg er meget glad for at kunne læse om alle specialinteresserne hos jer andre, og prøver efter ringe evne at følge med. Det er blot nemmere at få bede til at se flotte ud, når planterne trives af sig selv og ikke skal pakkes ud og ind eller have andre foranstaltninger.
Slet- Og selvfølgelig kan eksotiske planter se fantastiske ud!
Håber ikke jeg har skabt ufred hos specialisterne p.g.a. min egen dovenskab.
Mange hilsner fra Ulla
Godt å kunne ta frem bilder på vinteren og kose seg med. Likte veldig godt sammenplantingen av mais og gresskar:) Jeg fikk til to maiskolber en sommer her jeg bor, men da var sommeren lang og varm.
SvarSletDet røde gresset var nydelig.
Ha en fin dag!
Tak skal du have. Jeg har hygget mig med at kigge på sommerbilleder her midt om vinteren. Det røde græs havde en kort flot tid i efteråret, men så forsvandt det helt om vinteren. Jeg nød den korte tid, men holder mere af de græsser der står hele vinteren igennem og ser fine ud med gule strå.
SvarSletHilsner fra Ulla