lørdag den 21. september 2024

September som man behager

Jeg har altid været så glad for september, så glad at man nærmest kunne kalde den min yndlingsmåned, hvis en sådan findes, for egentlig er jeg bare glad for årets variationer. Men der er nu noget særligt ved netop denne tid hvor alting modner, nætterne bliver kølige og tempoet er behageligt.
   Vi vågner for tiden op til disse ostevinduer hver morgen, og heldigvis er fugtigheden på ydersiden af ruderne og forsvinder efter et par timer så vi kan kigge ud.



Fugtighed har der ellers ikke været meget af og regn er blevet en mangelvare. 30 mm blev det til i juli, og det samme i august og september, så jeg gik en runde den dag vi sidst fik 8-10 mm, for det var jo en festdag.




Det var en fornøjelse at se det dryppe fra blade og frugt selvom edderkopper og stankelben forsøgte at finde et sted i tørvejr. Denne havde søgt ly under en pære - og i øvrigt er det vist en mejer. Stankelben har nemlig vinger:-)







Fra havemarkedet på Rønnebæksholm hjemførte jeg blandt andet denne blåskæg, som giver et tiltrængt farvedrys i en hård tid. Humlebierne blev meget glade for de fine blå blomster, og lod sig ikke mærke med regnen.



Og ellers er det en fornøjelse at følge græsserne, som netop er på højden i denne måned. Dem har jeg ikke fortrudt, og de udfylder deres rolle i både nye og gamle bede. Mit nye 'bænkebed' er f.eks. ved at få det udtryk som jeg havde tænkt, og det bliver bare bedre når det hele vokser til. Her er det Miscanthus sinensis Morning Light der lyser op bag bænken, citrontimian som bunddække og en dværgsyren til hver side.



I solbedet er det Miscanthus sinensis Maleparthus som pranger nu, og rønnebærtræet i baggrunden stråler med sine blanke bær.






Det nye græsbed har klaret sig igennem første sæson, men græsserne er ikke dominerende endnu. Kun de gamle græsser som blev flyttet fra terrassen (Calamagrostis Karl Foerster) fylder lidt, og ovenover blomstrer staudesolsikken stadig. 


Lidt blomster er at finde rundt omkring, men desværre svigter de fleste af sankthansurterne, og de plejer at være dominerende, så jeg håber bare de kommer igen næste år. 'Sommerens sidste farvel' har haft en behersket blomstring, men den har dog overlevet og det må jeg være tilfreds med.





Vi skal snart høste æbler, senere kommer pærerne og lige for tiden har vi en overflod af sveskeblommer. Kastanjerne er et helt kapitel for sig. Der er noget at glæde sig til, hvis ikke grenene bryder sammen under vægten af de mange store nødder - og der er jo nok næsten en måned til de er spiselige.




10 kommentarer:

  1. Jeg er så imponert over alle dine forskjellige gress. De ser ut til å trives så godt hos deg. De Miscanthus sinensis er så vakre. Hva betyr et ostevindu? ;) Vi opplever det samme her på vinduene. Jeg har aldri hørt om det før, så derfor spør jeg. Kastanjene ser så dekorative ut. De blir vel brune når de blir modne? Den grønnfargen de har nå er jo helt nydelig.

    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er også glad for at have fået øje på græsserne. Det virker næsten som om det er det der trives bedst i min have. I gamle dage havde butikker der handlede med ost vand som løb ned ad ruden (på indersiden). Efter sigende var det for at dæmpe lugten af ost, og derfor kalder jeg det et ostevindue:-)
      Kastanjerne bliver mere brune inden de åbner sig, men de er jo flotte også nu. Vores nabo kalder kastanjen for pom-pom-træet.

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  2. Ja regn er noget af en mangelvare. Overfladen, dvs græsset er ret fugtigt, men så snart man graver lidt ned er det knastørt. Og grave skal man jo hvis der skal plantes eller laves nye stenkanter.
    De er så flotte dine græsser. Jeg har et par enkelte lave ukendte der trives. Men alle de flotte jeg har købt i årenes løb, vil ikke. De overlever som regel ikke den første vinter.
    Vi kan ikke nå vores svedskeblommer, men har en del æbler. Jeg lægger juleæblerne til sol så de får den rigtige røde farve. De smager næsten bedre nu end til jul, syntes jeg.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det mærker du vel også Gunvor. Vi kunne virkelig godt bruge nogle dages silregn, men det er der vist ikke udsigt til. Jeg har to staudebede i kolonien der skal lægges om, men det må vente til jorden er mere fremkommelig. Den er stenhård lige nu.
      Jeg er lige ved at tro græsser er skabt til min have, for det er ved at være det mest vellykkede her, og det er jo godt der er noget der vil. Jeg klipper dem først ned i det tidlige forår.
      Vi kan nå nogle af blommerne, men ikke pærerne. Æblerne får lov at falde ret blødt på græsset og så tager vi dem derfra. Mine 10 pigeoner (største høst hidtil!) ligger i en vindueskarm og soler sig, men jeg tror ikke de holder helt til jul. Jeg kommer nok til at spise dem forinden:-)

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  3. Godt I fik lidt regn, håber der snart kommer mere, jeg kan også bruge mere, vi får se.
    Det ser ellers godt ud med alle græsserne og alt det andet. Blåskæg har jeg også, men den er ikke så stor som din. Flot rundt om bænken, det ser godt ud. Flot solnedgang, vi har kun tåge og ser ingen aftensol for tiden, ja og slet ingen morgensol, i dag skinnede den fra kl. 11.
    Knus fra Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, man lever i håbet, og næste uge kan bringe os lidt lindring. Jeg fik den fine blåskæg hos Peter Hansen (ja, ham med haven på Lolland) for 65 kr., og det var bare det halve af prisen i planteskolen, så han er billig. Han har jo selv lidt planteskole i sin have, men tager altså også til plantemarked.
      Græsserne bliver vist vejen frem i hvert fald i den ydre ende af haven, og det er dejligt der er noget der lykkes. Vi har også haft gråvejr i flere dage, men nu er solen kommet til os de seneste par dage, og vi nyder havelivet!

      Knus og tak Lisbeth!
      Ulla

      Slet
  4. Skønne septemberbilleder fra din have. Græsserne står fint. Det er ikke bare farver, de leverer, men også noget liv og nogle elegante former. Jeg har også købt en blåskæg. De holder ikke længe hos os, men er så fine i kombination med efterårsfarverne. Man burde tage sig sammen og bruge 5 minutter på at tage nogle stiklinger hvert år.

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak Marie! Ja, man prøver jo at finde de gode motiver og græsserne er leveringsdygtige, navnlig her i september hvor de blomstrer:-) Jeg håber da min blåskæg kan leve nogle år, for den bidrager virkelig med farve og mad til insekterne. Der knækkede en gren af da jeg plantede, og den stak jeg i jorden, så måske er der allerede en ny på vej...

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  5. Hej Ulla!
    Din trädgård är riktigt vacker, höstens färger är fina. Det är så vackert med de röda rönnbären och fina kastanjerna. Dina gräs är fina, får göra ett nytt försök i vår att få dem att trivas hos mig. Min trädgård har nog gott i vintervila känns det som, och jag med.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, du bor jo også længere mod nord, så din sæson er vel ikke så lang som her. Jeg under dig vinterhvilen Marika! Her venter jeg stadig på de fleste høstfarver, og glæder mig over frugt og nødder imens. Den nemmeste græs jeg har i haven er Calamagrostis, som alle årene har leveret. Ikke så spektakulær, men robust. Prøv at starte med den!

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet