tirsdag den 25. februar 2025

Vinter - og noget om skadedyr

Når vinteren går på hæld kan man se tilbage på en hel masse grå dage, men her i februar fik vi herlig sol og knitrende frost, og så kan man pludselig mærke at dagene er blevet meget længere. Ellers endnu en mild vinter - og denne gang uden megen nedbør. Sne fik vi november, men det var tøsne som forsvandt lige så hurtigt som den kom, og selve vintermånederne har kun givet et par centimeter sne og ikke megen regn.



Øverst et typisk vinterbillede og nederst en dejlig frostklar morgen i februar.
   Fuglene har været få ved fodringen, men måske kunne de selv finde føden i det milde vejr. vi havde dog besøg i de kolde dage af et par faste beboere som duerne, rødhalsen og lidt spurve og mejser plus et større rykind af sjaggere. 
   En enkelt sjagger blev tilbage da flokken drog videre. Den havde fået øje på æblerne i haven og spiste også de brune paradisæbler. Inden solen begyndte at varme for alvor sad den og pustede sig op i træet.


Også duen, som fandt ud af at hente foder i fuglehuset, havde brug for at lufte fjerene i den kolde morgenstund. Utroligt som den kan fylde når det gælder.


Vi har fået ordnet et par nødvendige projekter i kolonihaven i løbet af vintertiden. Først var der nogle store knækkede grene i troldpilen som vi var nødt til at fjerne inden de faldt ned af sig selv. Et noget halsbrækkende job som blev klaret i december,


og her i år har vi brugt en del tid på at skifte 2 rådne stolper som bærer nettet over aspargesbedet. Dette skulle gøres inden tulipanerne begyndte at kigge frem, og det lykkedes lige akkurat, for nu er de allerførste tulipanblade på vej op derinde:-)



Jeg nåede i mål med at omlægge det ene staudebed, og vi fik hentet en masse dejlig tang til køkkenhaven i de gode dage, så jeg synes egentlig vi fik lavet noget af det der skal gøres inden sæsonen starter. Vi har et par ting mere der skal laves i kolonihaven dette år, og det er noget med et stakit ved terrassen og en kompostbeholder i baghaven, men det bliver nok lidt sjovere end det vi har lavet i vinter, så det glæder jeg mig til.




Efter 10 år med kolonihaven har jeg gjort mig nogle erfaringer med både snegle og rådyr. Det handler navnlig om hvilke planter de æder. For år tilbage fandt jeg en liste over næsten snegle-sikre stauder - og den kommer her:

Liste over næsten snegle-resistente stauder:

Ajuga, læbeløs,
Aconitum, venusvogn,
Alchemilla, løvefod,
Aquilegia, akeleje,
Anaphalis, perlekurv,
Anemona, (høst)anemone,
Artemesia, ambra, malurt,
Campanula, klokkeblomst,
Dianthus, nellike,
Digitalis, fingerbøl,
Echinacea, purpursolhat,
Echinops, kugletidsel,
Eurphorbia, vortemælk,
Geranium, storkenæb,
Geum, nellikerod,
Hedera, vedbend,
Hemerocallis, daglilje,
Heuchera, alunrod

    

Iberis, snepude,
Iris, iris,
Lamium, guldnælde,
Lavandula, lavendel,
Lysimachia, fredløs,
Nepeta, katteurt,
Paeonia, pæon,
Phlox, floks,
Polygonatum, storkonval,
Pulmonaria, lungeurt,
Saxifraga, stenbræk,
Salvia, salvie,
Santolina, cypresurt,
Scabiosa, skabiose,
Sedum, stenurt,
Valerian, læge-baldrian,
Veronica, ærenpris,
Vinca, vintergrøn.

 

Men nu har jeg også lavet min egen liste over planter som rådyrene endnu ikke har spist (eller fejet) i min kolonihave. Udvalget omfatter både træer, buske og stauder, men kun dem som jeg selv har afprøvet. Når det kommer til køkkenhaven er intet helligt...

Planter som rådyr ikke har ædt
- endnu

Taks
Tuja
Troldpil
Buksbom
Benved
Spirea
Perikon
Cotoneaster
(Forsythia)
Klokkebusk
Tusindstråle
Rabarber
Høstanemone
Primula
Hasselurt
Silkepæon
Daglilje
Lavendel
Timian
Merian
Salvie
Påskelilje
Løvehale
Løvefod
Fredløs
Vortemælk
Iris
Akeleje
Fingerbøl

Man burde jo kunne kombinere de to lister og derved nå frem til et udvalg som er rimeligt trygt at kaste sig ud i - men måske ikke tilfredsstillende for havefolk med store ambitioner:-)



Ja, det er jo smukke dyr, og måske bliver jeg bare nødt til at eksperimentere videre indtil jeg finder den helt rigtige beplantning. I det nordlige Skandinavien må man slås med elge i haverne og i Afrika er det elefanter der æder afgrøderne, så jeg burde nok ikke være hysterisk...


Hjemme i haven har jeg fået spredt al komposten i 3 af bedene, og er så småt begyndt at klippe visne stauder og græsser ned. Nu hvor frosten er gået af jorden er der stauder og buske der skal flyttes, og dernæst også en hel del gran at fjerne - men først når jeg er sikker på frosten er ovre - og så skal der peppes op på krukker og baljer med forårsblomster. Der er lang vej igen, men jeg plejer da at nå det hele, og muldvarpen er allerede i gang med sit gravearbejde på kryds og tværs igennem bede og græs, så jeg må oppe mig for at følge med:-) Håber bare ikke den får vendt op og ned på forårsløgene.
 




Som man kan se er muldvarpen i gang med en større forårsrengøring, og jeg har bestemt mig til at forsøge at leve i fred med den. I vores tunge, lerede jord er det nok meget godt at få luftet lidt ud og jeg tænker også den får ædt en hel del skadelige larver. Jeg har læst at muldvarpe og mosegrise benytter de samme gange, så jeg vil meget hellere dele haven med muldvarpe (kødædere) end mosegrise som lever af planter og rødder. De kan virkelig gøre skade!

Nu venter foråret lige om hjørnet og der er grund til at glæde sig over livet i al almindelighed. Planteliv, fugleliv og ja, også det øvrige dyreliv:-) Her er noget at se frem til.




24 kommentarer:

  1. Det er for meg så fint å kunne følge med på alt du gjør i hagen. Jeg er imponert over hvor mye du får gjort så tidlig på året. Tang må være fint å kunne bruke i hagen som gjødsel. Jeg leser dine lister over planter som rådyr og snegler ikke spiser, men hva er forskjellen på dansk og norsk thuja? Her spiser de mine hekkeplanter inn til stammen. Du skriver at de ikke spiser thuja hos deg? Det er jo mer enn merkelig. Vet du sortsnavnet på dine? :)
    De jeg har heter 'Smaragd', og de må være rådyrenes favoritt :(
    De du kaller mosegriser er antagelig det samme som vi kaller jordrotte eller vånd. Arvicola amphibius. De er merkelig nok ikke plagsomme her, for de liker ikke at jeg har dekket til hagen med duk og grus. Vi har visst de samme plageåndene i hagen, Ulla.
    Nydelige tulipaner!

    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Marit! - Jeg tænkte nok du ville falde over tuja og taks, for du får jo ædt begge disse stedsegrønne hos dig, og jeg tror ikke der er nogen forskel på disse planter i Norge og Danmark. Min tuja er en gammel busk som stod i haven da jeg overtog den, så jeg ved ikke hvad det er for en slags, men jeg ved at rådyr spiser forskellige planter på forskellige lokaliteter - som mennesker der har forskellig smag. Jeg tror bare jeg har været heldig med min tuja - og også med min takshæk! Det er jo forfærdeligt at se din tujahæk...
      Tuja Smaragd er en ganske almindelig sort her i landet også.
      Listen over stauder som næsten ikke bliver spist af snegle har jeg fundet et sted på Nettet, og jeg kan ikke huske hvor, for det er længe siden. Jeg tror ikke dette er en eksakt videnskab, og man skal bide mærke i ordet 'næsten'.
      Ja, mosegris er det samme som vånd, og du skal bare være lykkelig for du er fri for dem! De æder rødder på rigtig mange træer (særligt frugttræer), buske, stauder - og løgplanter, så de kan tage livet af ganske mange planter - også store planter.
      Hver have har sine plager, men en del har vi nok også til fælles, ligesom vi har glæder ved vores haver. Det må man nok være tilfreds med:-)
      Tulipanerne er et billede fra sidste år, men vi har jo lov at glæde os...

      Hilsner fra Ulla

      Slet
    2. Kjære Ulla
      Ja, vi har åpenbart forskjellige erfaringen med både taks og thuja. Jeg mener å ha lest at de gamle sortene thuja som ble solgt sent på åttitallet var annerledes enn de som kom på på nittitallet. Jeg har noen som heter kjempethuja her som sto her da vi flyttet hit, og de rører ikke rådyrene.
      Ja, sånn er det bare, og vi må gjøre det beste ut av hagene våre. Vi har felles og sorger, og sånn er det bare.

      Hilsen Marit

      Slet
    3. Det eneste virkeligt effektive middel mod rådyr er indhegning er jeg bange for Marit. Det er det eneste der har virket for mig, men det er jo et stort projekt i din have... Der er kampe at kæmpe - og så er der dem man ikke orker.

      Knus

      Slet
  2. Så flott med sånne lister. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlet
    Svar
    1. Den første liste har jeg engang fundet på Nettet, men den anden liste er helt min egen, og som jeg skrev til Marit - det er ikke en eksakt videnskab - men måske kan andre alligevel bruge dem.

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  3. I har som vanligt nået en masse, regn har vi ikke fået meget af, måske får vi mere i marts. Godt du har fået erfaringer med både hvad snegle og rådyr ikke æder. Det vil jeg studere nærmere.
    Knus fra Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, lidt har vi nået, og det er meget godt nu hvor foråret banker på døren. Her i februar ligger vi omkring 10 mm nedbør, og det er jo ikke meget.
      Du skal nok tage listerne med en del forbehold - navnlig min - men det ved du nok:-)

      Knus fra Ulla

      Slet
  4. Hvor er det et flot skud af kiddet i fuld firspring. Mon ikke sneglene så småt er begyndt at røre på sig? Jeg mindes med gru, hvordan vi sidste år blev invaderet af bittesmå snegle nærmest overalt i haven i det tidlige forår. Forhåbentligt var det en engangsforeteelse.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Marie! Ja billedet er taget i min have dengang vi endnu ikke havde sat hegn op - og endnu ikke lavet en have:-) Dengang var det bare sjovt at få besøg, men jeg blev lidt klogere sidenhen.
      Jeg har et stille håb om at sneglene ikke bliver så talrige i år, for sidste år var det virkelig enormt hvad vi havde i kolonien - navnlig voldsnegle. Føj!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  5. Tak for de meget nyttige lister. Vi er ikke plaget af rådyr i vores have, men hvem har ikke snegle?
    Da vi havde ødegården i Sverige, var elgene kun hyggelige at få besøg af, men vi var meget plaget af vildsvin! De pløjede systematisk vores store græsplæne op flere gange om året 😠
    Vi kunne som regel vende de fleste tørv på plads igen, men det var et stort arbejde, og til sidst blev det så slemt, at vi kapitulerede og satte elektrisk hegn op hele vejen rundt om grunden. Det var heldigvis næsten usynligt, fordi det ikke behøvede at være mere end 30 cm højt - vildsvin kan ikke hoppe.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jamen jeg håber du kan stole nogenlunde på listerne.
      Oh-ja, vildsvin, det er en anden snak! Jeg kender også en med ødegård i Sverige, og på den gamle grund var der en hel mark af påskeliljer i foråret, men det fik svinene lavet om på. De pløjede nærmest hele grunden op og åd løgene. Det var så ærgerligt.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  6. Hej Ulla!
    Det var en lång imponerande "att göra" lista som du redan kan pricka av. Skönt att ha stora jobb avklarade innan växterna tittar fram. Vädret hos oss lockar inte att gå ut i trädgården och få något gjort. Marken är fortfarande hård, så rensning får bli till senare. Vi har en del snickeri arbete som måste göras, men det får vänta till varmare väder. Gillar din tanke att leva med mullvaden i stället för att kämpa emot den. Hoppas den inte gräver där du inte vill ha den.
    Bilderna är fina, här är det lite halvgrått och lite sol om vartannat.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, lidt har vi fået gjort i de sidste tre måneder, og det føles godt! Her mangler vi også noget arbejde med en låge og en bænk og den slags, men færdig bliver man vel aldrig:-)
      Jeg prøver at vælge mine kampe Marika, for der skal jo være plads til andre end mig i haven, og muldvarpen er nok det mindste onde. Hvis den bor i jorden holder den måske mosegrisen væk?
      Vores vejr er også blandet, men stille og uden frost, så det føles som om foråret er på vej. Lad os se hvad der sker.

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  7. Ja vi kæmper med vind og vejr, skadedyr og knækkede grene osv. osv. Men så bliver vejret mildt og vi kan flytte og grave og rydde op. En ny havesæson er snart i gang og vi kan kun være glad og tilfreds! :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Så sandt! Nu går startskuddet for alvor med mindre vi ryger ind i vintervejret igen.
      Her har vinteren nu endnu ikke været besværlig, men man ved jo aldrig hvad der kan ske. Jeg glæder mig og håber det bedste!

      God fornøjelse til dig!
      Hilsner fra Ulla

      Slet
  8. I har godtnok været flittige. Så er der forhåbentlig mere tid til at havenyde når vejret bliver til det.
    Pusigt med hvad rådyr spiser. Jeg plantede for år tilbage taks i vores "skov" til lidt læ i kanterne, men de blev ædt næsten med det samme, underligt for taks skulle jo være giftige. Og efeu bliver osse ædt. Men så længe de holder sig udefor selve haven, så går det.
    Her flytter mosegrisen ind hos muldvarpen, så snart den kan se sit snit til det, så jeg er hys hver gang der er et skud.
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Gunvor! Der er jo gået tre måneder, så vi har ikke overanstrengt os, men det er dejligt at kunne sætte nogle flueben allerede i vintertiden.
      Ja, der er stor forskel på hvad rådyr spiser rundt omkring, så min liste skal ikke tages alt for alvorligt - og de kan jo sagtens feje på buske og træer som de ikke gider æde. Der er mange variationer med de rådyr.
      Jeg tænker som så, at hvis der bor muldvarpe, så er der nok ikke plads til mosegrise... Så af to onder vælger jeg det mindste:-) I øvrigt er det mest på denne årstid man ser dem grave, så resten af sæsonen er ikke så slem.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  9. Alltid trivelig å se innom deg, og en sånn liste med skadegjørere er praktisk å ha :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak Martin!

      Hilsner til dig
      Ulla

      Slet
  10. Her har vinteren også været tør. Det måtte den også gerne være, når bare vi ikke får tørke i foråret. Den enlige sjagger kan rigtig mæske sig. Håber den finder en mage, så den bliver i haven. I har virkelig været flittige i vinter, men der er havearbejde, det er rart at være færdig med inden forårstravlheden.
    Det er et par nyttige lister, jeg har heldigvis kun brug for sneglelisten. Jeg ved godt, at elefanter har nogle meget store fødder, men det ville nu være sjovt, hvis du kunne vise et billede af en elefant på græsplænen ;-)
    Tak for et spændende og godt indlæg og for den farverige buket.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, februar endte på 16 mm, og vi har ikke stået under vand i år (endnu). Tænk hvilken forskel fra år til år. Jeg er lidt nervøs for at det kan ende med et tørt forår, for man er jo ved at være forberedt på det værste efterhånden, men lad os ikke tage forskud på sorgerne.
      Jeg er også glad for det vi har nået hidtil, og så får vi da også lidt frisk luft på de gode dage mens det er vinter.
      Ja, måske kan du bruge sneglelisten Elna, men heldigvis ikke rådyrlisten hos dig. Jeg har da af og til tænkt tanken om et stort eksotisk dyr i haven, og hvor flot det ville være, men man må nok prise sig lykkelig for det ikke sker her:-) Hvordan gik det med 'den jyske zebra' i øvrigt?
      Hvis der en dag ligger en løve på terrassen, eller går en elefant i elefantgræsset håber jeg at nå at tage et par billeder!
      Selv tak Elna!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
    2. Zebraen kom ikke lige forbi vores have. Den blev fundet blandt en flok køer der gik i nærheden af zoo. Den blev bedøvet og kørt hjem, og så vidt vides var den glad for at komme hjem.

      Slet
    3. Det var da en god slutning på historien. Tak Elna!

      Slet