onsdag den 16. juli 2025

Dagliljer, dræbersnegle, duer og alt det andet

Sneglejagten er en tilbagevendende aktivitet når mørket sænker sig over den regnvåde have. Som regel er det John der tager tørnen, men forleden gik vi begge en runde med et par timers mellemrum, og jeg fik 63 af de store slimede, men John tog 73 plus en snes voldsnegle. Det er en utrolig mængde.

Dagliljerne er i fuld gang her i juli, og her er sneglene åbenbart også på spil. Som om det ikke var nok med galmider, som går amok i de gamle orange dagliljer især. Heldigvis er de gule ikke så udsatte for galmider, men bladene kan vel spises af alle slags snegle.



Her er første blomst i de nye Sammy Russel dagliljer. Jeg har købt 6 af dem og de står i græsbedet. Nu håber jeg ikke de får lige så mange problemer med mider og snegle.



I går var det tørvejr og varmt da jeg stod på hovedet i skyggebedet og fik skåret de fleste løvefod, vortemælk og alt muligt andet ned. Til sidst gik jeg løs på vinter-viburnum, som er blevet en rigtig stor busk efterhånden. Den skal holdes nede så vi stadig kan se vores udsigt, og så fik jeg også slanket den og gjort plads til bregner, Hosta og geranier og meget andet den næsten havde kvalt. Den står bag de orange dagliljer herunder.



Fra huset kan man se hvor den fylder bag det japanske skovgræs, og nu bliver der bedre plads til Rozanne med de dejlige blå blomster.



Frodigheden er stadig enorm her midt i juli, for vejret er meget blandet med regn og blæst, og vi har høstet mange dejlige kirsebær og ribs. 1,7 kg ribs og kirsebær i mængder så vi ikke selv kan spise dem allesammen.




Af og til får vi store regnskyl som vælter ud over tagrenderne og spuler alting som en vandslange. En af disse dage lå der pludselig en due og rullede rundt på plænen, og jeg troede først den var blevet slået ned af regnen. Da jeg ville se til den var den dog væk, og senere lå endnu en due på ryggen i græsset, men da var det tørvejr. Jeg kunne ikke forstå hvad der foregik, men nu tror jeg faktisk de to duer har haft mavepine af at spise kirsebær.



Georginerne blomstrer allerede og i den røde hasselbusk sidder der utroligt mange nødder, dem glæder vi os til at smage.




Tomaterne blomstrer på livet løs og hvis vi kunne få lidt mere sol og varme skal de nok levere.


Det er altid godt at have gode naboer, men vi må siges at være ekstra heldige med vores. Vi fik en kæmpe hjælp til at få klippet det sidste lange stykke hæk i vores have samme aften vi kom hjem fra vores kultur-tur, da naboen gerne ville have ordnet sin side af hækken inden det blev regnvejr, så nu er det også i orden på vores side. Alle tiders! 
   Jeg render rundt mellem bygerne og klipper de sidste buske som f.eks. taks, buksbom og syrenerne. Efterhånden mangler jeg kun laurbærkirsebær.


Haven skal bare nydes et godt stykke tid ud i fremtiden. I det våde vejr skyder geranierne, som jeg klippede helt i bund, og den egebladede Hortensia trives rigtig godt. Sidste år så den underligt afbleget ud, men ikke i år. Den gule klematis i hyldetræet og nye som gamle græsser gror så det knager.








12 kommentarer:

  1. Dine dagliljer ser veldig fine ut Ulla, og 'Sammy Russel er spesielt flott. Den blir ikke så høy, og blomstrer trofast hvert år. Så mye rips du har! Hvis du liker ripsgele, er jo det en måte å få brukt den på. Eikebladet hortensia har veldig flotte blader. De ser nesten ut som eik :)

    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Marit! Ja, jeg faldt for farverne i Sammy Russel da jeg så den i en botanisk have for et par år siden, men den var ikke så nem at finde i planteskolerne, så den måtte bestilles hjem fra Holland. Nu er de små planter blevet større og har kræfter til at blomstre.
      Egebladet Hortensia er nemlig så flot som et egetræ, og den får jo også gode høstfarver! Jeg har endda en stikling på vej, og det er jo ikke så dårligt:-)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  2. De ser fint elegant og spinkle ud dine nye Sammy dagliljer.
    Jo det med at klapse snegle kender jeg alt til. Heldigvis har vi ikke voldsnegle, endnu, men de andre phyy. Sneglejernet er rødglødende. Den almindelige høst på en aften er mellem 100 og 200 stk. Jeg orker ikke at tælle mere. Hvis jeg når det om morgen inden jeg cykler, så tager jeg en hurtig omgang til de steder jeg hakkede flest om aftenen. Der er oftest gevinst igen. De er jo kannibaler.
    Jeg har nået at plukke solbær. Så svigerdatteren kan lave solbæris, oh mums. Forhåbentlig når jeg at tage de sidste ribs og stikkelsbær inden hønsene ribber dem helt. Men ellers vil det være dem vel undt. Æggene bliver så flotte af det.
    Hvor har du været sej med saksene. Det ser så flot ud.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, de er i hvert fald endnu ret spinkle, men de skal nok tage på i vægt efterhånden. Sneglene er ikke spor spinkle til gengæld. Fy for pokker! Du har sandelig også nok at se til hos dig!
      Jeg fik lavet råsyltet saft af vores ribs, så kan de blive til hvad som helst fremover. Jeg tænkte faktisk på at fryse saften ned i isposer, men det må vente til der er tid til den slags småtteri:-) Høns har bare godt af en varieret kost - som os andre.
      Tak Gunvor! Der skal virkelig klippes i år, men det er jo bedre end tørke synes jeg.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  3. Du har nå fine dagliljer, selv etter angrep av plageånder. Har aldri sett så mange snegler som i år :( Selv kantarellene i skogen har de gått løs på. Ja, kanskje duene hadde mageknip. Her spiste en flokk troster opp samtlige moreller, som kart. Ikke én igjen til oss (eller ekornene).
    /Irene

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, heldigvis er der stadig mange dagliljer der klarer sig. Det er jo en nem staude som lige passer til mine ekstensive staudebede. Sneglene er en plage i sådan en våd sommer, og det er jo rædsomt at de også spiser kantareller!
      Der lå nogle kæmpestore due-lorte på græsset, og da de spiser bærrene hele med sten har de måske haft meget hård mave? Duerne er her hver dag og vi har aldrig set dem ligge og rulle rundt på den måde, men heldigvis var der nok til vores behov også:-)

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  4. I går var vi ikke i haven, det regnede uafbrudt i mange timer, så tænk vi har fået 17 mm, det faldt på et tørt sted, men roserne var ikke vilde med det. Den egebladede er flot det samme er græsserne, klipning af buske, ja der er nok at se til.
    Knus fra Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, man skal afpasse havearbejdet efter forholdene, og her for tiden skal man gå og vente på de tider hvor regnen er dampet af, men så bliver der rigeligt med frikvarterer. Godt du fik en ordentlig sjat! Nu kan det hele gro endnu mere:-)

      Knus og tak fra Ulla

      Slet
  5. Hej Ulla!
    Vi har bara fått små skurar de senaste dagarna, och så har solen kommit fram igen. Tidigare regnade det på nätterna och sol och fint på dagarna. Trädgården trivs med det och jag slipper vattna. Det ser riktigt fint ut hos dig, fina gräs och blommor. Hjälpte dottern att rensa förra veckan och då hittade vi några sniglar, annars har vi inte sett dem på länge. Det kan inte vara trevligt att ha dem i trädgården. Hos mig blir det ett dåligt hallonår men hoppas mycket på björnbären.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er dejligt vi ikke skal vande så meget i år Marika. Her kommer regnen også i byger (skurer) så man skal skynde sig ud og lave noget, når planterne er tørre.
      Du er heldig du næsten slipper for snegle! Her er det et dagligt programpunkt, og det tager sin tid...
      Man glæder sig altid til bær-høsten. Det er så godt at have mange bær i haven, og det er jo en nem afgrøde lige indtil man står med det hele i køkkenet:-)

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  6. Hvad skal jeg kommentere på i dit fyldige indlæg? Der er så mange interessante ting. Desværre er det de trælse dræbersnegle, der skal holde for først. Vi har haft tørke i en længere periode, og da opleves det, som om haven er totalt sneglefri; men da så regnen kom, væltede de øjeblikkeligt frem og invaderede haven overalt. Ligger de på lur i jorden eller hvad? At klippe ned og beskære er ikke de sjoveste havejobs, men det frisker op at få det gjort.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Marie! Ja, desværre stjæler sneglene en mængde tid og opmærksomhed. Jeg tror de graver sig ned ligesom regnormene når vejret er tørt og så har vi balladen igen ved den mindste regnbyge. I et så vådt år som vi har haft er det dog svært at se der 'mangler' noget, og så må man selv ud med saksen. Jeg kan godt lide at beskære, men det tager sin tid i de blandede bede, når man ikke bare vil høvle alt ned på én gang...

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet