lørdag den 12. december 2020

Vintertilstand


Det er som det stadig kribler lidt i nogle af havens planter, som nu denne perlehyazint der tager forskud på næste år med et par blå blomsterperler.

Men etagekornellen har heller ikke smidt alle sine blade endnu, og det er jo lidt forunderligt.

Alt det vintergrønne står naturligvis og strutter af velvære i dette milde vintervejr, lige fra nåletræer til de mere urteagtige planter.




Bregner og alunrod er blandt mine yndlingsplanter og det er jo nok fordi de præsterer så flot året rundt. Selv her i murerbaljen står der en alunrod og blomstrer på livet løs.


Og Montbretia skulle vel egentlig være visnet ned, men den har heller ikke rigtig opdaget det er blevet vinter. På denne tid af året plejer jeg at vinterdække med grangrene, og de ligger parat til hvis der skulle ske noget.

Her står en dekorativ trio af pudenelliker og Hebe. Jeg anede ikke de små nelliker var vintergrønne før jeg fik dem hjem i haven, men de er meget velkomne med deres smukke blågrønne "nålepuder".


Jeg har forsøgt at skabe lidt julestemning i haven med nogle grønne dekorationer og lys,

men i denne store samling af stedsegrønt nænnede jeg ikke at fjerne den sidste sommerblomst, og den fortsætter da også sin blomstring ufortrødent.


I dag fik jeg lagt de sidste sten i vores "stenbed" midt på den store terrasse.



Dette indslag midt i betonfladen er ment som en dekorativ installation, der bryder med de grå fliser. Det har taget et par måneder at få samlet sten sammen fra begge vores haver og lidt marksten fra det nærmeste læhegn, men det har også taget tid at få puslet de små og store sten sammen. 


Der er stadig rigelig plads til bord og bænke, liggestole, grill og bålfad, og rigeligt gangareal til at komme rundt med en trillebør, så vi har intet tabt, men fået en mere interessant terrasse at se på. En Gleditsia Sunburst er blevet plantet, så om nogle år vil vi kunne nyde en let skygge i de varmeste måneder.


Bortset fra færdiggørelsen af dette projekt er jeg mere eller mindre gået i vinterdvale, men det er muldvarpen ikke. For tiden har den vældig travlt med at grave sig igennem både græsplæne og bede, og det er sådan set ok - bare den ikke ødelægger for meget.




15 kommentarer:

  1. Så fint ditt steinarbeide ble til slutt! Det kan du virkelig være stolt over, for det ble veldig pent. Det er også flott det du har laget av julepynt ute. Jeg kjøper stadig flere lykter og setter batterilys i de. Det er så hyggelig å se at noe lyser i dette evige mørket. Muldvarp har jeg ikke her, men jordrotter/vånd. De gjør noe av det samme, for de graver i bed og ødelegger mye. De er veldig søte, men jeg vil helst ikke ha de her.

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak Marit! Det har været et tungt arbejde, men faktisk meget sjovt, og nu er jeg bare rigtig glad for det er færdigt.
      Muldvarpe og mosegrise (tror det er dine jordrotter) kan lave megen ravage, men jeg håber det bare er en overgang. Som regel plejer muldvarpen at grave sig igennem haven på et eller andet tidspunkt af vinteren, men vender og tilbage til marken igen. Håber den snart er færdig med vores have!
      Mosegrise har vi ikke haft endnu, men de er vist værre, for de spiser også rødder og løg.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  2. Jeg giver Marit ret, hvor er det blevet fint, det har du klaret godt, sådan lidt et puslespil, også fint med Gleditsia til at skygge, rigtig godt. Også godt at der er plads til at komme rundt med trillebøren. Selvom det er hundekoldt er der jo ikke frostgrader kun en masse vind, så de tilbageblevne blomster klar sig fint.
    Muldvarper har vi heldigvis ikke her på øen, det bedste ved dem, er at de skubber fin jord op, som du kan lægge ud i bedene.
    Hilsen Lisbeth
    Og tak fordi du er så flittig til at blogge, det er dejligt, at vi er nogle, der holder ud.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have Lisbeth! Ja, nu er det bare at vente til sommer og se hvordan det går med det hele. Træet må vi nok vente et par år på...
      Det må være dejligt at leve på en ø hvor muldvarpe ikke findes, det er vist det samme på Møn. Jeg samler også jorden fra skuddene og det er virkelig fin jord.

      Vi er jo nogle stykker som holder gang i havefeberen hele året, og vi må prøve at holde gryden i kog. Selv synes jeg det er nemmere at skrive om vinteren end midt på sommeren, hvor der er så meget andet at lave.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  3. Det er blevet flot dit puslespil. Det bryder den grå flise flade så godt.
    ÆÆVv muldvarpe,, ja jeg sætter sakse for dem. Ikke alene graver de gange og dermed dræner bedene, men mosegrisen har det med at flytte ind i nogle af muldvarpegangene. Så de får kamp til stregen her. De har bare at holde sig ude i marken, har de, basta.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tænker egentlig at de løsner jorden ligesom regnorme, og det er måske ikke så tosset. Håber ikke de spiser af vores planterødder eller forårsløg - men det vist mest mosegrise tror jeg.

      Tak for dine pæne ord!
      Hilsner fra Ulla

      Slet
  4. Hej Ulla

    Det blev da rigtig godt - bestemt mere interessant!
    Muldvarper er jeg også ok med - mosegrise er noget helt andet...
    Morsomt med den utidige Muscari - de laver jo gerne noget grønt sent på året - men blomster har jeg da aldrig set:)

    Ha en dejlig weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have!
      Ja, jeg tænker også at muldvarpe er nemmere naboer end mosegrise. Og man kan selvfølgelig falde over et muldvarpeskud, men mosegrise-gange er temmelig meget lumskere og kan nemt koste en forstuvet ankel.
      Ja, den opfører sig ret utidigt den perlehyazint, men det er måske bare det der sker i disse rekordvarme tider. Ofte synes jeg de har grønne blade en stor del af året.

      Tak i lige måde!
      Hilsner fra Ulla

      Slet
  5. Det er rigtig nok, at haven ikke rigtig er gået i vinterhi. Måske sker det sley ikke i år, hvem ved? Dit projekt er lykkedes vældig godt og det gør uden tvivl noget godt for det, at der er godt med luft omkring det.

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak Marie! Du har nok ret i at haven ikke går i vinterhi, os andre derimod... Tja, nu må vi se hvor meget man orker at opholde sig derude i mørket og kulden.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  6. Hej Ulla!
    Såg att mina vårlökar har kommit långt i det milda vädret, speciellt pärlhyacinterna tittar upp, men inte så långt som hos dig. Stenläggningen med planteringen blev riktigt fin. Hoppas att mullvaden inte förstör mer. Har haft sork för länge sedan, men den försvann, som tur var.
    Ha en fin 3;e advent!
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er ellers ikke nogle forårsløg at se i haven, så det er bare denne lille forvirrede perlehyazint der har misforstået årstiden. Jeg er glad for at være færdig med stenlægning, for nu er det lidt koldt at ligge på knæ i haven, men ikke for koldt for muldvarpen. Ih du milde hvor den graver!
      Ja, i aften tænder vi det tredie lys i adventskransen, og så nærmer julen sig for alvor.

      Hav det godt!
      Hilsner fra Ulla

      Slet
  7. Det er godt nok en grøn vinter vi har, men det er jeg nu ok tilfreds med, jeg er ikke særlig glad for sne og kulde.
    Det ser rigtig godt ud med det nye " stenbed " god måde at bryde en stor flade op på.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvarSlet
  8. Hei Ulla. Det ser ikke ut som om vinteren har funnet frem til hagen din enda? Vi har hatt frost men bare om natten, heldigvis ingen snø enda. Her titter også vårløkene frem men ingen har begynt å blomstre enda. Jeg lengter mot våren der fremme!
    Ønsker deg en fin adventstid :-))
    Hilsen fra Marit

    SvarSlet
  9. Det er mye spennende å se på i hagen din Ulla. Installasjonen midt på gårdsplassen er jo et blikkfang.

    SvarSlet