mandag den 7. december 2020

Om at se lyset - også når det ikke er der

Jeg har været et smut i arkiverne og fundet billeder med lys og luft fra et par af vores yndlingssteder her i omegnen, så det er hvad det skal handle om nu.
   Sidste år i juleferien gik vi tur gennem Oremandsgårds skove på en klar og herlig vinterdag. 


I skovbrynet løber der en lille bæk ud over marker og enge. Jeg har boet langs bækken for år tilbage og fulgt denne rute mange gange.


Fra gården er der udsigt over et smalt vand til Jungshoved kirke på den anden side. Da jeg boede herude blev denne ende af Oremandsgård gods drevet økologisk, men i mellemtiden er hele godset omlagt. Der sker fremskridt i denne verden, selvom den virker meget grå og lidt trist for tiden.Jeg skulle længere tilbage i tiden for at finde disse billeder af forårskåde fasaner. Her er vi i april og kampen om hønernes gunst er i fuld gang blandt de pragtfulde kokke. Jeg synes billederne og fuglenes kropssprog taler for sig selv. 


Så er jeg nået hen i maj måned og vi er på en lille tur til Jungshoved kirke og slotsbanken, som ligger lige ved siden af. Her har der engang i fordums tid ligget et lille borganlæg, som ingen kan finde andre spor af end voldgraven, og derfor bevæger vores fantasi sig frit og sætter sving i store fortællinger om snaphaner, svenskekrige og Gøngehøvdingen.


I denne friskgrønne måned er det dog helt andre kvaliteter der trækker i os. Når hvidtjørnen blomstrer på volden er her bare skønt, og masser af smørblomster og tusindfryd i græsset.

- Men også mange Skt. Hans aftner har vi tilbragt her med stort bål og udsigt over vandet til Nyord og Møn. Vi havde min far med herud for 5 år siden, og her er som regel mange mennesker, som hygger sig om bålet.
I den varme sommer - ja, det bliver sommer igen! - tog vi engang på sejltur til Nyord med en god ven, som har sin båd i havnen ved kirken. Jungshoved kirke er et rigtig godt sømærke, når man nærmer sig fra vandet.


Masser af liv i luften, på vandet og de små holme man passerer


på vej mod Nyord, som er en rigtig lille perle med både havn, ottekantet kirke, dejlig natur og et nærmest uberørt bymiljø. Nyord kan også nås via bro fra Møn, så man behøver ikke kende en fisker.Vi skal nok komme igennem denne grå vinter. Jeg er sikker på det nok skal gå alt sammen og en dag vender svalerne også tilbage med bud om sommer og højt til loftet igen.


Solen vender snart og der kommer vel også styr på coronaen med de nye vacciner. I mellemtiden må man trøste sig med de arkiverede oplevelser...14 kommentarer:

 1. Takk for de deilige bilder, Ulla. Det gjorde godt å se sommerbilder igjen. Nyord så ut til å være et flott sted å besøke. Ja, fuglene og sommeren kommer jo tilbake, og da får vi håpe på corona er borte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi lever i håbet, men hvem havde tænkt at vi kunne blive truet af sådan en dum lille virus i hele verden! Nu må vi bare igennem denne vinter og så lysner det nok igen. Pas på dig selv!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ak ja, engang kommer der bedre tider. normalt plejer jeg ikke at lade mig gå på af vintermørket, men i år syntes jeg det er noget tungt. Nok alt det kiv og påbud og paspå`er. Så surt og humørdræbende.
  Så dine billeder er opmuntrende og minder om at lyset kommer igen og forhåbentlig normalen osse.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det plejer jeg heller ikke, men denne møg-virus er ikke god for humøret.
   Jeg trøster mig med juleforberedelser og så mine billeder.
   Pas på dig selv!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Flotte bilder. Spennende med fugler som sloss. Det øverste bildet av svanene er vakkert.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var sjovt at se sådan et par fasaner i duel, og det ligner jo næsten en ballet ind imellem. Billedet med svaner er jo også gråt - men gråt på den lysende måde. Og lyset, det savner vi.
   Pas på dig selv!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla

  Der er så mange fantastiske steder i Danmark! Godt du har kameraet med, tak for rundturen!
  Ja, i venten på vaccinerne er det vigtigt at vi holder ud, følger rådene og ikke ryster på hånden...

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, nu skal vi holde ud og holde ved, og tænke på helheden hver især, selvom mange føler sig uretfærdigt behandlet under restriktionerne.
   - Og når vi engang kan tilbringe dagene ude i luften og lyset igen, ligger der gode steder og oplevelser og venter på os. Det er en trøst.
   Pas på dig selv!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Tak for dejlige lyse billeder, det er svært at holde humøret højt på disse grå dage med coronatal, der stiger. Det er godt, vi har vores arkiver, for at tage billeder i dette mørke, er der ikke meget ved. Jeg har prøvet i dag, det hele er så gråt, det er vist stort set i hele landet, desværre lover de ingen bedring, så vi må selv gøre noget.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi trænger alle sammen til noget lyst at se på - og tænke på. Coronatallene er ikke opmuntrende og det er vejret heller ikke.
   Der er nogen der påstår at hvis vi smiler bliver vi i bedre humør, men med mundbind på kan man jo ikke engang se om folk smiler:)
   Pas i hvert fald på jer selv deroppe på Samsø!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Tak for billederne af lyset. Lysmængden på de mørkeste decemberdage svarer nok nogenlunde til lyset i den lyseste sommernat. Det er et vildt udsving, vi oplever på vores breddegrader.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er egentlig en god sammenligning - for hvem elsker ikke de lyse sommernætter.
   Jeg vil tænke på dette når jeg er ved at forsumpe i dagenes grå mørke og dårlige nyheder.
   Pas på dig selv!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla!
  Soliga fina bilder av djur och natur. Det blir fint snart när ljuset kommer tillbaka. Tur vi har våra minnen och fotoarkiv.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er heldigt med lidt solskin i arkivet.
   Pas på dig selv til det lysner igen!

   Hilsner fra Ulla

   Slet