onsdag den 12. juli 2017

Kommunale parenteser

På sådan en ganske almindelig onsdag med vejrlig, kan jeg jo passende kaste mig over de kommunale sammenplantninger, som pryder min lille by.


Hvert år glæder jeg mig til at se hvilket tema man har valgt for årets sammenplantninger, for de er altid flotte, men meget varierende. Sidste år havde vi dramatisk sort-røde plantninger i de store kummer, i år er temaet: Spiselige planter. Farveholdningen er let og lys med masser af hængende Tagetes og Talerkensmækker forneden, og øverst svæver lysegule Solsikker, Dild, Majs eller Fennikel.


Grønkål, Kløver, Georginer, Skt.Hansurt, Karryurt osv. fylder ud i mellemlaget, og en måned efter kummerne er tilplantet ser de færdige ud.

Faktisk har jeg den holdning, at den eneste synlige fordel ved kommunesammenlægningen er disse sommerlige sammenplantninger, men det er vel bare et spørgsmål om tid, før de spares væk. I år har man vedtaget at spare forårsplantningen bort, og det er allerede slemt nok.
   Muligvis har jeg ikke opdaget alle de fantastiske fordele der er opnået ved stordriften(!), men blomsterkummerne er i hvert fald et fremskridt. Det er et faktum at Præstø Kommune (som vi tidligere hed) ikke havde nogen heldig hånd med de gartneriske tiltag. Sommerplantningerne dengang bestod af hysterisk røde Pelargonier og Flittig Liser i plastikbeklædte søjler - af nogle kaldet fallossymboler - som var en skændsel for vor ellers kønne by.
   I Vordingborg kommune (som vi nu er en del af) er der tradition for et velsmurt gartneri, som forsyner købstæderne med flotte hjemmelavede planter. Oven i købet er gartneriet samtidig et udmærket beskæftigelsestilbud, som ledes af en dygtig stadsgartner.



Det er da meget rart der er noget at glæde sig over på sådan en ganske almindelig regnvejrsonsdag.



9 kommentarer:

  1. Så flotte sammenplantinger! Det er jo veldig kreativt å bruke grønnkål i et sånt arrangement. De er veldig fine og passer godt til det meste med sin mørke grønnfarge.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg har selv brugt spiselige planter i forbindelse med et nyanlagt staudebed engang. Det var fordi jeg syntes stauderne var så små det første år, at der var plads til en hel masse persille og basilikum i mellemrummene. Jeg kan anbefale metoden, for du får et mere færdigt bed at se på, samtidig med der kommer gode grønsager på middagsbordet og i fryseren.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  2. Ej, hvor sjovt! Jeg fotograferede præcis samme sted i sidste uge. Jeg vidste ikke at du bor i Præstø. Vi bor tæt på og handler af og til i Præstø. I sidste uge spiste vi fisketapas på reatauranten lige rundt hjørnet fra hvor dine billeder er taget :-) Jeg elsker den slags kommunale planter!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg har længe tænkt på at forevige vores flotte plantninger, men glemmer som regel at tage kameraet med. Men nu lykkedes det.
      Og tapas-restauranten på hjørnet er virkelig et udmærket spisested!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  3. Ja DET er da trods alt en forbedring, men ellers er alt det kommunesammenlægning ikke specielt af det gode.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Man må jo engang imellem zoome ind på det positive man kan få nøje på, for ellers er det vist den rene elendighed med sammenlægningen. Også hos dig?

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  4. Hej Ulla

    Jamen det ser da glimrende ud. og ideen med det spiselige er jo som mange af os gør hjemme i haverne, ofte er grøntsagerne jo hurtigt oppe!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er faktisk forbløffende hvad de kan få presset ned i sådan en beholder - en hel køkkenhave næsten.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  5. Det er nu rart at se at nogle kommuner gør noget ud af deres beplantninger.

    SvarSlet