torsdag den 19. januar 2023

Sveriges store botaniker

Carl von Linné er jo ikke bare Sveriges store botaniker, men hele verdens. Han satte sig for at systematisere den mangfoldige planteverden ved at inddele den i familier, slægter og arter - et enormt arbejde, som vi stadig har stor glæde af. Linné inddelte planterne efter blomsternes særpræg. Han talte støvdragere og støvfang og fandt ligheder hvor ingen andre kunne se dem. 
   Nu om dage placerer man planterne efter DNA-analyser, og derfor skifter mange planter navn og placering i systemet, men systemet består - den såkaldte nomenklatur - og den hjælper os stadig til at se slægtskabet og forskellene mellem de planter vi dyrker, også selvom vi ikke kan følge med i DNA-analyserne:-)
   I Växsjö ved kirken står en buste af Linné ikke så langt fra hans fødested Linnés Råshult lidt nord for Älmhult. Den lille Carl så dagens lys her i 1707, og selvom huset siden er brændt ned, har man gjort sit yderste for at genskabe den stemning her var for så mange år siden, hvor hans far dyrkede den fineste have på egnen.
 

Vi besøgte Linnés Råshult for en del år siden og så de smukke haver der er anlagt, som man tænker sig det så ud på den tid da Linné blev født. Hans far var præst og han tænkte både på nytte og pryd i anlægget af urtehaven, humlehaven og frugthaven. Hele området er i dag et frilandsmuseum, hvor jordene drives med hestekraft og en stor del er udlagt som enge med en meget varieret vild flora. Jeg kan bare anbefale at man selv ser stedet en dag ved lejlighed. Her kommer lidt af de billeder jeg tog dengang i 2011 på en herlig sommerdag.














Netop kombinationen af nyttevækster og prydplanter var en stor fornøjelse at se, og den er jo også blevet helt moderne igen. De gamle hegn af granrafter og de høje humle-pæle er også dekorative, samtidig med de naturligvis er nyttige, og hele stedet drives økologisk ligesom den tilhørende café.

Linné blev 70 år gammel og nåede at kortlægge det meste af Sveriges flora inden han døde som professor ved det medicinske fakultet i Uppsala. En i sandhed speciel mand, som gav sit store bidrag til forståelsen af den levende verden i en tid der var præget af oplysning og videbegærlighed. Linné selv gav vistnok sit navn til den ydmyge Linnea - en lillebitte hvidblomstret urt man finder i skovbunden, når man er heldig.
   Selv dyrker jeg næsten hvert år en sand velsignelse af Linné tagetes i min have.




Det kan godt være den ikke hedder Linné tagetes i den officielle nomenklatur(!) men sådan kalder man den i Sverige, og så synes jeg også godt jeg kan gøre det:-) En smuk og fyldig plante som lyser op i min have.


18 kommentarer:

  1. Så flott du beskriver Linnés arbeider, Ulla. Ja, han var en utrolig dyktig og klok mann som identifiserte planter på den måten han gjorde det i sitt arbeide på midten av 1700 tallet. Det er flotte bilder du viser fra Råshult. Det var nok en fin opplevelse å se selve stedet hvor han vokste opp.
    På et sted her i Norge hvor vi ferierte da jeg var barn vokste blomsten Linnea. Jeg var helt vill etter den blomsten, for jeg syntes den var så vakker og duftet så godt. Den vokste bare på et bestemt sted der, og jeg har siden ikke sett den noe sted her hvor jeg bor nå. Linné gjorde et uutslettelig minne i mitt hode allerede som barn. Jeg har alltid vært glad i blomster siden jeg kunne gå tror jeg, og de Linnea blomstene jeg så der hvor vi ferierte har fulgt meg i hukommelsen etterpå :)
    Flott tagetes!

    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak Marit! Det er jo lidt kedeligt vejr for tiden, så jeg gav mig til at kigge gamle feriefotos igennem, og her var da et sted der havde relevans på en haveblog! Selv har jeg altid holdt af at botanisere, og havde i sin tid en elskelig gammel professor i botanik på Landbohøjskolen, så jeg har også talt støvfang og kronblade i flere år:-)
      Den lille linnea har jeg kun set få gange i den danske natur, og den er slet ikke almindelig her på Sjællands fede muld, men jeg forstår godt du stadig husker din barndoms blomst. Min naturinteresse er også startet i barndommen, så det er der vi skal starte med de næste generationer også, hvis vi skal bevare bare lidt af naturen fremover.

      Mange hilsner fra Ulla

      Slet
    2. Ja, det er jo litt kjedelig her også for tiden med all snøen vi stadig sliter med her. Der den lille linnea vokste var i en allminnelig granskog hvis jeg ikke husker feil, men det var åpne jorder rett i nærheten. Altså temmelig mager jord og litt lys må ha kommet inn der. Nei, feit muldjord er nok ikke det rette for denne lille vevre planten. Ja, interessen for natur må nok starte tidlig. Jeg tror at jeg hadde det i mine gener både på min mor og min fars side, så jeg tror det var uunngårlig at min interesse for planter kom tidlig inn i mitt liv :)

      Jeg fant en intressant artikkel om linnea her:

      https://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/linn_bor.htm

      Hilsen Marit

      Slet
    3. Tak for den fine artikel om linnea brugt som urtemedicin! Altid spændende at læse hvordan man har brugt urter førhen. Historien om hvordan den lille plante fik sit navn har jeg også set andre steder, men det er fint at få den bekræftet.
      Tænk at sådan en lille urt har sådan en lang historie bag sig...

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  2. Interessant indlæg, Ulla, og fine billeder fra haven ved frilandsmuseet. Det ærgrer mig lidt, at den nye dna viden partout skal medføre de mange navneforandringer. For mig som amatør virker det unødvendigt, at det nye slægtskab absolut skal reflekteres i navnet. Den kønne lille linnea har jeg adskillige gange plantet i et surbundsbed, men den er aldrig kommet til at trives.

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak Marie! Jeg har det som dig, det er ikke rimeligt at alting skal styres af DNA-analyser, og når man nu havde et system, som alle i princippet kunne lære! Jeg vil godt tro linnea ikke er nem at dyrke! Jeg kan se den trives i granskov, og det er ikke det vi har mest af i haverne:-)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  3. Flot og interessant indlæg om Linné. Jeg har rigeligt med linaria her i haven, de breder sig rigtig meget.
    knus fra Lisbeth

    SvarSlet
  4. nå det misforstod jeg, det er ikke det samme :(

    SvarSlet
  5. Tack för ett väldigt trevligt inlägg, Ulla. Vilken härlig trädgård Linnés Råshult hade och vad kul det måste ha varit att besöka den.
    Linnaean skulle jag gärna ha i min trädgård om jag fick fatt i den. Inbillar mig att den skulle kunna trivas i de miljöer jag kan erbjuda.

    Allt gott! Ulrika

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var et dejligt sted - Linnés Råshult - og jeg ville ikke have noget imod at besøge stedet igen. Intet under den lille fyr fik botanikken ind med modermælken. Linnea kunne sikkert godt trives i de mere vildsomme hjørner af din have Ulrika, så måske får lyst til at prøve en dag:-)

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  6. Tak for et spændende indlæg om Linné og Råshult. Som du skriver, er haven blevet moderne med økologiske grøntsager og vilde blomster i en smuk blanding.
    Jeg mener, at jeg for mange, mange år siden så en have i Uppsala som også kaldtes Linneträdgården. Linné havde vist arbejdet på universitet i Uppsala.
    Planten Linnea vokser i et stort område i Husby Klitplantage. Jeg har ikke selv set den, men en bekendt, som er ivrig amatørbotaniker, har fortalt, at den blomstrer i maj måned, og han har også fortalt, hvor jeg finder stedet. Så jeg vil tage ud i plantagen i maj. Husby Klitplantage ligger nogle kilometer nord for Søndervig.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Jamen faktisk var allerede Linnés far i gang med de økologiske tanker, og han ønskede virkelig at haven var både flot og udbytterig på samme tid, så man har ikke 'opdateret' haven i den forstand, men blot prøvet at genskabe.
      Lyder som en god idé med en udflugt til Husby plantage til maj. Jag havde gerne selv deltaget hvis det var muligt, men du må have god fornøjelse!

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  7. Hej Ulla!
    Tack för ett intressant inlägg om Carl von Linné och hans Råshult. Härlig omgivning och vackra växter. Min svärmor hette Linnea i andra namn och var väldigt förtjust i det namnet. Lyckades hitta en fin keramikampel som var dekorerad med linneor runtom i present till henne. Har nog aldrig sett henne så glad som då hon öppnade paketet. Linnean växer i skogen eller skogsparken här i närheten. Brukar leta efter dem då vi tar en promenad där, de är så söta och skira.
    Ha det gott /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Sjovt du kunne finde så fin en gave til din svigermor, man forstår hun blev glad! Navnet Linnea forekommer også i min familie - og det er jo et smukt navn.
      Dejligt du har urten linnea i nærheden. Her er den meget svær at finde...

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  8. Tack för läsningen! Tänk att allt det där jobbet gjorde han med hjälp av en lupp och kanske ett par linser.. Om jag minns rätt har man de senaste åren också renoverat en del perennplanteringar kring hans gamla egendom så att de fullt ut ska spegla hans tid på gården.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er meget der kan undre når det gælder Linné, men selvfølgelig var det en helt anden tid. Tænk han foretog de fleste rejser rundt i Lapland og Sverige til hest, og det tog sin tid! Manden selv var bare 1,54 m høj, så han må have brugt en lille hest med små ben til de lange rejser. Dengang måtte man have tålmodighed med alt - også med at identificere planterne, som du siger.

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  9. Hei! Dette var det spennende å lese og se. Det er et imponerende arbeid han gjorde.
    Ha det godt! Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Godt du kunne bruge det! - og ja, vi har stadig glæde af alt hans arbejde.

      Hilsner fra Ulla

      Slet