onsdag den 11. januar 2023

Nyt år - nye tanker

I januar klør det altid i mine fingre for at komme i gang i haven, og gerne med et større gravearbejde der kan sætte gang i kroppen efter julen - og sådan er det også i år. Den første uge af året gik med regnvejr. Her fik vi lige så meget regn som der plejer at komme i hele januar, men der er jo stadig et efterslæb fra 2022, så det er i orden.Jeg har længe tumlet med en idé om at lave et hul i haven, som kan tage større vandmængder, hvis vi igen får oversvømmelse, som vi fik sidste år i februar - om ikke andet så dog aflaste bedene for noget af vandet. Som altid starter det med at haveslangen kommer ud i græsset mens jeg går og funderer på hvilken form det nye anlæg skal have.Nu er jeg ved at være klar, og vejret er fint til formålet. Den lille oval skal blive selve hullet, og rundt omkring vil jeg lægge jorden op for at lave en mindre vold mellem hullet og solbedet bagved til højre.Det første er at få gravet græstørven væk, og mens jeg gik og ordnede det fik jeg pludselig selskab af en stor flok får, som skal gå ude på græsmarken bag vores have så længe der er noget de kan æde. Det er første gang vi har får på marken, men det er jo ganske hyggeligt!Jeg tager et par timer ad gangen, og heldigvis er jorden let at grave i nu hvor den er godt våd.Jeg fjerner kun tørven der hvor selve regnhullet skal være og lægger jord og tørv op på græsset rundt omkring hvor jeg vil lave et bed. I år bliver det blot et bed med sommerblomster og til næste år tænker jeg der kan komme andre planter i jorden. Til den tid er græsset nedenunder nok gået ud.

Nu er jeg færdig med den friske tørv og er gået over til at bruge af den gamle tørvestak, som har stået et par år i et hjørne af haven. 


Dette er et projekt som holder mig i gang så længe der ikke er frost. Jeg bliver i bedre humør og kommer forhåbentlig også lidt i form til en ny havesæson, når jeg har sådan et gravearbejde at beskæftige mig med, og så kan jeg samtidig holde lidt øje med havens planter og følge med i udviklingen. De første vintergækker har stukket næsen op over jorden, og juleroserne blomstrer i pergolabedet, mens jeg og fårene traver rundt på hver sin side af hegnet i baghaven.
   Det er da en fin start på 2023.
19 kommentarer:

 1. Ja det er lidt mørkt i vejret, men vi mangler regnen, så vi må finde os i det.
  Ih hvor er jeg "misundelig" at du stadig har så meget græsplæne du kan lave så store nye bede. Og et regnbed er jo en klog fremtids sikring. At du så osse kommer i tidlig form til forårets arbejder er ekstra godt. Jeg nøjes med at beskære træer i øjeblikket, og klippe de gamle blade af påskeklokker. Alt efter hvor vådt det er rundt omkring.
  Her er vintergækker og erentis lang oppe. Og påskeklokkerne osse faktisk. Så jeg er begyndt at lægge større grene rundt, hvor hønsene er lidt for ivrige med at skrabe. De kan jo massakere en hel blok erentis, hvis de finder noget godt. Men de lægger mange æg, sååe. Men alligevel kan jeg godt savne "mine" farverolles høns. De var meget mere blide, , de lagde bare ikke nær så mange æg.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Selskab i haven er som regel hyggeligt - småfugle, høns eller får - jeg sætter bare grænsen ved rådyr og mosegrise:-) Dejligt du kan hente friske æg fra dine egne høns!
   Dette med at have græs at grave i stopper jo på et tidspunkt, når der ikke er mere, men endnu er der plads til nye bede, og denne gang vil jeg også i dybden for at lave mig et vandhul. Om der kommer vand i er en anden snak, men ellers kan det blive et godt bålsted.
   Dejligt der allerede er gang i forårsplanterne!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Når jeg leser hva du får gjort i hagen i januar Ulla, så blir jeg (nesten) grønn av misunnelse ;)
  Det må være helt skjønt å komme i gang så tidlig med hagearbeidet. Her kan jeg ikke gjøre noe som helst ute før i april. Sånn er det bare her... ;)
  Ditt bed er jo en riktig god idé angående det når det regner for mye. Det blir nok veldig bra når du blir ferdig. Regn bør helst komme i passende mengder, og det er så kjedelig hvis det kommer alt for mye eller alt for lite av det. I sommer fikk vi alt for lite, men i fra oktober har det kommet veldig mye av både regn og snø her. Det blir ingen tørr vår her i år nei...

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Regnen er først nået frem til os i det nye år, og jeg skal love for det regner! 80 mm i januar foreløbig, og det regner stadig.
   Jeg tænker mit vandhul kan fungere som bålsted i alle de tørre måneder, men det er jo også godt at have plads, når der virkelig kommer vand!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Det er spændende se, hvad du har gang i. Efter de meget tørre måneder, I har haft hos jer, lyder det lidt underligt, at du graver et regnhul. Men jeg kan godt huske, at I sidste år havde en periode med oversvømmelse i en del af haven, og så giver et regnhul god mening. Jeg er ikke helt med på, hvad der skal være i bunden af regnhullet?
  Jeg har også arbejdet i haven de sidste par dage. Det er sundt at komme ud at få sig rørt, og man bliver i godt humør af det.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret Elna! Hvad skal jeg med et regnhul, når jeg klager over tørken uafbrudt? Men det var lidt af en overraskelse at opleve det halve af haven stå under vand sidste vinter, så jeg tænkte at et hul kunne opsuge en del af det - afhængigt af hvor dybt jeg kommer:-)
   - Og ellers vil jeg bruge hullet som bålsted, selvom jeg endnu ikke har fundet ud af hvad der skal være i bunden. Måske sår jeg bare græs og lægger et par fliser til bålfadet. Der er tid nok til at tænke over det. Motionen og den friske luft er helt nødvendig her på denne årstid, nødvendig for humøret navnlig!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Vilken lycka att kunna vara ute och gräva så tidigt på året. Bättre träning finns inte, vare sig mental eller fysisk! Det kommer bli ett fint inslag till er trädgård, en plats för regnvatten (och fler planteringar....). Fåglar och andra djur kommer säkert uppskatta det också.
  Samlas det så pass mycket att vattnet kommer stå kvar en längre tid eller räknar ni med att gropen torkar ut emellanåt? Lycka till med grävandet.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Ulrika! Ja, det er skønt at kunne være ude og lave noget arbejde. Det har jeg savnet i december, hvor vi havde meget koldt vejr.
   Jeg ved slet ikke om der vil stå vand i hullet, for vi får jo ikke så meget regn i disse år, men jeg synes det er en slags sikkerhed at have. Vores have ligger så lavt at den tager vandet fra alle naboerne, så når det går galt, er det vores bede der sejler i vand. Hvis vi får tørt vejr vil jeg bruge hullet som et bålsted.
   - Og så elsker jeg bare at grave:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Tror knappt att det är sant. att kunna ha ett sådant projekt på gång redan nu. Vad härligt. Här är bara grått och blött, och ingen lust har infunnit sig, för att börja gräva. Tror inte det skulle gå. Ser så fint ut och kommer att bli riktigt bra. Ser mysigt ut med fåren som går och betar. Vackra julrosor.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen ved du hvad, der kan hurtigt komme frost igen så jeg prøver bare at nå mest muligt når det ikke regner. Vinteren er sikkert ikke forbi, men det er meget almindeligt med det milde vejr vi har lige nu.
   Det er rigtig hyggeligt med en flok fredelige får på marken, og så glæder jeg mig over at løgplanterne er på vej. Det behøver ikke gå hurtigt, bare man kan se lidt fremskridt.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 6. Hei Ulla! Jeg kjenner meg så godt igjen. Det klør i fingrene. Ditt nye prosjekt ser veldig spennende ut. Det er så himla gøy å planlegge det og etter hvert plante. Det skal bli spennende å se. Jeg tenkte å begynne å beskjære noen busker i noen busker i morgen.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Her er havens buske og træer endnu så små, at de ikke tåler den store beskæring, men jeg holder jo meget af at grave - og planlægge - så det er bare dejligt at kunne være derude nogle timer ad gangen. I år vil jeg bare så en masse sommerblomster og krydderurter i det nye bed, så får jeg tid til at finde de helt rigtige planter til efteråret.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 7. Tænk at du ligefrem elsker gravearbejde. Det ligger bestemt ikke i nærheden af toppen på min liste over yndlingsopgaver. Til gengæld kan jeg genkende behovet for at komme ud og få kroppen i gang igen. Her er det mere oprydning af planterester rundt omkring, der står på programmet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror gravearbejde virker meditativt, fordi det går så langsomt, og uanset hvad man laver, er det godt bare at komme i gang igen! Luften har så godt af mig...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Så find det blir och en klok tanke när ni vet att ni får mycket vatten. Här är vattendrag helt fyllda och det står vatten på många platser där det inte ska. Att få jobba med kroppen är det jag också längtar efter just nu :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er ved at blive lidt for magelig her midt om vinteren, og når det så slet ikke er vinter...:-)
   Jeg ved ikke hvor meget vand vi får, men januar er startet meget våd i hvert fald, og får vi oversvømmelse igen er det meget godt at have et sted vandet kan løbe ned. Hvis man får lyst på længere sigt kan man jo lave en rigtig dam i hullet.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 9. Spændende projekt, du knokler på, det skal nok blive godt, det ser i hvert fad fint ud
  knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for kommentaren Lisbeth! - men pas nu på din hånd! Jeg tænker skam på dig (som du nok kan mærke) selvom du ikke siger et pip på bloggen:-) Ønsker dig meget snarlig bedring!

   Knus fra Ulla

   Slet
 10. Det er gøy med hageprosjekter, jeg holder også på med et som krever graving, men det blir nok en stund til jeg kommer i gang her, akkurat nå har vi snø, og erfaringsmessig så er det altfor vått i bakken en stund til, så jeg får smøre meg med tålmodighet. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet