fredag den 6. januar 2023

En trist dag

Det er sjældent jeg skriver et trist indlæg, men i dag hvor regnen siler ned og hele naturen græder, vil jeg tillade mig at være lidt nedtrykt også. Nej, det er ikke vejret der er noget galt med! Hele sidste år længtes jeg efter regnen, og nu får vi så hatten passer, men der er sikkert også depoter der stadig skal fyldes op. Den nuværende tristesse kommer sig af en fortsættelse af en historie fra i sommers.Måske kan nogle huske at et stort gammelt egetræ i skovbrynet blev ramt af et mægtigt lyn i juli måned, og vi var ved at gå i knæ da det enorme brag ramte os her 75 meter væk. Det halve af kronen var knækket af, og et par dage senere blev resten af træet fældet.Ja, her ligger stammen, og som det ses er træet revnet hele vejen ned, så det var sikkert godt det kom væk. Beboerne i huset lige ved siden af havde stumper af bark spredt i hele haven, da træet nærmest koger når lynet rammer. Der sker simpelthen en eksplosion af saft inde i træet på et split-sekund. Det er voldsomme kræfter, som nok kan give stof til eftertanke, og strømmen forsvandt da også fra flere huse i nabolaget.


Det triste kommer nu, hvor det viser sig at de 3 andre kæmpestore egetræer i skovbrynet, som står lige så tæt på huset, blev fældet i går. 
En grov-tælling af årringe viser at alle 4 træer var omkring 180-200 år gamle, og vi kunne sandelig også mærke rystelser i vores hus da de blev lagt ned! Der er vægt bag sådan en kæmpe!Hele processen gik professionelt og hurtigt, og da vi gik derhen var oprydningen i fuld gang med store maskiner. Beboerne i huset ved siden af havde fået tilladelse til at få alle træerne fjernet, da de naturligvis var nervøse for om et nyt lynnedslag ville få en af egene til at lægge sig ned ovenpå deres hus. Jeg forstår dem sådan set godt, selvom de 4 træer altså har stået i et par hundrede år uden at blive ramt, men tænker alligevel, det er trist så hurtigt vi kan tage beslutninger der ændrer naturens gang helt radikalt. 
   Egetræet er uden konkurrence det træ der tiltrækker flest organismer, og et egetræ er som en kæmpe levende by af alverdens livsformer, faktisk helt op mod 1000 arter, så når vi fjerner disse træer er det en hel biotop vi fjerner ved samme lejlighed. Intet under at Danmark er Europas natur-fattigste land, og fortsætter vi sådan her, kan vi snart se enden på den sidste rest af vores natur.
   Jeg syntes det krævede en stille protest... Suk!14 kommentarer:

 1. Så trist da, Ulla! Sånne store kjemper har levd lenge, og det er bare så sørgelig da de må felles. Jeg forstår at du er bekymret. Mangfold i naturen er veldig viktig.
  Stor trøsteklem!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal have mange tak Marit!
   Hilsner og knus fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!
  Kan förstå att du är ledsen över att de blev fällda. Vi har gamla träd som man reparerar för att de skall kunna stå kvar. Dessa ser dessutom väldigt friska ut. Man vet aldrig när blixten slår ner, den kan slå ner i ett hus också.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen jeg har gjort de samme tanker som du Marika. Både at disse træer er helt friske og derfor kunne have stået meget længe endnu, måske flere hundrede år, mens huset sikkert ikke får lov at stå mere end 30-50 år. I virkeligheden tror jeg at træerne er meget mere værd end huset, og som du siger kan lynet lige så godt slå ned i huset. Navnlig nu hvor huset er blevet det højeste punkt i nabolaget. Det virker ikke som om man har tænkt sig om... Men tak for din kommentar!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Det ville jeg osse være , trist, i dit sted. De træer var jo i deres ungdom. Set fra et egetræs alder. De mennesker har måske været sur på træer i almindelighed, og benyttede sig af lejligheden,,, de findes jo, træhaderene. Forhåbentlig bliver der plantet noget som erstatning. Men det vil jo ikke vokse op i jeres levetid, størrelsesvirkningen.. Men det undrer mig faktisk det er så nemt at få lov til at fælde så store markante træer. Som du siger, er det ikke så underligt vi er så naturfattige her i landet.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gunvor - ja, de træer kunne have stået her længe til glæde for generationer af liv, men sådan er det ikke når der tages raske beslutninger! Ligefrem at slå sig ned i et skovbryn hvis man er træ-hader... Jeg ved ikke, men vi mennesker er jo ikke halvt så rationelle som vi går og tror. Vi talte med skovarbejderne, der mente vi får granskov i stedet, men det bliver jo slet ikke det samme!
   Skoven er privatejet og hører til et gods der ejer det meste jord omkring Præstø, og de er vant til at gøre som det passer dem - og deres pengepung.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 4. Jeg forstår din tristhed og lærte noget nyt, for jeg var ikke klar over, at et egetræ ligefrem er centrum for en hel biotop.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Marie, de fleste bliver vel triste over at se sådan 3 kæmper forsvinde på en dag - det er sket her i skoven tidligere, og det bliver nok ikke sidste gang heller. Egetræer hører til vores oprindelige natur og derfor vært for en lang række arter fra de mindste mikro-ting til insekter, mos og lav. En vigtig plante for vores natur helt enkelt!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 5. Det var et trist syn, der mødte dig. Jeg ville også være blevet ked af det. Fælder man et træ, synes jeg, man har en forpligtelse til at plante et nyt. Lad os håbe, det sker i dit tilfælde. Men - det er heller ikke rart at leve med frygten for, at et stort træ vælter ned over ens hus, så jeg kan godt forstå husejerne. Heldigvis vokser egetræer hurtigt, så hvis der bliver plantet nye træer, kan du glæde dig over at følge deres vækst.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja trist, men ikke overraskende. Jeg har boet her ved skoven i mange år - på den ene eller anden side af den - og den er næsten helt forsvundet i tidens løb. Det eneste der snart står er dele af skovbrynet med de gamle ege - resten er pyntegrønt. Man skal i hvert fald ikke regne med de privatejede skove når der tales om naturbevarelse, og her får vi sikkert også grantræer når der skal genplantes.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det er trist når kjemper faller. Selvfølgelig svært liten sjanse for at lynet rammer samme sted flere ganger på kort tid.
  Tenkte mitt, da jeg hørte en voldsom makindur da jeg var ute med hunden for litt siden. Da var det noen som fikk fjernet noen majestetiske, gamle eiker i et nabolag på en høyde. De fleste er ute etter mer sol på sin eiendom. Det blir så nakent og stygt.
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er sørgeligt hver gang vi fælder sådan en kæmpe, og i virkeligheden gør vi skade både på os selv, diversiteten og klimaet samtidig, men vi er åbenbart ikke klogere...
   Det er som om haverne skal være en forlængelse af husene, og der skal være lige så fint og rent - og kedeligt ude som inde. Bare tænk på alle de maskiner vi kan få til vores haver! Jeg tror mange mennesker er bange for alt det de ikke selv kan kontrollere, og det må være en trist måde at leve på.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 7. Enorme og flotte trær, men med en trist slutt :-(

  SvarSlet