Der er dog både sol og sommer ind imellem byger og blæst, og i går var vi på tur til et ganske særligt naturområde på Møn i flot vejr. Det er et sted bag klinten på den østlige side af øen, hvor de høje kridt-bakker giver grobund for en enestående flora, og vi plejer gerne at være her i starten af juni, hvor alle orkideerne blomstrer, men juli er altså heller ikke noget dårligt valg, hvis man vil se masser af blomster og sommerfugle.
Her er vi lige begyndt på opstigningen, og i det fjerne kan man se Klinteskoven på kanten af Østersøen.
Sommerfuglen køllesværmer har et indviklet livsforløb, som starter med en lille larve på timian, der siden bliver slæbt ned i en myretue af en ganske bestemt myreart, for dernæst at leve af myrelarver mens myrerne får sukkervand til gengæld. Næste forår kravler sommerfuglen op af myretuen for at finde en mage og starte næste generation.
Der er 135 m til den højeste bakketop, men vi blev i ca. 100 meters højde, hvor der var rigeligt at se på og en storslået udsigt mod syd og vest.
Merian, vild gulerod og rødkløver er en flot sammenplantning.
Bakkerne afgræsses af kvæg og geder for at holde dem åbne for den vilde flora, og de små tjørn bliver også gnavet af dyrene. Jeg synes det er et skønt sted!
Bakkerne afgræsses af kvæg og geder for at holde dem åbne for den vilde flora, og de små tjørn bliver også gnavet af dyrene. Jeg synes det er et skønt sted!
Hjemme i kolonihaven kunne man også opleve varmt sommervejr for et par dage siden, og det er sveddryppende arbejde at holde ukrudtet nede. Sidst fik jeg has på det halve af køkkenhaven mens John tog havegangene, og selvom det var henad aften var det stadig meget varmt.
I køkkenhaven gror alting godt undtagen bønnerne, som sneglene æder. Nu har jeg sået for anden gang. Ærter, kål, selleri, majs og sommerblomster klarer sig vældig fint, og vi er ved at drukne i squash - som man altid er:-)
Takshækkene i staudebedene er blevet klippet ind og ned og det pynter. Jeg tænker de skal have en sjov facon når de bliver lidt større. Sommerfuglebusken blomstrede uden sommerfugle, men mon ikke de er kommet frem nu.
Takshækkene i staudebedene er blevet klippet ind og ned og det pynter. Jeg tænker de skal have en sjov facon når de bliver lidt større. Sommerfuglebusken blomstrede uden sommerfugle, men mon ikke de er kommet frem nu.
Det høres deilig ut med en sånn utflukt. Så mange vakre blomster det vokste der. Det er så viktig at insekter har "mat". I grøftekantene her er det ikke så mange spennende blomster, så det er sikkert derfor det er så lite sommerfugler her. Så fin farge det er på din sommerfuglbusk. Min har også blomstret uten en eneste sommerfugl så langt jeg har sett. Jeg håper at det snart kommer noen sommerfugler. Fortsatt god sommer, Ulla!
SvarSletHilsen Marit
Mange tak Marit! Ja, når vejret er godt må vi ud og opleve vores dejlige steder, og dette område er et paradis for plantefolk - og naturligvis insekter. I den seneste uge er sommerfuglene begyndt at komme frem, så du får dem nok også snart at se.
SletGod sommer til dig!
Hilsner fra Ulla
Ja solsorten kan rigtigt få en i sommerhumør i de lyse aftener. Dejligt sted I har besøgt, sikken en fauna. Jeg kan godt forstå, at I nød det, der var også en dejlig udsigt.
SvarSletVi har heldigvis haft nogle lune dage, i dag blæser det rigeligt.
Knus fra Lisbetn
Ja, det var dejligt at have solsotens aftensang så tæt på. Området på Møn er helt unikt, og det er altid en fornøjelse at besøge. Der er vist noget rigtig godt sommervejr i vente fremover, og det må du også nyde!
SletKnus og tak fra Ulla
Dejligt sted I har været. Du har fanget nogle skønne "vilde" billeder.
SvarSletPusigt, vores sommerfuglebuske blomstrer , og der er sommerfugle i. Men egentlig osse i resten af haven. Dog ikke så mange som i "gamle dage".
Jeg spottede dine løvemund. Har du sået dem direkte eller er de plantet ud. Mine er så forskellige i år. Dem jeg købte frø er egentlig ret store og kraftige, men de hjemmehøstede er mange nogle pistlinger. Måske er de ved at være noget indavlede?
Sneglene lader dem i fred, heldigvis. Men urtehaven er gennemgnasket osse her.
hilsner gunvor
Ja, området hedder Høvblege, og det må du besøge når du næste gang er på Møn. Dejligt du har sommerfugle i din have! Her er det mest kålsommerfugle der hygger sig i vores røde grønkål - de små slamberter - men i naturen er der både admiraler og andre flotte nye sommerfugle nu.
SletLøvemund er frø fra sidste år, som jeg har sået i potter. De er meget taknemmelige at arbejde med, og sneglene gider dem heldigvis ikke. Det værste er faktisk bønnerne, som vi plejer at have god gavn af...
Mange hilsner og tak fra Ulla
Et skønt sted, I har besøgt. Sneglene veje er virkelig uransagelige. I jeres kolonihave æder de bønnerne, mens stort set går uden om dem i vores køkkenhave. De (altså bønnerne) smager himmelsk 😏
SvarSletVores bønner når slet ikke at få blade i år, og endnu mindre bønner, så der kan jeg godt blive noget indebrændt. Det er nemlig sådan en god grønsag - også til fryseren. Til gengæld har vi så ærterne i fred.
SletJa, det er et skønt område uden falbelader. Blot natur, et skilt, et par bænke og en sti. Det sætter jeg pris på.
Hilsner og tak fra Ulla
Hej Ulla!
SvarSletDet är fint med blomsterängar, och så fascinerande med alla levande kryp.
Koloniträdgården ser så inbjudande ut med blommor och grönsaker i en härlig blandning. Jag sådde också Lejongap, de är riktigt fina. Har inte sett dem blomma, måste undersöka var de har blivit av.
Så fint med en konsert av koltrasten.
Hälsningar Marika
Mange tak Marika! Det er en skøn tid lige nu - og den skal nydes både i haven og naturen! Jeg elsker disse områder derude, hvor naturen selv får lov at bestemme. Vi har så få af dem tilbage... At høre lærken over de store bakker eller solsorten i haven er et priviliegium!
SletHilsner og mange tak fra Ulla
Det er nogle smukke naturbilleder du har taget. Ja ukrudtet gror godt når det får så meget vand som i år. Kolonihaven ser flot og frodig ud. Dejligt at du kan nyde en god høst af grøntsager. Desværre spiste sneglene alle mine småplanter af courgette, bønne og pyntegræskar og halvdelen af grønkålen. Lidt udfordringer har der været i år.
SvarSletÅh-nej, hvilken hård skæbne Sydney! Der er bæster nok der vil have del i vores måltider, men jeg synes nok du har været hårdt ramt i år. Vi havde insektnet over kålen i starten, og det har hjulpet dem i gang, men nu må de klare sig selv. Sneglene er virkelig en plage i år.
SletHilsner og tak fra Ulla
Det er en snirklet vej, sådan en lille larve må gå. Vi må passe godt på sommerfuglene.
SvarSletDet er et utroligt smukt naturområde, og nogle virkelig flotte billeder. Sådan en opstigning kan nok give sved på panden, men udsigten må være det hele værd. Det er så spændende at gå sådan et sted og iagttage de forskellige blomster.
Hvor er det dejligt, at kolonihaven giver glæde og vitaminer i år. Mon ikke du nynnede med, da solsorten gav sin aftensang.
Hilsen Elna
Ja, naturen er forunderlig både når det gælder et enkelt livsforløb hos et enkelt individ, og i den store sammenhæng hvor sådan et enestående naturområde får lov at udvikle sig.Høvblege er fredet - og har været det i over 100 år. Det er en fornøjelse at gå her og botanisere!
SletOg kolonihaven giver heldigvis pote i år efter indhegningen. En dag glemte jeg at lukke lågen til køkkenhaven(!) og da var alle rødbedeblade bidt ned, men de skal nu nok komme igen. Man kan roligt sige, vi bliver kontrolleret på daglig basis af dyrene, men solsorten sang så højt og smukt at man heldigvis ikke hørte mine spæde forsøg:-)
Mange hilsner og tak fra Ulla
Det kan næsten kun være Høvblege I har besøgt på Møn (og det opdager jeg så lige, at du bekræfter i dit svar til Elna Slot). Så I den sortplettede blåfugl? Det gjorde vi desværre ikke. Det ville ellers have været blæret, for den findes kun der. Vi var der for en uge siden - for første gang, men bestemt ikke sidste. Bl.a. vil vi også forsøge at opleve de orkideer, du også nævner.
SvarSletCorselitze har vi besøgt en enkelt gang - det er også et gensyn værd.