onsdag den 10. juli 2024

Højsommer

Det er næsten sommer som i gamle dage. Stadig meget skiftende med vind og vejr fra forskellige verdenshjørner, og selvom man nok kunne unde folk med ferie en mere stabil sommerlig stemning, er det nu ikke så tosset for havefolk som mig - og da slet ikke for haven! Det er jo en fornøjelse at se alt det grønne i trivsel, og jeg har nok at gøre med at klippe og tynde ud og skære ned.
   Efter en lidt blomsterfattig start på måneden - hvilket er meget normalt når man ikke dyrker roser - er der ved at komme gang i dagliljer og Hosta, og som sagt kan jeg også sagtens nyde de grønne farver.


På skråningen ned fra husets mindste terrasse har jeg tyndet kraftigt ud i løvstikke, akelejer og lammeøre så man nu kan nyde Geranium Rozanne's blå, som væver sig ind og ud, og Hostas kortvarige hvide blomster. De blå Hosta er mere stabile og blomstrer længe, men de er knap nok begyndt.

Det varer ikke længe før jeg skal ud i 'junglen' og fjerne løvefods gule blomsterstande som har lagt sig ud over det hele, og så skal jeg til at overveje hvor de røde alunrod skal stå til næste år. Jeg tror jeg skal flytte nogle af dem til andre egne af haven.
Set på afstand kan jeg vist bare være tilfreds med trivslen her i havens første bede.


Solbedet i den anden side af haven har været en sværere nød at knække, for her skal planterne kunne tåle vinterens oversvømmelser og sommerens tørke, så her er jeg stadig på et eksperimentelt stadie. Heldigvis vokser Sorbus Dodong godt sammen med græsser og myrtegedeblad, og lammeøre kan også klare sig her. Et par kornelbuske med røde grene får selskab af røde studenternelliker og i juni var der røde blomster på staudepotentil, men de er klippet ned nu.


I det yderste hjørne af haven, hvor bænken står, er der plantet citrontimian foran og under bænken, men på bagsiden skulle jeg have haft store flotte hvide tobaksplanter som supplement til de nye græsser. 3 gange har vi fået frø hjem og 3 gange er tobaksplanterne slået fejl (de små frø ville slet ikke spire) så nu er her lidt kedeligt indtil jeg finder på noget andet. Måske bliver det en lav hæk af taks - jeg er i gang med stiklinger - for græsset bliver nok højere næste år. Det går lidt bedre i den anden ende af solbedet hvor alt undtagen et paradisæbletræ trives.Det nyeste bed giver en del arbejde i år. Her er plantet mange græsser og stauder sidste år, men de fylder ikke så meget endnu, så her skal luges. Den yderste ende af bedet er i god vækst trods megen regn og blæst. Løvehalerne er færdige og står nu blot og støtter græs og margeritter. De gule perikon gør det godt og står også stabilt herude i blæsten. Det er den vilde prikbladede perikon som får lov at så sig.
   Til venstre er de høje grønne planter solbrud og staudesolsikke, som er godt på vej.Der er blomster på egebladet Hortensia som jeg hentede i kolonien, men bladene virker lidt blege. Den er ellers sat i vores egen gode kompost, men måske skal den have lidt mere næring i år.Terrasserne skal også passes her i højsommeren. Alle de mange krukker skal have vand og myrerne skal have lidt modstand inden de får undermineret alle fliser. Jeg fejer rundt med sandet som de graver op, bare for at minde dem om at jeg også bor her:-)Det er flotte solnedgange vi har her på denne tid af året. Vi har udsigt mod nordvest og vi nyder de skiftende farver og lysvirkninger i de lange lyse aftener. Her er en af de gode fra juli.
17 kommentarer:

 1. Du har så mye forskjellig i bedene dine Ulla, og alt ser så flott ut med striglede kanter. Du skal være veldig tilfreds med alle dine bed!
  Hvorfor dyrker du ikke roser med ditt flotte klima? De måtte da stortrives hos deg? Dumt spørsmål, men jeg klarte ikke å la være :)

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, her for tiden kravler jeg langs kanterne og klipper og luger, og det pynter altsammen. Jeg tror faktisk roser ville trives godt her, men jeg har ikke den store interesse, og hader planter med torne! Når bedene er så fyldte med planter ville det være svært at styre væksten på roser synes jeg. En anden ting er at roser ser så triste ud en stor del af året, så jeg ville blive nødt til at fylde ud med andre planter:-)
   Jeg er bare glad for at kunne nyde roserne i andre folks haver!
   Solnedgangene er meget bedre end alt det sport der er i fjernsynet - så jeg er glad for at kigge ud af vinduerne mens tennis, fodbold og cykling fylder hele tv-programmet ud... Kender du det?

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Jeg forstår deg godt, for jeg liker heller ikke roser med mange torner. Jeg har faktisk flere roser som ikke har torner i det hele tatt, så de finnes også.
   Her hvor jeg bor har vi nesten ikke sånne flotte solnedganger. De dannes bare ved sjøen/ havet, og det finnes ikke her.
   Ja, min mann er glad i se på sport, så jeg kjenner til det...

   Hilsen Marit

   Slet
  3. Jeg har overvejet en rose uden torne og den kommer nok en dag:-) Jeg synes der er mere sport i år end nogensinde - og tænk, vi mangler stadig olympiaden... Ja, du kender det godt!

   Knus

   Slet
 2. Nydelig solnedgang også!

  SvarSlet
 3. Ja det er et skønt billede af solnedgangen, vi kan kun se den bag træerne, så det bliver ikke mange billeder her fra. Du har nok at gøre med at fylde bedene, men mange af dem, er da rimeligt fyldte, men ærgerligt når frøene ikke vil spire, de er da sådan set dyre nok sådan nogle frø. Mine græsser fra Marie breder sig fint, det skal nok komme med dine også. Løvefod skal man være over ellers har man dem overalt, derfor har jeg ingen, for jeg får ikke klippet blomsterne af i tide. Det er da flot med så mange blomster i den egebladede, inden længe får den flotte farver, ja i hvert fald til efteråret.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det blandede vejr giver nemlig flotte solnedgange, så det er en fordel ved denne sommer! - Og ja, enten er jeg i gang med at fylde eller tynde ud i bedene. Sådan ser mit haveliv ud i år, hvor det meste heldigvis gror godt. Disse vingetobaksplanter har jeg haft for mange år siden og de var dengang nemme og enormt flotte, men sådan var det slet ikke i år - desværre. Dårlig kvalitet tror jeg.
   Man skal have lidt tålmodighed med græsser mens de etablerer sig - og så hjælper det heller ikke at bænken væltede ned oveni dem i et voldsomt blæsevejr, men de skal nok komme sig. Godt du har glæde af dine!
   Jeg må sige at løvefod også breder sig her uanset hvor meget jeg prøver at klippe dem i tide, men det er sådan en dejlig plante til at fylde ud med, og jeg holder også af blomsterne.
   Den egebladede har nu mulighed for at vokse og blomstre efter den blev fri for rådyrenes beskæring. Jeg ved ikke om jeg skal gøde den eller bare lade den være i fred. Måske skal den lige have tid til at sætte et ordentligt rodnet?

   Mange tak Lisbeth - og knus fra Ulla

   Slet
 4. Ja alt er vokset dobbelt end som normalt. Jeg kan ikke engang klippe hæk på en omgang, men må holde pause. Og man bliver angrebet af lange ranker på alle stier når man går snegletur om aftenen. Jeg kan jo ikke både have sneglejern og ørnenæb i sving på en gang, så går det galt. hihi. Men hellere alt det end haven er svedet og tørkeramt. Det er så trist.
  De ser fine stabile ud dine lammeører?. Jeg havde dem engang, men de blev fjernet, fordi de altid smed sig til alle sider og så meget pjuskede og ucharmerende ud.
  De er da ellers flotte der hvor de står, dine røde alunrod. Men de skal måske flyttes ofte for at kunne holde skønheden.
  Ja øv myrer,, allevejne. Og selvom hønsene tager deres del af æggene,
  så vrimler det. De kan jo ikke skrabe under fliser osv.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sådan har jeg det også Gunvor. Jeg foretrækker også den gode vækst fremfor evige bekymringer og vanding. Så må vi tage arbejdet som det kommer.
   Lammeører lægger sig også ned her, men de er stabile med et kraftigt rodnet, og humlebierne elsker blomsterne. Jeg giver dem plads da de også dækker jorden om vinteren - ligesom løvehaler - og det er en fordel. Det er ikke alle alunrod jeg vil flytte, men nogle af dem er blevet lidt underlige i farven, og trænger nok til at komme lidt frem i lys og luft. Jeg er ikke god til at plante om bare fordi planterne har brug for det. Det er mere egne behov jeg tænker på:-)
   Her er det gråspurvene der tager myrer, men selvom vi har mange spurve er myrer ikke sådan at komme til livs. De bor simpelthen for godt under alle vores fliser...

   Mange tak og hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Så deilig med ordentlig sommer! Ja nå må det ordnes i bedene og ruskes opp i de som blir for dominerende. Jeg har heller ikke hatt hell med tobakksplantene. Sår heller løvemunn og sommerasters. Alunroten er så flott!
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, ind imellem er det rigtig sommer, og jeg kan faktisk godt lide det skiftende vejr. Der skal virkelig ruskes op og ordnes i bedene når det gror så godt, emn det er vel et luksusproblem:-) Jeg havde held med vingetobak for mange år siden, men det er gået tilbage med succesraten siden (min eller tobakken?). Ærgerligt det skal være så besværligt.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 6. Du ville også være et skarn, hvis du ikke var tilfreds med trivslen i jeres have. Det med tobaksblomster, der ikke vil spire, kender jeg kun alt for godt, og selvom de har spiret for mig i år, gror de så langsomt, at de sikkert ikke når at blomstre, og overvintre kan de heller ikke. Suk!!! Sommervejret her har ikke indbudt til havearbejde, så nu trænger stort set hele matriklen til en overhaling. Mere suk!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, et skarn. Så sandt - så sandt, men vi har vist heller ikke fået nær så meget regn som Jylland i den seneste tid. Jeg forstår godt hvis det er umuligt at lave havearbejde under de omstændigheder, og man kommer meget hurtigt bagud i denne sommer.
   For mange år siden fik jeg frø fra det engelske haveselskab, og de spirede fint og blev til 1,5 m høje vingetobak med duftende blomster på en enkelt sæson, så jeg troede det var en nem plante. Nu er jeg blevet klogere. Endnu et suk!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 7. Vi er enige: hellere havevejr end strandvejr! ;-) Jeg skal love for at alt det grønne er i trivsel hos dig. Sikke mange fine bede du kan vise frem. Er det ikke herligt at se et nyt bed udvikle sig fra det ene år til det næste? Så pyt med lidt lugning.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, lidt nørd er vi vel alle...:-) Og grøn er haven da virkelig i år.
   Jo, det er sjovt at skabe noget nyt, og lugning er ikke noget problem, men allerede nu går jeg rundt om mit nye bed og overvejer fremtidige tiltag. Skal der flyttes noget eller fjernes noget, eller tilføjes noget? Men det meste er så småt så man bare må se hvad det bliver til.
   God fornøjelse i din have!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Hej Ulla!
  Trädgården trivs med det omväxlande vädret, och ja det är riktigt trevligt med regn och sol om vartannat. Din trädgård ser helt fantastisk ut, ni har verkligen lyckats fint.
  Bilden med bara grönt och vackra hosta, visar att det inte behöver vara en massa färger, det kan bli riktigt fint ändå. En riktigt vacker solnedgång.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marika! Det er dejligt at alting vokser så godt i år, og jeg nyder min grønne have.-)

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet