søndag den 9. juni 2019

En anderledes haveoplevelse


For ikke så længe siden skrev Nana om en dejlig tur i Nivågårds park med masser af Rhododendron. I dag tog vi turen fra Sydsjælland til Nordsjælland for at se Nivågårds udstilling af William Morris' Arts and Crafts tapeter og tekstiler. En engelsk kunsthåndværker, som levede i 1800-tallet, hvor industrialiseringen buldrede afsted, og som modreagerede ved at lære sig mange forskellige håndværk indenfor tryk, farvefremstilling, vævning og broderi. Han kunne selvfølgelig også både tegne og male.


Flere skitser viste også hvordan han arbejdede med sine motiver og udviklede dem til mønstre, som kunne gengives i tryk på papir eller stof, vævning eller broderi, og alle hans motiver drejede sig om blomster, blade og frugter garneret med fugle og insekter Det er her min haveinteresse kommer ind i billedet, selvom udstillingen ikke med ét ord nævnte om Morris havde interesse for sin have.

- Men nu dette tulipan-tapet f.eks. Kan man forestille sig en mand som slet ikke interesserer sig for planter skabe et sådant vidunderligt sammenvævet blomsterbed? 
Hvis billederne er lidt uskarpe skyldes det nok at man ikke måtte fotografere med blitz, men jeg synes nu godt man kan få et indtryk af de gennemarbejdede motiver. 
   William Morris var ikke bare håndværker, men også en slags trendsætter og iværksætter. Sammen med flere andre skabte han en forretning som solgte indretningsarkitektur i den tids foretrukne stil; Arts and Crafts, som det hed i England (Skønvirke i Danmark eller Art Nuveau i Frankrig). Jeg vil mene Sverige har en god parallel i Carl Larsson og hans familie. Morris mente at alt hvad man har i sit hjem skal være enten smukt eller nyttigt, og han skabte vel næsten en slags datidens IKEA med alt til hjemmets indretning - også møbler, fliser, glas, tæpper og så videre.
   I sin egen tid var Morris sjovt nok bedst kendt for sine romaner og digte, og med alderen blev han glødende socialist. Han forstod godt, at arbejdernes forhold måtte forbedres, før de kunne få råd til og værdsætte alle hans smukke ting. En rigtig idealist med andre ord, men først og fremmest en dygtig håndværker. 


På dette fantastiske silkebroderede vægtæppe genkender jeg både vibeæg, kaprifolie, kejserkrone og tulipaner (eller er det valmuer?), men alt er selvfølgelig stiliseret så det passer ind i det overordnede design.På Nivågård har de tapeseret flere rum eller store vægge med Morris tapeter, så man får et udmærket indblik i hvordan det virker i rummet. Et yndet motiv var f.eks. piletræet og på en lang bane tapet kan man se hvordan de mange lag af farve og motiver skaber det endelige mønster.


Nu er der desværre kun kort tid til at denne fine udstilling lukker (en uge?), men hvis I har tid og mulighed så tag endelig turen til Nivå. Parken er også meget stemningsfuld med store gamle træer, små søer med kvækkende frøer og gule iris, masser af delvist afblomstrede Rhodondendron og store flotte bregner. Udstillingen hedder "Al magt til skønheden" og er en rigtig god oplevelse!12 kommentarer:

 1. Ja det var noget, jeg ikke vidste om William Morris, flotte sager fra hans udstilling, tak for deling. Jeg venter på, at rosen skal blomstre :)
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, der kan man se, men han var vist en meget alsidig person.
   Jeg ville nok betakke mig for at leve i rum med hans tapeter fra gulv til loft, men i udsnit er de jo rasende dekorative. Og så kunne man hver dag gå hen og se om knopperne var sprunget ud - også om vinteren.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Haveoplevelser kan man få mamge steder, og det var en af de gode, kan jeg se. Det er flotte motiver, han har lavet.
  /Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det tænkte jeg også. Altså denne oplevelse kunne godt klemmes ind i en haveblog uden at virke helt malplaceret.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla!

  Ett trevligt och lärorikt kulturinslag, jag är inte bekant med William Morris men beundrar dessa vackra och synnerligen detaljerade skapelser. En mångsidig och begåvad person, därtill med ett samhällspatos. Gott, jag gillar ditt inlägg!

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var godt du kunne bruge det.
   Jeg kendte ham heller ikke på forhånd, men kom øjeblikkelig til at tænke på Carl Larsson, som også dekorerede hele sit hjem. - Og begge deres koner var også kunstnere som designede tekstiler og arbejdede sammen med deres mænd. Morris kunne så også sælge sit design og få et levebrød ud af det.
   Også interessant at Morris, som var født ind i overklassen, vendte sin opmærksomhed mod arbejderklassen, som virkelig ikke havde det godt i industrialiseringens England. Han var en meget original - og sikkert kontroversiel - person i sin samtid.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla

  Nivågård er altid et besøg værd, Spændende!

  Ha en dejlig uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du sikkert ret i. Jeg kommer desværre ikke så ofte den vej, men der ligger jo mange dejlige museer i Nordsjælland, og det hænder vi tager os sammen.

   I lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Takk for de flotte bilder! Jeg har lest om W.M. på en annen dansk blogg tidligere, og det han lagde kan sees mange ganger. Tenk å hatt en sånn tapet på veggen!

  Ha det godt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber ikke du skal til at tapetsere hele dit hjem om... Nu har du jo lige fået det så fint!
   Tapeter som disse hører en anden tid til, og Morris var dødtræt af den overlæssede og overpolstrede Victorianske stil, så mærkeligt nok var dette hans måde at forenkle indretningen på. Jeg ville nok blive skør af blomstertapeter alle vegne, men derfor kan man jo godt beundre skønheden og kreativiteten.

   Med blomsterhilsen,
   Ulla

   Slet
 6. Ja, det er en sjov, lidt anderledes udstilling. Jeg leger faktisk med tanken om et Morris tapet på en enkelt væg i badeværelset :) Parken omkring Nivaagaard er altid dejlig, men ærgerligt at I ikke var forbi da rododendronblomstringen toppede. Det var fantastisk!
  Kh Nana

  SvarSlet
 7. Men så var det jo godt du var der og rapporterede!
  Jeg kan sagtens forestille mig hans tapeter brugt mere sparsomt på en enkelt væg eller en bane her og der. Kommer jo også an på husets lysindfald, proportioner, indretning osv. Han har lavet et "Seaweed" tapet som er meget flot. Det var måske noget i badeværelset?
  Jeg er sikker på du nok skal få lavet noget meget smagfuldt!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet