onsdag den 2. februar 2022

En plads i solen
Jeg går lidt tilbage i tiden til 2016, hvor vi netop var flyttet ind i vores 'nye' hus og vi slet ikke havde tid til at gøre noget i haven - andet end at samle æbler:) Til højre læner naboens store æbletræer sig ind over hækken, men i 2017 havde han næsten fjernet dem allesammen (herunder) og jeg begyndte at synes der så enormt tomt ud i denne side af haven - hvilket der jo også var:)
   Det er ok at nyde naboernes træer, men man kan ikke regne med de beholder dem bare fordi vi sætter pris på dem.


Først i 2018 var vi klar til at gå igang med haven, og det startede med plantning af enkelte træer. Her i solsiden en ægte kastanje midt i plænen.I efteråret 2019 kom der et lille bed til med paradisæbler og forskellige buske,


og i 2020 bredte bedet sig langt til højre og til venstre. Med de mange kvadratmeter blev det nødvendigt at tænke på et bunddække, så jeg samlede stauder og sommerblomster som kunne hjælpe med at lukke lidt af for ukrudt og fordampning.


Dette bed på havens mest solrige plads kræver tørketålende planter, og med tiden har jeg fået opformeret en del Skt. Hansurt og suppleret dem med potentilbuske, græsser, Hebe og diverse krydderurter, som rosmarin, citronmelisse, salvie og merian.I vinteren 2021 lagde jeg mange flere kvadratmeter til i begge ender og det hele så lidt kedeligt ud i maj måned, hvor alting var meget småt, men trods alt kunne jeg se at det engang ville blive et godt element i haven.


I løbet af 2021, hvor coronaen rasede videre, blev der plantet flere planter, og konstant justeret på balancen. En lav kulsukker med hvide blomster dækker et stort område efterhånden, og mange planter blev delt, f.eks. lammeøre, pudenelliker og græs, mens røde bladbeder var sommerens tilskud af hurtige løsninger.
   Kæmpestenbræk, margerit, solbrud og knopurt blev hentet i de andre bede, mens myrtegedeblad og røde blærespirea plus en jasmin-busk kom i jorden sammen med mine små stiklingeformerede taks og buksbom. Det begyndte at ligne!Dette er 'learning by doing' og egentlig vidste jeg slet ikke det hele ville blive så kulørt da jeg startede, men nu er jeg ved at vænne mig til de skrappe farver, som omfatter en hel del orange og pink. De to farver går igen i blomster og paradisæbler mens de mange forskellige løv-farver spænder fra det grå-blå til de helt mørkerøde blade på den buskformede Malus 'Freja', og de spændende kulører på blærespirea.
   Rønnen 'Dodong' er også med i koret med sine flotte høstfarver, og senere får vi vel også rønnebær.Visse områder lykkes bedre end andre og jeg har allerede måttet rydde ud i knopurterne, som kan overtage det hele hvis de får lov. Nogle kombinationer af farver viste sig også at være lidt for skrappe, f.eks. pudenellike sammen med potentil, men i det store hele har jeg været tilfreds med solbedets udvikling dette første år.
   I efteråret strålede alle farver fra dette bed og satte et fornuftigt punktum for sæsonen.
Denne plads midt i solen har lært mig at eksperimentere mere end jeg nogensinde tidligere har gjort, og det har vist sig at man roligt kan plante løs af planter man slet ikke kender - og sådan har det været her for mig - for hvis det ikke falder heldigt ud, kan man altid lave om på det. Det vigtigste er at få træerne i jorden på rette sted fra starten!
  Det har også vist mig, at jeg kan lære at elske de skrappe farver og kombinationer, som ellers ikke var med i planlægningsfasen, for disse planter kan holde sig oppe i tørre sæsoner, hvor andre mere velkendte og diskrete stauder vil give op. Kan man ikke få den man elsker, må man elske den man får, som det hedder:)
   Jeg er også blevet rigtig glad for en småblomstret Asters, som ser lige flot ud i sit hvide blomsterflor, som i afblomstret udgave fuld af hvide frø, ligesom Skt. Hansurt er en gevinst hele året.Selv i november var der liv i solbedet, og når jeg er blevet så glad for det skyldes det jo også at det var her de fine agerhøns tumlede sig en stor del af sommeren. 

18 kommentarer:

 1. Wow hvor er I nået langt, det vidste jeg jo egentlig godt, men det ser fantastisk ud, du har virkelig fået noget ud af den store græsplæne. Farver er godt, når bare de passer sammen, og det gør de hos jer. Jeg bemærkede også, at I har udsigt til fjorden, den har du nok ikke skjult.
  Det er fantastisk, hvad I har nået på de år, og ikke at forglemme en kolonihave at passe ved siden af, flot. Du kan godt begynde at holde åben have :)
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen det er faktisk også lidt overraskende for mig selv, for i virkeligheden er det jo mest det sidste år der er sket noget. Og farverne har jeg også vænnet mig til. Man kunne jo egentlig have sagt sig selv (hvis nu man ellers havde tænkt sig lidt om) at de stærke farver hører til i solen sammen med de mange blomster:)
   Ja, jeg har såmænd også overvejet det med åben have...

   Mange tak Lisbeth og mange hilsner!
   Ulla

   Slet
 2. "Learning by doing" ble jo veldig bra Ulla.
  Åpen hage med trivelige høner i hagen må jo bli en suksess !

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Martin! Det er normalt den vej jeg går... Som Pippi Langstrømpe der siger, det har jeg ikke prøvet før, men det kan jeg sikkert godt finde ud af:)
   Ja, det ville jo se meget fint ud, hvis det kunne lade sig gøre, men de er nu meget sky, de høns.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Ja, det er nesten som et uttrykk jeg ofte bruker, nemlig at veien blir til mens en går :)
  Det har blitt så fint i hagen nå Ulla, og hvilken forskjell fra da dere kjøpte huset! Skarpe farger er noe en bare må venne seg til hvis en ikke liker de fra før da. Jeg har nettopp bestilt orrange/ferskenfargede dahlia, og jeg vet ennå ikke om jeg liker de ;)

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Din filosofi kan jeg sagtens følge Marit! Det er jo næsten som taoisme, hvor vejen er målet, og det kan jeg rigtig godt lide.
   Der er virkelig sket meget på de par år, og jeg kan næsten blive helt forbavset selv over forandringen når jeg sådan kigger billeder igennem. Og farverne har jeg lært at holde af, så det kan du sikkert også, når bare man kombinerer dem på den rette måde:)

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Gosh, I har nået meget på de forholdsvis få år. Men du har nu osse være flittig med tørvespaden.
  Et solbed skal da have farver, stærke farver, det siger navnet da, hihi. Jeg elsker alle fasrver, men der er da nogle jeg er lidt mere forsigtig med end andre. De skal jo passe sammen, og det gør de i høj grad hos dig.
  uh, agerhøns er så søde. Vi ser dem sommetider ude på marken, men jeg har ikke set dem inde i haven. Det må være hyggeligt at se og høre dem pludre rundt.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen du har jo ret Gunvor, og jeg burde nok have forudset de stærke farver midt i solen, men nu har jeg vænnet mig til dem, og holder endda af dem.
   Hønsene er uhyre nervøst anlagt, og forsvinder ved den mindste bevægelse, så vi ser dem mest inde fra huset, men i en liggestol kan de også nydes. Jeg synes de er så hyggelige.
   Mange tak for dine opmuntrende ord!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Er trädgård är mycket fin. Att våga experimentera med färg och form är fint. Är själv lite dålig på det. Det har skett en stor förändring på de få år som ni rått om trädgården. Gillar fågelbesöken, de ser ut att trivas också.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marika!
   Jeg plejer også være mere forsigtig i mit plantevalg, men her var det ligesom de tørre forhold tvang mig ud i en mere dristig beplantning - og det er jeg belevt helt glad for! Fuglene er altid en fornøjelse hvadenten de er store eller små. Jeg kan slet ikke forestille mig haven uden fugle.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla

  Det er da egentlig gået hurtigt, alletiders at se forløbet, og godt at i har beholdt den organiske form!
  Mon ikke det er derfor agerhønsene føler sig tilpas?

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt bud! Jeg har slet ikke tænkt på at agerhøns kunne være interesseret i formgivning, men nu du siger det...:)
   Efterhånden går alting hurtigt synes jeg, men i dette tilfælde er jeg også overrasket selv.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Det var spændende at følge udviklingen af solbedet. Det er forbavsende, så hurtigt planterne har vokset sig store og tætte, hjulpet godt på vej af, at du har været flittig til at formere og dele stauderne. Jeg sad i går aftes og så nogle af dine indlæg, fra dengang i flyttede til jeres hus og have. Man må sige, der er sket en forvandling.
  Solbedet er blevet meget flot og harmonisk. Det med at elske, den man får, tror jeg er meget "udviklende". Nogle gange kan en enkelt staude sætte gang i nye ideer med hensyn til selskabsplanter, og der kan komme farvesammensætninger, man aldrig havde troet, man skulle have i haven.
  Jeg kan se, at jeg skal i gang med at formere sankthansurt. Jeg har en del, men man kan aldrig få for mange:)

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Elna! Ja, jeg tror vi ser ret ens på dette med smag og stil, og det betyder jo også at man flytter sig lidt undervejs i processen. Jeg er helt sikker på solbedet stadig kun er i sin vorden, og efterhånden som træer og buske udvikler sig kommer der sikkert andre bunddækkeplanter og stauder til, men det er bare en fornøjelse. Du har jo også kastet dig ud i det kulørte med dit blomstrende sommer-bed sidste år!
   Her er det mest et spørgsmål om at give haven den struktur den manglede, og jeg må sige at Skt. Hansurt er blevet et næsten uundværligt medlem af struktur-klubben. Jeg er så glad for dem - og så er de ligefrem nemme at opformere!
   Du har meget ret i dette med at planterne trækker hinanden med sig undervejs, og hvis ikke vi engang imellem blev skubbet lidt, var det hele måske også lidt for forudsigeligt:)

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Så flott å se utviklingen, det er veldig gøy å jobbe opp en hage. Ha en fin søndag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Ingeborg! Ja, det er jo også en proces du kender til, og din have har sandelig også udviklet sig gennem tiden!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Jeg elsker før og efter billeder! Fantastisk at se hvor meget der er sket i din have. Det er bare gået stærkt. Jeg er meget glad for de farvekombinationer du har i haven. De pynter! Synes også at du har været god til at forlænge sæsonen, så der er noget at kigge på over flere måneder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja! Det gør vi vel allesammen - elsker at se på en udvikling! Men sjovt er det også at blive udfordret af havens egne forudsætninger. Jeg synes også det gået meget hurtigt alt sammen, men husker godt den blæsende dag da jeg første gang satte spaden i græstørven, mens et billede inde i hovedet stod lysende klart for mig. Senere skiftede billedet mange gange undervejs, men det vigtigste er, at noget vil og kan gro!
   At forlænge sæsonen er nok den idé jeg har holdt bedst fat i under hele forløbet, så det er godt du kan se det:)

   Mange tak og mange hilsner fra Ulla

   Slet