onsdag den 7. december 2022

Havens farver

Det er nu jeg bliver rigtig glad for alle de planter der beholder bladene i vintertiden - alt det stedsegrønne, som vi siger. Men grønt er det jo ikke alt sammen, og jeg er også glad for det der ikke bevarer den grønne farve, men bliver stående alligevel, eller det som ganske enkelt slet ikke er grønt. 

På denne tid skal man kigge nedad i bedene, men her på skråningen finder jeg udover det stedsegrønne også brune blade på løvefod, gule eller røde blade på alunrod, gyldne blade på hakonegræs og brogede blade på guldnælde, som dækker en stor del af bedet.


I pæonbedet står de gamle brune stængler af for længst visne pæoner tilbage og fylder godt, mens geranier i kanten er grønne en stor del af vinteren. Kun en enkelt stedsegrøn cypres er der blevet plads til her, og når påskeliljerne kigger frem til foråret fjerner jeg alt det brune og visne, men ikke før.


I dette bed er der stadig gule paradisæbler på Golden Henry, men de forsvinder i rask fart, for mange solsorter æder sig mætte her.





En del af bregnerne i haven er grønne vinteren igennem, hvis ikke frosten bliver for hård, og nu kan jeg rigtig nyde synes af dem da de fleste høje stauder er forsvundet.


Mange små primula er i fuld gang med blomstringen. De er gode at have året rundt, men nu har de blomster-scenen næsten for sig selv, og bladene gør hvad de kan for at dække den bare jord.


Jeg har fået omstukket komposten i det grå vejr. Materialet var utrolig tørt, så jeg måtte hente flere kander vand for at at få lidt gang i omsætningen, men det hjælper også at rive de tunge måtter af græs, hæk og staudetoppe fra hinanden og få det hele blandet godt. Forhåbentlig kan det meste bruges som jorddække til foråret.



Takket være et godt udvalg af stedsegrønt, vinterstandere af græsser og sankthansurt - og ikke mindst det meget milde vejr hele efteråret, står bedene stadig fulde af planter og holder faconen ganske flot.



Nu er der måske sne på vej, og så bliver farverne skjult et par dage, men strukturen skal nok holde sig.


11 kommentarer:

  1. Hej Ulla!
    Vilken fantastiskt fin trädgård du har i december, ser ut som en september trädgård här. Idag är det minus 10 grader och sol så det blir en fin dag. Växthuset hade fina isrosor igår på rutorna, och hela marken är vit av rimfrost.
    Ha det gott /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak Marika! Ja, det kan godt være vi er et par måneder 'bagud' i forhold til jer længere mod nord, men i dag har vi også fået frost, is på fuglebadet og rim i græsset. Til gengæld er vejret klart og vi kan nyde både fuldmåne og sol - og det er længe siden vi har set solen sidst.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  2. Hej Ulla
    Jeg er så enig med Marika for din hage ser så fin ut nå, og minner om hvordan det ser ut her i september :)
    Grønne bregner ser nesten eksotisk ut hos deg. Her er det - 8 nå, og hagen er bunnfrosset. Alunroten er en fantastisk fargeklatt i desember!

    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Marit! Ja, det er nok nu man tydeligst mærker forskellen på hvor vi bor, og vores vintre er jo meget mildere end dine. Alunrod er en fantastisk plante året rundt, og det har du jo også opdaget:-)
      I dag har vi også frost, men det er helt ok, for nu får vi solskin!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  3. Du formår virkelig at tage nogle billeder, hvor de forskellige farver kommer rigtigt til deres ret. Hurra for de grønne bregner. De er uundværlige.

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak Marie! Motiver er der nok af, når man går tæt på, og jeg har jo også meget bunddække, men bregner er virkelig uundværlige. Der må jeg give dig ret!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  4. Dumme mig sidder her og tænker, ja flot ser det ud, men tænk hvis du havde et par rhodoer eller tre, så skulle du ikke kun kigge ned i jorden for at finde det forskellige. Nå men jeg må give Marie ret, det ser fint ud, og du er god til at tage de rigtige billeder og til at fortælle, hvad vi ser. Rhodoer får jeg nok ikke overtalt dig til ;) men de ser godt ud om vinteren, hvor stort set alt andet har tabt løvet.
    Knus fra Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er næsten flov ved at fortælle at der faktisk var et par rhodoer i sin tid, men dem har jeg foræret væk, for de var ikke i trivsel. Jeg forstår udmærket hvad du siger, og jeg har jo ikke noget imod Rhodondendron, men jeg gider ikke skifte jorden ud. De andre grønne buske, paradisæbler og græsser må klare ærterne for mig.
      Dumme dig er vist ikke så dum endda Lisbeth:-)

      Knus fra Ulla

      Slet
    2. Rhodoer i dårlig trivsel er der ikke meget ved, de skal være mere spændende, men du klarer dig jo også meget godt uden.
      Tak for det <3
      Knus

      Slet
  5. Ja der er flotte farver i haven stadigvæk. Og når dine stedsegrønne vokser lidt til syner de af mere. Mine store gamle buskbom og taks spiller første violin nu. Men rhodoer har jeg heller ikke. De er for arbejdskrævende og passer heller ikke ind her.
    Jeg har lidt kik på dine alunrod. De er ualmindelig flotte syntes jeg.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, Gunvor - og det er netop det jeg glæder mig til! - Altså at taks og buksbom vokser til. Kirsebærlaurbær har jeg allerede i en pæn størrelse (kan de overhovedet holdes nede?) og én af dem er stammet op som et lille træ. Tænker også jeg vil eksperimentere lidt med klipning af de øvrige stedsegrønne som f.eks. cypresser og måske kommer der flere til...
      De allerflotteste alunrod om vinteren er de mest røde, som tilsyneladende er meget vinterfaste. De er langt kønnere end både de mørke og de mere karamelfarvede, i hvert fald her hos mig.

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet