onsdag den 14. december 2022

Årets gang

I år er det lykkedes mig at få taget et billede fra samme ende af haven hver måned. Det er blevet til en slags kalenderbilleder, som både viser havens udvikling og afvikling, som vi oplever den inde fra stuen i årets løb.
   Det mest mærkelige er hvor lidt der egentlig ændres henover året, når man ser haven fra denne vinkel. Bortset fra vejret, der gav os oversvømmelse i februar og snedrys i marts og november, så skal man faktisk gå rundt i haven for at få fornemmelsen af årets gang - dufte, farver og lyde - men også fornemmelsen af hvordan haven lukker sig om os i den grønne tid. Da vores have stadig er ret ny, går der nok nogle år før vi rigtigt mærker trækronerne oven over os, og den virkning er meget vigtig for sommerfølelsen. I mellemtiden trøster vi os med det liv der udfoldes blandt stauder, bregner og græsser, som får bedene til at hæve sig som en gærdej i vækstperioden.
   Jeg synes det er bedst at lade billederne tale for sig selv og som en tegneserie fortælle havens historie fra start til slut i 2022 uden yderligere tekst. Som man nok kan regne ud starter vi i januar og slutter i december:-)















Jeg har været inde og kigge på DMI's tabeller over årets nedbør (den nærmeste målestation jeg kunne finde var Køng) og selvom december måned stadig ikke er gjort op, synes jeg nok at tallene afspejler min fornemmelse for et tørt år. December kan nok ikke kompensere for de manglende millimeter, da der normalt falder 750 mm om året. I årets første 11 måneder er der faldet 531 mm på min egn, og nu tænker jeg faktisk ikke der kan komme 220 mm i resten af julemåneden:-)

Nedbøren har fordelt sig sådan i 2022, at vinteren løber med prisen som den vådeste tid, og det endda uden december, som endnu ikke er med i tabellerne. Vi havde jo oversvømmelse i februar, så den føltes i hvert fald meget våd, selv om netop denne måned normalt er en af de tørreste: 209 mm i år.
   Foråret gav kun 89 mm, og det var jo ikke alverden, men også sommertiden gav dybe panderynker og blev opgjort til bare 108 mm. Når man lægger varmen oven i bliver det svært at få haven i trivsel - endsige haveejeren!
   Efteråret kommer haltende ind med 125 mm, så jeg synes stadig vi er blevet snydt. Efteråret er ellers normalt den vådeste tid på året, men der er vist ikke så meget der er normalt mere...

Jeg har fået min egen vejrstation nu, og det vil sige at jeg næste år vil kunne samle mine helt egne tal sammen hen over året. Det er jeg lidt spændt på, for selvom fornemmelser kan være gode og DMI's tal med lidt god vilje kan findes frem, så siger de jo ikke præcis hvordan det er fat på vores grund, og det er det der interesserer mig:-)

Det slår mig lige at der ikke er ét eneste månedsbillede fra 2022 hvor det regner...

14 kommentarer:

 1. Hej Ulla

  Så fint å se hagen din gjennom hele året. Det endrer seg ikke så mye nei, selv om det på en annen måte også gjør det. Hva som blomstrer vil jo endre seg i løpet av sesongen. Ja, hos deg har det vært ekstremt tørt i år. Så bra at du har fått din egen værstasjon. Det har jeg hatt i flere år, og med min kan jeg se hvor varmt eller kaldt det er rundt om i verden. Kan du det med din ? Min heter Netatmo, og den avgir data til yr.no sånn at de får inn temperaturer fra min og alle enheter som har gitt sitt samtykke til det rundt om i landet. Da blir temperaturene mer presise på deres kart. Den har likevel ingen innflytelse på været, så det må vi likevel ta som det kommer :)

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er faktisk ikke rigtig blevet venner med min vejrstation endnu Marit, så jeg kan ikke fortælle dig hvad den kan, og så er jeg som du kan forstå mest interesseret i nedbøren:-) Det lyder ellers smart at du og mange andre rapporterer til yr.no! Der kunne vi måske lære lidt her i landet.
   Det er rigtigt at der selvfølgelig er forskel på vinter og sommer i haven, og jeg mangler bare at træerne vokser og giver os endnu mere karakter. Det er som om den tredie dimension stadig mangler, men du skal have mange tak!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Det blir spennende å følge din værstasjon, Ulla. Ja, selvsagt er vi mest opptatt av nedbøren. Hvor mye eller hvor lite som kommer er alltid spennende å følge med på.

   Hilsen Marit

   Slet
  3. Oh yes! Sådan er det blevet.

   Slet
 2. Ja vi er blevet snydt for nedbør i år, jeg har ikke gjort det så nøje op, som du har, men jeg tror, vi nogenlunde har fulgtes ad med nedbørsmængden. Jeg har også et år taget billeder fra det samme sted hver måned, så må vi se, hvad jeg gør næste år. Det er i hvert fald en sjov ide.
  Næh for det regner stort set aldrig. Vi fik 100 mm mindre end jer i februar. I marts fik vi overhovedet ikke regn, april blev kun til 21 mm. Maj gav kun 38 mm og juni 55 mm. Så vores forår var lidt vådere end jeres. Juli og august gav 76 mm. September var god, da fik vi 108 mm. Okt. og nov. blev til 80 mm samlet. December foreløbig 1 mm og 5 mm sne. Nej det ser ikke godt ud for vores haver, jeg tror ikke, at det er bedre på Fyn, deres græsplæner har været ret tørkeramte. Det er trist så lidt regn, vi får. Nordjyderne har større regn og snemængder, må vi sige.
  Knus fra Lisbeth
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder da som om du har temmelig meget tjek på dine nedbørsmængder! Jeg tænker også at vi har det ret ens m.h.t. regnen og det bliver spændende om du får mere på Fyn fremover. Her har vi fået 20 mm i december, så vi kommer jo ikke i nærheden af den normale årlige nedbør, navnlig da vi heller ingen sne får.
   Jeg håber de træer vi har plantet efterhånden får så godt fat at de kan give skygge til de andre vækster, men vi får se... Det er svært at finde trøst, og jeg synes alle årene her siden 2016 har været til den tørre side, men på en måde er det en lille trøst at vide vi ikke er helt alene i verden:-)

   Knus fra Ulla

   Slet
  2. Det er nemt at have styr på, når vi får så lidt. Bent læser af hver aften, og jeg skriver op. Det er også tørt på Fyn, der er ikke mange i hele landet, der får meget nedbør. Vi har ikke en gang fået 10 mm i december, jeg tror fynboerne har fået lidt mere, men jeg følger jo med hos Per, han får ikke mere end os.
   Jeg tænker, at dine træer nok skal få fat, det ser jo allerede godt ud, mine voksede også langsomt de første år. Så fat mod, vi kan alligevel ikke gøre noget ved det :)
   Knus

   Slet
  3. Naj, der er ikke noget jeg kan gøre ved vejret, og jeg må bare lytte til dig og Marit som de to kloge koner I er:-) Jeg fatter mod!

   Slet
 3. Hej Ulla!
  Blir fascinerad av dina fina månadsbilder. Trädgården är vacker oavsett månad. I maj kommer det lite färger av vårblommor och juni till september är så fina med allt det gröna, i oktober blir det höstfärger. Det blir en fin överblick av årstiderna. Det låter spännande med en väderstation, att kunna följa hur mycket nederbörd det kommit.
  Just nu har vi snö och ca -15 grader. Hoppas den ligger kvar till Jul.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marika! Ja, det er lidt sjovt at kunne sammenligne måned for måned, og det har du jo også prøvet i år. Jeg er vist mest glad for det 3. billede fra marts, for der ser det hele så lovende ud, men alt i alt er der jo udvikling de fleste af årets måneder.
   Lyder meget koldt hos dig, men dejligt hvis du har sne til jul!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Jeg er helt enig med Marika i, at din have er smuk på alle årstider. Hvad nedbør angår, så har vi ikke været i nærheden af den lave mængde nedbør, I har oplevet. Samtidig har vi været forskånet for langvarige regnvejrsperioder, så alt i alt har vi været heldige med vejret i 2022.

  SvarSlet
  Svar
  1. Faktisk blev jeg også selv helt forskrækket over at se hvor lidt regn vi har fået. Oversvømmelsen i februar er egentlig det eneste tidspunkt hvor jeg har tænkt, at nu må det gerne snart stoppe, og dengang var det vist lige så meget underjordiske vandstrømme vi tog imod, som regn fra oven. Men godt du er tilfreds med dit vejr! Det betyder jo noget når man går op i sin have.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 5. Sjovt med årets gang i samme vinkel. Man kan da sagtens se udviklingen, men som du selv sige træerne mangler lidt fylde. Det kommer det kommer. Bare vent. Lige pludselig er de næsten for store. Dog kan det da være de vokser lidt langsommere i disse tørketider.
  Vi har heller ikke fået vand som vi "plejer" igen i år. Faktisk har vi vist været i underskud de sidste par år eller tre. Der har ikke været vand i nogen af drænrørene på marken hele året. Dvs jorden suger alt det der kommer. Jeg prøver at holde på så meget vand i tønderne som jeg tør, med hensyn til frosten, for jeg er bange for foråret bliver tørt.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der mangler lidt trækroner, og hvis bare der kunne komme lidt væde fra oven ville det måske gå hurtigere, men som du siger, pludselig er de blevet for store! Er der nogensinde nogen der er tilfredse med tingenes tilstand:-)
   Det er jo tydeligt at se hvor lidt vand der kommer når drænrørene er tomme året rundt, og jeg håber da vi bliver begavet med mere regn til næste år! Det ville være så dejligt med forandring.
   Spændende om dine tønder holder til at stå med vand - det er jo knagende koldt. Jeg har tømt den eneste tønde vi har - det er keramik:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet