mandag den 19. december 2022

Når kulden bider

14 dage med frost både nat og dag har sparket vinteren i gang. Her har vi ikke fået sne, men har måttet klare os med smukke hvide rim-overflader på landskabet, og i haven er der også meget fint at se på. Det kolde vintervejr har været smukt og stille med klare dage og fine stjernehimle, men også frosttåge ind imellem. På billedet herunder er det tydeligt at udsigten til fjorden er forsvundet i en tågesky, mens vi har kunnet nyde de nære omgivelser i sol.

Normalt synes jeg dette fine vintervejr er en stor gevinst i årets mørkeste tid, men i år faldt det lige præcis sammen med at vores varmeforsyning gik i stykker og selvom brændeovnen har kunnet klare det meste af opvarmningen, er det en blandet fornøjelse at skulle undvære varmt vand til bad og opvask. Nu hvor der udsigt til mildere vejr og ligefrem regn henimod jul, er smeden ved at være klar med det nye fyr, som er en varmepumpe. Vi forventer at have varme igen om et par dage, og glæder os til et rigtig godt julebad! Fuglene har også mærket kulden og på disse 14 kolde dage er alle paradisæbler forsvundet ned i maverne på sultne solsorte. Nu hænger bare de nøgne frugtstilke tilbage på træerne.


Man ved jo aldrig hvornår vi igen får vinterkulde i Danmark, så jeg har været rundt med kameraet og fange de fine strukturer som opstår når planterne overtrækkes med rim.
Græsserne gør sig godt i vinterhaven, og selv den store græs på terrassen, som lagde sig fladt ned under novembers sne, har rejst sig igen og støttes nu af en mængde lange vedben-ranker jeg har snoet rundt om den forneden. Det er nu man bedst ser de forskellige græssers vækstform.

De stedsegrønne gør sig også godt i frosten.
   En lille fyrrebusk som hedder Pinus mugo Karstens bliver gul i kulden og det kan man godt se trods rimen, mens bregnen, ærtecypressen og trælupinen hver især giver helt andre indtryk. Spændende er det også hvordan trælupinen klarer frostvejret - det er jo det første år jeg har den i haven.


Vinterstandere fra sankthansurt og asters er næsten lige så kønne som da de blomstrede i efteråret.


Nu går vi sikkert ind i en grå, mørk og måske endda våd tid, men så er det jo godt julen står for døren med lys og varme, indendørs hygge og gode fællesskaber.

Jeg ønsker alle en rigtig god jul!22 kommentarer:

 1. Sådan et rimlag forskønner bestemt haven og naturen og er med til at fremhæve strukturen af blade og frøstande. Hvor er det godt, at I kan få jeres nye fyr leveret så hurtigt. Så bliver det alligevel jul🎄

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Marie, nu er vi ved at finde julestemningen frem efter et par nervepirrende uger, og i dag skulle det hele gerne virke. Vi har været usandsynligt heldige med den hurtige levering, så det var en god julegave! Rimen er væk og mørket har sænket sig, så nu gælder det om at få huset i stand til julen.

   Rigtig god jul til dig fra Ulla

   Slet
 2. Det har lagt ut mange fine bilder Ulla, og jeg legger spesielt merke til nærbilde av gresset. God jul til deg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Martin og en rigtig god jul til dig!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Godt du fik taget rimbilleder, alt er stort set smukt med rim, nu er det kedeligt og vådt og ikke spændende her i juleugen, men vi får noget vand til vores tørre haver, det må vi glæde os over. Velkommen i klubben med varmepumpe, det bliver godt. Vi må desværre nøjes med pillefyr lidt endnu, de kan ikke levere varmepumpen før midt i januar, så vi må vente og blive ved med at hente sække med træpiller til 80 kr. pr. stk. men der skal jo være varme på både for husets skyld og os, der skal være derovre i julen. Det bliver spændende at komme over og prøve at være der, også selvom det skal regne.
  Rigtig glædelig jul til jer
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth! Ja, men hvad skulle jeg ellers lave med huset fuldt af håndværkere? En lille haverunde med kamera er altid godt, og nu er her så mørkt og vådt at det kan være det samme.
   Vi var heldige at vores smed havde en varmepumpe stående, for jeg havde hørt der var ventetid lige til næste efterår, så det var en trøst midt i ulykken. Træpiller var jo hyper moderne for få år siden, og så var det gas, men vi havde såmænd bare et gammelt oliefyr, så vi vidste jo godt det snart skulle skiftes. Havde bare håbet på selv at vælge tidspunktet.
   Lyder spændende at I skal holde jul i det nye hus, og jeg håber sandelig du er blevet lidt mere mobil til den tid - men i hvert fald må I have en rigtig dejlig jul med familien på Fyn! Tak for endnu et godt haveår med hyggelig kontakt!

   Knus fra Ulla

   Slet
  2. Bent spurgte netop om I havde oliefyr, og det havde I så.
   Vi er i det nye hus nu, det går fint, bare jeg er forsigtig, når jeg går. I øjeblikket er jeg mest plaget af hudafskrabningen på knæet, det var et ordentligt asfalteksem. Vi har lige et par dage for os selv, så jeg kan prøve om jeg kan falde til. Per var her kort med børnene, det var hyggeligt ikke noget vi var forvænte med før.
   Ja selv tak, vi ses til maj, vi glæder os.
   Knus

   Slet
  3. Lad nu være med at 'falde' alt for godt til:-) Nå spøg til side, men pas nu på dig selv ville jeg sige, og så vil jeg sandelig håbe I begge begynder at føle jer hjemme! Julen med besøg af børn og børnebørn må da være et rigtig godt tidspunkt at starte jeres nye liv på.
   John er også på holdet med store sår på knæet efter han ville hygge om fuglene med vand og mad. Han lagde sig på terrassen, så det har man for sin gode vilje! Til gengæld har vi nu varme i huset, oliefyret er fortid og vi har fået os et skønt julebad, så det begynder at tegne godt:-)

   Flere knus fra mig!

   Slet
 4. Så fine bilder du har tatt, Ulla. Rimfrost er utrolig vakkert å se på, og er en slags bonus av det kalde været. Vi ser ikke det så ofte her, for vi har tørrere luft. Det er over 2 mil til kysten herfra, og da stopper som regel den fuktige luften innen den kommer hit. Frøstandene på sedumen med rim på ser ut som et smykke. Naturen byr på mye fint om vinteren også. Nå har jeg overskudd av snø her, og kan godt sende deg litt :)
  Får håpe du får varmepumpen i drift før jul og rikelig med varmt vann. Morsomt med din gule pinus!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marit! Ja, lidt julesne ville gøre underværker nu hvor frost og rim er forsvundet, så send mig bare et pænt drys:-)
   I Danmark er tør luft en sjældenhed for her bor vi jo alle tæt på kysten, men det har nu været et ret tørt år alligevel. Sedum er en af de planter der klarer sig godt i næsten al slags vejr og her om vinteren er den også en pryd i haven. Dejlig staude!
   Vi er ved at være igennem en uge med håndværkere i hus og have, så nu regner jeg med vi kan få et dejligt bad i dag. Herligt! Ønsker dig og dine en dejlig jul og glæder mig til endnu et nyt år i haven i 2023!

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Riktig god jul til deg og dine også Ulla! Ja, vi har mye å glede oss til i hagen i 2023!

   Hilsen Marit

   Slet
 5. Ja det er typisk, ens fyr går i udu, når kulden bider værst. Heldigt I dog har haft en brændeovn. Men det lyder som om julebadet dog er reddet.. Jeg er lidt spændt på hvor meget en varmepumpe egentlig kan. Vi har jo gas, og overvejer diverse andre muligheder. Men vores fyr er ret nyt sååe, vi klapper lige hesten.
  Rimfrost er så smukt, især i sol. Vi fik et fint drys sne, og så en masse rimfrost. Og solskinsdage, pivkoldt, men så flot. Ja det er som om flere stauder fik en ekstra blomstring, med hvide blomster, herligt. Jeg er osse spændt på min trælupin. Den har fået en ordenligt dynge blade, men om det er nok ved jeg ikke.
  Ja her er alle paradisæbler osse spist og osse de nedfalds æbler der lå under træerne. Jeg soterede i æblekasserne i går og smed nogle af de dårlige ud til fuglene. Men jeg må nok holde lidt hus med dem, der er ikke så mange endda.
  Hvis du ikke laver et skriv mere inden jul, så må I have en rigtig god jul, forhåbentlig med varme alle vegne.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja,det var også min reaktion. Hvorfor netop nu? Brændeovnen er såmænd meget god, men skal jo fodres døgnet rundt, så man får ikke sovet rigtig igennem, men nu ser det ud som om det hele lykkes. Vi er også spændte på den nye opvarmning, men er blevet lovet en jævn og stabil varme, og skal vist mest bare vænne os til dette monstrum udenfor huset:-)
   Jeg har slet ikke isoleret min trælupin, da den står lidt klemt mellem store stauder, men håber naturligvis den klarer sig. - Og ellers må den have smidt masser af frø i bedet!
   Tror ikke der bliver tid til mere blog før jul, for nu skal vi have bragt huset i orden efter alle håndværkerne, men jeg ønsker også dig og dine en herlig varm og hyggelig jul!

   Mange hilsner fra Ulla - og John

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Det är riktigt fint med rimfrost i trädgården, växterna framträder på ett helt annat sätt. Hoppas det ordnar sig med värmen och att du får njuta ett skönt Julbad.
  Önskar dig en riktigt God Jul !
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror vi kan komme i bad i dag, så nu er vi ved at være i mål efter 14 dages usikkerhed, og det lover jo rigtig godt for julen! Vi har nydt haven i den kolde tid, men nu er det atter typisk dansk vintervejr: vådt og gråt.
   Mange tak Marika og hav en dejlig jul du også!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Barfrost er nydelig, men jeg forstår godt at det er irriterende når fyren ikke virker. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ingeborg! Ja, man begynder at forstå lidt af situationen i Ukraine når man selv mangler varme i den kolde tid. Håber vi går mod bedre tider!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Hvor var det godt, du nåede ud med kameraet, inden det var for sent. (Jeg nåede det ikke.) Det er flotte billeder, du fik taget, inden pynten smeltede, navnlig græsserne imponerer.
  Hvor er det surt, når fyret svigter samtidig med, at kulden sætter ind. Men heldigvis ser det ud til, at I når at få en varm jul. Vi læser om, hvordan ukrainerne fryser i vinterkulden, hvor er det barsk og trøstesløs for dem.
  Jeg vil ønske jer en dejlig jul.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Elna for dine varmende ord(!) og for endnu et godt år på bloggen - og i virkeligheden ikke mindst! Jeg var så glad for det kunne lade sig gøre at besøge jer.
   Ja, vi skal være glade for det ikke er værre her end det er. I Ukraine har de nogle virkelig krasse kuldegrader, så der er alting bare meget slemt. Håber på et bedre år for os allesammen i -23!

   En rigtig god jul til jer!
   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Rimfrost gjør det riktig vakkert i hagen. Flott prydgress. Dette er virkelig ikke tiden for varmeforsyning som går i stykker! Håper det går bra, og god jul :)
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Irene! Nej det er den helt forkerte årstid at mangle varmen, og nu håber vi bare det snart bliver godt igen.

   Rigtig god jul til dig!
   Hilsner fra Ulla

   Slet