tirsdag den 29. november 2022

Naturens farver

En skovtur i lidt nusset novembervejr overbeviste mig om at man stadig kan finde farver derude, og faktisk har mange træer og buske stadig blade tilbage på grenene. Egetræerne i nabolaget smider bladene på meget forskellige tidspunkter - også træer som står tæt opad hinanden - og det har nok noget med proveniens at gøre. Bøgetræer beholder de visne blade vinteren over på de nederste grene, og det er jo fint for alle dem der har en bøgehæk, men jeg fandt nu også træer med skønne høstfarver endnu.

Ahorns gule blade er for det meste faldet, mens lærketræerne stadig har en del nåle tilbage og spreder sit lys imellem de andre træer. Navr står med gyldent løv rundt omkring og det er altsammen noget der giver fine indtryk på en skovtur, selvom de fleste blade nu ligger på jorden, som en god vinterdyne.

Ved et fodersted i skoven stod 3 rådyr og spiste korn sammen med en mængde fasaner, men inden jeg havde fået kameraet skudklart var de fleste naturligvis væk. Kun en lille Bambi opfattede mig åbenbart ikke som en trussel og stod model til en enkelt billede, mens den sidste fasan var ved at snige sig væk:-)
De rådne træstubbe fascinerer mig altid. Man kunne føle sig fristet til at tale om 'ædel råddenskab' som man gør indenfor vinavl når det gælder de ekstra søde vine, som laves af druer med ædel råd. I hvert fald er det godt at se man nu lader meget træ ligge i skoven og rådne væk, for som bekendt giver det levesteder for en mængde nyttige organismer, og mange af stubbene og grenene er helt skulpturelle og spændende at studere.

Hjemme i haven har vi sat gang i den udendørs julebelysning i søndags da det var første søndag i advent. Det hygger og koster ikke mange ører når det hele er led-lys.En Viburnum lyser op helt af sig selv med enkelte blomster mens en decideret vinter-viburnum står fuld af knopper, og julerosen er også på vej med mange knopper. Den vender jeg tilbage til... 

17 kommentarer:

 1. Altså den træstub, jeg elsker sådan nogen. Det giver fantasien frit spil, om de "underjordiske". Hvis jeg engang får børnebørn, ville jeg lave og sætte små nisser osv i træstubbene i haven. Jeg er et legebarn, men sig det ikke til nogen.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi er nogle stykker der aldrig rigtig bliver voksne Gunvor, og jeg skal nok lade være med at sige det til nogen. Det bliver mellem os:-) Din idé om små nisser til fremtidige børnebørn lyder som en rigtig god idé, og i mellemtiden kan man jo selv nyde dem...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Så vakre bilder du viser fra skogen, Ulla. Lerk vil jeg si er et undervurdert tre. De beholder sine gule nåler temmelig lenge, og her falt de først av når vi fikk snø. De lyser så fint opp i skogen. Så søte rådyr du fikk "fanget" på bildene dine. Jeg må innrømme at jeg liker de best på andres bilder ;) Jeg vil helst ikke ha de her. "Edel råttenskap" var et supert uttrykk på den stubben. Så vakre de er når de blir grønne og mosekledde. Nydelig viburnum også.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit! Ja, lærk er et dejlig træ, og du har jo også selv flere fine eksemplarer i din have. Gad vide om jeg kan få plads til et enkelt?
   Ja, rådyr er fine i skoven - og på billeder - men dér sætter jeg også grænsen!
   Jeg kom pludselig til at tænke på udtrykket 'ædel råddenskab' da jeg gik omkring fra stub til stub i skoven, - det rådne har jo også sin plads i kredsløbet.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Nå du har også været på skovtur, der er noget fascinerende ved sådan en skov med mos på stubbene, jeg tog en pose mos med hjem fra min tur. Vi juler ikke meget, men jeg skulle lige have til en dekoration, jeg har et "nyt" kalenderlys fra sidste år. I år får vi nok ikke lys i haven, men det ser skønt ud hos jer.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nemlig, og er der noget jeg elsker så er det mos! Forstår så godt du bragte noget med hjem til en dekoration, og nu skal du jo heller ikke skynde dig ud af huset mere. Jeg var helt flov ved at sætte lys op, men da jeg så fandt ud af de næsten ingen strøm bruger så synes jeg det var ok. Det føles så godt med lidt lys på de nære omgivelser, men selvfølgelig ikke mens man går og pakker ned:-)

   Knus fra Ulla

   Slet
 4. Hei! Det er så godt å gå i skogen når den har skiftet ham. Plutselig ser man andre ting enn hva man gjorde bare for få uker siden. Stubber med mose er vakkert. Noe som dere har, som vi har lite av, er bøkeskoger. Det er noe av det vakreste jeg vet, året rundt. Har heldigvis gyldne bøkehekker nå.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er meget rigtigt det du siger! På en måde er der altid noget nyt at se, eller også ser man bare med forskellige øjne på skoven. Bøgetræer er meget dominerende og stjæler lys fra alle andre planter, men jeg elsker dem alligevel, og heldigvis har vi en del bøgeskov stadigvæk. Bøgehække er også meget smukke - og så får du jo det dejligste lysegrønne løv til foråret!

   Tak i lige måde!
   hilsner fra Ulla

   Slet
 5. En skovtur er en god oplevelse uanset årstiden, og noget, dine billeder trods alt ikke kan formidle, er den fantastiske duft, man ånder ind.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, der bliver jeg sat til vægs, men mon ikke du godt selv kan tilføje den svampede muldlugt som er så god for humør og helbred:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  En skön skogsvandring, med vackra lövträd. Vilken fin syn med rådjur och fasán. Det är fint med gamla stubbar och träd som har vuxit över med mossa. Dina utomhusdekorationer är fina och lyser upp i mörka november.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg siger dig tusind tak Marika! Hver årstid har noget godt at byde på.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Så koselig å gå tur i skogen, det blir altfor sjelden at jeg gjør. Sist helg var vi i København, veldig koselig å gå i parker og gater, og spise lunsj i Nyhavn. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er dejligt med en skovtur - hver gang det sker. I dag er der jagt i skoven kan jeg høre, så jeg må nok blive i min have og finde noget fornuftigt at lave:-)
   Lyder hyggeligt med en Københavnertur!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Du har ret, der er virkelig mange farvenuancer i dine billeder. Årstiden er slet ikke så trist og grå, som man somme tider vil gøre den til. Og årstidens farver er smukt afstemte. Lærketræernes gule nåle er så smukke. Desværre ser man ikke så mange lærketræer hverken i private haver eller i skovene.
  Jeg har først lige fået læst dit forrige indlæg. Vi har holdt flere ferier i Portugal, og jeg har nydt dine billeder. Den blå snerle ser man mange steder i Portugal. Jeg ved godt, det er en besværlig ukrudtsplante, som indtager store områder, men den er så flot med de smukke blå blomster. I Porto, hvor der er en del lidt forsømte boligområder, breder den sig hen over hustagene og klatrer op ad klippesiderne.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Elna! Ja, med lidt god vilje kan man stadig finde gode farver, men det kræver en smule lys på himlen, hvilket vi ikke har i disse dage. Lærketræer burde man plante mange flere af (også sagt til mig selv) og det er jo rigtig godt træ der kommer ud af dem oven i købet!
   Ja, Portugal er et meget fint land at rejse rundt i og vi har været rundt i bil i både nord og syd. Jeg har også stået på broen i Porto engang, og fotograferet de gamle huse nedenunder og den enorme mængde af snerler der kravler overalt. Det ligner nærmest en jungle, og er helt utroligt flot, men må være noget besværligt at bo i:-) Måske skulle man lave et indlæg engang...

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 9. Du har verkligen lyckats ta stämningsfulla senhöstbilder. Tycker den här tiden är så vacker, på sitt sätt. Man saktar ner och ser detaljer som vanligtvis skyms av annat.
  Rådjuren är ju oftast till bekymmer för mig men jag blir alltid glad av att se dem stå och leta frön under trädet där vi matar fåglarna.
  Din viburnum är ljuvlig!

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlet