onsdag den 1. februar 2023

Så er vi i gang igen

Kolonihaven får ikke megen opmærksomhed i vintertiden, bortset fra vi af og til stikker næsen ind for at se om alt er i orden, men nu har vi faktisk allerede taget hul på sæsonen i den sidste ugestid.


Først handlede det om at få nettet over aspargesbedet strammet op ved at lægge nogle tentor-stål stænger op i toppen i stedet for det hegnstråd vi lagde ud med for et par år siden. Bedet er 5 m langt så vi var nødt til at gå til byggemarkedet og bære stængerne hjem, for 6 m lange stænger kan vi altså ikke have liggende på traileren:-) 




Det var en råkold dag, men med varm kaffe på kanden fik vi faktisk klaret opgaven på 3 timer, og resultatet blev slet ikke så tosset.

I dag skinnede solen så fint at vi fik hentet tang til asparges-bedet, og så er dette bed faktisk parat til at gå foråret i møde. Blåbær-afdelingen fik vi jo ordnet i efteråret.

Som man kan se er der tang nok til alle på den lokale strand, og to sække er faktisk nok til vores behov.





For et par år siden blev det lille paradisæbletræ inficeret med blodlus, og hele kronen så forfærdelig ud. I mellemtiden har jeg skåret alle de lusede grene væk, så der næsten ingenting var tilbage, men her kan man se hvor flittigt det lille træ arbejder på at erstatte det tabte med en ny krone.
   På det første billede kan man se hvordan det så ud i 2021.



I år skal vi også have lagt nyt grus på alle havegangene, for det er 5 år siden sidst. Dette er et tungt arbejde, som meget gerne skal klares inden foråret, og i dag fik John revet alle de visne blade sammen og lagt dem ind i bedene. Næste gang skal der luges - og så kan vi vist ikke finde på flere overspringshandlinger inden gruset kommer:-)



20 kommentarer:

  1. Det "stativ" er altså flot.
    Det må være dejlig at kunne hente tang på stranden. Men skal det ikke afsalte før I kan bruge det?
    Jaah her kribker og krable erentis osse op.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Gunvor!
      Her langs kysterne er det jo brakvand, så saltindholdet er ganske lavt og asparges er en strandplante, så den klarer det helt fint. Hvis du skal bruge det på roser eller i komposten (eller f.eks. på kartofler) kan det være det skal ligge lidt i regnen. Det er herligt med de små forårsbebudere, og vintergækkerne springer meget snart!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  2. Det er jo helt fantastisk at dere kan starte årets sesong allerede nå. Stativet ser veldig flott ut, og med nettet over, så må jo det meste av grønnsaker få være i fred? Tang har jeg ingen erfaring med, for her er det ikke noe hav :)
    Bruker du det til jordforbedring?

    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Tang er rigtig godt til jordforbedring og gødning. Det indeholder en mængde mineraler og sporstoffer og egner sig godt til mange ting. En yderligere fordel er det ikke indeholder ukrudt, som min egen kompost godt kan have:-) Her i landet har vi jo ikke langt til kysten og på vores lokale strand kan bilen holde et par meter fra vandet, så det gør det meget nemt at hente tangen.
      Ja, vi er tidligt i gang her. Ingen hvile selv i vintermånederne...

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  3. Det er et smart stativ, I har udtænkt, så I kan have jeres asparges i fred. Vi har i grunden heller ikke langt til stranden, men har alligevel aldrig brugt tang i haven. Det er måske en fejl. Luseangrebet på det lille æbletræ ser helt vanvittigt ud.

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak Marie!
      Jeres tang skal måske ligge lidt og afsalte før den er anvendelig, men her har vi brakvand og aspargserne er udmærket tilfredse med behandlingen.
      Luseangrebet var decideret ulækkert, og en helt ny oplevelse for mig, men det ser ud til at være blæst over - heldigvis!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  4. Hej Ulla!
    Stativet är både snyggt och funktionellt. Så bra att ha tillgång till tång. Farmor bodde vid havet och hämtade hem tång till trädgården. Så skönt att kunna komma igång med trädgårdsarbetet redan. Här är det vinter och vår om vartannat, trädgården får vänta.
    Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Efterhånden som vejret bliver varmere kan man næsten arbejde i haven året rundt, og jeg ved ikke om det er en fordel... En god vinterpause kunne også være hyggelig, men visse større projekter er jo gode at have overstået inden det går løs for alvor.
      Ja, førhen var folk bedre til at udnytte naturens ressourcer, og det undrer mig ikke din farmor også brugte tang i haven.

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  5. Så flittige I er, I skal nok få noget fra hånden. Bent er også flittig, nu vil jeg en tur i haven for at se efter flere forårstegn, jeg håber at finde flere.
    Knus fra Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er da ikke så tosset du nu har fundet erantis i haven, så måske er der også vintergækker et sted? Det hjælper alt sammen på humøret.
      Lidt luft skal vi have ind imellem bygerne og blæsten, og det er bare dejligt at gøre lidt nyttigt ved samme lejlighed.

      Knus fra Ulla

      Slet
  6. Så skönt att kunna klara av en del vårförberedelser redan nu och vilken bra lösning ni hittade för att kunna sträcka upp nätet bättre över sparrisarna. Ställningen är riktigt fin (både med och utan nät).
    Tack för påminnelsen om tång som gödning! Har använt det tidigare men med en liten oro för att saltet ska vara skadligt för växterna trots att jag bor längs Östersjön som ju inte är särskilt salt. Men nu ska jag samla lite. Efter vinterns nederbörd borde ju i alla fall den tång som ligger uppsköljd ha "tvättats ur" av regn och snö.
    Vilket härligt vårtecken vintergäcken är!

    Ha det gott! Ulrika

    SvarSlet
    Svar
    1. Her henter vi tang hvert år til vores asparges, men det kan bruges mange steder i haven, og hvis det har ligget på land et stykke tid er der nok ikke meget salt i det, som du siger. Det er jo både godt og gratis, så hvorfor ikke bruge det?
      Vejret her er både regnfuldt og blæsende, men vi bruger de få timers tørvejr til at forberede sæsonen lidt, og det er dejligt at komme ud og lave noget fornuftigt i den friske luft.

      God fornøjelse med tangen!
      Hilsner fra Ulla

      Slet
  7. Ih hvor har I knoklet i kulden! Men rart at aspargesbedet står klar. Jeg har altid undret mig om det at bruge tang i haven, så det var godt at læse alle kommentarerne. Det var en grim omgang med de blodlus - dem har jeg aldrig hørt om. Men rart at vide at et paradisæbletræ kan sagtens tåle en ordentlig studsning.

    SvarSlet
    Svar
    1. Man er jo på det nærmeste nødt til at knokle for at holde varmen:-) Men bortset fra det er det fint hvis du kan få lidt tips ud af kommentarerne!
      Blodlus har jeg heller ikke set eller hørt om før det ramte vores eget æbletræ... Du kan se mit indlæg om problemet i juni 2021.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  8. Eranthis i blomst allerede, og du og John jobber med bedene. Dette må jo bli bra :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din optimisme!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  9. Skönt att ha startat säsongen och väldigt snygg ställning. Men varför behöver ni nät över sparrisen?

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, godt spørgsmål, men jeg blev faktisk rigtig nervøs da et par rådyr flyttede ind i haven. Senere viste det sig at rådyr ikke spiser asparges - heldigvis - men de æder alle vores tulipaner som også står i bedet, og blåbærrene (som står ved siden af) blev ædt af solsorten, så nu har vi det hele i fred for os selv. Insekter kan dog flyve ind og ud:-)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  10. Sikken et optog. Jeg kan se det for mig ;-) Var der langt til byggemarkedet?
    Jeg har aldrig set blodlus, men det ser da vildt og voldsomt ud på dit billede. Det var godt, I fik has på dem.
    I er som sædvanlig flittige. Kan I ikke bruge nogle dage til udlægning af grus? Man skal passe på sig selv først på sæsonen.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, vi gik også og tænkte på om der var plads til at komme om hjørnerne... Jeg tror vi har en god km til byggemarkedet, så det var bare en spadseretur med en håndfuld jernstænger, sådan som man nu gør, når de skal luftes:-)
      Blodlus er forhåbentlig et overstået kapitel, for det var ret rædsomt, og selvom vi forsøgte at skure grenene med børste og vand kommer man jo aldrig ind i alle hulrum. Jeg læste at de små kræ som bor inde i alt dette fedtede 'skæg' kan overleve -20 grader på både grene og rødder, så det var en ren gyser. Hvis det kommer igen skal træet graves op og fjernes inden lusene kan sprede sig!
      Jo, vi bruger nok et par dage på gruset - har vi aftalt - men lad os nu se om vi kan nære os. Du har jo fuldstændig ret!

      Hilsner fra Ulla

      Slet