fredag den 24. februar 2023

En tvivlsom fejring

Nu er det et helt år siden krigen i Ukraine begyndte, og det skal åbenbart fejres med taler og patriotiske forsamlinger, mens medierne svælger i analyser, bagklogskab og (dystre) fremtidsudsigter.
   Jeg synes slet ikke der er noget at fejre, og ønsker bare for alle parter at dette vanvid stopper - hellere i dag end i morgen. Som så mange gange før, når den ydre verden viser sine værste sider, tyr jeg til haven, hvor roen sænker sig mens jeg ligger og roder med jorden. Der sker virkelig noget derude for tiden! Påskeliljerne er langt fremme - nogle med knopper - og de mange primula jeg fik med hjem fra en kolonihave sidste år, ser ud til at have etableret sig. Det er jo en stor fornøjelse!

Forleden fik vi besøg af en flok silkehaler der spiste af ligusterhækkens bær få meter fra os. Jeg fik desværre ikke de fine nærbilleder men måtte nøjes med dette skud af fuglene nedefra i naboens piletræ.Den gule troldnød har været i gang i over en måned med mange blomster, mens den røde er lidt mere tilbageholdende. De er dog begge et plus for haven når de rammes af solens stråler.
Jeg er ved at være igennem gravearbejdet i det store hul i haven. I værste fald skal dette kunne tage en del af vandet hvis vi skulle blive oversvømmet igen, men ellers forestiller jeg mig et godt bålsted hernede i læ, og jeg er ved at være parat til at beklæde siderne med rafter. Mere om dette senere...

De trofaste vintergækker holder stand og de dufter helt fantastisk når man tager dem ind i små snapseglas i stuen. Vinter-viburnum er endelig begyndt at åbne blomsterne, så nu håber jeg ikke de bliver ødelagt af den varslede nattefrost. Busken er helt fyldt med blomster, så det kan blive en ren fest hvis de virkelig får chancen denne gang. Men mest af alt er håbet lige nu, at freden kunne sænke sig over vores tossede verden. Tænk hvis vi alle blot kunne få lov at passe vores haver i fred uden tanke på at annektere naboernes haver også. Jeg ved i hvert fald jeg har nok i min lille plet.


18 kommentarer:

 1. Ja, jeg er helt enig meddeg i alt du sier. Det er ikke til å forstå at de ikke kan sette seg ned med det mål for øyet for å oppnå fred. Vi er liksom så opplyste i dag, men verden er fortsatt like barbarisk når det stadig utkjempes meningsløse kriger. Jeg tyr også til mine planter som trøst, for vi får ikke gjort noe med krigen(e).
  Så vakre bilder du viser, Ulla! Jeg er så imponert over dine primula. Så fine og kraftige de er :)

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja vi to kunne nok blive enige, Marit, men vi ønsker heller ikke magt over andet end vores haver... De virkelige magtmennesker er en prøvelse for verden!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!
  Det är helt förskräckligt att ingen kan få stopp på detta vansinne. Inte bara krig också jordbävningar skakar om Europa. I trädgården kan man tänka på annat en stund.
  Du har fina primula som tittar fram redan, och snödroppar. Jag får inte se dem ännu men det skall bli fint när de tittar fram.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen du har ret! Både de menneskeskabte og de naturskabte katastrofer hærger vores verden, og vi er ret magtesløse overfor det meste og kan bare håbe på en forbedring med tiden.
   Haven og det nære er en trøst i begge tilfælde.
   Primula kan åbenbart blomstre hele året efterhånden, og giver kun op hvis det bliver rigtigt frostvejr. Denne vinter har været mild og våd.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Ja lad os håbe, at der bliver fred, der er ikke meget ved at fejre, at det er et år siden, krigen startede, vi vil hellere fejre, at den slutter, det skulle den have gjort for længst. Her hos os dukker der ikke meget op, men til efteråret sørger jeg selv for, at der kan komme noget op.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, verden går sin skæve gang, og der er ikke meget vi kan gøre ved det. Krigen er helt meningsløs, og der kommer´ingen vindere ud af den. Tænk hvor meget godt vi kunne have gjort med de mange midler der bruges på ødelæggelse...
   Det er altid spændende at se hvad en ny have kan levere inden man selv går i gang, så måske er det meget godt du stadig er sat lidt ud på et sidespor:-) Jeg tvivler ikke på du nok skal få sat dit præg på den så snart som muligt!

   Knus fra Ulla

   Slet
 4. Enig, der er ikke noget at "fejre". Medierne bruger bare lejligheden til at lave en masse analyser til overskrifter og salg.
  Og som mange andre skynder jeg mig ud på min lille jordlod for at nyde dens fred og forår. Her er det osse den gule troldnød der er flottest. Den er så osse den ældste.
  Og erentis og vintergækker danner de fineste tæpper nu. De første vilde krokus er fundet sjove steder, påskeklokker kribler frem og er tidligere end normalt. Men hvad er normalt i disse tider?? Vi må bare nyde det så længe vi kan og krydse fingre for der ikke kommer alt for hård frost i marts.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig! - Og haven er og bliver en trøst i disse vanvittige tider.
   Ligefrem 'tæpper' af vintergækker og erantis er der ikke her, men jeg har da fået spredt vintergækkerne lidt ud, så de nu kan få lov at danne tæpper over de næste 30 år... Lyder dejligt med vilde krokus, og her er påskeklokkerne også så småt i gang. Frost får vi jo nok, men jeg håber ikke det bliver for voldsomt!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 5. Vackra primulor du har! De är små härliga budbärare om vår. Och trollhasslarna är spännande med sina 'blommor'. Mina har satt väldigt lite knopp så blomningen är inget att skryta med i år. Men jag ser också att vi delar intresset för tidigblommande buskar som också doftar :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Carina! Jeg har en ret tilfældig samling af primula, men de ser ud til at trives godt her i haven, så jeg er glad for dem allesammen. De vilde kodrivere, som jeg har hentet i skoven, bliver også til flere med årene, og det er næsten de allerkønneste!
   Det er altid sjovt at have noget der blomstrer om vinteren, og min Viburnum er jo også grøn hele året, så det er et stort plus! - Og blomsterne dufter ligesom troldnøddens - bare dejligt!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 6. Dejligt at finde ro i vores haver. Du har mange fine ting at vise frem her i februar. Jeg er misundelig på dine primula. Jeg har prøvet før og prøver igen, men de er vist ikke så glad for min have. Ja nu skal jeg altså finde et sted til sådan en smuk troldnød!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, jeg ved ikke om primula holder af din (formentlig) lettere jord, men oprindelig er det vel en skovplante, så måske kunne du få held med dem under bærmisplerne? Og ellers er det jo bare et spørgsmål om rette plante på rette sted, så du har sikkert held med fine sager jeg ikke kan dyrke.
   En troldnød vil du ikke fortryde, men ihh hvor vokser den langsomt! Jeg er glad for at vores står lige udenfor vinduet, hvor vi ikke kan undgå at se dem.
   Og roen i haven er helt uundværlig!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 7. Hvor har du ret. Det kan undre, at politikerne er mere optaget af at forsyne Ukraine med våben end at forsøge at skabe fred. Men du spiller jo også med musklerne, når du arbejder på din bålplads:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der fik du mig! Men til mit forsvar vil jeg love dig ikke at grave huller i andre folks haver:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Deilig med Primula, i år er den litt sen her. De kaller det kanskje markering av ettårsdagen, men jeg syns også det virker litt som en feiring og syns det er litt rart. Vi får håpe det tar slutt snart. Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, primula kan altid bruges, og med hensyn til årsdagen, giver jeg dig helt ret! Jeg følte næsten der var konkurrence om markering af den ulykkelige dag.

   Tak og i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Ja, det är en gåva att få ägna sig åt trädgården både i tanke och handling när all fokus runt omkring handlar om elände på olika sätt.
  Våren verkar ha kommit till dig, härligt. Nu börjar perioden när du kan glädjas åt allt som tittar upp, till och med de allra minsta syns. Som dina primulor, så kul att de klarade flytten och börjat blomma så fint. Ser fram emot utvecklingen av "hålet", det ser lovande ut!

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en følelse alle have-folk deler, tænker jeg. Vi finder ro og trøst i haven, hvor vi selv bestemmer det meste:-) Våren er her et par dage endnu, men så skal det vist blive vinter. Lad os se hvor slemt det bliver...

   Hilsner og tak!
   Ulla

   Slet