mandag den 13. februar 2023

Grus i maskineriet

I fredags fik vi leveret 3 rummeter stenmel i en kæmpe bunke på vejen ude foran kolonihaven, og så var det bare at komme i gang med at få lagt det ud på havegangene i et tykt lag.Med to trillebøre, skovle og river fik vi hul på bunken i fredags, trods visse forhindringer. Dækket på min trillebør eksploderede med enormt knald efter de første 3 læs, så jeg måtte bruge tid på at skaffe et nyt hjul - nu med punkterfrit dæk - men så gik det sådan set fint fremad. Vi kom rundt om hele køkkenhaven første dag. Stenmel er meget kompakt og tungt, og da det også skal køres ad stien ind til haven tager det sin tid, men noget af det mest trættende er egentlig at stampe gruset. Johns skridttæller sagde 12.500 skridt i fredags, og så var vi igennem en trediedel af bunken.


Lørdag fik vi gjort haven færdig, og da vejret var lunt var det egentlig dejligt med de indlagte kaffepauser, men der var stadig en hel del grus tilbage, som vi brugte søndagen på at flytte. Traileren fik så meget som den kunne tåle, og de sidste 10 trillebørlæs endte i et depot langs hækken inde i haven. Bagved John kan man se lidt af overskudsbunken ligge i baggrunden.


Det er 6 år siden - næsten på dato - vi sidst lagde stenmel ud, så det har holdt godt og gjort ukrudstbekæmpelsen meget lettere. En skøn ting er det også at man ikke går rundt med et tykt lag lerjord under sålerne som vi gjorde tidligere. Billederne er egentlig bare et udtryk for en vis tilfredshed med egen indsats, for festlige er de jo ikke.
   I dag slapper vi af og glæder os over at kolonihaven er klar til en ny sæson!Bemærk de herlige små erantis i hjørnet. De er naturligvis holdt fri af grus:-)22 kommentarer:

 1. Søren spørger, om det er ukrudtafvisende benmel, og det gør han, fordi jeg synes, stenpikningen på gårdspladsen trænger til en omgang supplerende benmel, når jeg engang er færdig med at luge. Og Søren har ikke meget fidus til det, der kaldes ukrudtafvisende.1

  SvarSlet
  Svar
  1. Når jeg skriver det gør ukrudtsbekæmpelsen nemmere er det blot fordi det er så dejlig nemt at skuffe i - men det er jo ingen fordel på pigsten. I øvrigt er der her tale om stenmel, ikke benmel (der så vidt jeg ved bruges som gødning). Men der er ikke tilsat gift til det grus vi har fået leveret, og jeg ville da heller ikke tage det for gode varer.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hold da op hvilken flid og hårdt arbejde, men hvor det pynter. Det er fint, hvis det holder i 6 år og I slipper for ukrudt og lerjord under sålerne.
  knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth! Denne gang kneb vi arbejdet over i 3 dage, så det har ikke været så slemt for den gamle krop:-) Måske ville det have været smart at lægge gruset på allerede sidste år, men uanset er det ikke dyrt når man spreder prisen ud på så mange år. Det ligger så godt og fast, at det næsten fungerer som en flisebelægning.

   Knus fra Ulla

   Slet
 3. Så flott det ble med det nye stenmelet, Ulla. Det er mye arbeide med å få lagt det ut ja. Dere var heldige med været. Nå kan dere snart gå i gang med en ny sesong :)

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Vejret var bestilt til opgaven, kan du nok forstå, og vi har da overlevet begge to selvom man bliver øm i arme og ben... Dejligt at få det gjort nu, inden der går gang i ukrudtet igen!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 4. Sikke en flid, men det pynter osse . Er det virkelig ukrudtshæmmende? 6 år er da lang tid at det holder. Nu må vejret godt holde sig til forår.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej det er ikke ukrudtshæmmende i den forstand, men det er uhyre nemt at skuffe i forhold til den bastante lerjord neden under. Når jeg siger det har holdt i disse år, mener jeg blot, at der jo forsvinder lidt hver gang man river ukrudt sammen og så løber der jord ud fra bedene når det rigtig regner, så efterhånden var det mere jord end grus.
   Ja, nu er vi klar til den nye kolonisæson, og det er dejligt!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Det ser bara fint ut. Så skönt att få en del av de tunga jobben avklarade, kanske ni kan få tid att njuta av vårsolen, när det är dags. Idag kändes det nästan som våren var här.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en lettelse at få dette gjort inden foråret starter, og vejret er faktisk ret forårsagtigt allerede med 5-10 grader og en bleg sol.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 6. Sikke en masse hårdt arbejde, men det ser så godt ud! Fint at det holder i 6 år. Jeg kan godt forstå at det er blevet så populær med de grusstier, når de ret nemt kan skuffes og holdes pæne. Og det pynter som kontrast til bedene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sådan set er det bare noget der skal overstås, og det blev det så - for denne gang:-) Alternativet til grus havde vel været græs, men det havde ikke været nemt at holde på de smalle gange, så jeg har ikke fortrudt mit valg.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 7. Det var noget af en bunke! I havde virkelig fortjent kaffen.
  Det ser godt ud, og nu har I en fast og stabil belægning, der kan holde i mange år.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg blev også lidt forskrækket da jeg så bunken... Den kom da også til at kræve nogle kopper kaffe, men det var jo fint vejr så det gik ret gelinde.
   Håber ikke I blæser helt væk i aften!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Litt av en jobb å gjøre, men sikkert deilig å få gjort. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
 9. Vilket jobb ni gjort och snyggt blir det! Visst känner man sig nöjd när de där jobben är klara. Skulle kunna tänka mig stenmjöl på gångarna här också... Får fundera på det.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det skulle du overveje, for det fungerer vældig godt og vi har været meget tilfredse med det.

   Hilsner og tak!
   Ulla

   Slet
 10. Bra jobbat! Det är ett tungt jobb när det är så stor volym som ska flyttas. Nu kan ni med gott samvete unna er lite vila och känna er nöjda med att gångarna håller sig fina flera år framöver.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
 11. En morsom tittel på innlegget, men det er ikke grus i maskineriet til dere to ser jeg. Det er mye arbeid det der.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Martin! Den fangede du fint, og der er vist ikke mere grus i os end det der følger med alderen...

   Hilsner fra Ulla

   Slet