onsdag den 21. juni 2023

Om at leve i håbet

Disse målinger er hvad vejrstationen har givet os de sidste 4 dage:

0,2 - 0,2 - 0,4 - 0,9 - 0,2 - og ja, det drejer sig om millimeter regn.

Nu er det samlede resultat for juni altså oppe på hele 1,9 mm!

I maj måned fik vi knap 6 mm, og jeg tror vi skal helt hen i juli måned før der sker noget.


Selv hylden ser tørlagt ud og både blomster og blade er mindre end de plejer, men krydderurter og græsser kan endnu, og sommerblomsterne får vand i baljer og krukker.

Haven har fået vand fra slangen sådan lidt ind imellem. Mest for at dulme mine egne nerver, men det giver også dårlig samvittighed når vi nu skal spare på vandet. I virkeligheden er dette den store test på havens robusthed - og min - og haven klarer sig faktisk bedre end jeg havde turdet håbe.



Honningurt, salvie og løvehale er 3 af de virkelig tørkeresistente, og de trækker store mængder af insekter til. Humlebier, svirrefluer og også sommerfugle.



3 blomstrende buske der har gjort det godt i år er trælupin, jasmin og blærespirea. Også her er der insekter - navnlig humlebier.


Jeg er så småt i gang med at klippe og er startet med syrenen, hvor jeg klipper den nederste etage som en stor pude. Dette er det yderste hjørne af haven og det meste vokser vildt her, men i år har jeg sat en benved og en syrenhortensia på hver sin side af rabarberen til venstre, og de skal naturligvis vandes. 



Næste klipning var på terrassen, hvor jeg fik studset kirsebærlaurbær. De afklippede kviste kom ned i pæonbedet som jorddække.




Solbedet er stadig det sværeste at få til at trives, for her er der bare pletter, hvor der mangler bunddække. Jeg har forsøgt mig med meget forskelligt, og sankthansurt er nok bedste bud sammen med en lavtvoksende kulsukker. Jeg har flyttet nogle høstanemoner hertil i foråret, og tænker de nok vil slå an når der kommer regn engang, og ellers er pudenellike, kæmpestenbræk og græsser også gode, men det allerbedste var nok krydderurter som timian og merian.




De planter som jeg er mest bekymret for er vores små træer, for dem vil jeg gerne bevare. Disse planter er bare 5 år gamle i haven, og paradisæbletræerne klarer sig godt, mens røn, kastanje og hassel står lidt i stampe. Stauderne skal egentlig bare dække jorden så den ikke tørrer ud, og det er her jeg stadig er på udkig efter de robuste løsninger.



Næste år skal jeg beslutte hvordan sommerblomstbedet skal beplantes. Det har naturligvis været svært at løbe det i gang i dette tørre år, for det ligger også udsat for sol og vind, men jeg tror det ender med et græsbed med udvalgte stauder, når det bliver aktuelt. I år er i hvert fald honningurt kommet godt fra start, og nu følger morgenfrue og tagetes efter. Løvemund og stolte kavalerer er på vej, og snart skal jeg se de første valmuer i blomst. 

Det mest overbevisende bed er stadig skyggebedet, som var noget af det første jeg lavede for 5 år siden, men her er også store områder som vokser temmelig vildt. I går sprang årets første daglilje ud, og den må stå som et orange udråbstegn midt i havens kamp for overlevelse!



14 kommentarer:

  1. Huff ja Ulla, du er maksimalt uheldig angående regnet. Det ser ut som alt av nedbør unngår din del av Danmark. Jeg synes så synd på dere, for som du sier så blir det et dilemma om å spare på vannet eller vanne planter som holder på å tørke ihjel. Her er jeg så heldig at i dag så regner det kraftig, og det er første gang siden i mai en gang. Lyden av regnet som trommer hardt på taket er ubeskrivelig deilig. Jeg skulle ønske at jeg kunne sende deg litt regn, men det går dessverre ikke. Du må nok bli spesialist på tørketålende planter, og velge ut de som tåler aller mest tørke. Flott daglilje, og min erfaring er at de tåler også mye tørke. Jeg synes at din hage kjemper tappert, og ser flott ut til tross for tørken.
    Trøsteklem fra Marit ❤

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak Marit!
      Jeg kan stadig glæde mig til den livgivende lyd af regn der trommer på taget, en lyd som har været med mig helt fra barndommen, hvor jeg husker den som noget hyggeligt når vi sad i familiens gamle sommerhus og lagde kabale sammen med de gamle 'tanter'. Dejligt for dig du fik en kraftig regn!
      Jeg bliver nok aldrig specialist i noget som helst, for jeg interesserer mig for alt muligt forskelligt - ligesom dig:-) Men jeg kan jo indse at klimaet ikke vil blive bedre i min levetid, så mine tanker går naturligt i retning af det tørke-tålende, og bare jorden er dækket er jeg tilfreds.

      Mange hilsner fra Ulla

      Slet
  2. Ja det er nu de svage dvs tørstige, bliver soteret fra. Vi har dog fået knap 15mm. sidste weekend, så lidt mere end jer. Salvie er dejlige, men desværre vil de ikke rigtig her. Måske er her for leret, de ville ellers være super i disse tørketider.
    Bortset fra din græsplæne, ser din have nu fin grøn ud. Honningurt er bare så fine.
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, mon ikke!
      Efterhånden sniger der sig vilde planter ind i bedene (altså bortset fra skvalderkål og tidsler) og de får lov at brede sig hvis de kan klare mosten. Hellere 'ukrudt' end bar jord, for jeg tror det holder på vandet, selvom det selvfølgelig også suger lidt selv. Her har vi også tung lerjord men alligevel trives disse staudesalvier, som jeg engang har stjålet som frø, så måske er der også en for dig? Salvie har dybe lodrette rødder så de har en chance for at overleve.
      Græsplænen er ikke så vigtig, og vi slipper da for at slå den...

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  3. Hej Ulla!
    Det är så torrt trots att vi fått lite mer av regn. Det var ca 8mm första gången och nu i natt tror jag det kommit några till. Det är likadant här, jag vattnar med dåligt samvete trots att vi inte har något förbud hos oss. Kan vara lite avundsjuk på dottern som har en å intill sin trädgård. Idag är det lite behagligare med ca 19 grader och moln mellan solstrålarna. Det ser så fint ut hos dig trots torkan. Du har format de runda buskarna vid terrassen så fint. Är förvånad hur bra det ser ut att växa vid den nya planteringen.
    Med en önskan om en riktigt Trevlig Midsommar/ Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Marika! Jeg er også overrasket over hvor meget der gror i sommerblomstbedet, for selvfølgelig har jeg vandet (da vi stadig havde lov) men alligevel er der mere grokraft end jeg havde turdet drømme om. Og det er vidunderligt for insekterne med de mange blomster i stedet for en gul græsplæne.
      En å i haven ville være super i disse tider. Jeg har haft sådan en have engang, men desværre tørrede åen også ud i de tørre somre... Dejligt for dig med lidt regn trods alt!

      Mange hilsner fra Ulla

      Slet
  4. Åh nej, det var ikke meget regn. Vi har fået 6,5 mm, hvilket heller ikke er overvældende; men det gør alligevel en forskel. Høstanemoner er lidt tricky at få i gang, er min erfaring, hvilket godt kan undre, når man betænker, hvor voldsomt de ellers breder sig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er næsten ikke værd at tale om regn, for når det kommer sådan drypvis når det slet ikke ned til jorden, men det standser nok fordampningen en stund:-)
      Høstanemonerne dukkede op midt i krydderbedet, og der synes jeg de fyldte for meget, så nu er de anbragt i solbedet hvor det er meget svært at få noget til at gro. Hvis de får fat skal de nok kunne dække jorden, og det håber jeg naturligvis.

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  5. Ni har verkligen fått lite regn och det måste vara otroligt stressande att se trädgården torka bort. Vi har också haft torrt, men några omgångar med regn har ändå givit runt 10 mm under juni så här långt. Tillräckligt för att växterna ska sträcka på sig och sedan hänga igen nästa dag.
    Det går ju inte heller att vattna så mycket att det kompenserar för regnet utan endast för att hålla liv i växterna (och få dåligt samvete på köpet). Alltid lär man sig något och en del växter överraskar med sin motståndskraft. Det är dem man får satsa på i framtiden.
    Trots torkan ser din trädgård otroligt fin ut och jag njuter av dina bilder.

    Allt gott! Ulrika

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er næsten holdt op med at stresse - det har jeg gjort længe nok - og har indstillet mig på at jeg intet kan gøre. Men som sagt er jeg mest optaget af træerne, og den dårlige samvittighed er desværre ikke forsvundet, for jeg vander stadig lidt rundt omkring.
      Jeg skal indstille mig på en helt anden tænkemåde fremover, og så i min alder! Det bliver ikke nemt.
      Tak for dine gode ord Ulrika!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  6. Ved du hvad Ulla, det ser langtfra godt ud :) hvordan det ser ud tæt på, ved jeg ikke. Vi har ikke fået noget o, et eller andet vand, det regnede et kort meget kort øjeblik i går morges. Jeg vander alt det nyplantede på livet løs, ellers overlever intet, og det skal det. Jeg beundrede igen trælupinen, hvor er det dejligt, at den trives.
    Mange knus fra Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er så småt begyndt at klippe hækkene, og bruger afklippet som jorddække, som du jo også har gjort. Meget lykkes stadigvæk, men hvor længe det går, det er ikke til at sige.
      Vi startede jo haven her op i 2018 og dengang kom der trods alt vand hen i august, men på længere sigt kostede det jo den store blodribs, så langtidsvirkningerne kender vi ikke endnu. Det er næsten de samme betingelser I arbejder med i jeres nye have, så jeg må bare ønske jer held og lykke med projektet! Vi kan kun håbe der snart sker noget...
      - Ja, heldigvis ser det langtfra godt ud:-)

      Knus og tak fra Ulla

      Slet
  7. Det er trist at se haven lide under tørken, men du har ret i, at det er en glæde at se de vækster der klarer sig. De har bestået prøven! På billederne ser din have meget fin ud. Men du har det som mig: et tættere kig viser visne eller gule blade og færre blomster osv. Flere af mine stauder er halv så høj som de plejer. Men der er Ikke noget flottere end nyklippet kirsebærlaurbær. Grønne kugler pynter. Træer som har stået nogle år går jeg ud fra klarer sig. Man bliver lidt nervøs når der ikke rigtig sker noget, men mon ikke der sker en hel masse under jorden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Sydney! Ja, jeg ved nok jeg ikke er den eneste med disse tørkeproblemer, men der må da snart ske noget. Nu for tiden er solsorten så desperat for at få føde til sine unger i reden, at den graver alle potter igennem og smider jorden ud. Der skal vel nærmest et trykluftbor til, hvis den skal i jorden, som er betonhård med sprækker på kryds og tværs.
      Laurbær er blandt de tålsomme, og den turde jeg godt klippe i nu, men det meste af klippearbejdet må vente til der kommer regn og sådan er det med meget af det jeg gerne ville gøre... Tålmodigheden er ved at være brugt op, og jeg genkender dine observationer med reduceret vækst og blomstring. I år har vi én blomst i silkepæonerne!

      Hilsner fra Ulla

      Slet