lørdag den 10. juni 2023

Corselitze

På østsiden af Falster ligger herregården Corselitze. Navnet går formentlig helt tilbage til venderne, og i det 12. århundrede er kongsgården nævnt i kong Valdemar Sejrs jordebog. Et gods som også omfatter Fuglsang på Lolland, masser af landbrugsjord og store løvskove, og som har gennemgået den samme udvikling som alle andre store landbrug gennem tiderne. Hovedbygningen ligger i en dejlig park, som vi besøgte her for nylig.


Fra starten var haven ikke stor, men anlagt som skik og brug var i barokken med rette linjer og lange alléer. Dette var i slutningen af det 17. århundrede, og ikke meget af det oprindelige er tilbage, men i begyndelsen af det 18. århundrede udvidede man haven og plantede masser af frugttræer. De store akser blev nedlagt og siden har henholdsvis elme-syge og kastanje-syge taget livet af de sidste barokke indslag.

Nu kunne man tro der ikke var meget tilbage at se på, men heldigvis er haven under forsat udvikling, og meget andet er kommet til. Jeg kan forestille mig det hele bare bliver bedre i de kommende år.


Allerede her hvor vi kommer ind i haven aner man til venstre et rosenbed med lavendelkant og opad muren i baggrunden espallierede pæretræer. Hvor muren stopper fortsættes der med en stamme-hæk af espallierede lindetræer plantede i en lav hæk af fjeldribs. Dette må være sket indenfor de senere år, men er sikkert sket efter gammelt forbillede. Til højre læner et stort trompetkrone-træ sig ud over én af de gamle søer med gule iris og et lille stråtækt andehus i baggrunden. Her ser man stedet fra den anden side.Denne prægtige bygning er ishuset, som skyder op af en jordhøj med kampestensmure og flot stråtag. Ikke et sted man kan købe is, men et fortidigt 'køleskab' af visse dimensioner:-)Her er stadig store træer - plataner, tempeltræer, frugttræer, tulipantræer osv. - tilbage i parken, men også nye områder inddrages og ligger som øer på de store plæner. Et særligt afsnit af haven er et 'pinet' med alverdens kæmpestore nåletræer, som er anlagt i 1970'erne.Vi lod os drage af en rosen- og staudehave i det fjerneste hjørne.På Corselitze hjemmeside kan man se roserne i fuld blomst, men så langt er vi ikke nået her på den kolde østlige side af landet endnu. Det er dog stadig et imponerende anlæg med to lange alléer af rosenbuer der omgiver staudebedet med en grusgang i midten.


Nye sorter af stauder, der ikke bliver så høje at de skal bindes op, står her omgivet af staudesalvie som lav kant ud mod roserne, og bag en efeu-hæk i et lukket rum ved siden af er en særlig fin rosenhave med runde højbede kantet med katteurt i hvidt og blåt. Hvert bed har sin egen rosensort og her er sikkert skønt når de allesammen er i blomst.


Adgangen til haven er ganske gratis, så man skal endelig lægge vejen forbi hvis man kommer på disse kanter. De store skove langs Østersøen er sandelig også værd at besøge, og her ligger endda et par rigtig gode spisesteder langs ruten nordpå.

18 kommentarer:

 1. Det var en nydelig hage du viser bilder fra. Alléene med rosebuene ser så fine ut. Dere har så mange flotte besøkshager i Danmark. Dere har så korte avstander til alt mulig. En kan jo kjøre gjennom hele Jylland på noen timer. Her tar det mange dager å kjøre fra syd til nord. Jeg misunner dere de korte avstandene :-)
  Vakre bilder, Ulla!
  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi bor i et lille land og afstandene er korte, men Norge har jo sine fordele og en hel del mere uforstyrret natur. Det kunne jeg godt ønske mig vi havde meget mere af! Men tak Marit for din kommentar!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Sikke et flot haveanlæg. Jeg havde aldrig hørt om stedet, men det er nu skrevet på listen over de steder jeg gerne vil besøge. Tak for det!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er bestemt et sted jeg vil anbefale, fredeligt og roligt og uden en masse turist-sager der skal tjenes penge på. Alene det føles som en luksus nu til dags.
   Det var vores første besøg og jeg tror bestemt ikke det bliver det sidste:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Dejligt sted I har besøgt, hvor er det godt, at vore flotte slotshaver bliver vedligeholdt. Du må derhen igen, når roserne blomstrer, så jeg kan få dem at se i blomst :)
  Her hos os er der en hel allé af kastanietræer, desværre ødelægges de af minérlarver, det er trist. Jeg hørte lige i dag, at dådyrene æder kastanierne, men der er ikke så mange mere på grund af larverne.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan ikke love dig en rosenreportage i sommer Lisbeth, men jeg er ret sikker på vi skal derned igen engang. Det er først de seneste år vi er begyndt at opdage 'sydhavsøerne' - og der er meget at komme efter! Kan hænde I selv bevæger jer over vandet når I er kommet igennem Fyns lyksaligheder?

   Knus fra Ulla

   Slet
 4. En sån vacker trädgård och vilka ytor de har till förfogande. Den är också ett lysande exempel på att en trädgård aldrig blir klar utan hela tiden utvecklas.
  Det måste vara som en dröm att gå genom rosenbågarna när rosorna blommar. Tack för titten.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ulrika! Ja, vi var også helt betagede af stedet og roen og alle de smukke træer, buske og stauder. Roserne var jo ikke sprunget ud endnu, så dem må vi opleve en anden gang, men landskabet er meget smukt med de store løvskove og Østersøens blå vand i baggrunden. Det var en fornøjelse at se hvordan en have kan følge med tiden, når man sætter midler ind på en seriøs udvikling!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  En mycket vacker trädgård med många fina inslag med både vatten, broar och rosenbågar. Ishuset ser spännande ut. Tack för att vi fick följa med.
  Ett intressant besöksmål.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marika! Ja, det er et dejligt sted og jeg vil bare anbefale det til alle der kommer på de egne!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hei Ulla! Innmari morsomt å se. Å vandre rundt i gamle/nye parker er spennende. Parken er så variert. Ishuset er vakkert. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anne! Godt du nød turen.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Svar
  1. Nemlig! Et gammelt haveanlæg der faktisk følger med tiden uden at miste sin sjæl - det er en oplevelse!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Den have er bestemt et besøg værd med mange spændende, lange kig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg synes der var alt hvad man kan forvente - men meget sjældent oplever - i de gamle herregårde, og da haven er helt overkommelig samtidig, kan alle nok klare en tur rundt.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 9. De rosebuene skulle jeg gjerne gått igjennom Noterer meg navnet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, her bliver flot om kort tid!

   Hilsner fra Ulla

   Slet