tirsdag den 27. juni 2023

Som et strejf af en dråbe

'Som et strejf af en dråbe
fik vi lov til at håbe
på de ting der skal komme
førend livet er omme'

Jeg havde nær kaldt dette indlæg for 'Jammersminde', men så kom jeg til at tænke på at sommeren først lige er begyndt, og ingen ved hvordan den ender endnu, så det var måske nok lidt tidligt at sætte punktum.
   Til gengæld dryppede Gasolins gode gamle sang lige ned i hovedet på mig som en slags sørgmodig inspiration, så hvorfor ikke indlede med den lille tekst? Hvis man tager teksten bogstaveligt er det jo lige netop den situation vi befinder os i nu.
   Nogle har fået regn i spandevis - og tillykke med det - men her har vi fået 3,8 mm i dag og det er selvfølgelig en god start og har givet en dejlig afvaskning af haven og god klarhed i luften, men spørgsmålet er som vanligt: kommer der mere? Og svaret ligeså forudsigeligt: vi får se!


Lidt udtværet blev udsigten, men det var vidunderligt at mærke hvordan jorden tog imod og temperaturen faldt med omkring 10 grader på en halv time. Nu kan vi trække vejret igen, og regnen var ikke så hård at den væltede planterne.

I de varme dage op til denne begivenhedsrige mandag tog jeg en del billeder af alt det der blomstrer lige nu, og ellers er jeg så småt i gang med at klippe hækkene, og kan heldigvis bruge afklippet som jorddække i bedene.

Solen har været hård ved pelargoniens blade, men der ser faktisk godt ud med de røde misfarvninger, og i de andre baljer er der ved at komme blomster i tagetes og Georginer.I sommerblomstbedet er der nu blomster i citrontagetes og morgenfruer,


men det er nu valmuerne der trækker opmærksomheden. Der er to forskellige. De hvide er resultatet af et glas birkesfrø, mens de rødviolette er frø fra sidste års planter.
Honningurt er ret dominerende, men det er bare godt synes jeg - og alle humlebierne, som leverer lydsiden af dette bed. En dyb brummen.


Dagliljerne er i gang med heftig blomstring. Dette bed skulle have været renset for længst for visne guldnælder, men jeg kan simpelthen ikke komme i jorden, så det må vente. Hvis jeg begynder at grave giver det flere problemer end resultater, og heldigvis lægger løvefod nu et lysegult slør ud over elendigheden.Sankt Hans aften foregik som den plejer med stort bål på stranden i Præstø, musikunderholdning og tale af borgmesteren. Brandvæsnet var til stede med to biler og en drone der svævede over området, men jeg synes alligevel det er mærkeligt det kunne lade sig gøre, for vi bor jo nok på det mest udtørrede sted i Danmark. - Men flot og stemningsfuldt var det jo, og vejret var helt fantastisk.Der var masser af mennesker, og vi nød synet oppefra skrænten med min gamle far som netop har fejret sin 100 års fødselsdag.


Alt er jo heller ikke elendighed. Haven klarer sig nogenlunde, og 20 mm regn kunne stadig gøre en forskel. Solsorten er begyndt at jage regnorme i krukkerne og det giver lidt roderi, men i forgårs tog vi en solnedgangstur til stranden for at hente sten til at lægge ovenpå jorden, så må vi se om det hjælper.Det var en af disse helt vidunderlige aftner hvor vandet er spejlblankt og alt ånder fred.
Endnu en smuk og meget varm aften. Som et strejf af en dråbe...


19 kommentarer:

 1. Det er noe helt spesielt når en venter på regn, og den deilige duften når det kommer. Vi hadde en lignende situasjon i forrige uke, og selv om det bare kom litt da, så var det deilig. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det har du ret i. Jeg ventede og ventede mens mørke skyer kom vandrende ind over med torden og regn. En stor lettelse bagefter, hvor luften var frisk og fugtig!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Først av alt, tillykke med din fars 100 års dag! :-)
  Jeg har fulgt med på nedbørsradaren for Danmark, og fryktet at du fikk bare litt regn. På Fyn fikk de i bøtter og spann, så nedbøren er ulikt fordelt som den alltid er. Vi har ikke fått så mye regn i det siste her heller, men fikk 18 mm en dag i forrige uke.
  Det blomstrer jo så fint hos deg til tross for tørken. Nydelige valmuer! Jeg har tidligere sådd av et glass med valmuefrø, og de ble hvite akkurat som dine.
  Vakre bilder fra St.Hans aften med bål på stranden. Det er ikke lov her på grunn av skogbrannfaren som fortsatt henger over oss.
  Jeg krysser fingrene for at dere også får mer regn fremover!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marit!
   Der lå en meget lang tordensky over hele landet, men vi var kun med under den tynde sydlige ende af skyen, og det gav ikke ret meget regn, men var dog en lettelse alligevel.
   Det er sjovt du også har prøvet at så valmuefrø som man normalt bruger i brød, men de er da meget fine synes jeg. Bålet var rigtig fint og stemningen dejlig på sådan en stille og varm aften, men jeg var lidt nervøs på grund af tørken, og nu håber vi bare på meget mere regn:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 3. Du lyckas bra med att fånga det vackra som finns, både i trädgården och utanför. Vad ni måste ha slitit för att hålla trädgården så fin och blommande trots torkan. Hoppas ni får mer regn så att det kommer ner till rötterna, men några mm är förstås bättre än inget och ljudet av regn är oslagbart när det är så efterlängtat.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan i hvert fald fortælle dig at der er brugt timer på vanding, men ukrudt er jo ikke problemet i sådan en sommer. Hvis ikke snart vi får en ordentlig mængde regn må jeg nok lade naturen råde og se hvad der kommer ud af det. Man kan jo ikke blive ved med at hælde drikkevand ud på jorden.
   Lyden af regn er skøn musik, og jeg glæder mig til at høre den lyd igen:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 4. Først tillykke med din fars store dag.
  Det var da lidt øv med den pyt regn I fik. Her fik vi ca 17 mm. Men du kan så trøste dig med at dine honningurt stadig står op. Mine er vældet ned over de øvrige blomster.
  Det er altså sjovt med de valmuefrø. Det vil jeg prøve næste år. I år har jeg haft købt nogle fine mørk lilla, meget mørke, men sneglene i det tidlige forår syntes vist bedst om dem, for der er kun kommet èn. Resten er de lyserøde pudderkvaster jeg har haft i flere år.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Gunvor! Han klarer sig forbløffende godt i sin egen lejlighed, selvom både syn og hørelse er stærkt svækket. Skt. Hans bålet var dog stort nok til at han kunne se det:-)
   Mine honningurt vælter også lidt rundt, men jeg er tilfreds når bare noget dækker jorden, og en mere overbevisende regn ville sandelig være skønt efterhånden, hvad enten planterne står eller ligger. Jeg begriber ikke du har snegle i år. Det er da stort set det eneste problem vi ikke har her.
   Ærgerligt med dine mørklilla valmuer. De kunne jo have været fine, og de er faktisk gode til tørre tider.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Jag väntar på regnet här också, det är så otroligt torrt och varmt Koltrasten brukar komma så fort jag vattnat, han hittar nog något att äta i fuktiga rabatter och krukor. Lade ut äpplen till honom men dem tog skatan. Det är festligt med Midsommarbrasa, det eldade vi i Finland vid havet.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi er mange som venter og venter... Nu er det ikke så varmt mere, og vinden er i vest, så måske kan man begynde at håbe. Solsorten har vist stadig unger i reden, så han er næsten desperat for at finde føde, og frugt er selvfølgelig godt til de voksne, men ungerne skal nok have 'kød'. Men alt hvad man lægger ud bliver jo spist.
   Bål ved vandet er altid meget stemningsfuldt, og sådan er det jo også her hvor der er vand over det hele - altså havvand:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 6. Tillykke med din far. Det er dejligt, at han kunne være sammen med jer og nyde sankthansaftenen. I Skagen kunne man ikke tænde bål, selvom bålet plejer at være helt nede ved vandkanten, så det kan da godt undre, at I måtte have bål i Præstø.
  Wow siger jeg bare, din pelargonie er vel nok stor og blomsterrig.
  Dit sommerblomstbed er blevet meget vellykket. Sikke et blomsterhav.
  Det var en meget lille regnpyt, det kunne blive til hos jer. Jeg håber, der kommer mere regn de næste dage. På billederne ser man ikke 'elendigheden'. Tværtimod ser haven smuk og blomsterrig ud, men jeg er klar over, det kræver en indsats med vandkande, saks mv. at holde den pæn.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Elna! Ja, den gamle kan endnu, og han bor så fint i Præstø at han sagtens kan gå hele byen rundt med sin rollator. Han klarer det meste selv, og bød os på jordbæris og portvin efter bålet. Men det er lidt underligt vi ikke kom med i afbrændingsforbuddet. Der har du ret!
   Ja, det er faktisk to pelargonier som allerede var store og igang med blomstring inden de blev plantet ud, men jeg er meget glad for dem! Nu har de jo en hel murerbalje at vokse i, så de bliver nok meget store inden de skal ind igen.
   Også det nye bed er blevet rigtig godt, selvom jeg stadig venter på løvemund og stolte kavallerer, men der er sandelig også brugt megen tid og meget vand på dette bed! Ellers er det såmænd ikke så meget jeg får gjort...

   Hilsner og mange tak fra Ulla

   Slet
 7. Det første billede er et enormt vellykket regnbillede, selvom det desværre kun var en lille byge, I fik. Og de sidste billeder fra St. Hans aften er næsten lige så kønne som billeder af Limfjorden😊 Det står rigtig godt til i haven med masser af ting, der blomstrer, på trods af tørken

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Marie! Ja Præstø fjord og Sydsjælland er skam også et smukt område, der godt kan måle sig med Limfjorden, og haven holder ikke tilbage med blomstring selvom det formentlig er en stakket frist. Det gælder om at være der med kameraet lige når det sker, som du også har konstateret:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Æv! Synd at I ikke fik mere regn. Du kan tro vi er MEGET glad for vores 20 mm. Synes alligevel at din have ser flot og frodig ud. Alletiders ide med honningurt. Det pynter (blå blomster!!) og bierne er vilde med det. Efter du har vist de flotte hvide valmuer frem, så tror jeg der bliver run på birkes hos alle købmænd! ;-) Tillykke med din far - det var godt at I fik sådan en fin aften sammen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja æv er ikke ordet! 20 mm ville virkelig have gjort en forskel, så du må være glad.
   Ja, honningurt er en dejlig plante, og hvis den ikke dør af tørst kan den blomstre meget længe. Blomsterne sidder nærmest i en spiral der ruller sig ud efterhånden - og så er den jo blå:-) Kun godt hvis jeg kan inspirere andre til at prøve birkes. Marie nævnede hørfrø, som også giver dejlige blå blomster.
   Tak skal du have! Vi hygger os så tit vi kan.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 9. Hov jeg er da vist helt stået af ovenpå tørken, det var ikke meningen. Vi fik endnu mindre end jer, vi er bare nogle som ingenting får, det er trist. Men ellers ser det jo meget godt ud hos jer. Jeg undrer mig også over, I har bål, heromkring var der ingenting. Tillykke med din far, flot alder - især fordi han stadig er frisk.
  Mange knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Håber vi begge får noget regn nu, for ellers er der vel snart kun kaktus at falde tilbage på:-)

   knus og tak fra Ulla

   Slet
 10. Very beautiful flowers and a very beautiful green garden. Greetings from Mallorca.

  SvarSlet