fredag den 2. juni 2023

Forår i kolonien

Nu er det sommer efter kalenderen, og det er meget længe siden jeg har skrevet om kolonihaven. Jeg synes ikke der er så meget at berette, for et lille tilbageblik på foråret giver indtryk af en meget langsom udvikling, men et par billeder kan det godt blive til.


Foråret her i den østlige ende af landet har været til den kølige side. Masser af sol men en kold vind fra Østersøen, og en beklagelig mangel på regn, men i april fik vi dog en del pæne tulipaner, som kom med hjem i vasen.

I slutningen af april var vi allerede i gang med at vande mens den pilebladede pære blomstrede, og midt i måneden fik vi kartoflerne i jorden.

Den japanske ahorn er så fin i udspring med de gule og røde farver på de nye blade. Den er blevet ret stor efterhånden og pynter i haven, men ligesom så mange andre buske bliver den nu ødelagt af rådyr der fejer deres takker på de tykke grene. Jeg håber virkelig den overlever!


Paradisæbletræet er vokset godt til ovenpå angrebet af blodlus for 2 år siden, og det blomstrede ret fint her i maj,og nu er det guldregnens tur.- Og vi vander stadig!
Maj måned har givet os 5 mm regn, men takket være hyppig vanding kan vi nyde store grønne asparges næsten hver dag på middagsbordet, og kartoflerne er på vej. 
   Rådyrene har ædt det meste af  kornellerne og fejet flere stedsegrønne i stykker. Stauder, frugttræer, kirsebærlaurbær, geranier og hortensia bliver ædt, bregnerne bliver knækket og jeg kommer hver gang hjem med flåter på kroppen, så nu hvor vi endelig har fået masser af lys i haven, er rådyrene faktisk det allerstørste problem. 
   Til gengæld er det vel en god nyhed at der ikke er nogle snegle - endnu:-)

Alt i alt et foråret i kolonien vist ikke blandt dem man vil huske fremover, men vi har nu alligevel haft gode stunder omkring kaffebordet, og måske bringer sommeren noget regn til vores lille plet?

19 kommentarer:

 1. Så vakre tulipaner du hadde i kolonihagen i april. Det er jo bare så ergerlig med disse rådyrene! Her feier de ikke på plantene, men de biter de bare tvers av. Uansett så gjør de stor skade. Stakkars dere med enda mindre nedbør enn det som har kommet her. Her har vinden i det siste kommet rett fra nordvest, og den er så kald at en kunne tro vi var i begynnelsen av april. Fantastisk gullregn! Jeg krysser fingrene for at deres vakre gyldne japanske lønn klarer seg. Her er det musene i tillegg til rådyrene som angriper de om vinteren. Nå ser jeg ikke noe til noen av dem. Ja, vi får da håpe at vi begge får noe regn snart, men det er ikke meldt om noe her de neste ti dagene. I tillegg er det nå stor skogbrannfare, og det liker jeg ikke å tenke på som bor midt i skogen. Snegler har ikke jeg heller sett ennå, og vi kan jo håpe på at det fortsetter Ulla. God weekend!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det har været et mærkeligt forår i år, og tørken er desværre kommet for at blive. Det er så ærgerligt at miste planter på denne måde, og man føler sig efterhånden helt magtesløs, når man ikke forstår 'det nye' klima. Dyrene er jo også påvirkede...
   Guldregnen er blevet rigtig pæn, og jeg tror den er glad for der kommer mere lys ind i haven, men jeg er bekymret for ahorn og andre buske. Vi må bare håbe på at regnen finder os snart!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 2. Ja vand må der til, jeg har andet 2 gange i denne uge, det er vildt tørt. Selvom vi ikke bor tæt på Østersøen har vi meget blæst her også, det har ikke været en speciel god maj, vi håber på regn i juni, men lad os nu se, vi tror ikke på noget længere.
  Jeg beundrede billedet af din pilebladede pære og af John og de andre planter :)
  Guldregnen og aceren er også flot.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi deler skæbne med hensyn til vejret Lisbeth, og det kan vi ikke gøre noget ved. John er såmænd også en 'køn plante', og en meget effektiv havemand, og ellers er det jo bare de pæne planter jeg har taget billeder af. Jeg orker ikke at fotografere al elendigheden...

   Knus og tak fra Ulla

   Slet
 3. uuhh det er altså til at tude over de ##%%&& rådyr. og så midt i en kolonihave. Man skulle da tro der var så meget liv og hegn, at de ikke vovede sig derind. Hvordan har naboerne det?
  Her er det osse knas tørt. Der er kun en vandtønde der er lidt vand i endnu. Urtehaven bliver vandet med vandhanevand. Og armene er laange af vandkanden. Èn fordel er som du siger, stort set ingen dræbersnegle, kun enkelte modige vinbjergsnegle.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er blevet træt af disse dyr, selvom jeg godt ved de ikke kan gøre for det. Haveforeningen ligger midt i byen, men der er desværre ikke meget liv der. Folk kommer langvejs fra og kun nogle få gange om året, og rådyrene går jo rundt på villevejene som om det var den naturligste ting i verden. De ændrer nok også adfærd i takt med klimaet.
   På generalforsamlingen fik vi startet en arbejdsgruppe der skal finde ud af at få et dyrehegn op omkring hele kolonien - og jeg er med i den gruppe! Nu må der altså snart ske noget!
   Jeg vander med slange i både den ene og den anden have, men hvor længe kan man blive ved med det? Det er en trist affære.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla!
  Det är mycket torrt hos oss också, vi fick lite regn i början av maj men sedan dess har det inte regnat. Jag vattnar också, annars torkar allting bort. Gullregnet är riktigt vackert liksom den Japanska Lönnen. Tråkigt med rådjuren men bra att sniglarna är borta. Det skall bli en varm sommar, så vi kanske måste vänja oss vid att vattna.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror det er hele det nordlige Europa der mangler vand, så det kan godt blive en rigtig lang sommer med vanding. Til gengæld får de regn omkring Middelhavet, og det er jo noget nyt, men godt for dem!
   Tak Marika, jeg synes også guldregnen løfter humøret i denne tid:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla,

  Det låter som om det varit en utmanande försommar för er på kolonin. Torka är ju hanterbart om man kan vattna men rådjuren är svårare att kontrollera. Om de äter lite av bladen är inte hela världen men när de fejar eller sliter av grenar blir ju skadorna svårare att acceptera. Har en ständig kamp med dem och känner med er!
  Tur att det också en mängd positiva och vackra saker som kan väga upp allt det negativa. Avsaknad av sniglar är ju en bra sak men också vacker blomning och att kunna skörda egenodlat! Låt oss hoppas att regnet kommer snart.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du kender problemet, og ved hvor trist det er når de ødelægger de planter vi har i haven, men som du siger, er det godt der er noget at glæde sig over også! Og der er da heldigvis noget der lykkes, så længe der er vand i vandhanen:-)

   Tak for din forståelse!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hei Ulla! Det ser nestenen ut som dere har hatt den samme våren som her. Har vært redd for frostnetter mange ganger, men vi har heldigvis sluppet. Gullregn er utrolig vakkert. Her er det også knusktørt. Vi vanner og vanner. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh-ja, det er et stort problem med den manglende regn, og jeg føler med dig. Lige i dette forår er det Sydeuropa der får al vandet, og det er usædvanligt - men vejret er jo blevet mærkeligt de senere år!
   Guldregnen er en trøst midt i elendigheden:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 7. Så koselig dere har det. Jeg syns det har regnet mye her, men kanskje ikke nok, for da jeg luket i dag var jorden helt knusktørr. Jeg vanner i krukkene, men nå tror jeg at jeg må vanne i bedene også hvis det ikke kommer noen dråper. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er sandelig også tørt her Ingeborg, og mange planter står og venter på at komme i gang. Glædeligt er det dog at træer og buske kan lidt endnu:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 8. Æv hvor er det ærgerligt med de rådyr!! Det må være svært at holde gejsten op. Godt at du alligevel får nogle positive oplevelser. Alle de fine træer i blomst er en fornøjelse. Min køkkenhave bærer præg af kølige nætter og hårde vinde fra nordvest. Regnen er erstattet af vanding, men der er ikke kommet gang i noget som helst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, vi deler vilkår Sydney, og alting står og råber på vand. Min pæne gule kornel måtte klippes helt tilbage, for den var både vissen og ødelagt af rådyr, så den må starte forfra - nu med hegn omkring. Alting bliver så besværligt når det ikke vil gro.

   Pøj-pøj hos dig!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Hov, jeg var lige ved at overse dit indlæg, selvom blogverdenen ikke ligefrem vrimler med indlæg. Kolonihave og tørke er ikke en perfekt kombination, og rent galt bliver det, når rådyrene også skal regnes med i ligningen. På billederne synes jeg ikke, tørken dominerer, selvom den er hård.

  SvarSlet
 10. skøn have :) :) - og ja.. vi savner lidt regn.

  SvarSlet
 11. Rådjuren... i år hade jag i god tid sprayat alla magnolior med Trico Garden eftersom rådjuren brukar välja de först. Men icke! I år har de fejat ett antal tallar runt om i trädgården :)

  Men det ser väldigt grönt och fint ut hos er. Gillar bilden med rundlarna och armeringsnät runt.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet