torsdag den 15. juni 2023

Fart på!

Vi er midt i juni med tørke og varme og masser af sol, så det er vel ikke mærkeligt at planterne skynder sig at blomstre. Nu har vi også fået vandingsforbud her, så haveslangen er rullet sammen, mens jeg slæber vandkander rundt til de allermest trængende, og det er noget der kan mærkes i arme og ben.
   20 liter vand til en bregne der næsten ligger ned af udmattelse giver faktisk en kortvarig effekt, men sådan kan det jo ikke blive ved. Jeg ved godt jeg bare burde give op og sætte mig på en stol for at nyde livet, men det er svært, når man sidder i et hav af nødlidende! Fremover vil jeg bare forsøge at redde de største buske og træer, og så håbe på stauderne kommer igen til næste år - det er i hvert fald planen!


Den hurtige blomstring skal i det mindste nydes så længe den varer, og så må vi se om insekterne kan følge med i det rasende tempo. Her er mange admiraler i purløgene, og det store sommerblomstbed lægger an til masser af arbejde for bierne. Honningurt er ved at springe ud så her skal det snart gå stærkt! 


Der ligger en vis ironi i at have brugt vinteren på at grave hul til både store regnmængder - og som alternativ en hyggelig bålplads - når der intet vand kommer og det ville være decideret dumt at tænde ild midt i haven, men den slags er jo svært at vide på forhånd:-)

I solbedet er der virkelig brug for nødhjælp, for her er det stadig svært at få dækket jorden med plantevækst. Jeg har smidt mange valmuefrø som så småt begynder at blomstre, men planterne er små og korte og bruger al energien på selve blomsterne. Buske som trælupin og blærespirea er i fuld gang, og de 3 billeder viser hvordan blærespirea nærmest er gået i panik over 3 dage.


Staudesalvie klarer skærene i havens yderste og tørreste bed, og akelejerne der sår sig selv her og der er ved at være færdige sammen med dværgsyrenen, men solsorten nyder sit lyn-bad ind imellem turene frem og tilbage til reden. Jeg tænker det er svært at finde regnorme i år.


Kolonihaven lider sandelig også under tørken, men det værste her er stadig rådyrene. Det rosa staudebed, som plejer at være på toppen i juni, er helt græsset ned, og kun silkepæoner og lavendel står tilbage. Jeg har forsøgt mig med en slags 'barriere' af pinde og tyl, og nu ser det ud som om der hænger sørgeflor i bedet - hvilket der jo egentlig også gør:-)I det gule bed har jeg efterhånden fået sat planter der ikke falder i rådyrenes smag: løvehale, løvefod, iris og vortemælk, og rundt om køkkenhaven - med de tørstige kartofler - vokser løvehale og fingerbøl flot.
Min største bekymring er nu for den japanske ahorn som pelses forneden af dyrene og visner i toppen af tørken... Den skal have også vand! Livet som haveejer er sandelig ikke nemt.


22 kommentarer:

 1. Ja der er heldigvis lidt der blomstrer hos jer endnu, men ellers er det et lidt trist indlæg. Jeg fik øje på din trælupin, jeg fik jo ingen med mig ej heller Anne, så hvis du evt kan lave nogle til os, bliver vi meget glade. Måske skal I en gang over Fyn, jeg giver kaffe :)
  Det kunne være så hyggeligt.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må indrømme det virker lidt trist, men det er vel også det generelle indtryk nu. Man skal bare være glad for man ikke skal leve af sin have, for det må være frygteligt at se det hele visne - men maden bliver vel bare endnu dyrere til vinter...
   Jeg skal nok lave nogle stiklinger af trælupinen! Som du kan se trives den helt overdådigt her, og klarede også vinterfrosten flot, og jeg er så glad for den. Alene den duft den spreder i haven... Vi skal sikkert over Fyn på et eller andet tidspunkt, men I er jo også meget velkomne her! Tænker først jeg klipper stiklinger når den er færdig med at blomstre.

   Knus fra Ulla

   Slet
  2. Ja trist er det, men med tørke er det ikke nemt.
   Det lyder rigtig godt med stiklinger, jeg blev helt ked af det, da jeg så den, jeg savner den meget og især duften.
   Knus fra Lisbeht

   Slet
 2. Ja, det er så sant som du sier, for det er ikke enkelt å være hageeier nå. Selv om de fleste planter klarer seg med nødvanning med kanne, blir det for lite uansett. Men det er katastrofalt i naturen, for avlingene tørker inn, og dyr behøver noe å drikke de også. Det er rett og slett en fryktelig tørkesommer vi igjen får nå. Den i fjor var veldig tørr, og det ser ikke bedre ut i år. Her er det nå 30,5 grader, og det er alt for varmt etter min smak. Vi får ikke gjort noe med det, og må bare håpe at været snur snart.
  Det er en vakker farge på valmuene dine, Ulla!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er ikke noget godt at sige om vejret lige nu, og med al balladen i Ukraine og de oversvømmede landbrugsområder der, kan der sagtens blive knaphed til vinter. Én ulykke kommer sjælendt alene... Jeg har ondt af dig med dine 30 grader. Det er også alt for varmt for mig.
   Valmuerne er frø fra Høneballehaven og dem er jeg også meget glad for!

   Mange hilsner og ønsker om regn!
   Ulla

   Slet
 3. Ja der er ikke noget at sige til vores arme ligner skipper Skræk efterhånden, af alle de kande vi slæber. Selv vores store gamle dronningebusk hænger nu.
  nøøj hvor er din trælupin flot. Mine, osse fra Høneballe, gik jo i vinters, bortset fra en reserve i drivhuset. Den er begyndt at blomstre nu. Og minsanten er der en lillebitte skud på planten i haven.
  Det er rigtig øv når ens bede bliver plyndret af ædedolke til rådyr. Måske er der en jæger der kan få sig en steg når jagten går ind ? men så gemmer kræet sig nok.
  nu vil jeg prøve at komme ind på Høneballehaven side. Jeg har store problemer med siden låser sig fast og ikke vil det ene eller det andet, er der andre der har samme problem.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det er som om armene bliver længere og længere mens benene bliver kortere og kortere:-) Jeg vander også buskene nu, i hvert fald de bedste, men det er nok ikke en holdbar løsning, når vi har vandingsforbud. Trælupinen klarer sig uden vand og er tilsyneladende bare glad for at være her. Jeg er så glad for den, for den bare vokser og vokser. Nu er den vel knap to år gammel. Håber dine tager fat!
   Vi har såmænd talt om at invitere en flok jægere til kolonien, men da det er midt i byen må man ikke skyde. Vi har en flok på i hvert fald 4 dyr boende i haveforeningen. Folk har set dem på én gang - så der skal jo gøres noget!
   Jeg bruger min computer og der er ingen problemer med haveblogs, men jeg håber da du finder en løsning.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Ja det gælder om at prioritere og redde det vigtigste. Kan du huske at vi glædede os over kulden i april/maj som gjorde at blomstringen varede længe? Nu er vi gået over til lynblomstring! :-( Trist er det, men alligevel synes jeg din have ser godt ud. Oversigtsbilledet af bålpladsen er meget flot. Smart at du har fundet nogle vækster som rådyrene ikke gider at spise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg mindes svagt noget om lang blomstring i løgplanterne, men det føles allerede som noget der skete i et andet liv:-) For at gnide yderligere salt i såret fik vi her til aften 0,2 mm regn! Det er jo at gøre grin med folk...
   Du har ret. Netop det billede er faktisk rigtig godt, og det ser faktisk så fint ud i de sene solstråler og modlys. De røde farver er amarant, som hvert år følger med komposten ud, og som jeg nu går og flytter rundt på:-)

   Hilsner og mange tak fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Det är likadant här, väntar på att det skall komma lite regn i helgen, men det är inte säkert att det kommer hos oss. Det är så varmt så man mår inte bra i värmen. Än så länge får vi vattna men vet inte hur länge det är så. Har lagt ut vatten till fåglarna och det uppskattar de. Har sett rådjur på gatan hos oss, hoppas de inte kommer in i trädgården. Tycker att de borde ha det skönare och svalare i skogen. Idag har det varit ca 28 grader. Det blir lika varmt imorgon men det skall också bli lite regnskurar i helgen, har vi tur kommer det hos oss. Koltrasten ser ut att njuta av badet.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi deler skæbne her i den nordlige del af Europa, men det er jo ingen trøst. Du skal bare være glad for du stadig må vande, selvom det er hårdt arbejde.
   Rådyr er flyttet ind i byerne ligesom ræve, og det virker som om de har det rigtig godt her i vores haver. Vi planter jo mange lækre planter og sørger for vand og skjul også. Det er ikke bare fuglene der drikker i vores haver:-) I Danmark tror jeg de har det hårdt i 'naturen', som mest består af store marker og plantage-skov. Der er intet godt at sige om monokultur!
   Håber ikke vi får det så varmt som du. Her var det 24 grader i dag, og det er helt passende. Solsorten elsker sit bad ligesom alle de andre små havevenner!

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det er jo planter som skriker og hyler av tørst rundt overalt! Får vel se det som en god trening å slepe kannene rundt omkring. Synes som man alltid ligger etter med vanningen. Nydelig farge på valmuene. Tror de jeg sådde bare tørket ut. Så fint for svarttrosten med et bad. Ha det godt!
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, man kan ligefrem høre de skrigende planter, og det lyder forfærdeligt. Træning javist, i hvert fald bliver man træt:-) Valmuer er tørketålende, men der er jo en grænse for alt. Mange tak for din kommentar!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Tack för dina vackra bilder på din trädgård... och speciellt gillar jag koltrasten som svalkar sig i vattenbadet.
  Vi har underbart väder i år, på våren regnade det mycket och solen skiner ofta... väder att fira... även nu har vi regn och sol om och om igen. Jag hoppas verkligen att det förblir så... och jag önskar att regnet må komma till dig också.
  Ha en bra helg.
  Hälsningar från Viola

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din kommentar Viola! Jeg har være optaget af fødselsdage i familien, og ikke været på bloggen nogle dage, men det lyder som om du nyder en dejlig sommer hos dig. Tak for dine gode ønsker!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Den røde pelargonie i krukken er vel nok stor og flot og fyldt med blomster. Den, jeg fik af dig, er nu blevet til 3, de 2 vokser i krukker i gårdhaven, og de er lige begyndt at blomstre.
  Det er et stort arbejde at få en have nogenlunde igennem en knasende tør sommermåned, og du har endda 2 haver at passe. Det er godt, der findes tørketålende planter, som klarer sig nogenlunde. Jeg synes, dine billeder bærer præg af, at du på trods af tørken har en fin blomstring i haven.
  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Elna! Ja, tænk, det er den samme pelargonie der trives her. I baljen står der to eksemplarer som var store allerede da de blev plantet ud, og ved siden af har jeg tre små - så de yngler:-)
   Ja, her er bekymringer nok med 2 haver og ingen regn, men som du siger, kan det meste klare at blomstre. Det jeg savner er den gode grønne følelse af trivsel og livsvilje, som også ville berolige mine egne nerver, men det vender vel engang!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Torkan kom tidigt i år och det är frustrerande att inte kunna göra något. Förhoppningsvis svänger det om och börjar regna snart, även om många önskar sol och värme till semestern.
  Din trädgård ser fantastisk ut trots allt och det är en fröjd att se allt som blommar. En del växter är verkliga överlevare och det är fascinerande att se hur de klarar sig på nästan ingenting, särskilt om de valt växtplatsen själva. Eldningsplatsen kommer ni säkert få användning för vad det lider, både för eld och vatten men jag förstår att det är en utmaning att hålla liv i de sommarblommor ni sått för blomprakt det första året. Det finns en gräns för hur många kannor man orkar bära.
  Att dessutom få besök av rådjur på kolonilotten måste vara en prövning men jag förstod av din kommentar på min blogg att ni ska få stängsel snart. Även om det inte löser problem just för stunden så måste det kännas bra.
  Här kommer det just nu ner microskopiska regndroppar som ska ge någon mm under dagen. Långt ifrån de regnmängder som låg i prognosen för några dagar sedan, men lite är långt bättre än inget.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor har du ret! Tørken kom tidligt og den har snart varet i 2 måneder, så nu får vi 'skilt fårene fra bukkene' med hensyn til overlevelse:-) Spændende at se hvilke planter man skal satse på fremover, for der er jo planter som klarer de hårde vilkår!
   I kolonien er der vist ikke meget at gøre i år, men jeg håber vi til næste sæson har dyrehegn omkring hele foreningen. Det er i hvert fald planen som den blev vedtaget på generalforsamlingen. Jeg håber der er penge nok i banken!
   Vi får også mikroskopiske mængder af regn, og det renser i det mindste luften for noget af støvet... Regnen falder meget lokalt og ikke her hos os desværre.

   Tusind tak for din kommentar Ulrika!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Ja, det er et slit når solen skinner og regnet ikke kommer. I dag var det noen mørke skyer innenfor her, men de kom ikke hit, så nå har jeg nettopp vannet over alt (vi har ikke forbud). Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ingeborg! Vi har også set store grå skyer i horisonten, men de flyver desværre forbi mod syd eller nord. Godt du ikke har forbud mod vanding endnu!

   Hilsner fra Ulla

   Slet