søndag den 9. juli 2023

Kolonihaven kæmper

Her midt i julis hede sol kæmper kolonihaven sin egen kamp for overlevelse, og vi kæmper med. Tørken er hård og rådyrene gør ondt værre. En lille billedserie af de mest synlige skader kommer her.

Den japanske ahorn har ikke mange blade tilbage. I bunden hærger rådyrene, som spiser både bark og blade, i toppen svides bladene af solen og hele busken lider under tørken. Vi er begyndt at vande den regelmæssigt og jeg har 'forbundet' de mest udsatte grene forneden, og nu ser det ud som om den sætter nye blade i toppen.




Hostablade bliver spist,



brombær er en skygge af sig selv



ligesom vinen,



ja, selv kartoffeltoppe æder dyrene!



Den smukke gulbladede kornel er reduceret til en enkelt gren, som nu er hegnet ind (og vandes!), og mange stedsegrønne er fejet i stykker.



Også denne hvide kornel får kam til sit hår, for her er der mange skader og vi kan jo ikke hegne hver eneste busk ind.


Alt dette er yderst nedslående og giver haven et træt og tomt udtryk, men som sagt kæmper vi videre med vandslange og kander for at give planterne lidt at stå imod med. Forleden da vi slæbte kander ud til de mest trængende gik det meget langsomt med den vandkande jeg havde fået fat i, og vi opdagede en voldsnegl som sad fastklemt i tuden:-) Jeg kan godt afsløre at den ikke fik lov at leve videre. Den plettede voldsnegl er godt nok lige blevet fjernet fra listen over invasive arter, men den er en meget stor plage i haver! 


Man kan blive så træt af at vande, at man må sidde ned:-)



Bortset fra alle disse plager har vi bestemt os for at nyde livet i kolonien. Naturligvis skal der også arbejdes, men vi holder nogle lange gode pauser ind i mellem og hygger os med kaffe. Der bliver også tid til at snakke med de andre kolonister og besøge hinanden i haverne. Det er vigtigt at holde fast i de gode sider af kolonilivet!



Huset er gjort rent og haven trimmet - hække og hegn, lugning og beskæring - så nu bliver der god til til afslapning og hygge omkring havebordet. Det er jo egentlig også for varmt til at lave noget i disse dage...




Bagved huset har jeg udkæmpet en helt indædt kamp mod humle, som kravler overalt på tuja-hegnet.


Imellem kartoffelrækkerne dukker koriander op som ukrudt, men den er jo rigtig fin ligesom den statelige kongelys, der har sået sig selv.


Og så kan hvilen falde på henad aften. Vi har trods alt glæde af kartoflerne som smager dejligt og krydderurterne er som sædvanlig i fuld udfoldelse, så ikke alt er forgæves!



 

16 kommentarer:

  1. Jeg føler virkelig med dere, for rådyr er en pest og plage å ha i hagen. Det er trist å se alle ødeleggelsene. Deres kolonihytte ser så koselig ut. Godt å kunne nyte deilige sommerdager der, Ulla.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, du kender til problemet Marit, og det er der mange der gør. Jeg tager som regel billeder af det der lykkes, men nu fik jeg lyst til at 'dokumentere' nogle af ødelæggelserne for mig selv. Så må vi se hvor meget der overlever.
      Vi skal også nyde vores have, for vi holder jo af den:-)

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  2. Nej hvor er det synd! Jeg sidder her og er meget ked af det på dine vegne. Trist at se fine træer blive ødelagt af de bæster. Det er svært nok med tørke og andre "almindelige" haveplager. Godt at I alligevel nyder at sidde i haven og samværet med de andre kolonister. Haven ser godt ud. Du ser selvfølgelig gnav og skader, men på oversigtsbillederne har I fået lavet en rigtig fin have.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det sidste du siger er nemlig vigtigt Sydney: haveplanen holder hvad enten planterne trives eller ej - og det er også det jeg stadig glæder mig over. At ahorn og konelbuske går til er selvfølgelig ærgerligt, når de netop har opnået en god størrelse, men jeg håber jo på at kunne finde på noget andet. Sommerfuglebuske kunne være en løsning på nogle af problemerne - dem æder de ikke - bæsterne!

      Hilsner og tak!
      Ulla

      Slet
  3. Hej Ulla!
    Oh så tråkigt, kan förstå att det känns riktigt trist. Jag har blivit av med nästan alla mina liljeknoppar, har försökt att gömma några bakom kompostgaller, Flox, luktärter stockros är smakat på. Sockerärter, sallad, ja jag har nog inte sett allt. Det är så tråkigt. Vet inte om det är rådjur eller hare eller bägge. Den verkar komma igen och igen. Några tulpaner var uppätna på våren, och i maj åt någon upp en hel kruka med minipenséer, och nu bara fortsätter det. Har varit lyckligt lottad i många år, men nu är det någon som verkar trivas här. Man kan ju undra varför man håller på om det tänker fortsätta såhär. Skadorna hos dig är ändå värre då det är dyra träd och buskar.
    Det ser ändå riktigt fint ut hos er på kolonien.
    Ha det gott /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, vi er mange der har prøvet at få haven raseret af rådyr og andre sultne planteædere, og du har sandelig også mærket deres tilstedeværelse, men vi kæmper videre Marika! Engang imellem ønsker jeg vi havde ulve på Sjælland... Man bliver lidt forbandet over alt det man mister.
      Måske får vi sat et højt hegn rundt om alle kolonihaverne en dag, og det ville være så dejligt, men indtil det sker må vi leve med problemerne. Jeg er dog stadig glad for haven!

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  4. Rådyr er en pestilens i haven.. Hvor er det synd med alle de træer der bliver mishandlet.
    Gid de fik mavepine af især kartoffeltoppene.
    Det er et flot espalier-port i har. Vil I have planter opad det eller skal det vær skulptur som det er?
    Godt I trods trængsler kan nyde det.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Gunvor! Ja, det er gået hårdt ud over de større buske i år, og jeg savner dem i haven. Der er allerede plantet adskillige klematis opad porten, men kun én har slået an, for de bliver nemlig også spist af rådyr. Denne ene er så til gengæld ved at dø af tørst...
      Man bliver nødt til at tage en beslutning om at nyde trods alt, ellers bliver det for surt, og vi holder jo af vores lille koloni:-)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  5. Hei Ulla! Aller først vil jeg si hvor vakker hagportalen er, og sofaen med de vakreste puter. Det skal jeg nok kopiere. Rådyr og tørke, kjenner jeg godt til. Jeg må ikke la håpløsheten ta overhånd. Sånn prøver jeg i hvert fall å tenke. Vi pøver å ta vare på regnvann. Ha det godt! Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Anne! Det er gode trøste-ord!
      Både portalen og puderne er genbrugsprojekter, og vi har virkelig nydt at lave dem, for det var sjovt! Puderne har jeg hæklet i den allerførste vinter jeg havde kolonien, og det startede med en masse garnrester og en idé om at lave noget kelim-agtigt noget... Et herligt håndarbejde! Jeg kan bare ønske dig god fornøjelse.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  6. Hvor er der meget modgang for jer i år i det, der ellers er jeres skønne oase.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det må du nok sige! Jeg håber vi har toppet med hensyn til problemer nu.

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  7. Dejligt at I trods tørken har fundet ud af at nyde det, det er godt nok op af bakke for jer med rådyrene, vi håber, I også får noget regn nu, vi og planterne glæder sig meget over det vi har fået i dag.
    Knus fra Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg tænkte på dig i dag da jeg hørte Fyn havde fået masser af vand. Her fik vi 11 mm, og det er en absolut forbedring i forhold til de seneste 3 måneder. Rådyrene er og bliver en plage indtil vi får hegnet hele kolonien ind, og det vil jeg arbejde hen imod!

      Knus fra Ulla

      Slet
  8. Jeg kan godt lide det sidste billede med den hvide bænk, stien der slynger sig og den flotte og fantasifulde portal. Der er ægte kolonihavestemning over dette billede.
    Jeg har før beundret dit krydderurtebed. Der er en fin farvevariation i bedet. Middelhavskrydderurterne er vel så tørketålende, at de klarer sig.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak Elna! Ja, man må finde de rigtige vinkler, og stemningen er sådan set bedre end den har været i mange år i kolonihaverne, for der er faktisk både liv og snak og hygge.
      Krydderurter kan noget de andre ikke kan, så dem vil jeg holde fast i. Vi spiser dem jo ikke i de mængder(!) men de tåler tørke og tiltrækker masser af insekter, som du nok også har konstateret - og så er de kønne!

      Hilsner fra Ulla

      Slet