tirsdag den 11. juli 2023

Jammer på pause

Ja, nu kan det være nok med al den jammer, og jeg har trykket på pauseknappen. I går fik vi en timelang skylle der gav 11 mm lodret regn, så nu er der jubel og glade dage i haven! 


Jeg nåede lige at sætte de mest støvede potteplanter ud på terrassen før det gik løs, så nu er de også frisket op. Det er første gang siden april vi har fået så meget regn på én gang, så nu tror jeg det har hjulpet planterne lidt. Denne gang blev jorden også våd under træer og buske, så nu er vi da i gang igen.

Inden regnen så der såmænd også meget godt ud i bedene tæt på huset. Her vokser dagliljer og Hosta, og de afløser hinanden med blomstring i juli og august. Jorden er dækket af plantevækst, og selvom enkelte Hosta har temmelig krøllede blade efter tørken er det dog stadig ret frodigt at se på.Jeg holder mest af de gammeldags dagliljer, som hæver deres blomster op over alle andre planter. Måske har de ikke så mange eller store blomster, men væksten er mere elegant og let.
Denne er kraftigere og mere kompakt, så den står i kanten af et bed.Her under busken står Hosta godt i skygge,mens denne har fået forkrøblede blade i solen.Dette er et lille æbletræ som ikke rigtigt vil mere, så her har jeg plantet en klematis, som allerede er nået helt op i toppen af træet. Her tænker jeg den skal have lov at kravle rundt og 'bygge rede' og så kommer der måske rødviolette blomster på et tidspunkt. Det kan jo være lige så fint som røde æbler.
 


Den rødbladede hasselbusk er vokset rigtig fint og fylder sin plads. Nu skal den bare lidt i højden så den kan skabe skygge i skyggebedet.I år har den oven i købet sat de fineste røde nødder.

Løvstikke er en ren insektmagnet ligesom andre krydderurter.- Og nu vi er ved insekter, så trækker de sidste blomster på honningurt stadig besøgende til.I sommerblomstbedet er de første løvemund sprunget ud,og ellers er det forskellige valmuer der dominerer lige nu.
Også en enkelt vild har fundet sig en plads i solen.Der er sat bittesmå kastanjer af i toppen af den ægte kastanje,og kirsebærtræet bærer så mange dejlige moreller i år, at vi forærer dem væk til dem der vil have. Her er nok til solsorten også, så det er den rene luksus!
Når skyggerne bliver lange på sådan en dejlig våd, varm og solrig sommerdag kan man kun være tilfreds.19 kommentarer:

 1. Det lukter så godt når det kommer regn etter lang tørke, og deilig når plantene får den oppfriskningen. Vi er nå i ferd med å få litt for mye regn, men sånn er det. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har en dejlig masse regn og jeg er så glad nu. Alting dufter og driver af vand, og jeg kan slet ikke få for meget:-) Det er en hel anden have synes jeg, og det var også på tide.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!
  Det var bra att det kom regn hos er också. Det blir bra , så slipper man vattna ett tag.
  Du har så mycket fint i trädgården, det ser riktigt friskt och frodigt ut. Blev förtjust i den röda Hasselbusken, färgen är fin och nötterna är ett plus. Körsbären ser läckra ut, här har vi precis fått börja plocka lite hallon.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu er vi med i ´det gode selskab´ igen, og jeg er jublende lykkelig. Tænk i morges fik vi 23 mm mere! Også dejligt at se nødder og frugt i haven. Hindbær er nok det lækreste man kan plukke i egen have, men kirsebær en nu heller ikke så tossede:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 3. Tillykke med regnet, Ulla! Det var godt at det kom såpass mye på en gang. Det var på høy tid! Så vakre nøtter det er på den røde hasselbusken. De har jeg ikke sett før. Valmueåkeren din er veldig fin!

  Hilsen fra Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret Marit, og nu er der kommet endnu mere i morges, så jeg er lykkelig! De røde nødder er meget dekorative og et ekstra plus på denne røde Zellernød. Måske får vi ligefrem besøg af egern til efteråret:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 4. Oijj tillykke med regnen. Ja haven dufter efter sådan en gang regn. Og smart du fik skyllet potteplanter samtidig.
  Vi har osse moreller i "spandevis" til glæde for alle, både fugle, hvepse, og os mennesker. Og jeg bilder mig ind de er ekstra søde i år.
  Dine valmuer er flotte. Mine har været noget tyndbenet i år. Formentlig pga, tørken. Men i det tidlige forår, da det stadig var fugtigt, var sneglene nu osse hårde ved de nye små spirer. Så det er nok lidt af hver, men bare der er frø til næste år, så pyt. Og så har jo osse skumle planer om at prøve lige som dig, at så købte birkesfrø.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Gunvor, nu er der ved at komme liv i kludene igen. Tænk, i morges tidligt fik vi 23 mm mere med bulder og lyn, så jeg kan slet ikke få armene ned:-) Nu er der grøde i luften og jorden igen - ren lykke!
   Morellerne er netop både søde og saftige i år, og det er første år vi virkelig kan høste på vores træ. Valmuerne har fået helt fred for snegle her, og der har været så mange at nogle i det mindste er lykkedes. De gamle frø fra Høneballehaven, birkesfrøene og så alle dem der følger med komposten ud - plus en enkelt vild! Hvis du prøver birkesfrø skal de nok ikke sås så tæt som jeg fik gjort, men jeg kunne slet ikke se hvor de landede, så de stod som sild i tønde. De yderste blev de største.

   Pøj-pøj med det!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hvor dejligt at se et positivt vådt indlæg, godt I fik regn, jeg kan godt forstå, du er glad. Der er ikke meget ved at se på sådan en tør have, der ingenting kan på grund af vandmangel. Rød hassel har jeg også haft, men det er mange år siden, den har båret nødder. Endelig kan vi være glade, det er godt.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en fornyelse, og en ren fornøjelse at være glad i stedet for konstant bekymret! I morges blev vi ramt af det mest fantastiske vejr netop da solen stod op, og nu har vi sørme fået 53 mm i denne måned. Det er mere end de 3 foregående måneder tilsammen! Jeg begynder at tro på haven igen...

   Tak Lisbeth! - og knus fra Ulla
   PS. Vi kommer over Fyn på søndag ved middagstid, så hvis du stadig giver en kop kaffe tager jeg nogle kviste fra trælupinen med:-) Skriver en mail til dig snart.

   Slet
 6. Hvor var det godt, at der endelig kom noget regn. Du har helt ret i, at bedene ser fine ud, selvom de har savnet vand. Du må have haft en heldig hånd med valget af planter. Det, du skriver om dagliljer, er jeg 100% enig i, selvom jeg faktisk lige nu sidder og kigger ud på en lav en af slagsen, som er fyldt med blomster.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja! Og nu er der kommet endnu mere regn Marie, så nu er jeg helt rundtosset af glæde. Faktisk havde jeg næsten opgivet, og tænkte at haven bare fik lov at dø stille og roligt, men nu er der håb.
   Der er gået inflation i at avle lave, kompakte stauder, og det er ikke altid en fordel. Dagliljer vælter jo ikke så de må gerne være høje og spinkle synes jeg. De opfører sig næsten som græsser og giver liv i bedene, men selvfølgelig er der også fine blomster på de moderne:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
  2. Det er ren lykke når det regner, endelig. Her har det kommet over 30 mm det siste døgnet. Dere har en vakker hage. Den ser så frodig ut på tross av mangel på regn.
   Ha det godt! Anne

   Slet
  3. Jamen er det ikke fantastisk når der endelig kommer regn! Her har vi nu fået 30 mm på en enkelt dag - ligesom dig - og det er helt vidunderligt. Planterne er allerede i gang med at suge til sig og de står så flot efter regnen. Tillykke til dig med al din dejlige nedbør!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
  4. Nå kan vi slippe å tenke på vann en god stund. God natt!

   Slet
 7. flot have, og jeg virkelig godt lide at se at planterne så tæt sammen, og er er ingen bar jord

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Tim! Nej bar jord er ikke lige stilen her, og det giver jo også bare en mængde ukrudtsproblemer. De steder hvor der stadig er bar jord har heller ikke klaret tørken godt.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Det er vel nok dejligt, at regnen endelig nåede over til jer. Så kan det være, jorden snart bliver til at stikke i. Det sidste billede udtrykker vist din glæde bedre end mange ord. Sådan en aften kan man føle sig lykkelig.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du har helt ret og både jeg og havens vækster er lykkeligere end vi har været længe. Det sidste billede er nemlig et godt udtryk for stemningen lige nu:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet