lørdag den 29. juli 2023

En foreløbig status

Det er et meget godt tidspunkt at evaluere lidt på dette års nye bed, hvor der ene og alene vokser sommerblomster. Det er første gang jeg har forsøgt mig med sådan et bed, hvor græstørv er lagt ovenpå plænen og bare dækket med et tyndt lag jord, men det virkede logisk at benytte denne konstruktion til at så i, da  man jo ikke kan grave dybe huller til større planter i de rene græstørv.
   Længe så det ud til at blive et meget kedeligt bed da tørken forsinkede væksten og planterne blev ved med at stå i stampe det meste af juni måned - på trods af vanding - men med den mængde regn vi har fået i juli kunne det til sidst lykkes at få det til at ligne et frodigt bed. Ukrudt har ikke været noget problem, og det er en glædelig overraskelse!

Her er billeder taget fra 2 forskellige vinkler siden den spæde start i januar måned: 

JanuarMarts


Maj


Juni


Juli- Og fra den anden kant:

JanuarMarts


Juni


Juli


Som man kan se er frøene sået i mindre områder én eller to slags sammen så jeg havde en mulighed for at genkende de små spirer fra starten. Juni blev præget af honningurtens fantastiske vækst og skønne blå blomstring, som tiltrak meget store mængder af humlebier, samt en meget hurtig valmueblomstring. 
   I juli så honningurten trist og grå ud, men efter at have klippet den ned, kom der gang i ny vækst og lidt nye blomster, og til gengæld overtog tagetes, morgenfrue og løvemund i de andre områder. Nu er jeg ved at fjerne de visne valmuer og høste frøene, og ellers er det bare et spørgsmål om at nyde synet af de mange rød-gule farver.
   De røde amaranter kom som sædvanlig i stort tal ud med komposten, og de er blevet flyttet rundt til bare områder, hvor de har gjort god fyldest. Rundt om bålstedet plantede jeg i marts en masse geranier, som jeg stjal fra et andet bed, og de er ved at tage jordvolden i besiddelse.

Her kommer lidt billeder af de forskellige blomster i bedet:Dild og fennikel er brugt som 'fyld' og fungerer fint - både i husholdningen og som kontrast til de kraftige blomster.


Her har jeg tyndet ud i amarant efter ferien,


og her kan man se hvad der kom ud af et felt hvor jeg såede fuglefrø. Hirse, solsikker og enkelte havreplanter blev det til. Resten har fuglene nok ædt undervejs:-)Stolt kavaler har haft lidt svært ved at trænge sig frem, men nu hvor mange amaranter er fjernet, kommer de.Jeg kan kun sige at jeg er tilfreds med det foreløbige resultat!

Til næste år skal dette bed blive et græsbed, så jeg skal ud og finde nogle kønne græsser, gerne både høje og lave og også nogle der kan stå hele vinteren med høje gule strå. Imellem græsserne vil jeg plante enkelte stauder, og tænker blandt andet på dagliljer og salvie, som er noget af det nemmeste jeg har i haven - og så tåler de tørke! Der vil sikkert komme en mængde frøsåede sommerblomster de første år, men det gør jo slet ikke noget.
   Lige nu ser haven fin ud efter juli-regnen og jeg nyder en mindre stresset tid mens vandslangen ligger og hviler sig. Vi er ikke på niveau med resten af landet endnu, men det begynder at hjælpe!12 kommentarer:

 1. Det ser bestemt ud til at have været en succes, du får sikkert meget af det at se også næste år, men at lave et græsbed er en fin idé, det skal nok blive godt. Havde jeg været på Samsø, kunne jeg nemt levere græsser, her har jeg ingen. De er i øvrigt ikke så dyre i webplanteskoler, så det kan du jo prøve.
  Ja med regn er vi stadig bagud, endda også for jer, vi var lovet en del i næste uge, men det er trukket i land igen, så jeg skal vande i eftermiddag.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ak-ja, det vand det vand! Her fik vi jo så hatten passede for en uge siden, men det mærker man ikke så meget mere. Sommerblomsterne har til gengæld leveret til stor tilfredshed, så det er faktisk en succes, og det er dejligt når man har haft et stort arbejde med at etablere det.
   Jeg har i forvejen nogle græsser i haven der godt kan deles, og så har jeg kigget på navneskilte i Bangsbo botaniske have i Frederikshavn, hvor jeg fik nogle rigtig gode idéer. Et besøg hos Overdams Planteskole ville jo heller ikke være af vejen... Der er så fint! - men tak fordi du tænkte på mig.

   Knus fra Ulla

   Slet
 2. Du har all grunn til å være fornøyd, Ulla! Resultatet har blitt veldig fint. Jeg er som nevnt før grønn av misunnelse over å kunne starte hagesesongen så tidlig som i januar! Men sånn er det breddegrader selv om jeg ikke bor så langt nord, men det utgjør likevel en stor forskjell. Her snødde det siste gang 1. mai... ;-)
  Dine bed ser så frodige ut, og bortsett fra fargen på gresset skulle en tro du hadde fått mye regn i sommer. Det vet jeg jo at du ikke har fått, men i det siste har du heldigvis fått litt mer. Her har vi fått veldig mye regn i juli, og i går meste jeg i en avis at sommeren er over for i år angående værutsiktene i august. Jeg håper at de tar feil! I måned med sommer i juni er ikke veldig mye...

  Hilsen en værsyk Marit :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja! Det synes jeg jo også, men dejligt du kan se det på billederne! I januar kan man som regel lave en hel del gravearbejde, men det sker jo også at frosten kommer i februar eller marts. Jeg tror måske dit klima er lidt mere forudsigeligt, men når man bor mellem fjelde er der jo helt særlige forhold som er meget voldsommere end her på det flade danske land:-)
   Jeg synes også bedene ser ret frodige ud, og det er jo nok fordi vi fået 90 mm regn i juli. Det er dobbelt så meget som de tre foregående måneder tilsammen, hvor jeg var ved at fortvivle. Som du ved, skal man ikke tro på alt hvad de skriver i avisen... Det er nok den yngste journalist-elev der har skrevet om vejret, mens alle de andre holder ferie:-) Vi trænger til sommeren her i Norden. Hvordan skal vi ellers komme igennem vinteren?

   Tusind tak til den vejr-syge!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla!
  Jag är imponerad av den nya planteringen, ser så frodigt och fint ut. Det ser också ut att växterna täcker jorden bra. Att få till det på en så torr sommar är imponerande. Juni var så torr, men hos oss har juli bjudit på en hel del regn. Igår kom det 30mm i två omgångar, både regn och hagel. Solen har blivit en gäst som kommer på blixtvisit och försvinner snabbt. Men idag är det sol och fint. Det låter trevligt med gräsplantering i den nya rabatten, det skulle jag gärna ha, böljande gräs, men de jag har försökt med, har inte trivts.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal have så mange tak Marika! Det har krævet meget vanding at få planterne i gang, men ligesom hos dig har vi fået en del regn i juli, og det hjælper. Det er jo lidt ærgerligt hvis solen ikke vil frem her midt på sommeren, så jeg håber du får lidt bedre vejr fremover. Regn om natten er fint:-)
   Jeg kender ikke til dine dyrkningsforhold, men måske kunne du prøve den lave japanske skovgræs Hakonechloa macra. Den er jeg selv så glad for, for den dækker jorden i både sol og skygge og skal ikke have særlige forhold. Jeg deler den om foråret og får mere og mere af den. Min er gul-stribet og meget frisk at se på.

   Tak i lige måde!
   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Dine bede må siges at være udprægede succeshistorier trods forskellig modgang. For nok 15 år siden såede vi en blomsterblanding i et bed, vi ikke lige havde nogle planer med, og hvert år siden har vi haft fornøjelsen af selvsåede margueritter og rødkløver og kornblomster, også selvom vi senere har plantet forskellige stauder og græsser i bedet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marie! - Og modgang har der jo været. Jeg tænker også jeg får glæde af disse sommerblomster fremover - bare se hvordan det er gået med amarant! Den har jeg faktisk ikke selv sået i mange år, men den kommer troligt. Heldigvis er det ikke svært at luge den væk.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Sjovt at se udviklingen på bedet. Og det er blevet så flot, trods tørke. Du klipper honningurt ned?? blomstrer den så igen?. mine er gået i frø og jeg plejer at høste og så dem rundt om i håbet de vil spirer andre steder end i urtehaven, uden synderlig held. Det er i urtehave- aspargesbedet de vil være, derefter har jeg mig at rette...
  Skøn buket du har, sikke farver.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gunvor! Ja, engang imellem skal man se tilbage for helt at forstå hvor meget der kan ske på den korte tid. Jeg har også høstet honningurt, og de ligger til tørre sammen med valmuerne. Jeg har ikke prøvet at tage frø af den tidligere, men kan da huske at posen jeg købte var så fuld af frø, at der er til næste år med hvis det glipper. Det var ikke dyre frø, men hvis de kun vil være i aspargesbedet, så må man jo bøje nakken:-)
   Ja, disse løvemund er det rødeste jeg har set i haven, så det klæder dem med lidt dild eller andet synes jeg.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Mycket fint resultat! Jag kikade särskilt på dina markerade områden och tänkte smart. En idé som jag ska spara.

  Allt det bästa! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Carina! Fint hvis du kan få nogle gode idéer også:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet