onsdag den 23. august 2023

En sej kamp

Jeg har tænkt på det længe - og udskudt det, men nu hvor jorden har fået en del regn kunne jeg ikke finde på flere udsættelser... Jeg er gået i krig med guldnælderne i det store skyggebed.


Dette er områder som stadig står tilbage og her kæmper perikon og bronzeblad, vinterglans og hasselurt, og mange andre stadig for at få luft i den tætte måtte af guldnælde,


mens jeg startede inde midt i bedet på skråningen. I en god augustvarme haglede sveden af mig, mens jeg trippede rundt i virvaret og forsøgte at undgå at træde på noget som jeg gerne ville bevare, mens spand efter spand af de seje nælder blev båret væk.


Målet med aktionen - som nu har været i gang i to dage - var at få flyttet nogle planter og skabe lidt mere balance i bedet. I weekenden fik vi 15 mm regn som gjorde jorden blød og behagelig at arbejde med, så nu har jeg samlet en stor portion fingerbøl-planter i et af de gennemgravede områder. Her skulle blive fin blomstring næste år.


Mange andre planter har også skiftet plads i takt med at guldnældernes overherredømme blev udfordret. Kærmindesøster og Hosta, kirkegårdsbregne og høststenbræk samt mange alunrod. Selvsåede planter blev bragt ud i andre bede, hvor de rettelig hører hjemme. Det er sikkert kun mig der kan se en forskel, men det er vel også i orden.Det er helt klart en kamp jeg ikke kan vinde, for så skulle samtlige stauder, bregner, træer og buske graves op og renses for guldnælder. Det kommer ikke til at ske! Til gengæld kan jeg nok rykke balancen og give de andre planter lidt plads at udvikle sig på, og så kan jeg selv nyde synet af guldnældens fine brogede blade i vintertiden, der hvor de ikke kan fjernes.

Pauserne tilbringes på bænken med den gode udsigt, og det er jo godt at kunne se ned på de dele af haven, som ikke har haft besøg af guldnælden endnu!


Når jeg ikke lige står på hovedet i skyggebedet går tankerne til et helt andet område i haven, nemlig det nye græsbed, som skal opstå der hvor sommerblomsterne hersker i år. Jeg tegner og regner og lægger planer for den nye beplantning, som skal anskaffes i løbet af det næste årstid. Græsser er en stor familie at kaste sig ud i, så jeg holder mig nogenlunde til dem jeg kender i forvejen. Vi har allerede gode græsser i haven, som åbenbart kan lide at være her, så nu gælder det om at finde stauder der kan supplere dem.

En skitse er ved at tage form, men den involverer flere indgreb i de andre bede, hvor der også skal laves forandringer, så det skal jeg nok fortælle mere om fremover.


19 kommentarer:

 1. Ja, den kampen mot den planten går ikke an å vinne tror jeg. Jeg fikk den her av en dame som var på besøk, og jeg visste ikke hva jeg tok i mot den gangen. Hadde jeg visst det hadde jeg bare takket nei. Nå har den spredd seg mange steder her, men ikke over alt heldigvis. Du har gjort en god jobb Ulla, og selv om du ikke får den helt bort så hjelper det jo med det du har fått bort nå. Den er et forferdelig ugress! Gress som planter i et bed som hos deg er så fint, men de får jeg ikke til å klare seg her bortsett fra Festuca glauca som sprer seg nettopp som ugress ;-)
  Den sådde jeg for mange år siden, og den må stadig lukes bort.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg ved nok jeg ikke er den eneste der har kæmpet med guldnælden, men jeg vidste ikke du også har den i din have. Den har du skjult godt - og måske haft et vist held med at bekæmpe:-) Jeg holder jo meget af bunddække-planter, men denne er irriterende ved sine lange udløbere, der lægger sig ovenpå andre planter, og dækker dem med et værre roderi. Jeg er gået ind i en livslang kamp tror jeg...
   Græsser er efterhånden en nødvendighed her - med de tørre somre vi har - og jeg burde nok have tænkt i den retning for flere år siden. Festuca glauca spreder også sig selv her, men den er dog til at overkomme - som ukrudt betragtet.
   Alting kommer åbenbart med en pris!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Åh jeg føler med dig. Guldnælde kan være smuk, med måde. I det hele taget skal man vælge bunddække med omtanke. Jeg har nogle ret store områder med bispehat, den alm. Jeg har forsøgt at begrænse den lidt, for der må godt være noget der bryder det grønne en gang imellem. Men bispen kommer troligt igen og igen. Selvom den er gravet op med rodklump. træls.
  Det bliver spændende hvad du finder på til dit nye "græsbed"
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Gunvor, jeg synes jo også det er en smuk plante - navnlig i vinter- og forårstiden, hvor den pynter med sine fine blade og flotte blomster, men jeg bliver så træt af den, når den lægger sig ovenpå alt det andet! Bispehue er ret ny her i haven, og foreløbig udgør den ikke noget problem. I det mindste sender den ikke meterlange udløbere ud til alle sider:-)
   Ja, jeg glæder mig til at komme rigtigt i gang med græsbedet. Det er altid sjovt at planlægge nye beplantninger!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Åh. Slike kriger er slitsomme. Lykke til med at den ikke kommer tilbake. Jeg har flere sorter av flekktvetann (Lamium maculatum), og de er omtrent umulige å holde unna steder jeg ikke vil ha dem.
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi kunne nok lave en ret stor 'klub' med denne på samme tid irriterende og kønne plante som fælles interesse. Fra nu af vil jeg prøve at begrænse min guldnælde, så den ikke er overalt! Held og lykke med dine bestræbelser!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hårdt arbejde men ih hvor er det tilfredsstillende at se resultatet. Også dejligt at flytte lidt rundt på planterne. Nogen gang gør bare 10 cm til højre en stor forskel. Bedet er blevet meget fint. Det er også meget vigtigt at tage sig tid til at sidde og nyde haven! :-) Vi glæder os til at følge med i de nye planer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, til det hårde arbejde Sydney - jeg kan mærke hver en fiber i kroppen:-) Men du har ret, det er skønt at kunne se hvor man er kommet til!
   At flytte rundt på planter er en fornøjelse, for de vokser jo ikke alle i samme tempo, og så skal der rettes op med mellemrum, men hver gang ender det med at den ene skubber til den anden der skubber til den tredie osv. Inden man får set sig om er det blevet til mange der skal flyttes. Der skal virkelig være plads og tid til at nyde delresultaterne, og tid til at udklække nye planer:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 5. Ja dem der planter græsser har som regel solhatte sammen med, du kan åbenbart bare dele græsserne du har, det kan blive nogle ordentlig klumper, så kan du i stedet få råd til solhatte, hvis du har mod på det. Guldnælder skal man holde sig fra, jeg tog dem også ind i Høneballehaven for maaange år siden, det fortrød jeg, de kommer ikke ind i haven her.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, til en vis grænse kan jeg dele mine gamle græsser, men der skal dog også indkøbes en hel del nye, og jeg har kig på nogle fine sorter, så de må komme henad vejen. Solhatte hører ikke til mine yndlinge, og de trives heller ikke her i den tunge lerjord. Jeg har forsøgt i kolonien hvor de sygnede hen og forsvandt på kort tid, men der er andre stauder som jeg kan genbruge fra de andre bede, og nye som jeg synes ser spændende ud, så det skal nok blive pænt alligevel. På en måde 'afprøver' jeg konstant stauder i den solrige del af haven, og kun dem der kan selv får genvalg. Jeg har så mange der bare står og ser triste ud... Tørken skal tages alvorligt nu, og græs må være en løsning der kan bruges, tænker jeg.
   I skyggesiden er problemet ikke at få planterne til at gro, men nærmest det modsatte - som med guldnælden:-) Det bliver en lang kamp!

   Knus fra Ulla

   Slet
 6. Hvilken krig du har været i! Den med sølvhvide striber er knap så invasiv, men skal dog også holdes i ave. Det bliver spændende at følge, hvordan dit nye græsbed kommer til at se ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, man skal jo vælge sine kampe med omhu, men her er jeg vist bare nødt til at gå til stålet. Jeg har jo selv skaffet mig problemet på halsen.
   Græsbedet bliver lidt af en udfordring, men jeg har jo gode forbilleder:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 7. Hei! Man blir ganske fornøyd når man endelig får gjort det man har tenkt på lenge. Det jeg sliter med, er å finne plass til planter som må flyttes. Spennende med nytt gressbed.
  Der er spennende å lese dine tanker om hva du gjør og skal gjøre. Du har en vakker hage.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Anne!
   Jeg tænker og tænker, og til sidst går jeg i gang, men så er det også dejligt at se fremskridt! Planter skal ofte flyttes fordi de er vokset ud af pladsen, og det er faktisk sjovt at prøve at finde plads til dem igen. God fornøjelse!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Den växten har jag ett pågående arbete mot här också men sakta tar jag över. Hos mig bor den jämte en ormhassel och därför får jag kämpa genom att dra regelbundet...

  En gräsrabatt låter spännande. För första gången på länge har jag köpt några nya i år. De är ju så himla snygga. Ser fram emot skisserna.

  Allt det bästa! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh-ja, men så ved du hvad jeg taler om... Dejligt du trods alt føler du er ved at vinde kampen, selvom du nok skal helt ned på maven for at få fat under troldhaslen. Det virker opløftende!
   Ja, der er så mange smukke græsser og det eneste problem er at vælge:-) Jeg skal nok fortælle mere om planerne senere!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 9. Dit problem med guldnælderne kan jeg ikke tale med om. Jeg plantede nogle stykker i haven for mange år siden, men de ville ikke gro, og de sidste sølle eksemplarer gravede jeg op og smed væk. Men jeg kan forstå, at jeg var heldig med, at de ikke kunne lide vores have.
  Det bliver flot til sommer, når fingerbølplanterne blomstrer.
  Dejligt for jer, at I har fået noget regn, så jeres lerjord er blevet medgørlig at arbejde i. Det bliver spændende at se, hvordan dit græsbed tager form.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg var jo utålmodig i starten da jeg gladeligt plantede guldnælde i dette bed, men det har vist sig at været et tveægget sværd. Helt fantastisk at høre om et sted den ikke vil gro, men det siger jo lidt om vores forskellige forudsætninger...
   Sidste år havde vi mange skønne fingerbøl'er og de fik lov at kaste frø, men de kommer så skøre steder at jeg synes det var lidt smart at samle nogle af dem sammen. De klædte den røde hassel så godt, og nu er de bragt herhen igen.
   Ja tænk, lige så glad og stolt jeg var da sommerblomsterne endelig gik i gang, lige så træt er jeg allerede af denne kulørte klat midt i haven, så nu kan jeg næsten ikke vente med at skabe en mere varig beplantning:-) Måske kan I give nogle gode Idéer når I kommer forbi!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 10. Hej Ulla!
  Ja ibland blir det för mycket av en växt. Vet inte riktigt vilken din ovälkomna är. Jag kämpar med Vintergröna, Vinca major, som gärna tar över där den trivs.
  Måste säga att det ser så fint ut i dina rabatter.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet