tirsdag den 8. august 2023

August i sus og dus

I disse dage er det ikke have-vejr, for blæsten drøner rundt derude og planterne skal holde godt fast i jorden, for ikke at blive lagt ned. Heldigvis er det meste ordentligt rodfæstet, og kun sommerblomsterne ser ud til at have det svært. I aften topper vinden, og så må vi se hvordan det er gået. Foreløbig er det kun den store tunge parasol på terrassen der er væltet, og regn har vi kun fået i mindre mængder. Knap 20 mm.

Æblerne på Filippa-træet bliver sandelig udtyndet i denne tid, men det er kun godt. Der var alt for mange.


For et par dage siden stod mit nye sommerbed ellers så flot, og jeg tog nogle billeder inden 'efteråret' tog fat. Det har været en stor glæde at se hvordan disse sommerblomster har dækket jorden i sommerens løb.Jeg er meget glad for de gule og orange stolte kavalerer der nu stikker hovederne op mellem tagetes,


og her er honningurt i gang med anden blomstring efter jeg skar dem tilbage.


Også på terrasserne gør sommerblomsterne sig godt i de store baljer, men tomater bliver der ikke mange af i år. Det har været alt for koldt for dem, men jeg glæder mig over det der lykkes.Regnen i juli og august har også haft en gunstig virkning på resten af haven, hvor det grønne nu er frisk og tæt igen.
En syrenhortensia er havnet i havens yderkant, hvor jeg ikke helt har husket at vande den, men den har dog mod til at blomstre lidt,


mens perikon og Jack Frost klarer sig godt i skyggen.


Tæppepileurt har haft en svær start i tørken, men tager revanche nu,


og i den anden ende af solbedet er der nu gang i et par nye solbrud.  


Der er stadig en del nødder på den røde Zellernød og kastanjer på den ægte kastanje, men stort set ingen rønnebær på Dodong, selvom den blomstrede fint i foråret. Jeg tager det som det kommer og håber blot alle vores små træer klarer sig igennem blæsten. Paradisæbletræerne er som vanligt helt stabile og sætter også masser af små æbler. Det er nok de mest robuste træer jeg nogensinde har haft!

Vi har været optaget af et større projekt med oprydning i to garager. Ikke just et ønske-projekt, men vi var nødt til at tømme alt ud for at få den gamle olietank fjernet, og så kan man jo lige så godt rydde op med det samme. Der er forsvundet en del, og alligevel står man nu tilbage med alt det der skal ind igen - og gerne på en smartere måde. Det var ellers så dejlig overskueligt lige da olietanken blev fjernet...


I kolonihaven er der gode bær at hente og masser af fine kartofler, men ellers er det stadig det samme med rådyr der nærmest løber rundt mellem benene på os. 
Denne kornel er ved at gøre klar til efteråret på de grene rådyrene har ødelagt, men vi arbejder på løsning hvor hele foreningen bliver hegnet ind langs alle yder-hækkene. Vi har målt op og er i gang med at indhente tilbud, så der sker altså noget!


 

20 kommentarer:

 1. Hej Ulla!
  Vilka vackra bilder både från trädgården och från kolonin. Här har det inte heller varit något trädgårdsväder, förutom en dag som det var uppehåll. Så härligt med björnbären, vi kommer att få smaka några också i år. Skaffade en ny planta, då de gamla inte gav någon skörd. Du har lyckats så fint med dina rabatter, både färg och form harmonierar så fint. Hoppas att ni lyckas hålla rådjuren utanför koloniområdet.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Marika! Ja, jeg nåede lige at få nogle gode billeder inden 'kong Hans' kom forbi:-) Brombær er noget af det bedste vi har i haven, og sidste år fik vi flere kilo i fryseren. Dejligt at have en sort uden torne. Håber du får glæde af din nye plante!
   Rådyrene må vi finde en løsning på. Flere og flere kolonister klager over ødelagte planter, så jeg håber vi kan tage en beslutning snart, men det må nok vente til generalforsamlingen næste år desværre.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ja men ved du hvad, det ser da fantastisk ud både med sommerblomsterne, som desværre nu er væltet, men den storm er ikke nem at modstå. Jeg gik tur ved 7.30 tiden med hundene, det tog da helt vejret fra den gamle kone, puha, men jeg overlevede.
  Ærgerligt med kolonihaven og rådyrene, det bliver dejligt, hvis I får løst det problem.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth! Ja, en del af sommerblomsterne ligger ned nu, men kan sikkert godt vokse videre. Jeg fik da heldigvis nogle billeder i kassen inden blæsten. Det har sandelig ikke været nemt at gå tur i det vejr. Jeg kan næsten se det for mig... De små hunde kunne vel finde på at lette i den vind:-)
   Jeg er glad for at rådyrene nu er på dagsordenen, men lad os se hvor længe der går med at få taget en beslutning. Det tog 25 år at få etableret et toilet har jeg hørt... Tsk-tsk!

   Knus og tak fra Ulla

   Slet
 3. Både kolonihagen og terassen pluss solbedet ser velstelt og flott ut Ulla. Mitt Filippa epletre bærer ikke så mye epler som hos deg. Eplene blir små og ikke så mange.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen tusind tak Martin. Jeg har ikke så store problemer med ukrudt, når det vokser tæt i bedene. Filippa er måske på sin nord-grænse hos dig? Jeg mener det er en dansk æblesort, og her trives den i hvert fald fint, men nodmændene har jo også rigtig gode æbler langs kysten, har jeg hørt.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Jeg skal love for, at dine sommerblomster har gang i blomstringen. De stakkels rådyr ender med at stå med en lang næse; men en fælles løsning til glæde for alle andre må være oplagt, hvis man ellers kan blive enige. Godt kæmpet af kornellen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de skuffer ikke nu hvor de kommet i gang! Et sådant farveorgie har jeg dog aldrig haft før... Rådyr er udmærkede i naturen, men desværre er der ikke meget tilbage af den, og kolonihaverne byder jo på et varieret tag-selv-bord. Håber virkelig vi får hegnet foreningen ind snart!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 5. Så flotte alle dine sommerblomster er, Ulla! Det er jo også godt at det har kommet så mye regn at hagen har blitt grønn og frisk igjen etter tørken i juni. Det høres godt ut med inngjerding av hele kolonihagen. Da får dere kanskje få ha grønnsakene og plantene i fred der. Det høres flott ut.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marit! Ja, der er noget der lykkes trods vejr og vind, og det er jeg meget glad for! Gad vide hvordan du klarer dig gennem stormen Hans?
   Vi er jo nødt til at gøre noget ved de rådyr. Hvad skal man ellers med en kolonihave? Jeg synes det er godt vi endelig er kommet i gang!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hei! Ditt nye bed er kjempefint. Det er morsomt å skape bed. Det er godt å få ryddet opp. Det er ofte noe man går og tenker ganske lenge. Lettelse når det er gjort.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Anne! Jeg er også tilfreds med det nye bed. Dette med at rydde op er altid noget man skal tage sig sammen til, men det burde jo hjælpe lidt på pladsforholdene. Vi er ved at rykke ind igen, og det skal nok blive godt, i hvert fald en lettelse, som du siger.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Orv flot sommer bede. De gløder dine løvemund og de gyldne kavalerer. dine er noget længere fremme end mine. De plejer at få sensommer haven til at lyse, men tørken har sat dem noget tilbage.
  Oprydning er en god ting, når man er færdig. Men det må da ha givet plads bare at få olietanken ud.
  Her har blæsten ikke lavet så meget ravage som frygtet, men kors hvor var der sus i skørterne i aftes. Var med ude og lufte hunde. Det var nu lidt sjovt især når vi havde vinden i ryggen.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal have tak Gunvor! Jeg synes også de har været længe undervejs, de sommerblomster, men tagetes har været igang længe og de står stabilt og støtter de andre lidt. Tørken har sikkert forlænget sæsonen lidt.
   Oprydning blandt tusindvis af dippedutter og dingenoter tager sin tid, men vi kom da også af med en del til sidst. Olietanken gav desværre ikke så meget plads som jeg havde drømt om, men plads har man jo egentlig aldrig for meget af, vel?
   Det må have været lidt af en lufte-tur I har været ude på:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Flott det nye bedet, og veldig fint det som hovedsakelig er grønt også. Her blåser det godt og regner i dag, så jeg har ikke vært utenfor døren en gang. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej det har heller ikke været en dag man skulle ud i her! Det regner ned med æbler og små stenhårde pærer, men man kan jo altid kaste sig over rengøring indendørs:-)

   Hilsner og mange tak fra Ulla

   Slet
 9. Sikke et flot sommerbed du har fået lavet. Smukke farver. Ja afgrøderne har haft det svært med en måneds kuling og regn, men vi har dog fået vores grønne have igen. Fin løsning med et fælles hegn ved kolonien. Det bliver rart at få haven for sig selv!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Sydney! Ja, farverne ændrer sig i takt med nye blomster springer ud, og de røde løvemund har taget over, så det gløder her i august. Ja, en fælles løsning på rådyrproblemet er forhåbentlig indenfor rækkevidde i kolonien. Det kommer jo til at ligne en række fængselsceller hvis vi alle skal bure os inde hver for sig - og det koster!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Flott sommerbed, ja, og så grønt og frodig som det er mulig å bli! Ja, det er vel vinden som er verst hos dere. Jeg var en ekstra runde for å støtte og binde opp før uværet. Særlig liljene vil jeg ikke ha brekt ned. Mye å passe på for oss hageeiere.
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tænkte på om det kunne nytte at binde op, men ærlig talt - med så mange sommerblomster var det helt uoverskueligt. Forstår du passer på dine liljer!

   Hilsner og mange tak fra Ulla

   Slet