tirsdag den 15. august 2023

Sommer, solsikker og sjove bobler

Her slap vi heldigt gennem Hans, og efter en del udtyndning i sommerblomstbedet og opsamling af et par hundrede små æbler og pærer i græsset, står det meste stadig op og vi skal nok få en god æblehøst. Nu hvor sommeren er kommet igen og varmen slår ud begynder solsikkerne at springe. Det er fuglefrøene der er kommet i vejret.


Citrontagetes spejler solens stråler


og man kan oven i købet få sig en lur i liggestolen inde skyggen af den tyrkiske hassel. Græsset er blevet grønt igen og skal slås jævnligt, så lidt vand har vi da fået.


Haven er stadig præget af forsommerens tørke og Geranien Rozanne har været længe om at komme i gang. Der er ingen overflod, men den fylder sine pladser ud i de to bede på skråningen.


Hostaen i forgrunden med de blå klokkeblomster har blomstret længeog her læner Rozanne sig hen over pileurten Painters Palette.


Også dagliljerne har blomstret længe og giver små farvedrys i de grønne bede.
 

Denne spinkle gule har en dejlig duft.


Kirsebærtræer - og andre stenfrugter - skal beskæres om sommeren for at kunne lukke sårene hurtigt, og jeg beskærer lidt hvert år så vi kan komme rundt i haven uden at skulle kravle. I går opdagede vi at træet har lukket de foregående års huller med 'bobler' af harpiks der sidder som propper i hullerne. I modlys ligner det virkelig rav der sidder som smykker på grenene - og sådan klarer planterne de problemer vi påfører dem med elegante løsninger!Det kan godt være vores have ikke byder på eksotiske indslag, men jeg glæder mig dagligt over de fine strukturer i plantevæksten. Disse dejlige små parykker på klematis er altid sjove at se på.


Efter tørre år er jeg overbevist om at græsser vil få en mere fremtrædende plads i havens bede fremover,


men lige nu ser jeg frem til Sankthansurtens blomstring, som nok vil fylde haven med insekter igen. Det er en plante der sjældent skuffer, men tværtimod ser godt ud året rundt - ligesom de fleste græsser.16 kommentarer:

 1. Ja, dere slapp billig unna Hans, og godt er jo det. Vi slapp unna her også med bare 42 mm med regn, men som du sikkert har sett på nyhetene er det steder i Norge som fortsatt sliter med flom.
  Så fine "bobler" på trærne his de, og sånne har jeg ikke sett før. Sikkert fordi jeg ikke har kirsebær her. Flotte frøstander på clematis!
  Jeg gleder meg også til sedumblomstringen. Det er fortsatt mye å glede seg til i hagen.
  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, på trods af vejret er der stadig meget at glæde sig til i haven, og jeg håber virkelig ikke Norge skal opleve sådan et frygteligt sommervejr igen!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 2. Hans var vist ikke helt så vild og voldsom som frygtet. Heller ikke her. Æblerne trængte alligevel til en udtynding.
  Jeg er lidt optaget af dit sommerblomstbed. Det var sådan mit så ud de første år. I år har tørken sat dem voldsomt tilbage. Eller er det mon kølleporesvampen der sluger al næring. Den har jeg nemlig opdaget i bedet.. Temmelig voldsom endda.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, æblerne blev sandelig udtyndet og det er godt det samme.
   Jeg var ikke klar over du har et sommerblomstbed, men det lyder da ret belastende med svampene. Måske er det ligesom sygdomme i køkkenhaven, at det kræver en slags sædskifte for at kunne blive ved at lykkes?
   Jeg har jo ikke tænkt mig at fortsætte med sommerblomster, så her var det blot en måde at få lavet et nyt bed. Jeg tænker det bliver et græs- og staudebed fremover. Pøj-pøj med dit gunvor!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Din sensommerhave er bare så flot og farverig. Så fin lige på dette tidspunkt hvor solen er blevet en smule lavere på himlen. Jeg er meget betaget af de spinkle gule liljer. Liljer er ellers meget bombastiske, men de gule er meget lette og elegante. Fantastiske billeder af harpiks boblerne. Godt set! Naturen er forunderlig! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Sydney! Jeg tror nok de mere afdæmpede farver er mere mig - i længden - men det har været sjovt at afprøve sommerblomsterne, og jeg nyder da også den farverige sensommer her så længe den varer.
   Jeg er også til de mindre bombastiske liljer, og denne faldt jeg over ved et rent tilfælde. Heldigvis er den nu blevet til to!
   Ja, harpiksboblerne var en overraskelse - og en både fin og sjov en af slagsen. Naturen kan så meget, og træer er jo helt forunderlige!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Det ser virkelig godt ud med de mærkerøde blomster i flere af dine bede. Skt. Hans urten venter jeg også på, der er rigtig mange her måske selvsåede..
  Nej eksotisk er det måske ikke, men det vigtigste er, at du holder af din have, det kan du også roligt gøre. Den er meget flot og tror jeg, ligesom du gerne vil have den.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de mørkerøde er ikke lige til at overse. Det er nok disse løvemund som stjæler billedet, men på en måde skal de også have selskab af noget andet for ikke at blive helt 'plastik-agtige' at se på. Lidt ligesom bonderoser der heldigvis har en mængde grønne blade.
   Godt du har selvsåede sankthansurter! De er så nemme og holder sig så godt at man næsten kun kan holde af dem.
   Ja, du har ret Lisbeth! Jeg er mest interesseret i strukturen og farverne i haven. Hvad planterne hedder er sekundært, men jeg bliver alligevel aldrig helt tilfreds - og derfor tænker jeg i forbedringer hele tiden. Sådan er det vel for de fleste af os:-)

   Knus fra Ulla

   Slet
 5. En have bliver aldrig færdig, hvis den gør det, bliver det jo kedeligt. En have i stadig forandring, hedder det, det er din hele tiden.
  Knus

  SvarSlet
 6. Det hyggelige ved at gå de daglige haverunder er, at man får øje på så mange små detaljer, som fx "ravklumpen", som tilmed har insekter i.
  Det er smukt at kikke ned over jeres have, som den ligger der solbeskinnet med skygger henover græsset. Farverne virker så harmoniske, og samtidig fortæller de, at vi er gået ind i sensommeren.
  Det ser ud til, at dine 'Rozanne' har friske grønne blade, mine er helt svedne af blæst og tørke, men jeg elsker dem alligevel. Jeg tror, det er min favoritstorkenæb. Jeg har set, at der i de kommunale bede vokser en lavere blå storkenæb, som lige nu er fyldt med smukke lyseblå blomster. Jeg kender desværre ikke navnet på den, men den kunne godt blive en ny favorit.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den daglige runde er en god oplevelse - hver gang. Disse rav-propper er alligevel undgået min opmærksomhed indtil nu, og det er egentlig utroligt at man stadig kan gøre nye opdagelser i sin egen have:-)
   Mange tak Elna! Jeg tumler ellers med mange planer om rokeringer osv. for at få lidt mere harmoni ind i bedene, men efteråret bliver sikkert godt til den slags.
   Rozanne er også min yndling blandt Geranierne. Den bliver på sin plads og alene det er en god ting! Jeg tror de har lavet flere sorter af Rozanne fordi den er så populær - også lavere planter, så det er måske sådan en du har set. Mine står lidt nede i bevoksningen, og de er ikke blevet pisket af vinden, men vi har nok heller ikke den blæst som du har her hos os.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Dejlige billeder fra jeres augusthave. Et par hundrede nedfaldsfrugt er da ikke noget at snakke om. Forleden talte jeg 950 æbler, der kom op i trillebøren, og samtidig samlede Søren mindst det samme antal 😭 Sådan nogle ravkugler har jeg aldrig set før.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, jeg ved nok du kan være svær at imponere, men nu var der jo bare tale om et enkelt æbletræ her... Sjovt i øvrigt at jeg ikke kan lade være med at tælle mens jeg samler op. Sådan har I det altså også:-)
   'Ravkugler' har du måske også i haven, når det kommer til stykket. Tænker ikke vores kirsebærtræ er så originalt, men det var første gang jeg lagde mærke til dem.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 8. Hej Ulla!
  Skönt att "Hans" inte stormade fram hos er. Här är det väldigt mycket översvämningar.
  Nu har vi haft några soliga dagar och det känns nästan lite ovant, att vara ute i trädgården. Din trädgård ser så frisk och välmående ut, vackert med alla färger. Utväxten på trädet ser ut som ett öga, tänker mig en närbild på något urtidsdjur.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er skrækkeligt med alle disse oversvømmelser! I det hele taget er jeg ikke glad for ekstremer, hverken i den ene eller anden retning. Ja, her er det også blevet næsten sommer igen, og det er dejligt efter en lang kølig tid. Alting ser bedre ud i solskin - også haven:-)
   Jeg synes også det ligner et stort øje - måske fra en kat - og det er jo spændende hvis træerne står og kigger på os...

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet