søndag den 27. august 2023

Fliser i metermål

I efteråret 2016 overtog vi haven her hvor vi bor fra et par som ikke var haveinteresserede, så der var virkelig mulighed for at sætte sit eget præg på omgivelserne. Huset er omgivet af 3 terrasser og i vinklen mellem hus og carport ligger den største, som jeg gætter på er omkring 70 kvm. En stor beton ørken ret og slet, og resten af haven var græsplæne.


Eneste bevoksning var et lille bed for enden af carporten, hvor 2 klematis og en kraftig rød rose kæmpede for livet i næsten rent stabilgrus. Rosen, som havde store spidse torne, stod på hjørnet netop der hvor man går ind på terrassen udefra, så den var til fare for alle som skulle den vej. I den anden side af terrassen - ud mod haven - stod en vildtvoksende hæk af kirsebærlaurbær. 


I 2017 havde vi meget at gøre med huset, så jeg besluttede mig til kun at gøre lidt ved terrasserne. Resten af haven måtte vente. Allerede i dette år spirede idéer om at bryde den store flise-flade op ved at anbringe planter på midten, og langs husets høje sokkel begyndte jeg at samle potter med bladplanter, men der skulle gå endnu et år før det var tid til at komme videre.



I 2018 fik vi lavet den lange hylde, som ligger i skygge hele året undtagen et par uger omkring midsommer, så den blev indtaget af Hosta, bregner og græs.



I det lille bed med den stikkende rose blev der i stedet plantet 2 nye klematis.



I 2019 begyndte jeg at klippe lidt facon ind i laurbær-hækken, og det viste sig der stod 3 buske, som nu fik en kuplet form i flere højder. Det er en god 'windbreaker' ud mod haven, men i takt med havens anlæggelse blev det også godt at kunne se ud imellem buskene. Her det første år ser det mildt sagt mærkeligt ud men efterhånden fandt jeg en form der kunne bruges.


Vi skulle helt hen i 2020 før vi endelig fik brudt den store terrasse op med et 'stenbed' i midten. En stor del af efteråret gik med anlæg af nye fliser i kanten og natursten i midten.
   Her er vi i 2021 og har fået anbragt en stor kompostbeholder med græs i den ene ende. I den anden ende står en gulbladet tretorn, som med tiden var tænkt som en slags parasol med dens lette fine løv.


Og så er jeg nået frem til nutiden, hvor vi er blevet ret tilfredse med terrassen, men ikke med den gule tretorn. Den vokser nedad i stedet for opad, og kan kun brugs som parasol over fødderne, så den må væk og erstattes af noget andet. 

Til gengæld har en selvsået hyld slået sig ned ved siden af lågen og skaber hygge og tag over indgangen fra carporten, og de nye klematis klatrer gerne op i hyldens grene. Vi er så glade for fuglene i haven at vi har sat et par nye fuglekasser op i år. De er beregnet til mejsefamilier, men er endnu ikke taget i brug som den gamle kasse, der hvert år huser et par skovspurve - men det kommer nok.





Under hyld og klematis vokser taks og masser af krydderurter, som trives godt i den dårlige jord, og i stenbedet har trædebregner fået fat mellem naturstenene, hvor de giver lidt grønt midt i betonen.



Laurbær-hækken er nu blevet til 3 kupler. Den inderste mod ligusterhækken er delt på midten og danner krone et stykke oppe. Den skal jeg snart i gang med at forme. Fra bænken har man et godt kig ned i haven og ud til marken bagved.


Jeg overvejer for tiden hvilket træ vi skal vælge i stedet for tretornen,


men skygge-hylden er kommet for at blive. Den fungerer præcis som jeg havde drømt om.


7 år er gået siden jeg besluttede mig for at starte med terrasserne:-) 7 år går forbavsende hurtigt, når der også er andet at se til, og det fortæller mig blot at den gamle sandhed om at 'haver bliver man aldrig færdig med' stadig står ved magt. Det er jo også skønt at kunne blive ved med den kreative proces mange år ud i fremtiden!

20 kommentarer:

  1. Der er godtnok sket en masse på de år. 7 år. Godt du har huske at tage billeder efterhånden. Man glemmer så hurtigt hvordan det så ud.
    Det var mange fliser, jeg har godtnok lagt mærke til der er alt for mange "fliseørkner" i villa kvarterne nu om stunder. Gad vide hvad de gør med de eventuelle voldsomme regnskyl. Vandet kan jo ikke komme væk. Så hellere græs dog. Det er osse lidt nemmere at overtage og lave om til ens eget. Mon ikke I har ideer til mange hyggeog arbejds processer frem i tiden. Det er det bedste ved haver. Man bliver aldrig færdig.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Der sker jo lidt med mellemrum, men når man kigger på et enkelt sted i haven virker det ikke overvældende. Godt der samtidig er sket noget rundt omkring også:-)
      Det er en skrækkelig uskik med alle disse fliser, men heldigvis er de anlagt så vandet løber af dem her hos os. Oversvømmelse har vi ikke engang i dag, hvor det ellers vælter ned. Men hvad skal man bruge alle de kvm til? Vores havemøbler fylder jo kun en brøkdel, så her er efterhånden mange krukker og plantebeholdere, for jeg holder mere af det grønne end det grå. I den nærmeste fremtid skal der ske en masse i andre dele af haven, men hvem ved? Til næste år har jeg måske fundet på noget til terrassen også:-)

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
    2. Det er jo ikke så meget i jeres have, oversvømmelserne kommer, men det megen vand der ledes bort fra de mange flisebelagte haver overbelaster kloaksystemerne og medvirker til at oversvømme kældre og "undergange" andre steder.

      Slet
    3. Her render vandet fra terrassen lige ned i haven - og heldigvis ikke til kloaken, men ellers har du jo fuldstændig ret. De store faste flader af fliser, stabilgrus, asfalt og beton er en uskik, og jeg håber virkelig folk med tiden kan finde ud af at perforere deres flisearealer og skabe afløb til grønne plantninger.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
    4. Hm, ja det kan jeg da godt se nu jeg får kigget lidt nærmere på dine flotte havebilleder. De der flisetilplastrede haver er en af mine yndlingshaveaversioner ;) så jeg filk lige hoppet i blækhuset uden at kigge ordentligt efter først, undskyld.

      Slet
    5. Ingen årsag! Vi deler yndlingsaversion:-)

      Slet
  2. Jeg er så glad i å se sånne tilbakeblikk Ulla! Det er en fantastisk forvandling du har gjort i hagen. Den hyllen med planter er veldig fin, og det er jo deilig å ha en sånn skyggefull plass. Når vi kjøpte huset her var det også bare gressplen over alt. Så vi har hatt noe likt i hagene våre. Jeg gleder meg til å se fortsettelsen hos deg!

    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Tilbageblik giver sådan en dejlig følelse af at man har gjort en forskel, og det har vi mennesker nok brug for. Hylden med planter er en virkelig god ting, både fordi den klæder huset og fordi det er praktisk at have et sted hvor du kan sætte de planter der ikke trives i solen. Også et godt sted til stiklinger og planter der er på vej fra det ene sted til det andet.
      Ja, når man starter med et blankt lærred er det nemt at sætte sit eget præg. Det ved du alt om Marit, og jeg synes jo også det er sjovt at se dine tilbageblik.

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  3. Den oprindelige have er virkelig et perfekt eksempel på de byørkener, der tales så meget om i disse år. Der er godt nok en verden til forskel på den og så de omgivelser, I har skabt. Når man har gæster om sommeren, er det et kæmpeplus at kunne opholde sig udenfor, så en terrasse af en vis størrelse er nærmest uundværlig efter min mening. Så kan man noget bedre indskrænke græsplænen. Det eneste minus ved krukker er vanding og evt vinteropbevaring.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det må du nok sige! Her hvor vi bor er der ikke mange havefolk, og ørkenerne breder sig i kvarteret, men folk er gået over til sten og skærver i de seneste år - ikke nogen stor forbedring i mine øjne...
      Den store terrasse er et plus når vi er mange, men den kræver mange krukker og det er et job at holde dem med jord, vand og næring. Alligevel er jeg blevet helt glad for arealet med årene:-)

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  4. Hej Ulla!
    Det är en hel del ni hunnit med under åren, inte bara terrassen men en fin trädgård.
    Parasollträdet är så fint, kan den inte få en injektion så den växer lite till. Det ser riktigt trevligt ut på terrassen, där sitter man nog gärna och njuter.
    Ha det gott /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Marika! Parasoltræet burde have en injektion med noget væksthormon, men desværre er den podet på en grundstamme som nok ikke vokser i højden. Idéen var ellers god! Man sidder godt på terrassen når man ellers har tid, og den er fin når vi holder fester.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  5. Spændende af læse om starten af jeres have. Men du har ret, man bliver aldrig færdig, heldigvis for det, for hvad skal vi ellers finde på. Forleden stiftede jeg bekendtskab med et helt nyt træ. Skønt jeg har gået forbi det flere gange om ugen, har jeg ikke bemærket det, men nu blomstrer det med hvide blomster, jeg tror, det kan danne en fin krone, som I ønsker det. Prøv at google det koreansk evodia/bitræ eller honningtræ.
    Knus fra Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Lisbeth! Sig mig står det træ i din egen have eller hva'? Jeg har googlet og det er jo vældig smukt, men jeg tror nu nok jeg går med en billigere løsning og mere lokal løsning.
      Problemet er det lille træ skal stå i en begrænset mængde jord og de dybe rødder skal selv arbejde sig ned gennem lerjorden nedenunder, så jeg vil ikke igen ofre en masse på et sart og eksotisk træ. Det bliver en selvsåning (evt. en alm. røn som jeg holder meget af), i hvert fald én der ikke er podet på en anden ting. Så må den selv finde ud af resten:-)

      Knus fra Ulla

      Slet
  6. Dejligt at få historien om hvordan den store terrasse blev forvandlet. Ja ting tager tid, men det er også en herlig proces at skabe sit eget rum lige efter eget hoved. Forhåbentlig bliver vi aldrig helt færdig! :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, færdig bliver jeg ikke, det kan du regne med! Tilbageblik giver en god følelse af at have nået noget, så jeg bliver selv så glad, selvom der skal kigges mange billeder igennem, for at få et nogenlunde overblik over årene.

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  7. Det var spændende at følge udviklingen af terrassen. De store stenørkner er frygtelige, men I har sandelig taget kampen op, og I har formået at skabe et hyggeligt sted indrammet af smukke planter i krukker og grønne hække. Der er jo fortsat rigelig plads til, at I kan samles med familie og venner omkring havebordet. Stenbedet er godt fundet på, og selvom det ikke fylder i højden, får man alligevel fornemmelsen af, at bedet deler terrassen op i flere afdelinger.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Elna! Ja, når man ser det første billede forstår enhver at der måtte ske noget. Her er stadig plads til familiefester - og vores partytelt på 3x6 m kan stadig stå her. Stenbedet er netop i niveau for ikke at blokere arealet fuldstændig, og det tog nogle år at nå frem til den erkendelse:-) Dejligt du kan se idéen!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  8. Så kul att få se de gamla bilderna och så fin och trivsam terrassen har blivit. På din beskrivning verkar det som om ni nästan "utvecklats tillsammans". Den självsådda flädern lyckades hitta en perfekt plats och dina formklippta lagerhäggsklot visar att det lönar sig att ha tålamod. Tråkigt att korstörnet inte trivs utan växer bakåt men jag är säker på att ni kommer att hitta ett bra alternativ!

    Allt gott! Ulrika

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak Ulrika! Ja, set i tilbageblik må jeg nok give dig ret: terrassen og jeg har udviklet os sammen i takt med planternes og idéernes vækst:-) Hyldetræet har virkelig placeret sig det helt rigtige sted og nu må jeg prøve at leve op til det, og finde de rette planter at sætte midt på pladsen. Tålmodighed skal man have, men egentlig er de 7 år gået hurtigt, og de næste 7 vil sikkert gå endnu hurtigere.

      Hilsner fra Ulla

      Slet