torsdag den 31. august 2023

Slut på sommeren

I dag regner det. Naboens vimpel hænger klistret til flagstangen i det stille våde vejr, så i dag er det ikke byger og tordenregn, men rigtig sil-regn der kommer lodret ned fra himlen. August har givet os 115 mm, og det er jeg helt tilfreds med, men al den gode væde har ikke gjort kolonihaven så meget godt som den kunne, hvis rådyrene kunne lukkes ude.  


Der er dog planter som har fået fred til at vokse, og eftersom rådyr ikke kan klatre i træer (endnu) har dette år givet paradisæbletræet mod på at vokse sig pænt igen.


To nye planter i det gule staudebed er også kommet i gang. En dejlig lille perikon og en natlys har endelig fået blomster. Natlys er blevet ædt flere gange i sommerens løb, men nu har den haft lejlighed til at beholde en enkel blomsterstilk, og jeg kan få lov til at glæde mig over den.
Hosta er ikke værd at nævne... Først tørken og dernæst rådyr og snegle har sat sit præg, og blomster får vi ikke nogen af.


Blyrod er trofast, og åbenbart helt uspiselig. Den blå farve er så skøn.


Æbletræerne på espallieret havde oprindelig 3 etager af grene, men som man kan se er det kun den øverste vi får lov at beholde. 1 æble kommer der i år! 


Brombærplanterne får vi lidt ud af selvom de nederste grene pelses for blade og frugt.


Årets eneste afgrøde i køkkenhaven er kartofler, som jeg virkelig troede vi kunne have i fred for bæsterne, men ak! Først nippede rådyrene blomsterne af planterne, og siden gik de over til at grave kartoflerne op af jorden og efterlod mange i overfladen, som nu er helt grønne og uspiselige.


Her i august har vi høstet 3 af bedene, og nu er der kun det sidste kartoffelbed tilbage. Vi har spist de tidlige kartofler allerede, og nu håber jeg de sene kan række til jul. Mere bliver der ikke ud af alt dette arbejde. De sidste rækker er dækket af insektnet indtil vi får gravet dem op.
   De tomme bede bliver tilsået med honningurt efterhånden som vi tømmer dem.Det har været en tung sommer at komme igennem i kolonien. Man orker næsten ikke at tage derhen, for hver eneste gang opdager man nye ulykker og skader i haven, og bliver i dårligt humør. Til gengæld er stemningen god blandt kolonisterne og det er måske fordi vi bindes sammen af vores fælles problem, men mange opgiver deres haver, når de ikke kan få noget til at gro.
   Jeg håber inderligt at vi til næste år kan blive enige om at hegne hele kolonien ind i et højt og stærkt hegn, som kan give os vores haver tilbage, og hvis det sker, vil jeg kunne se tilbage på de sidste par år som en krise-tid der bare skulle overstås. 
 

14 kommentarer:

 1. Ja det kan jeg godt forstå, hvor er det dog ærgerligt slet ikke at få noget ud af jeres store arbejde. Jeg var helt ked af alle de hosta, I har foræret mig, men her bliver de heldigvis ikke ædt, din hosta er et sørgeligt syn, og paradisæbletræet og blyrod er trods alt et opmuntrende syn, lidt positivt er der dog. Håber I alle kan blive enige om at hegne ind, det hjælper godt nok ikke på sneglene, men forhåbentlig på rådyrene.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth, for dine trøsteord! Jeg gider næsten ikke at skrive om haven mere, og hvad værre er, næsten heller ikke at være der, men nu er der forhåbentlig sat et punktum for denne sæson. Hegnet bliver min redning, hvis vi får det vedtaget på næste generalforsamling. De Hosta du fik var fra haven derhjemme og de er allerede vokset ud igen, så dem skal du bare hygge dig med:-)

   Knus fra Ulla

   Slet
  2. Du kan tro, jeg nyder dem, de står så fint i skoven, nu sammen med Spotty Dotty.
   Knus

   Slet
 2. Hej Ulla!
  Förstår din förtvivlan, det är ju ingen idé att så och plantera om man inte får skörda något ätbart. Så tråkigt att de inte kan hålla sig utanför det som är odlad mark. Sonen har byggt ett högre staket och det har blivit mycket bättre. Han har något ställe ännu där de kan ta sig in, men det tar sin tid att inhägna en stor tomt, med både berg och hage och träddungar. Själv blev jag ledsen över att mina liljeknoppar var uppätna, och det går inte att jämföra med att få sina odlingar helt förstörda. Men liljorna såg ut ungefär som din Hosta, Liljebaggarna och rådjuren tävlade om att göra mest skada. Vi får hoppas på ett bättre odlingsår nästa säsong.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Marika, vi lever i håbet, og jeg håber også du får lov at have dine planter i fred fremover! Det er jo ikke sådan at vi ingen mad får fordi rådyrene har været der først. Det er mere alt det arbejde man lægger i haven der er helt forgæves - og som du siger - går det også hårdt ud over prydplanter. Næste år bliver nok bedre!

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Huff og huff, Ulla! Jeg føler virkelig med deg. Tenk at rådyrene er så oppfinnsomme at de graver opp poteter! Ja, et høyt sterkt gjerde er nok det eneste som nytter. Dere er jo mange som opplever det samme, og dere kommer nok godt ut av det til slutt. Dine hosta ser sørgelig ut etter sneglenes herjinger. Mine ser merkelig nok ikke sånn ut, og får være i fred.
  Så bra at du får et stille og fint regn. Det eksisterer omtrent ikke her mer. Når vi først får regn så "bøtter" det ned så det blir skader av det.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi lever jo sådan set alle med konsekvenser af vores egne valg - direkte eller indirekte - og klimaet er heller ikke blevet bedre de senere år. Jeg bliver så træt af at være sur og ked af det, at jeg næsten ikke gider skrive om kolonien mere. Håber der bliver sat et punktum for rådyrene snart. Sneglene har vi næsten vænnet os til:-)

   Hilsner og mange tak fra Ulla

   Slet
 4. Hei! Det er trist at rådyrene gjør slik skade. For dem er det lett tilgjengelig mat. Dere må få til en beskyttelse mot dem. Vi har dem her også, men av en mirakuløs gruer de her bare om vinteren. De ødelegger allikevel nok. Nå har rådyrjakta startet. Har hørt skudd, så håper bestanden blir reduert.
  Uff, det er trist å se hostaen.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, man må beskytte sin have, for dyrene æder åbenbart alt muligt forskelligt - og resten bruger de til at feje deres takker. Når jeg pakker én plante ind i trådnet flytter de videre til den næste i rækken, så et fælles hegn er vist eneste løsning. Jagt er der ikke noget af i kolonihaverne der ligger midt i byen:-)

   Tak i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Selvom rådyrene ikke raserer vores have, har jeg alligevel allerede en fornemmelse af, at havesæsonen så småt begynder at rinde ud. I hvert fald synes jeg ikke, der er noget, der haster længere. Mon ikke I får løst jeres rådyrproblem hen over vinteren, når nu I allesammen er lige frustrerede. Sneglene er også vendt tilbage her, og synet af sådan en hosta, som du viser, er virkelig frastødende, så jeg kan godt finde på at skære sådan et stakkels snegleoffer helt tilbage.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den fornemmelse har jeg også Marie, og det er netop derfor jeg synes september er årets bedste måned. Lyset, temperaturen og farverne - og oven i en god følelse af at man ikke har så travlt mere! Det er jo også mærkeligt at vi næsten har taget alle kartoflerne op inden efteråret begynder, men det er nok fordi de fik en meget tør start, at de er modnet af så hurtigt.
   Sneglene ser vi ikke, når vi er i haven. Jeg er holdt op med at beskære de skadede planter fordi det får rådyrene til at flytte videre til den næste i rækken, og på den måde bliver alle problemerne skubbet rundt i haven. Jeg tænker bare fremad og håber næste sæson bliver meget bedre.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 6. Jag riktigt känner din besvikelse över hur den här säsongen varit i koloniträdgården och jag hoppas att ni kommer överens med de andra koloniägarna om att sätta stängsel. Man blir ju så ledsen när allt arbete man lagt ner saboteras innan man kunnat njuta av resultatet och extra svårt blir det när man odlar ätbara saker, för det man själv uppskattar lockar även rådjuren såklart. Förhoppningsvis blir nästa år bättre.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg deler helt dine forhåbninger for næste sæson! Dette år er sådan set gået - set fra mit synspunkt - og nu kan det faktisk ikke blive værre, så næste år må blive bedre!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 7. Æv! Ærgerligt at høre om naturens hærgen i kolonien. Jeg kan godt forstå, at du mister modet. Men jeg glæder mig over billeder af paradisæbler og blyrod og hyggekaffe. Og som køkkenhave dyrker glæder jeg mig især over billedet af kartoffelbedene - flot system med det overdækkede, de høstede og det allerede fyldt med honningurt. Så smiler jeg!

  SvarSlet