onsdag den 8. november 2023

Om at blade gennem novemberhaven

November gav de sidste træer og buske chancen for at brillere med høstfarver lige inden det hele er slut - og nu går det hurtigt! Solsorten har taget hul på paradisæblerne, og mejserne flokkes om fedtkugler og frø på foderbrættet sammen med alle spurvene, og jeg har bladret gennem havnes sidste farver på kirsebær, spisekastanje, tyrkisk hassel og papirbarkløn, plus en hel del buske.



3 på række med gule farver: længst borte kastanje, dernæst paradisæble Golden Henry med gule æbler, og så kirsebær. Golden Henry smider ikke de grønne blade før til allersidst, og nogle gange står den med sne på blade og æbler.



Bladene på tyrkisk hassel ligner ganske vores almindelige hassel, men den er et træ med én gennemgående stamme.



Papirbarkløn



Af buske har vi en rød blærespirea, som især får farve hvis den står i solen. Den trivelige trælupin beholder de fleste grønne blade gennem vinteren, men den er så fin med de friske, røde grene. Cotoneaster skifter for tiden til knaldrød før alle de små blade falder. Disse 3 buske står i solbedet.





3 klassiske høstbuske er den egebladede Hortensia, troldnød og klatrehortensia.




Haven præsenterer sig meget forskelligt i sol og overskyet vejr. For tiden er vejret skiftende, så man kan få meget forskellige udtryk med 5 minutters mellemrum, som i morges.




Den gyldne tretorn fra terrassen er havnet i solbedet foran en mørkegrøn ligusterhæk. Jeg tænker den vil stå godt her med sine lysegrønne blade til næste år.



Efterårshaven har været flot i år, og nu må den snart klare sig selv. Jeg nyder haven inde fra varmen og ser frem til næste års sæson, hvor det vil vise sig om de nyplantede områder vil arte sig.




Der er stadig noget anlægsarbejde i vente til vinter, men ellers står den mest på lugning når vejret er til det. Her og nu skal de sidste kulørte blade vendes i vinden og nydes før de flyver væk.


16 kommentarer:

  1. Du har så mange forskjellige trær og busker i hagen din som gir sp mange flotte farger nå. November en spesiell måned med omskiftelig vær og lys. Tretorn er en plante jeg bare har lest om, men som jeg aldri har sett her. Det ser så grønt og frodig hos deg nå, Ulla. Regnet har gitt plantene dine etterlengtet fuktighet.

    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Min have er ikke så stor, men de fleste træer er valgt så de også er fine om efteråret, og jeg tænker det bare bliver bedre med årene når de vokser til. Regnen har virkelig givet en slags meget sen frodighed, og måske skal jeg ud og slå græs igen:-)
      Tretorn har en kort sæson her. Den springer sent ud og taber bladene tidligt, så måske er den ikke god i dit klima?

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  2. Utrolig hvor det hjelper på stemningen når solen bryter igjennom. Ja, nå får vi nyte den siste tiden med vakkert kulørt løv på trærne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, nu betyder solen så meget når man skal fange de sidste farver, og jeg tror såmænd også kun der er et par dage tilbage med de sidste blade.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  3. Du har osse fået kik på mombretia frøstande kan jeg se. De er så dekorative, både i haven og i buketter.
    Du har virkelig mange forskellige træer og buske med efterårsfarver. Og så når solen kommer, er det vel en glødende have.
    Jeg er ikke krøbet i vinterhi. Det er faktisk sjældent jeg når det. Så er der noget der skal luges, noget beskæres, noget rettes osv. Og når dagene er korte, så har jeg jo kun weekenden som effektiv tid.
    Når jeg ser dine billeder, overvejer jeg ekstra kraftigt, at flere af mine småpistne roser skal erstattes med efterårsbuske.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Grunden til jeg er gået i hi allerede er en temmelig rædsom tandoperation i går, men jeg skal nok komme ud igen når hovedet er klart igen. Der er jo altid noget at lave.
      Jeg har jo helt fravalgt roser fra starten, for jeg synes ikke det er sjovt at arbejde med tornefyldte planter. Navnlig ikke hvis man blander dem med stauder... Efterhånden finder jeg også ud af hvor mange fine buske der findes, både med blomstring, smukke blade og gode høstfarver. Jeg har jo bare et par stykker, men i en lille have er det også ok med flere af samme slags, så det ikke virker alt for rodet. Ja, sådan tænker jeg i hvert fald. Der er jo buske som blomstrer på alle tider af året næsten, og nogle er endda stedsegrønne. Roser er vist meget opmærksomhedskrævende:-)
      Montbretia er næsten lige så fin nu som da den blomstrede. Enig!

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  4. Det ser smukt ud - især sidste billede (nej alle billeder er smukke, jeg scrollede lige en gang mere), heldigvis forandrer meget sig i efteråret, og der er stadig meget at tage billeder af, og som du skriver især i solskin. Det lader til, at du har fundet et godt sted til den gyldne tretorn. Det bliver godt det hele, ja det er spændende at se det igen til foråret.
    Knus fra Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Lisbeth! Det er jo solbillederne der stjæler opmærksomheden, men nok ikke de mest typiske. Jeg synes man skal være på dupperne for at fange solen når den lige stikker igennem. Men de gamle egetræer i baggrunden er jo også med til at hæve stemningen:-) Hurra, for det lånte landskab!
      Jeg tror tretornen kan stå godt der, hvor den ikke skal være høj men blot give lidt kulør opad den mørke hæk. Vi der stadig anlægger nyt er nok særligt spændte på at se det hele næste år - og næste - osv.

      Knus fra Ulla

      Slet
  5. Jeg siger som Lisbeth, at alle billederne er smukke. Når vi har haft gæster i haven, er der flere gange nogle af dem, som har kommenteret, at vi har forholdsvis mange buske i haven. Det har du vel i grunden også, og ikke mindst her om efteråret har man stor glæde af deres løv, som varierer både i form og farve.

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak Marie! Ja, jeg har fra starten tænkt, at hvis vi skal blive gamle i vores have, så er buskadser nemmere end staudebede. Stauderne er om jeg så må sige en midlertidig foranstaltning, så længe det varer. Buske kan få lov at vokse ind i hinanden og danne ly og læ for fuglene, og med tiden vil stauderne blive skygget væk. Blot skal jeg sørge for vi stadig har udsigten ud af haven.
      Jeg har sikkert ikke nær så mange fine buske som du har, men det kan jo komme henad vejen, og udvalget er jo enormt.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  6. Hej Ulla!
    Jag blir helt fascinerad av färgerna i er vackra trädgård. Ni har verkligen lyckats få en fin variation av växter som matchar så fint. Golden Henry och de gula frukterna är så fin och alla röda, gröna, bruna färger på träd och buskar och blommande växter i orange och rött. Helt fantastiskt.
    Ha det gott /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak Marika! Du har blik for farver og det kan man jo også se på din egen have.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  7. Sikke mange flotte efterårsfarver du har i haven. Lækkert med oversigtsbilleder, som viser alle de fine farvepletter. Og du har ret i at lyset spiller en stor rolle i hvordan vi oplever farverne. Er efteråret ekstra langt i år? Det har været en fornøjelse at kunne nyde farverne i lang tid. Dit paradisæble Golden Henry - er den meget opret i væksten? Vækstformen er flot. Jeg synes tit at paradisæbler er meget brede i det. Det bliver flot med din tretorn foran den mørkegrøn hæk.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Sydney! Det lakker mod enden, men jeg tror faktisk efteråret har været langt i år så der er stadig nogle gyldne blade tilbage her og der. Solen er kun fremme i kortere tidsrum, så den skal nydes. Ja, Golden Henry er opret og ret kraftigt voksende i modsætning til vores andre paradisæbler. Jeg bliver mere og mere glad for den. Tretornen må stå og skamme sig der foran hækken:-) Ih, hvor den har irriteret mig midt på terrassen, men nu kan den måske bruges alligevel...

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  8. Din trælupin er virkelig smuk med de røde grene og de fine blade. Jeg er spændt på at se, hvad der kommer ud af mine frø.
    Det er så smukt at kikke ud over din have med alle efterårsfarverne. Golden Henry med de gule æbler ser fantastisk ud, den burde have en guldmedalje. Jeg går og spekulerer over, om jeg kan få plads til en, men indtil videre har jeg ikke fundet den rette placering.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg er også spændt på om mine trælupiner slår an. Jeg har jo sået to rækker i kolonien, og hvis bare halvdelen kommer er der trælupiner til det halve Sjælland, men jeg har også stiklinger i gang herhjemme. Tænker der bliver nok at dele ud af til næste år - hvis dine ikke skulle lykkes:-) Haven har artet sig i efteråret, og det slår mig at alle disse varme brune/bordeaux/røde og gule farver egentlig glæder mig mere end blomster i varme farver, måske fordi det luner lidt på denne årstid - eller hvad? I hvert fald glæder jeg mig til træerne i høstfarver vokser sig større!
      Golden Henry er ret hurtigtvoksende, men til gengæld fylder den ikke så meget i bredden, så måske kan den presses ind alligevel. Æblerne sidder længe, for de bliver spist sidst af solsorterne, så de lyser lidt op i den mørke tid.

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet