torsdag den 16. november 2023

Ja tak - nu rækker det!

Sidste vinter gravede jeg et større hul i haven lige der hvor jeg vidste det laveste punkt lå. Hullet skulle aflaste når vi har oversvømmelser, og kan i øvrigt bruges om sommeren til bålsted. Al den opgravede jord blev til et stort bed, som jeg har tilplantet i efteråret. Så langt så godt!
   Men se nu lige hvad vi vågnede op til i dag.Det er vand der løber til vores have fra de omgivende marker og haver, og denne oversvømmelse kommer ovenpå et par dage med over 60 mm regn. Jorden er mættet og vandet i vores have stammer formentlig både fra overfladen og fra flere vandårer i jorden, som løber ned til os der ligger lavest. På sin vis en ganske udramatisk oversvømmelse uden hverken stormflod eller overløb fra vandløb og nedbrudte diger. Men alligevel...Jeg ved jo ikke hvor meget vand der kan være i mit vandhul, men kan i hvert fald konstatere at hullet ikke er stort nok når det virkelig gælder:-) Og så fint det end er med 'vand i haven' må jeg bare håbe det hurtigt siver ned i jorden inden planterne drukner. Desværre varsles der mere regn i denne uge.

I går var det opholdsvejr noget af dagen, og jeg fik tiden til at gå med at vinterpynte lidt i krukkerne. En masse vedben, som var blæst ned i kolonihaven er blevet bragt hjem, og fylder godt i de krukker hvor Hosta er visnet ned og sommerblomster har givet op. Jeg gik rigtig og hyggede mig med at arrangere.
Et lille 'træ' af afklippede syrengrene blev det også til i en parasol-fod, og så fik jeg fundet de kulørte glaskugler frem af gemmerne. I år har jeg hængt nogle i æbletræet og andre i papirbarklønnen, som nu kan bære de tunge kugler.Fuglelivet er for alvor vendt tilbage til haven her i november, og når man går derude og arbejder har man dem af og til omkring ørerne i fuld fart.

Så bortset fra den megen regn på det sidste har måneden været meget fin, men nu er det altså helt umuligt at arbejde i den våde jord. Jeg fortsætter nok mit arbejde med at få haven pyntet op til vinter, og det næste bliver de mange lyskæder, som vi sætter stor pris på i mørketiden. Årets sidste høstfarver har sat haven i brand, men nu må vi selv til at sørge for lidt spræl.Viburnum carlesii Aurora:Prydæble Golden Henry:18 kommentarer:

 1. Ja det varer lidt, inden I igen kommer til at mangle vand. Det minder mig om vores have på Samsø, jeg ved ikke, hvordan det ser ud derovre nu, det er heldigvis ikke mit problem, men nysgerrig er jeg jo. Det vand vi havde derovre stammede også fra markerne.
  Vi har lige været ude og købe noget til at pynte op med her, men det regner, så det kommer ikke lige op. Vi har også fået omkring 70 mm i ugens løb, men her står der kun vand i søen, det må der gerne. Det er hyggeligt med fuglelivet, i dag har vi set 2 egern, det er bestemt også hyggeligt.
  Men jeg forstår dig, det er træls med alt vand, der står rundt om planterne, du har pyntet fint op, glaskuglerne var jeg også vild med sidste år, hvor kan man købe dem?
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, mon ikke! Og du er da heldigvis sluppet for al dit vand på Samsø.
   Lyder hyggeligt med lidt pynt til haven. Her har vi efterhånden er større samling lyskæder, som det tager tid at sætte op. Jeg plejer gerne at sætte mest muligt op inden frosten kommer, for det er ikke nemt med handsker på:-)
   Dejligt med liv på foderbrættet, hvad enten det er 2- eller 4-benede venner.
   Vi så først glaskuglerne på Nyord og her er en adresse jeg har kopieret til dig. Du kan nok finde dem på fb: Runas & Galleri Nyord, Nordgade 6, 4780 Stege.
   M.h.t. regnen synes jeg godt vi kunne bruge en pause. Nu nærmer vi os stærkt 200 mm i okt. og nov. og det ender jo med hele haven sejler væk...

   Knus fra Ulla

   Slet
 2. Så længe det "kun" er regnvand og ikke salt eller kloark vand, så går det forhåbentlig. Hvis bare det forsvinder rimeligt hurtigt.
  Her har vi osse fået 70 mm siden i søndags. Vores have er våd, men dog til at færdes i. Grøfterne langs vejen er fyldt til randen, og nogle steder løber de over cykelstien og markerne. De er vist ikke blevet renset i flere år, de grøfter.
  Åen-bækken bag os har endelig fået godt med vand i. Bare for en uge siden var jeg dernede og der var der næsten intet. Nu "fosser" det afsted.
  Hvor er de flotte dine vedben med blomster. Ja det er rigtig tid til grønne grene og lyskæder. Skønt. Dine kugler kan jeg godt huske. Jeg er osse lidt forlibt i dem. Måske engang jeg kommer til Stege....
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tænker 'bare' det er vand - i hvert fald lugter det ikke - og allerede i dag er det meste sunket ned, så der må være et dræn dernede i dybet der virker. Min største bekymring er, at når jorden er så våd, er det svært for planterne at holde sig fast. Den tyrkiske hassel har jeg f.eks. givet støtte (igen) da den blev slået ud af kurs af vinden.
   - Men intet er så galt at det ikke er godt for noget, og al den stormvæltede vedben bliver nu til vinterpynt. De blomstrende skud er så fine.
   Du skal helt til Nyord hvis du skal have glaskugler... Men man kan jo også bestille hjem over Nettet. Det er snart jul:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Krukkene med diverse planter langs veggen pynter opp, og det gjør også fuglene :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Martin! - Ja, og vandet er heldigvis ved at forsvinde igen!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Jeg siger som Martin, at de grønne krukker pynter I gråvejret. Selvom dit vandhul ikke kan rumme alt vandet lige nu, er det nok alligevel en god idé med det niveau, jeres have har i forhold til omgivelserne. Det må være en udfordring at være haveejer, når man både skal gardere sig mod tørke og oversvømmelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marie! Jeg har altid meget grønt i disse krukker, for de klæder huset på på en næsten uundværlig måde. Jeg er faktisk ret opgivende ind imellem når vi enten har tørke eller oversvømmelse - og det har de seneste år jo vist er blevet den nye normal - men jeg håber virkelig mit nye sats på græsserne kan give pote.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Du har godt nok været udfordret hvad regn angår - enten ingenting eller alt for meget. Det var en rigtig smart ide med dit vandhul/bålplads. Det må hjælpe med at samle vandet væk fra resten af haven, men det ser voldsom ud lige nu. Heldigt at du stadig har fine efterårsfarver at kigge på trods regnen. Fin vinterpynt du får lavet. Skønt at have noget flot at kigge på når vinteren gør det af med farverne i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vidste godt det lille hul ikke kunne klare en rigtig oversvømmelse, og jeg tænker som dig (det er jeg nødt til:-) at det havde været værre uden hullet. Men nok så vigtigt er det nok, at det nye bed er forhøjet i forhold til niveauet p.g.a. al jorden der blev gravet op. Det tror jeg måske kan redde nogle af planterne. Det mærkelige er, at vandet faktisk var forsvundet igen dagen efter oversvømmelsen, som om en lille havenisse havde trukket proppen op i nattens løb. De sidste blade falder i disse dage, og nu må vi selv hive humøret op de næste par måneder. Jeg kan slet ikke lade være med at gå og pynte lidt op.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 6. Huff og huff, Ulla. Det er merkelig at det ikke finnes noen mellomting på dette regnet. Det ser virkelig ut som at tørken hos deg er avblåst for i år. Det var sånn det var her både i juli og august, så jeg er glad for at det er litt tørrere her nå. Dine krukker pyntede veldig opp langs veggen, og du er jo så dyktig til å pynte.
  Fuglelivet hos deg er så flott, og jeg skulle gjerne hatt fasaner her jeg også. De er så vakre.

  God weekend til deg! Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg har aldrig hyldet ekstremer, hverken i politik, religion eller vejrlig, og jeg savner virkelig en god mellemting:-) Det er jo helt tåbeligt med al denne regn nu hvor planterne ikke skal bruge det, men faktisk er tørke værre end regn. Tørken går ud over nervesystemet - altså mit!
   Fuglene er skønt indslag i haven på alle årstider, og vi nyder at kigge ud på dem hele vinterhalvåret. Vi har så mange forskellige fugle at det er én stor fornøjelse!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla!
  Så tråkigt med allt vatten, är det den nya sittplatsen? Hoppas att det slutar att regna. Dotterns trädgård har igen blivit översvämmad, och det visar sig att bävern har byggt flera stora bon i ån längre ner. Fantastiskt med så fina fåglar på besök. Fasánen är mycket vacker.
  Trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er lidt uoverskueligt når haven pludselig står under vand, men mærkeligt nok forsvinder det lige så hurtigt som det kommer, og i dag er det væk. Jeg er glad for det forsvinder så hurtigt, for ellers kan planterne jo ikke holde sig fast i jorden. Fuglelivet i haven er så spændende, og hver dag ser vi noget forskelligt, men fasanen og alle gråspurvene hører til den daglige rutine og vi kender deres rytme:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 8. Det er godt, vandet hurtigt kan forsvinde igen, for det sidste nedbør er nok ikke kommet. Dit vandhul har vist sig at være effektiv, og så fik i tilmed en hyggelig bålplads ud af det. Det er godt, vandet ikke lugter af kemikalier, som jeg har hørt, det gør andre steder i Præstø.
  Det er hyggeligt at gå og pynte op til julen og de mørke vinterdage. Det var en genial ide at lave hylden langs soklen. Vedbend er så dekorativ, og det er en fint at vinterpynte krukkerne med "overskud" fra kolonihaven. Jeg synes, det er sjovere at pynte med det, jeg kan finde i skovbunden og med stedsegrønt fra haven end at købe pyntegrønt. Og så er det hjemmedyrkede tilmed gratis. Du må hygge dig i haven!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, heldigvis bor vi et stykke fra byens forurening, så her er det 'bare' vand. Når man ser haverne i det nedre Præstø tvivler jeg på de vokser videre næste år, for planterne er fedtet ind i noget sort stads i en halv meters højde - de arme stakler!
   Jeg havde jo adgang til pyntegrønt da jeg arbejdede på kirkegården, men siden er jeg gået over til de gratis glæder, og heldigvis har jeg selv meget stedsegrønt i begge haver, som kan beskæres. Jeg nægter at betale 25 kr for 3 små grangrene, og skoven er et godt sted at hente både sjove grene/rødder, mos og andet, når bare man ikke tager mere end til husbehov. Skyggehylden giver god mening året rundt, og den er jeg stadig så glad for.

   Tak og i lige måde Elna!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Oj, det var mye vann, ja. Håper det ordner seg og renner bort før noe blir ødelagt. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Ingeborg! Vandet er allerede væk, men det næste døgn skulle give os 20-30 mm regn igen, og så ved man jo ikke hvad der sker...

   Hilsner fra Ulla

   Slet