torsdag den 2. november 2023

Regn og sol

Det er nu jeg begynder at koncentrere mig om huset og de nære omgivelser, for her i november er det ikke altid vejr til at vandre rundt i haven, og jorden er så våd efter oktober, at det ikke rigtig giver mening at grave og regere alt for voldsomt. Vi fik 152 mm regn i oktober, så det er foreløbig årets vådeste måned.
   I værkstedet ligger de sidste pærer og æbler og venter på at blive til gode desserter, og pelargonierne er reddet ind for vinteren.Potterne på terrassen visner hen, men 3 små rødege, som jeg såede sidste år, giver flotte farver på falderebet.Foran huset har jeg tilføjet endnu en stedsegrøn, der var vokset ud af sin potte. Nu står her to cypresser i hver sin firkantede krukke, og planen er at de skal klippes som søjler opad huset.I bedet overfor er den fine papirbarkløn ved at få sine flotte høstfarver.Georginerne i kassen er klippet ned men endnu ikke taget ind, for her har vi ikke haft frost endnu.På den store terrasse er tretornen endelig fjernet! Det er noget jeg længe har tænkt på, og i dag blev dagen - men det viste sig at være et større projekt. Jeg måtte til sidst opgive at få den op af jorden ved egen kraft, og først da John meldte sig på banen gav den sig. Den havde sandelig etableret sine rødder i et stort område, og var også gået i dybden. Med løftestænger og spade og stædighed fik vi den endelig op i en pose, hvor den kan stå indtil jeg orker at grave et plantehul tid den i haven.


Tretornen er som man kan se ovenfor alt for lav til at fungere som parasol på terrassen.
De fine græsser er blevet plantet igen, for jeg ved ikke helt hvornår jeg får skaffet et nyt træ til veje, og det næste træ skal være et der vokser i højden:-)Det våde vejr har givet masser af svampe i haven. Ikke spisesvampe desværre, men nogle af dem er virkelig imponerende.Heldigvis får vi også solen at se, og langs huset under pergolaen skinner de gule blade på storkonval og klatrehortensia næsten om kap med solen.

Alle solstråler er velkomne i denne tid...
... men fra nu af bliver der egentlig mest taget billeder ud af vinduerne. I morges sad fasanen og tronede på toppen af fuglehuset. Jeg tror han er træt af det våde græs.
De store runde Chrysantemum man kan købe relativt billigt om efteråret kan godt bruges i et par sæsoner. Her er 3 fra i år, som jeg har klippet alle de visne blomster af, men næste år kommer de ud i et bed ligesom den der står og blomstrer på 3. sæson.Jeg kan godt lide denne brændte farve som passer så fint til de øvrige høstfarver.


16 kommentarer:

 1. Det er en flott mengde med epler og pærer du har. Så fine små trær du har sådd. Ja, trær kan sitte veldig godt fast i bakken, og jeg klarer ikke å få de opp hvis de må flyttes. Nydelig bilde av fasanen. De er så vakre, og de lever ikke her. Vi leide for mange år siden et sommerhus i Danmark, og det var det mange fasaner. Tenk at du kan ha chrysanthemum som kan klare seg ute hos deg. Her regnes de som ettårige.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi nyder vores frugt så længe den holder, og resten får solsorten:-) I år har vi haft mange store pærer som er både søde og saftige.
   Tretornen sad virkelig godt fast Marit! Jeg er stadig helt træt i musklerne af arbejdet med at få den op, men det var som om den våde jord havde suget rødderne til sig - hvis du kan forestille dig det:-) Her i landet tror jeg også Chysantemum bruges som énårige for det meste, men de kan jo godt overleve engang imellem, og det er dejligt at have blomster så sent i haven.
   Fasaner er som høns - ikke så begavede måske, men festlige at se på! Vi har dem året rundt i haven.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 2. Hold da op I fik meget regn i oktober, vi fik ikke en gang 100 mm, men vi er fuldt tilfredse, jeg tror for tiden, at det er bedre med for lidt end for meget. Men tørken kommer såmænd nok igen. Det var da noget af et arbejde med tretornen, og så er den endda kun lille i stamme og top, men sandelig ikke i roden. Vi har en stor tretorn, den får lov til at blive stående :) og ja til solstrålerne, jeg har kameraet fremme næsten hele tiden, selv uden sol er efterårsfarverne fantastiske.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det blev en våd omgang, men måske var det ved at være vores tur. Her er vi ikke oppe på de mængder som det landsgennemsnit de praler med. Vi ligger stadig i hvert fald 100 mm efter. Hvis bare noget af alt dette vand kom om foråret...
   Altså tretornen virkede ikke som en stor opgave, men det var den! Den havde suget sig fast med alle rødder iblandt sten og stabilgrus under terrassen. Jeg er stadig øm af arbejdet:-) Jeg har fundet et bed hvor den kan stå og lege minitræ fremover - en slags overstander - og så må vi finde noget ordentligt til terrassen.
   Nu går det hurtigt med bladene og november sætter trumf på som den plejer, men det har varet længe dette efterår og man kan vel ikke forlange så meget mere. De gode farver er gemt på fotografier og kan nydes det næste halve år.

   Knus fra Ulla

   Slet
  2. Ja det ville være dejligt, hvis vi får mere regn til foråret, men jeg er ikke optimist. Jeg kan got forstå, at du er øm af arbejdet.
   Jeg har lige været ude og se en have med en stor papirbarkløn, hvor var den flot. Jeg fik, et lille træ med hjem, så må vi se, om det vil gro her.
   Knus

   Slet
  3. Foråret er traditionelt den tørreste årstid, så jeg er heller ikke optimist, men man har jo lov at håbe:-) Ja, jeg så jo også Maries på et indlæg for nylig og jeg må sige det kræver tålmodighed! Vores er fra 2017, og du kan selv se hvad det er blevet til. Måske tager pokker ved den en dag? Ja, der er altid mere at håbe på.

   Knus

   Slet
 3. Uha enten er der ingen regn eller også alt for meget. Men med alt det du har plantet her i efteråret må det være dejligt, at planterne kan soppe lidt i den varme jord. Fine efterårsfarver i din have. Ja et stort job at flytte et træ, men arbejdet værd hvis du finder et godt sted til din tretorn. Jeg plejer at smide kugle Chrysantemum ud - næste år vil jeg måske prøve at plante dem ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtigt Sydney! - og jeg er slet ikke utilfreds med regnen i oktober. Sikke meget vandværksvand jeg har sparet her. Nu er tretornen kommet i jorden og jeg tror det bliver fint, men hvor har jeg også været irriteret på den længe...
   Jeg har måske held med halvdelen af mine Chrysantemum, så prøv dog!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Vi har heller ikke fået så meget regn som de praler med i medierne.
  Den ser ret storsnudet ud den fasan, hihi. Måske fordi den er så højt oppe.
  Den tretorn har da rigtig drillet jer. Spændende at se om den beholder sin dværgevækst, eller den går i højden.
  Måske skulle jeg prøve at plante mine chrysantemum krukker i haven. Hvis bare en, overlever, så giver det jo lidt ekstra farve i efteråret.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det er Jylland der har taget det hovedparten af regnen og vi får det meste af vores nedbør i vinterhalvåret, hvor planterne ikke gror. Fasanen er god til at anbringe sig dekorativt, men den er et yderst nervøst gemyt. Vi ser næsten kun hannerne om vinteren, og de er jo bare flotte.
   Tretornen kommer aldrig i højden, og derfor er den opgivet nu, men den kan jo stadig fylde en plads i et bed. På terrassen sætter jeg nok en røn. Chrysantemum kan man jo gerne finde en tom plads til når efteråret er fremskredet, og kommer de næste år er det bare en gevinst. De kommer som regel så sent frem (i forsommeren) at jeg helt har glemt dem, men jeg tror da nok halvdelen af dem overlever, så det er værd at prøve. Det er en dejlig ting med den sene blomstring!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Din tretorn har åbenbart brugt mere energi på rodnettet som på kronen. Det bliver spændende at se, hvordan den vil arte sig på et nyt sted.
  Hvor er klatrehortensiaen smuk med den tætte vækst og alle de gule blade. En dejlig plante, som jo også pynter om vinteren med de smukke grene.
  Når jeg har haft de store Chrysanthemum i potter, har jeg altid smidt dem væk efter afblomstring. Det vil jeg aldrig gøre mere - har jeg besluttet efter at have set dit billede.
  Flot fyr ham fasanen.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har opgivet at få tretornen til at vokse opad, og ja, måske vil den hellere i dybden:-) Jeg tror jeg har fået en hængende sort podet på en grundstamme, og så er der jo intet at gøre, men jeg har bestemt mig for en røn på terrassen nu - en Dodong. I et bed kan den mærkelige tretorn stå som overstander, for den har jo stadig et kønt løv.
   Klatrehortensierne er helt fantastiske nu, og det er jo en kort overgang, men jeg nyder deres gule løv som lyser udenfor vinduerne!
   Jeg har ikke succes med alle mine Chrysantemum, men jeg prøver hvert år og bliver så glad når nogle af dem pludselig står med knopper et sted i haven, hvor jeg helt har glemt jeg har sat dem. Et år lavede John stiklinger af dem, og de kom også op, så det er bare at eksperimentere.
   Fasanen forstår at præsentere sig, men han er væk på et øjeblik hvis jeg linder på et vindue:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Så fin skörd av päron, de ser stora och fina ut. Trädgården har så vackra färger. Vet inte hur mycket regn vi fått men det känns som att det regnar hela tiden. Är imponerad över dina Chrysantemum, jag klarar dem inte, de torkar bort, trots att de får vatten. De är så fina, blir alltid lockad av dem på hösten men nu har jag slutat köpa dem. Så fint med Fasánen , en mycket vacker fågel. Hade en på besök för många år sedan, och undrade vad det var för ljud jag hörde, tills jag fick syn på den. Kan tro att det var kämpigt att få upp trädet.
  Ha en fin helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marika! Ja, vi har fået fine pærer i år, og de smager sødt og saftigt selvom der skal skæres lidt bort. De er jo faldet ned fra stor højde. Jeg har held med Chrysantemum ind imellem, og du har sikkert held med andre planter. Sådan må det være når vi bor under forskellige himmelstrøg:-)
   Fasaner er jo bare en slags meget kønne høns, og de er lige så forvirrede som høns, men de har virkelig en meget mærkelig stemme. Læste en beskrivelse i en bog engang, hvor fasanens lyd blev sammenlignet med en 'revnet metaldåse'. Måske ikke helt dårligt?

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hei! Deilig med søte desserter til mørke og kalde tider. Hagen din gløder fremdeles. Her har fargene for det meste forsvunnet. Vi har hatt flere frostnetter til og med snø. Den har heldigvis forsvunnet. Savner sola, men vi holder fremdeles på ute med å rydde bort.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, søde desserter sætter vi også pris på her Anne! De sidste dage er haven blevet mere luftig, og der er blevet 'højt til loftet', for nu går det hurtigt med de sidste blade, men det var dejligt så længe det varede. Det næste halve år bliver mere farveløst og jeg kunne næsten ønske vi fik lidt sne...

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet