onsdag den 6. marts 2024

Om at dagdrømme

Jeg dagdrømmer ganske ofte om hvordan haven kommer til at se ud fremover, og der er særligt mange drømme forbundet med det nyeste bed naturligvis. Det er det jeg kalder græsbedet, og som startede sidste år som sommerblomstbed. I efteråret fik jeg de fleste stauder og græsser i jorden efter at have fjernet alle sommerblomster og indkøbt lidt ekstra på Overdams Planteskole.

Og her er så alt det jeg har puttet i jorden, og som jeg forestiller mig vil skabe et ret tørketålende bed med blomstring og vajende græsser i år.
   Yderst i bedet mod marken - hvor der er allermest sol - har jeg sat flere klumper af  den store græs fra beholderen på terrassen. Det er havesandrør Karl Foerster, som har vist sig vældig hårdfør og holdbar vinteren igennem her hos os.


Flere af vores gamle stauder er også flyttet herhen. Det gælder både løvehale, skabiose, margerit, staudesalvie og bjergmynte.

Prikbladet perikon er en af mine yndlings-ukrudtsplanter så den er også kommet med sammen med citronmelisse, som fylder godt med sine lysegrønne blade og næsten usynlige blomster som lokker mange insekter til - og fennikel som giver højde og lethed.


I den miderste del af bedet er mange af de nye planter sat. Her er staudesolsikke Lemon Queen, en himmelblå asters og for første gang i haven Amsonia med lyseblå blomster og flotte høstfarver.   
   Amsonia står til venstre herunder og det er en af de planter den hollandske plantemand Piet Oudolf bruger flittigt i sine store bølgende græsbede. Jeg er spændt på at se om den vil trives her, for den har meget at byde på over en lang sæson. Bare se hvor fin den er i september.


En raketblomst i en fin lys orange farve fra Elna  (bloggen: Havesysler) står herunder midlertidigt i en krukkeog et par høje solbrud i mørk orange skal sammen med dagliljer give de varme farver.Elefantgræs - Maleparthus - med rødlige toner i efteråret, har vi i forvejen i haven og den har jeg købt et par stykker af til det nye bed sammen med en ny opret græs, som er helt blå om sommeren og får rødlilla toner i efteråret. På danske hedder den liden præriegræs.
   Det blå bjørnegræs sår sig selv overalt i vores have, men den er så fin at den er kommet med i et hjørne sammen med knald-blå staudesalvie.

Nærmest huset - og hullet til både vand og ild - har jeg sat en egebladet Hortensia, som får skønne høstfarver, og så er der selvfølgelig kanten af hullet som er beplantet med lyserøde Geranier.

 

Jeg har sået masser af lilla valmuer og regner da også med at flere sommerblomster har kastet frø sidste år, og ellers er jeg i gang med nye frø i vindueskarmen allerede nu, så mon ikke jeg får dækket jorden med plantevækst allerede i år. Fra havens gamle bede  har jeg hentet løvefod som fylder godt i starten, og 5 forskellige tulipaner skal give farve i foråret.

Nu er det bare at håbe på det meste har overlevet vinteren, for dette bed har været helt eller delvist oversvømmet mange gange siden oktober sidste år, og om sommeren er her ret tørt og megen sol, så det er ikke nemt at vide hvordan planterne klarer de vekslende forhold.


19 kommentarer:

 1. Alle dine gress er så fine, og de gir så flott høyde. Det er jo nesten bare gress som kan bli så høye av stauder. Jeg har tenkt på ditt bed med alle oversvømmelsene som har vært hos deg i vinter. Jeg håper at alle plantene har klart seg. Det er virkelig utfordrene forhold for planter som skal tåle alt fra tørke til flom. Om sommeren her så ser jeg at plantene kan tåle veldig mye regn, men hvordan de liker det om vinteren finner du nok snart ut av. Jeg krysser fingrene for at det har gått bra med de.
  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marit! Hvis vi nu begge krydser fingre så går det nok, men jeg vil nok ærgre mig hvis de nye planter er døde her i vinter. I det mindste håber jeg græsserne har overlevet, for de er jo temaet i dette bed. Spændende er det nu, hvor jeg næsten ikke kan vente:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. De er så smukke dine græs. Forhåbentlig vil de overleve. Men ja vinteren har godtnok været udfordrende for alle og alt.
  Har du allerede sået det første? Jeg har planlagt at så de første i den kommende weekend. Det klør jo i fingrende.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er lige lovlig spændende i øjeblikket, hvor jeg venter på at se om der er livstegn, og græsserne skulle jo afprøves på et eller andet tidspunkt. Jeg mener, med den placering i solen skulle de have en chance - og så synes jeg de er smukke.
   Jeg har sået nogle potter med løvemund og nogle med orange/gule Cosmos, og de sidste er allerede på vej! Senere vil jeg så tagetes og en prydtobak som er på vej i posten. God fornøjelse til dig!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Växter brukar tåla mer än man kan tro och jag hoppas att det ska visa sig stämma. Gräs kan ibland vara känsliga mot vinterväta men din bädd är ju upphöjd och det hjälper ju massor. Dagdrömmer också ofta kring olika trädgårdsprojekt, eller så låter jag tankarna vandra när sömnen inte vill infinna sig. En trevlig syssla så här på året.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg håber du har ret, men faktisk har vandet været så højt oppe at det oversvømmede hele bedet, selvom det er hævet.
   Jeg kan også dagdrømme om natten, og hvis jeg starter lige når jeg skal sove, så går der nemt en time eller to med vilde planer:-) Både godt og skidt på den tid af døgnet - men hyggeligt!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla!
  Jag har inte lyckats med de högre gräsen, men fortsätter att se om de inte skulle trivas. Det är fint när det böljar i vinden. Dottern har blåsvingel som är små grästuvor som ditt björngräs, det sprider sig också. Det är skoj att planera och låta tanken gå iväg. Det blir nog bra, dina andra planteringar är fina. Nu verkar det som att våren har kommit, soligt men lite kallt fortfarande.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at våren endelig er på vej hos dig Marika! Her er det nu den kolde vind fra øst, men det er altid sådan om foråret, så det må vi bare igennem.
   Min 'blå bjørnegræs' hedder nok i virkeligheden blåsvingel, og den er nemlig dekorativ. Du er jo så glad for alle blomster at der vel ikke er så megen plads til store græsser, men de små kan være fine blandt blomsterne. Vi drømmer vel alle om hvordan haven skal se ud, og det er en af fornøjelserne i den lange vinter:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 5. Det ser faktisk godt ud :), jeg håber også at mange af min planter har overlevet denne meget våde vinter

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg forstår dig. Vi lever i en tid hvor de fleste planter bliver udsat for stress fra vejrets side, og det smitter jo også lidt af på os selv:-)

   Pøj-pøj!
   Ulla

   Slet
 6. Nu er jeg vågen og får set dit indlæg. ;) Bedre sent end aldrig. Drømme har man da lov til, jeg håber, dine drømme går i opfyldelse. Det er i hvert fald fine ting, du har plantet og flyttet rundt med. Det ser godt ud, lad os vente og se, hvordan det er gået for os alle.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi må alle vente og se hvordan vinteren er gået hen over vores haver, men dagdrømmene kan jeg ikke stoppe, for de kommer helt af sig selv, når jeg mindst venter dem:-)

   Knus og tak fra Ulla

   Slet
 7. Det må være nogle dejlige dagdrømme, du drømmer. Det vil blive så godt i dit nyanlagte bed. Der er virkelig tænkt over former, farver, årstider og jordbundsforhold i dit plantevalg. Det må have taget lang tid at planlægge. Amsonia står også på min ønskeseddel. Den er så smuk. Den cremefarvede skabiose købte jeg sidste år, og jeg blev meget begejstret for den. Den virker så let og naturlig. Mon ikke, det er de samme valmuer, som jeg fik frø af? De har en flot farve.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, dagdrømme er som regel ganske dejlige, og man er jo nødt til at tænke sig lidt om når et nyt skib sættes i søen (næsten alt for bogstaveligt:) Jeg vil jo gerne lave bedene forskellige, samtidig med det gerne må passe med det øvrige.
   Amsonia fandt jeg hos Overdam, og den var ganske pebret i prisen, men kunne uden problemer deles i to fra starten, da den havde en god klump, og det hjalp jo på prisen. Jeg har store forventninger til den. Skabiosen holder ikke i mange år, men sår sig selv så man hele tiden kan flytte nogle nye planter derhen hvor der mangler noget. Sommerfugle er glade for den! Jo, det er nok de samme valmuer, som oprindelig stammer fra Høneballehaven. Lisbeths gamle have har en del på samvittigheden efterhånden:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Med alle de smukke planter, som du har sat i det nye bed, bliver du slet ikke skuffet. Det kommer til at se rigtig godt af. Men derfor går tankerne mens vi venter på sommeren. "Bliver det nu som jeg har forestillet mig?" Jeg kender det godt! ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja, man tænker og tænker, og så må man bare holde vejret mens man venter:-)
   Jeg er selv glad for de planter jeg har valgt, så nu er det bare at se om de kan lide at være der - og jeg glæder mig!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 9. Det blir ganske mye dagdrømming her også ja, syns det er koselig, og det blir jo noen gode ideer også. Ha en fortsatt fin søndag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi har da tid nok til drømmene Ingeborg, og på et tidspunkt får vi resultatet at se. Det har været en lang vinter...:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Du har mye spennende, og sommerblomstbedet/gressbedet synes jeg er spesielt.

  SvarSlet