tirsdag den 19. marts 2024

Stort og småt

Himlen er blå og temperaturerne lave med nattefrost for tiden, men jorden er igen til at grave i efter en periode uden regn. Marts har givet os 5 mm og nu er jorden ikke våd men bare fugtig, og jeg har lavet om på et hjørne i haven, hvor vi tidligere havde nogle bærmispel-buske, som ikke trivedes. 
   Nu står den hvide bænk her og bag den har jeg plantet 3 prydgræsser, som skal danne en slags hæk eller lysthus ud mod marken. Det er en finstrået elefantgræs med hvidstribede blade, og den hedder Morning Light. Under bænken har jeg sat citrontimian som nok kan klare at vokse her i et tørt hjørne, og senere vil jeg plante et par små buske på hver side af bænken - måske et par dværg-syrener?
Det er i sig selv STORT, at man nu atter kan grave i sin have, for det er ved at være 5 måneder siden sidst, men endnu bedre er det at opleve en stor flok traner i luften over sin have. I går steg en flok på over 100 traner til vejrs bagved skoven og lå længe og cirklede over os, mens de brugte opvinden til at komme i højden. Her lagde de kursen mod nordøst og fandt på plads i kileformation - og så var de hurtigt væk.Den blå himmel giver lyst til at lægge nakken tilbage og kigge op, hvor træerne stadig venter på start-tilladelse, men strækker sig op i det stærke lys. Her er spisekastanje og pære, mirabel, røn og syren, og de virker allesammen helt parate til at tage fat på en ny sæson.

Og så er der jo alt det der foregår i det SMÅ. Her er vi i gang indendørs i vindueskarmen hvor nogle af sommerens blomster er spiret i potterne, mens andre er på vej. Vi har sået stolt kavaler i orange og gule farver, flere foskellige løvemund, tagetes og prydtobak.Jeg har sået verdens mindste frø af en vingetobak der skulle kunne blive 1,5 m høj. Den har hvide duftende blomster og skal stå bagved den hvide bænk sammen med græsserne, som nok ikke bliver så store i år. Den er jeg meget spændt på!


19 kommentarer:

 1. Det er jo fantastisk at du igjen kan grave i din hage alt nå.
  Jeg kan ikke helt forestille meg hvordan det må være ;-)
  Dine frø har jo kommet godt i gang allerede, og det er så hyggelig å se at de vokser. Flotte bilder av tranene!
  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Marit, det er fantastisk at kunne arbejde i sin have igen, men man må arbejde sig varm for tiden. Jeg mindes ikke en periode så lang, hvor jorden var for våd til at grave i, men nu skal der ske noget! Håber snart du kommer med på holdet:-)
   Traner er altid et godt vår-tegn, og det er jo imponerende fugle.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 3. Det bliver godt ved bænken når græsserne vokser lidt til. Det er altid rart med et "rygstød".
  Wow, et flot syn med de traner. I må ligge lige på trækruten.
  Her vrimler spirerne osse frem i vinduskarmene. Først i den varmeste karm, så flyttes bakkerne til en lidt køligere karm, så der bliver plads til næste hold. Jeg bildte mig ind at jeg havde reduceret antallet af ting der skulle sås inde, men ak, så var der liige nogle spændende basillikum og lidt andet, så det er det samme trængsel og kaos. Jeg lærer det aldrig.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg tænker også det kan blive ganske hyggeligt at sidde der når planterne kommer i vejret, men der går nok et par år før det rigtig ser ud af noget. Traner har vi flere gange om året forbi, men det er sjældent at se så stor en flok.
   Man kan hurtigt få gang i lidt rigeligt i vindueskarmene, og her mangler vi stadig tomaterne. Dem venter vi med lidt endnu, for de bliver så leddeløse når ikke de får lys nok. Basilikum havde jeg da nær glemt...:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 4. Hm jeg har da skrevet, men det er blevet væk. Flot tranebillede, der skulle være traner her i nærheden, men vi har ingen set.
  Det bliver sikkert fint at sidde der på bænken, det er godt gennemtænkt, hvad du vil plante i bedet, det skal nok blive fint. Såning - ja det er jeg for doven til, at så er nemt nok, men at prikle er ikke lige mig.
  Stort set ingen regn i marts, det er da en fremgang, men blæst og kulde har vi haft nok af.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Der sker af og til mærkelige ting når man forsøger at kommentere på en blog, og jeg mister også mine kommentarer ind imellem - men tak fordi du prøver igen.
   Det er altid lyden der først fortæller mig der er traner i luften, for normalt går jeg ikke rundt med næsen i sky:-)
   Jeg håber jo på det kan blive et godt hjørne, og har prøvet at gennemtænke det, for nu har jeg kæmpet i årevis med buske der ikke ville gro, og stauder der ikke var til at standse... Så nu får det lige et skud mere.
   Regnen stoppede da jeg besluttede mig for at få regntønden fyldt op:-) Jeg ved ikke om jeg skal grine eller græde...

   Knus fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Ser riktigt härligt ut i din trädgård. Tranor och en blå himmel. Det kommer att bli fint vid den vita bänken med gräs och vingetobak. Skall bli spännande att se den.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, tranerne er nok på vej til dig, og den blå himmel var en dejlig forandring!
   Jeg er også spændt på at se hvad det bliver til i det 'nye' hjørne, og du vil blive underrettet når der sker noget her på bloggen. Lige nu er foråret så nyt at alt faktisk er spændende:-)

   Hilsner og mange tak fra Ulla

   Slet
 6. Herlige billeder af en flot forårsblå himmel. Det bliver vist alletiders siddeplads med græsser og buske så man kan "puttes". Jeg tør slet ikke begynde med såning endnu. Jeg ender altid op med triste ranglede planter. Hellere lidt for sent end lidt for tidlig. ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg håber også det bliver en hyggelig plads med udsigt til haven. Ellers handler det jo mest om at kunne se udsigten:-) Oh-ja, dette med at så for tidligt! Jeg forstår dig - og har da også prøvet det mange gange, men sidste år blomstrede sommerblomsterne først ordentligt i august, så nu prøver jeg at være lidt foran i år. Tomaterne må vente, for de kan jo ikke komme ud før om et par måneder eller mere.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 7. Det er kjekt med sånne sitteplasser, og elefantgress også. Har noen jeg og, er like spennende hvert år om de har klart seg. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Alle vores siddepladser er rundt om huset, og engang imellem vil jeg gerne se haven fra den anden side. Spørgsmålet er bare om jeg får sat mig ned:-) Elefantgræsser klarer som regel vores vinter - heldigvis!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 8. Jeg deler din glæde over at kunne komme i gang i haven igen. Tiden vil vise, om du kommer til at bruge den nyetablerede siddeplads. Vi har i hvert fald 3 klare favoritter ud af 6 siddepladser. Traner på himlen må være et fantastisk syn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en stor fornøjelse at komme i gang, men om jeg kommer til at sidde der på bænken står hen i det uvisse. Bænke er rare at have, og med tiden, når planterne giver læ og duft bliver det nok godt at sidde der med en kop kaffe - jeg håber! Traner er noget der løfter humøret - både synet og lyden!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 9. Der var en flot blå himmel over Præstø den dag, du var ude at tage billeder. Det må være fantastisk stå under sådan en stor flok traner.
  Bænken har fået en fin placering, og der må være et godt kik ud over haven. Planter i syrener ved siden af bænken kan I jo næsten sidde og blive helt berusede af duften.
  Det er så hyggeligt, når det spirer og gror i vindueskarmene.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Elna! Ja, vi har haft fine dage med køligt og klart vejr, og den blå himmel er velkommen. Traner giver altid en flot oplevelse, og jeg måtte jo også ind og hente John:-) Den slags skal deles.
   Ja, vi håber at kunne sidde der på 'Amalienborg' en dag med kaffe i kopperne, viftende græs og (i år) duftende tobaksblomster i ryggen og et par små syrener ved armlænene. Det ser fint ud inde i mit hoved foreløbig.
   Det spirer i vinduerne og gad vide om jeg er kommet for tidligt i gang? Heldigvis er der jo mulighed for at flytte ud i drivbænken på et tidspunkt!

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Jeg har aldri sett så mange traner samlet. Veldig flott. Nye planter fra frø i vunduskarmen er en spennende hobby Ulla..

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes også vi har set mange traner i år i flere store flokke, så du kan nok glæde dig til de er på vej til dig! Frø er altid spændende selvom mine ikke er så eksotiske som dine:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet