fredag den 15. marts 2024

Vår-vibrationer

Blæsten fra øst blev afløst af masser af kold og klam tåge, men nu er temperaturen sprunget i vejret og har ligefrem været tocifret de seneste par dage.
   Tågen oplevede vi på en skovtur til et gods i nærheden. Her har man ladet alle de store gamle træer passe sig selv og falde som de vil. Resultatet er et forfaldent park-landskab med døde, halvdøde og faldne træer, overgroede med mos og med masser af plads til mikroliv, insekter og fugle - men i tågen virkede det helt troldeagtigt og mystisk.

Nu hvor tågen er overstået for denne gang ligger temperaturen på omkring de 10 grader, og selvom det stadig er ret gråt i vejret, ser vi også en bleg sol i hurtige glimt ind imellem. Planterne har helt sikkert mærket en forskel og skyder til højre og venstre. Små blade stikker frem på nogle buske, men stauder og løgplanter er først ude.De første påskeliljer er ved at åbne sigog den første bi har fundet sig en påskeklokke.
Jeg har spredt komposten i solbedet og græsbedet, og de små primula kvitterer for omsorgen.

Lungeurt har åbnet en enkelt lille blomst og dagliljerne strækker sig i højden.
Sankthansurterne står med deres grågrønne 'roser' blandt sidste års blomsterstængler og geranier er også ved at dække de gamle visne bladstængler. 
Der er et leben af fugle på kryds og tværs i haven, og volumenknappen er skruet i vejret, mens de forsøger at finde de bedste redesteder sammen med dette års skønne partner.
   Solsortehunnen er kommet tilbage fra sydens milde klima og har fundet sin mage, og de har rodet hele denne beholder igennem efter orm, så de nyplantede påskeliljer næsten er forsvundet, og jorden er smidt ud på fliserne.


Gråspurvene larmer i hækken og mejserne piler frem og tilbage til kernerne på foderbrættet, mens tårnfalken har fundet sig en god udkigspost i toppen af pæretræet og dykker ned i haven når en uforsigtig mus stikker næsen frem. Forleden sad den på fuglehuset med sit bytte.

Ikke det skarpeste billede, men den skulle hurtigt videre med sin mus. Det er en flot fugl og måske har den allerede unger i reden?


Der er gået forår i vores lille verden, og det er en fornøjelse at følge det sprudlende, spirende liv!19 kommentarer:

 1. Det er så fine bilder du viser Ulla, og spesielt av dine primula. Du har de i så mange fine farger. Nydelig farge på påskeklokken også. Det er jo fint at musene blir til mat for rovfuglene. Her er det lite av rovfugler bortsett fra noen ugler. Du er heldig som har de i nærheten. Her regner det kraftig i dag og det er jeg glad for. Da smelter snøen fortere!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit! Dejligt at regnen kan smelte sneen, for jeg tænker du er rigtig utålmodig efter din have nu, og det er jo en fornøjelse med de fine farver på primula og påskeklokker. Løgplanterne er lige på spring.
   Her er et fint fugleliv og vi følger med i det der sker lige udenfor vinduerne - faktisk er det mere interessant end fjernsynet:-) Rovfugle har vi mange af, også de små som tårnfalken og spurvehøgen, der begge holder opsyn med vores have. Godt du har ugler!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!
  Härliga knotiga gamla träd med knotiga stammar och mossiga fötter. Med lite dis och dimma blir det som en trollskog. Helt fantastiskt med alla vackra vårblommor som redan har slagit ut. Fåglarna har samlat ihop sig också hos mig. Hörde koltrasten sjunga i morse, hittills har den bara hoppat och flugit omkring i trädgården. Kanske försökte den locka till sig en dam genom att sjunga en serenad.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg synes også sådan en gammel skov er spændende, og vi har ikke så meget gammel skov i Danmark - desværre. Det meste skov her i landet ligner plantager... og der er jo ikke megen plads til trolde og underjordiske:-)
   Dejligt at høre solsorten synge, så er den sikkert på udkig efter en smuk dame, og så er det jo forår!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 3. Der bor helt sikkert et par små skovtrolde i den gamle skov. Det er så fascinerende at betragte de gamle træstammer foran det gule hus med de røde låger.
  Det milde vejr har rigtig sat fut i planterne. Du har hele farvepaletten i dine bede, og det er så skønt at se alle de farvestrålende blomster. Det er på denne tid af året, vi trænger til farver.
  Smukt billede af påskeklokkerne og bierne.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er da heldigvis nogle enkelte gode gamle skove tilbage her på egnen. Hvis I kommer forbi igen kan vi jo tage en tur derud. Det er jo ikke alverden jeg har i blomst endnu, men primula kan åbenbart lide at være her, og dem er jeg blevet helt glad for. Det er nemlig nu vi skal have farver!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 4. Tåge og en troldeskov. Oh bare man var barn igen, så kunne fantasien få frit løb.
  De er søde dine primula. De vil ikke rigtig vokse her, men jeg har en i potte og den så jeg er ved at ville blomstre..
  Det er altid spændende med rovfugle og så en tårnfalk,, den er ikke helt almindelig. Jeg har et vildtkamera sat op, det fangede en ,formentlig, musvåge i et dyk. Vi har den og glenten svævende over marken. De små rovfugle, høg og falk ser man ikke så tit.
  god weekend Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja tåge og troldesskov... En speciel stemning i hvert fald - men ikke sjovt at cykle i det vejr. Man må jo glæde sig over det der vil gro, og primula har åbenbart sat kryds ved min have - det er jeg bare glad for.
   Her er et pænt udvalg af rovfugle, både store og små. Den røde glente er begyndt at overvintre og musvåger er her da også. Havørnen er den mest imponerende, men tårnfalken er nu også flot, og den hjælper os med musene. Her er flere slags høge, men de er svære at skelne fra hinanden - lige bortset fra spurvehøgen, som bor på den anden side af marken i en granskov.

   Tak i lige måde Gunvor!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Ja helt forårsagtigt synes jeg nu ikke det er, men der er sket noget hver dag, når vi kigger efter. Det var ikke meget, vi så til solen i dag. Hver gang jeg følte mig fristet, var der skyer for solen, så jeg nåede kun ud i formiddags, hvor jeg fik spredt komposten ud i bedene. Din skovtur ligner den, vi havde i søndags, mon ikke også snart der kommer anemoner i skovene.
  Mon det er din nevø, der er med på de første billeder. Undskyld jeg er så nysgerrig.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det bølger lidt frem og tilbage i denne tid, og nu blæser det igen, men vi havde et par ret gode dage, hvor fuglene også var helt på toppen.
   Ja, det er nevøen der er med på billedet, men hans datter var ikke begejstret for den gamle skov og krøb ind i bunden af klapvognen for at tage en lur. Om et par år er hun forhåbentlig mere nysgerrig på den vilde natur. Du skal bare spørge Lisbeth:-)

   Knus fra Ulla

   Slet
 6. Der sker ting og sager i din have, og troldeskoven bliver kun endnu mere fascinerende af at blive oplevet på en tåget dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marie! Håber du stadig gør fremskridt!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Flotte billeder fra den gamle skov. Helt troldagtigt, ja! Du har nogle fine primula. De er så gode til at give farvepift. Her i fastlandsklimaet er vi lidt bagud så det er skønt at se alle dine fine skud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Sydney! Primula er sandelig kulørte, men det er ok nu hvor vi savner farver. Tænk jeg troede det var mig der var bagud her på 'østkysten', men du har jo ret i dit 'fastlandsklima' midt inde i landet! Der er alligevel variationer i vores lille land!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Näst efter vårblommorna är uppstickande perenner ett säkert vårtecken, lägg sen till kvitter från fåglar som glädjer sig åt ljuset och de stigande temperaturerna så vet man, våren är här! Härliga bilder från en trolsk skog och av efterlängtade, ljuvliga vårblommor.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sådan er det! - og læg dertil min egen forårs travlhed efter en lang våd vinter:-)
   Nu går det løs!

   Hilsner og mange tak fra Ulla

   Slet
 9. Tosifret, faktisk! Marståken lager trolsk stemning blant gamle trær. Fru svarttrost har ikke kommet hjem fra "Syden" ennå, men hun er nok straks her. Veldig så hun rotet hos deg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja-ja, det var dengang, for nu er det faktisk kun en 5-6 grader igen, og frost om natten... Det må vi tage med. I går fløj en stor gruppe traner over os, så solsorten er sikkert også snart på vej til dig, men det er utroligt som den kan rode!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet