mandag den 16. september 2019

Et nøk videre

En af de sidste varme sommerdage i august lå vi på knæ i kolonihaven for at få monteret kanter på vores to staudebede. Det er et altid et værre slid at få den slags på plads, men det skulle jo egentlig også have været gjort for flere år siden. 


Stauderne var vokset langt ud over kanten og ukrudtet langt ind i bedene.


Men når man endelig har fået taget sig sammen og arbejdet er gjort bliver man så glad for resultatet, og nu passer disse bede også bedre ind i helheden.




Nu kan vi komme videre med at gennemgrave det areal der skal blive til en grøn terrasse med græs, og det er navnlig mælkebøtterne vi skal have fjernet.



De sidste fliser fra den gamle terrasse genbruger vi på havegangen mellem de to staudebede, og måske finder vi også ud af at få anbragt andre gamle fliser på arealet, når først niveauet er fundet og græsset etableret. Vi har mange fliser i alle mulige størrelser liggende i stabler rundt omkring, og måske kan vi genbruge dem lidt smart. Det vil tiden vise.


De nye hortensier i det rosa bed har rettet ryggen efter der kom regn. I forgrunden er det en syrenhortensia som nu skyder lange skud rundt om blomsterne, bag den stikker den egebladede hortensia sine flotte blade frem mellem pæoner (som også har flotte blade) og Skt. Hansurt. Jeg har fjernet blomsterne på den, da jeg hellere vil se på bladværket.



Og ellers er det jo Skt. Hansurtens tur til at lyse og tiltrække bier her på denne årstid, hvilket bare er en fryd at se på. Mon der er nogen der kan forklare mig hvorfor vi kalder den Skt. Hansurt, når den blomstrer i september...



16 kommentarer:

  1. Her i Norge kalles Stk. Hans urt for oktober rose, og det passer kanskje litt bedre :)
    Så fint det blir med de nye kantene! Ja, sånn er det alltid, for det er så lett å bare utsette ting. Jeg vet alt om det :)
    Så fin farge det er på din Stk. Hans urt selv om navnet er litt feil.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak!
      Hvis du læser Lisbeths svar til mig, kan du se hvad man brugte Skt. Hansurten til førhen. Og det giver jo god mening at man har taget varsler om kærester omkring Skt. Hans. Oktober rose er nu heller ikke noget tosset navn.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  2. Dejligt at komme videre med de projekter man går og truer til. Det kommer til at se godt ud. Det er så fint at have lidt forskelligt på lager, hvis man skulle få brug for det.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det har du ret i og vi løber vist ikke tør for projekter lige foreløbig:)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  3. Hej Ulla

    Ja, det er alletiders når arbejdet er gjort. Så bliver man lidt glad og det hele ser mere færdigt ud.
    Flot Hosta blomstring i bedene!
    Sankt hans urt er noget af en favorit!

    Ha en dejlig dag

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have! Jeg bliver glad for selv det mindste bette nøk efterhånden:)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  4. Det er altid flor, det I laver.
    Jeg kan også bedre lide den egebladedes blade end blomster.
    Sankt Hansurt blev brugt til at tage varsler med til Sankt Hans. Varsler om menge ting. Der er bl.a. noget med, man satte en stilk i stråtaget, og hvis det groede fik man en kæreste i løbet af året.
    Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er så glad for din forklaring, for ærlig talt, har jeg vist undret mig over dette navn i årevis. Det giver jo også rigtig god mening med det svenske navn på Skt. Hansurt nu: kærlighedsurt.
      Den egebladede led vist under tørke da den blomstrede, så det var ikke noget kønt syn. Til gengæld glæder jeg mig til efterårsfarver på bladene.

      Tak for dit svar!
      Hilsner fra Ulla

      Slet
  5. Hej Ulla!

    Så snyggt det blev med nya kanter och det underlättar arbetet väsentligt. Gott att ha ett litet förråd av olika "bra-att-ha-saker" man vet aldrig när de behövs och kommer till nytta.

    St Hans ört, det tog ett tag innan jag förstod vilken växt som avsågs men jag lär mig mer och mer av det danska- och norska trädgårdsspråket. Här i Sverige heter den kärleksört och jag har ingen aning om varför.

    Hälsningar
    /Gunilla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvis du læser Lisbeths svar til mig, så er der en rigtig god forklaring på både det danske og svenske navn. Man skal bare spørge, så er der én i denne forunderlige haveblog-verden der ved det!

      Tak! Jeg er så glad hver gang vi får lavet noget af alt det vi har planer om.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  6. Det er godt at få styr på kanterne, så ukrudt og græs ikke kommer ind i bedene. Vi har ikke kanter, så her kommer det ind, Bent går rundt med spaden et par gange om året.
    Jeg synes nu, den egebladede har flotte blomster, jeg plukker dem ind, når løvet rigtigt begynder at blive flot. Jeg havde en buket med til min svigerinde, da jeg var af sted sidste weekend.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Jamen jeg benytter mig også af kantskæring når det hele bliver lidt for meget, men i kolonihaven er der - trods det lille areal - forskellige niveauer som vi bevarer, men helst jævner ud af praktiske hensyn. Her er det altså lidt smart med nogle kanter der kan holde på formerne.
      Den egebladede led vist af tørst da den blomstrede, så de store blomsterstande lå henad jorden og gjorde ikke noget godt for plantens form og udseende. Kan sagtens forestille mig en flot buket af blomsterne under bedre vækstforhold.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  7. Hej Ulla!
    Allt arbete man gör för att underlätta, så man slipper rensa ogräs, är bra. Resultatet blev riktigt fint. Fina rabatter med vackra växter. St Hansörten eller Kärleksörten som vi kallar den är en växt som jag uppskattar mer och mer. Blommar fint då mycket annat har gett upp.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har ret. Man må prøve at minimere ukrudtsproblemer, på alle måder - dog ikke med sprøjtemidler. Det mener jeg i hvert fald.
      Jeg er også blevet gladere for Skt. Hansurten med tiden. Den er jo smuk hele året og passer sig selv oven i købet. Hvad mere kan man forlange?

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  8. Sjovt som den samme plante har forskellige betydning og navne i forskellige lande. Jeg kendte ikke st. Hans urts navne i Sverige og Norge.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
  9. Ja, der kan vi lære noget om hinanden. Jeg havde en botanik professor på Landbohøjskolen (i mine unge dage) som havde plantenavne som sin hobby, og han var meget underholdende at høre på. Han rejste i de nordiske lande og noterede navnlig de folkelige plantenavne, som han siden forsøgte at systematisere. Det kunne han fortælle mange sjove historier om.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet