søndag den 22. september 2019

Høsttoner

Nej, dette er ikke et høstbillede! Det er sådan den lille nye benved så ud i foråret med friske grønne blade og røde bladstilke. Jeg synes det var noget så elegant.


Sådan så den ud med blomster i sommers,


og her begynder den at skille sig ud fra alt det grønne med sine høstfarver.


I dag var jeg tidligt oppe og kigge ud i haven mens der stadig lå dis og masser af dug i græsset, og nu er der da kommet gang i de knaldrøde efterårsfarver. Fantastisk flot syn!


Den fylder jo ikke meget i det store bed men gør alligevel opmærksom på sig selv. Helt til højre har jeg et par røde alunrod, og dem må jeg have lidt flere af. Den store blodribs har næsten givet op i løbet af august, hvor den smed masser af blade. Vi har stort set halveret den. To års tørre somre har ikke gavnet den, og måske skærer vi den helt ned i vinterens løb.


Lidt høsttoner har sneget sig ind i pottesamlingen, hvor rødbøgen nu gulner. Men her er også fine nyanskaffelser, som bare venter på at komme i jorden i endnu et nyt bed(!)
   To paradisæbletræer, det ene en Professor Sprenger med orange æbler, den anden en rødbladet og buskformet Freja, hvor både grene, blade og frugter nærmest er mahognifarvede. Den glæder jeg mig til at få placeret i haven. Tre helt almindelige røde ribsbuske skal fylde ud og give fine bær til både fuglene og os.
   Forrest står en stiklingeformeret gulbladet kornel, og tilsammen kan disse nye buske og træer nok give kulør til haven næste år.


I kolonihaven lyser blyrodens blomster om kap med septemberhimlens blå, men bladene er jo også fine i de røde toner.


- Og som rosinen i pølseenden kommer her silkepæonernes andet højdepunkt med dejlige rødlige blade. Det er en statelig gammel staude, som jeg holder meget af.


Det har været en skøn september weekend, men året er nu gået ind i vinterhalvåret efter jævndøgn og mørket bliver mere mærkbart. Vi må vænne os til nye tider, men fik dog et godt energitilskud med solen og varmen de sidste par dage.


16 kommentarer:

 1. Ja, det har vært noen deilige sensommerdager midt i høsten. Så mange spennende planter du har kjøpt, og det blir jo fint når du får plantet de. Peoner får veldig fine høstfarger ja.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt du også har haft fint vejr! September har ellers ikke været så varm, så vi har virkelig nydt de to dage, som oven i købet faldt på en weekend. Ja, jeg skal til at grave igen... Men det bliver nok godt engang.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla


  Flot flot forløb med din benved!
  Ja det er nu vi skal nyde sensommerfarverne, spændende nyindkøb - det ser vi næste år:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er lidt sjovt at samle billeder af en enkelt vækst over sæsonen.
   Og nu begynder efteråret for alvor. Så er der igen tusind ting at nå inden vinter, og jeg skal til at grave igen.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Der er rigtig kommet gang i efterårsfarverne. Vores pæoner visner bare på en lidt trist måde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er forskel på silkepæoner og bonderoser. Vores bonderoser visner også bare ned på den brune, tørre og triste måde.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla!
  Så fin förvandling på benveden, en vacker röd färg. Höstfärgerna är fina. De nyinköpta växterna blir ett fint komplement. Vi hade ett fantastiskt väder på lördag, men igår gjorde kylan sig påmind. Inget annat att vänta.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er meget glad for de planter der giver flere oplevelser over året, og høstfarver vil jeg gerne have mange flere af.
   Vi havde heldigvis to gode dage i weekenden, men på denne tid må man være taknemmelig for det vi får.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Blyroden er flot med de blå blomster. Det er i det hele taget flotte fsrver, du viser.
  Jeg har også den røde benved. Den hedder Fire bush på engelsk, og det forstår man godt.
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Blyroden er rigtig blå i farven, som Ensian faktisk. Også dejligt den blomstrer nu hvor mange andre stauder er færdige. Fire bush er et meget præcist navn. Den er ret overvældende i farven.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!

  Ja, nu börjar en del höstfärger att synas, helt otroligt vilken intensiv röd färg på den lilla benveden, mycket vacker!

  Hälsningar
  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vidste godt den ville blive rød, men så rød! Det er alligevel lidt overraskende. Jeg glæder mig til de andre høstfarver, selvom det også betyder vinteren nærmer sig.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Høstfarverne er begyndt at gløde. Man tror næsten, at benveden er kunstig farvet. Det er en smuk tid, vi går i møde. Det er altid spændende, at have nye planter på “lager”.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er næsten i overkanten med en nærmest blå-rød farve, men jeg synes nu alligevel den giver et pift til efterårshaven. Planterne på lager giver mere arbejde, men forhåbentlig glæder i fremtiden.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. WOW for en fed rød farve din benved har fået :) Det kan godt være den ikke er så stor, men som du skriver, er den da vældig god til at gøre opmærksom på sig selv :)

  SvarSlet
 9. Hei Ulla! Høst i hagen er jo ganske lekkert :-)) Ønsker deg en fin ny uke!

  SvarSlet