lørdag den 7. september 2019

Skotsk havekunst

Cowdor Castle i nærheden af Inverness. En af sommerferiens helt store oplevelser. Et slot med en meget lang historie, og som man kan se oprindelig bygget til forsvar med vindebro og voldgrav og alskens finurlige forsvarsmekanismer.


Et stadig privatejet herresæde i modsætning til de mange, som nu ejes og drives af National Trust. Og ikke et ondt ord om denne private fond, som utvivlsomt har reddet masser af kulturarv for briterne, men der er nu en særlig stemning der hvor familien selv holder ved og trækker sit liv og sin historie med op gennem tiderne. Der hvor livet stadig leves og forandringer indføres naturligt.


Jeg må indrømme vi sprang slottet over og gik direkte til haven, og der var sandelig også rigeligt at se på. Fuglefodrings-skulptur som den i bronze ovenfor f.eks. Imponerende flot og sandelig også værdsat af fuglene. Der var i hvert fald en del bogfinker som nød godt af nødder og frø i de bladlignende skåle.


Stemningen var i det hele taget ret eventyrlig her i denne have, hvor gartnernes trillebøre og redskaber stod rundt omkring, og man fik indtryk af at her arbejdede rigtige mennesker med rigtigt ukrudt. Det havde regnet hele natten og det dryppede stadig fra hvert et blad. Alt virkede frisk og i det grå lys glimtede farverne dæmpet men smukt.


Sådan en knaldrød bænk foran de fint klippede takshække sætter lige prikken over i'et.


Vi gik først på opdagelse i de mange haverum med stauder, både de traditionelle lange flotte "borders", og siden ind i mindre haverum med mere moderne beplantninger.Her præriebed på skotsk.


Disse gule taks stod som et udråbstegn midt i haven


- og det var først her ved rosenhaven, vi opdagede at der var en tydelig midterakse gennem haven ud for slottet, midt mellem de gule og grønne taks.


Haven var præget af en stor planteglæde også når det kom til træer og buske. Koreakorneller stod flot rundt omkring sammen med japanske ahorn.


For et par hundrede år siden var slottets indehaver heldigvis interesseret i haven, og ikke mindst i træerne. Han brugte en formue på at plante tusindvis af træer, og langs floden som Cowdor Castle ligger ved, skabte han en meget blandet skov, med både Rhodondendron og alverdens flotte stedsegrønne træer samt en mængde løvfældende. Jeg er ikke ekspert, men måtte jo bare tage hatten af for sådan et skønt sted, hvor også mammuttræer fik plads til at udfolde sig - både i højden og drøjden. 

Når man så skovbrynet fra afstand stak de enorme Sequoiadendron giganteum op som fyrtårne, dobbelt så høje som de andre store gamle træer.

Nu var vi vel færdige med dette dejlige sted, tænkte vi efter frokost og besigtigelse af den private golfbane, men opdagede vi havde glemt at besøge "the walled garden". Heldigvis kunne vi lukkes ind igen på de samme billetter, og det var vi rigtig glade for.


Her var ingen espallierede frugttræer og dekorative grønsagsbede med salater i grønt og rødt, her var dejlige klippede hække, krydderurter, stauder, roser, skulpturer og en kæmpestor labyrint. Altsammen meget smukt anlagt og passet.Labyrinten var lukket, så vi slap for at fare vild i de snævre gange mellem klippede kristtorn(!), som oven i købet stadig var regnvåde. En vældig flot blomsterkarselignende klatreplante havde invaderet et hjørne længst væk fra Minotaurus, som stak hovedet op i midten.


Hyggelige hjørner og haverum


- og flot klippearbejde.


Så kom vi igennem det hele. Og dog...


En superblå dør lokkede bag disse gamle ahorntræer, og den ledte til en lige så blå bro over floden. Fint punktum for en rigtig dejlig oplevelse af planteglæde, legelyst, havearkitektur og frodighed i Cowdor Castle and Gardens.18 kommentarer:

 1. Hej Ulla

  Sikken en flot have!
  Især de mindre friserede dele er jo fantastiske!
  Havens Sequoiadendron -mammuttræer hører til de første der blev sået i Europa:)

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tænkte nok du ville falde for den flotte skovbeplantning, nu hvor du selv er på vej til at blive træ-mand i den store stil. Og det var også denne del af turen der gjorde størst indtryk på mig. Det er jo utroligt at tænke på alle disse kæmpetræer har været frø engang, men nok så dejligt at nogen har tænkt på at plante en så varieret skov dengang for længe siden.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. For en flott hage, sikkert utrolig inspirerende å besøke. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have! Dette var et af feriens højdepunkter for mig, og jeg har sikkert fået god inspiration med hjem til vores mere beskedne forhold.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Takk for flotte bilder! De formklippede hekkene gjør det hele så fint. En sånn stjerne i hagen kunne jeg godt hatt her :)
  Ha det godt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak! Hækkene er virkelig imponerende og giver en fantastisk baggrund for alle blomster. Lav du bare en stjerne i din have!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Sikke en flot og spændende have. Den røde klatrer er ganske rigtig en slags blomsterkarse, den hedder det samme og så med efternavnet speciosum.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen så var jeg ikke helt galt på den. Tak skal du have for et rigtigt navn!

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Oj, oj, oj Ulla! Den trädgården ni valde var sannerligen något utöver det vanliga. Även den mer vildvuxna naturliga delen med alla dessa otroligt vackra träd är #first class"

  Ni måste ha varit mycket nöjda med ert besök.

  Hälsningar
  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi var meget glade for at opleve dette sted, og den blandede skov var virkelig eventyrlig at gå rundt i. Vil du tænke dig, der vokser også over 100 arter af lav her, og alle træer (også inde i haverne) havde lav på grene og stammer. Du ville kunne bruge dage med dit kamera her. Dejligt der findes sådanne steder.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Så fin trädgård, vilken upplevelse att få gå omkring och se allt fint. Välskött och med många intressanta inslag. The Walled Garden och rabatterna är något alldeles extra. Tack för fina bilder från en härlig trädgård.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Godt du kan finde inspiration her ligesom jeg gjorde.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hei Ulla! Dette var et fint tips til neste gang vi er i området :-)) Godt at det stadig er steder vi kan glede oss til å besøke :-)) Takk for titten!

  SvarSlet
  Svar
  1. Fint I kan bruge dette tips! Jeg oplevede bare to haver i Skotland, og de var fine hver især, men der var en helt speciel stemning i denne, som jeg håber man kan fornemme.

   God tur!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Fantastisk have. Bare, der ikke var så langt.
  Lisbeth

  SvarSlet
 9. Ja, det har du ret i - begge dele!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 10. Tak for en dejlig tur til Skotland! Jeg er meget enig med dig i dine betragtninger om privateje og National Trust. Der er nu noget særligt over en have, hvor der står en privat ejer bag. Jeg er meget begejstret for billedet af den røde bænk i alt det grønne. Både farvemæssigt, men også formmæssigt med de stramt klippede figurer, der blødes op af de smukke bregner. Billedet med koreakornellen er også fin. Træets smukke facon træder så tydeligt frem, fordi der er så meget plads omkring.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 11. Så fint och vilken härlig stämning bilderna förmedlar. Skotskt men tydligt brittiskt med de klippta häckarna, perennrabatterna, den röda bänken mm. En av de mest fantastiska Fuglefodrings-skulpturer jag sett. Väldigt välskött. Det kräver nog en trädgårdsmästare eller två..?
  Ha det fint
  Helene

  SvarSlet