tirsdag den 10. september 2019

Dejligt vejr

- til lidt skriveri. Regn i næsten et døgn, det er noget vi kan lide! Foreløbig 30 mm, og tørkeindekset er faldet fra 8-9 til 4-5 i risiko, så det hjælper.

Jeg var i haven og lægge krokus- og pinseliljeløg i går og det var en meget mudret affære. Løgene kom ned i et nyt bed som jeg er ved at anlægge udenfor stuevinduerne mod vest.


Her fik vi bygget en dejlig pergola i sommer. Lærketræ i topkvalitet helt igennem, så den skal hverken behandles eller males, men til gengæld helst dækkes af klatrehortensier som kan give tiltrængt skygge for stuen i de efterhånden meget varme sommermåneder.


Pergolaen er kun en meter bred og den er bygget så der er plads mellem hus og overliggere. På den måde håber vi at kunne styre klatreplanterne så de ikke kryber ind under taget. Det er meningen at udvide bedet nedenunder hen til den sidste bærende stolpe ved lejlighed. Ind mod huset bliver der en smal stibe græs. Selve haverummet er kun små 3 meter bredt.


Foreløbig har jeg plantet forskellige tiloversblevne stauder og bregner som kan vokse i skyggen. I forvejen er her rigeligt med vedben og ingefær, som man kan se, men med løgene er her sikret noget blomstring til foråret, og påskeliljer skal vi selvfølgelig også have.
Stauderne indtil videre er vortemælk, kærmindesøster, gul lærkespore, påskeklokker og Geranium phaeum, så det er gode bladplanter der fylder godt.

Og ellers drypper og siler det allevegne på sådan en rigtig efterårsdag. Den gule klematis blomstrer, hyldebærrene modner, græsset bøjer sig yndefuldt i det våde vejr og de forvirrede, stumprumpede fasankyllinger er blevet lukket ud af deres bur i skoven og tuller rundt overalt.

Vi sprang årets sommerblomster over og købte i stedet nogle fine stauder der senere kan bruges i bedene. Før vi tog på ferie stod der hornvioler i baljerne, og da vi kom hjem i slutningen af juli var sommerblomsterne et overstået kapitel i planteskolen, så vi fik i stedet flere flotte alunrod, pletter-i-luften, en dejlig spinkel lysegul daglilje og en kraftig lysegul margerit med hjem.Og nu hvor blomsterne er færdige står det hele stadig frodigt med de mange fine bladformer og -farver og kan passende afrunde dette lille regnvejrs-skriveri.
18 kommentarer:

 1. Hej Ulla

  Godt med lidt forårsblomster i det nye bed, Det skal nok blive godt!
  Morsomme fasaner, så er der også noget nemt til jægerne senere;)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor har du ret! Tænker fasanjagt blot er en anden form for "put and take".
   Det blev en lang dag på arbejdet, men vejret var meget behageligt til udendørsophold, så det var godt.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Nu har I fået mere regn end os, vi nåede kun knap 25 mm, men vi er glade for det vi fik.
  Smart idé med pergolaen, så den med tiden kan komme til at skygge for de store vinduer, for de giver varme i stuen i sommervarmen.
  Hvis pletter i luften skal ud i bedene, så pas på hvor I sætter dem, de breder sig voldsomt op i nogle af mine planter, de kan næsten kvæle en plante.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber da bare du får mere regn, men du ligger måske i læ af hovedlandet ligesom vi ligger i læ her på østkysten.
   Pergolaen sætter jeg min lid til efter et par somre med over 30 grader i stuen, og så giver det anledning til at starte endnu et bed op naturligvis:)
   Har aldrig haft pletter-i-luften i bede, men har haft held med dem i krukker, så måske skal jeg bare fortsætte ad den vej.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Pergolaen med kun en række stolper er kanonsmart. Den ide skal jeg huske.
  Vi har også fået vand og tørkeindekset er stort set normalt for første gang i næsten to år. Jeg er SÅ glad.
  Jeg har pletter i luften i krukke. Jeg tsger den ikke ind, og det tåler rødderne åbenbart fint.
  /Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo en meget smal strimmel jord og idéen til pergolaen er tyvstjålet fra naboens tørrestativ. Med et bed på den ene side skal vi ikke kringle græsslåmaskinen rundt om stolperne - og det synes jeg jo er kanon.
   Tillykke med væskebalancen! Det ser jo stadig alvorligt ud for mange store træer (har du set bøgeskoven?) og jeg er bange for der går en del til i den nærmeste tid på trods af regnen.
   Jeg har også haft held til at overvintre pletter-i-luften i krukker, så det prøver jeg nok igen.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Ja, naturen har det uhyggeligt skidt. Her har vi mange brunlige fyrreskove, men naturligvis også bøg og gran. De ser meget sølle ud. Dem er er ingen, der har vandet...

   Slet
  3. Jeg vil gerne tro det også står galt til med nåletræerne, men dem har vi ikke så mange af her. Gad vide om vi skal til at vænne os til palmeskove...

   Slet
 4. Så bra at tørken er over hos deg. Her drukner vi i regn, så den er borte for lengst her også. Flott pergola! Den er jo veldig smart med bare stolper og overliggere. Dine klatreplanter vil nok like seg der.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved ikke om tørken er ovre, for jeg tror stadig der mangler vand, men lige nu ser det bedre ud i hvert fald.
   Jeg glæder mig til hortensierne begynder at dække pergolaen, så vi kan få lidt skygge til de fremtidige varme sommermåneder.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Fin pergola og hvis ellers Klatrehortensiaen vil trives, hvad den sikkert vil, er den hurtigt dækket.
  Det er en rigtig god ide med planter i krukkerne, som man kan genbruge i bedet.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Jeg har valgt klatrehortensier fordi der allerede står en på gavlen, og den ser ud til at trives godt. I øvrigt er den ikke helt så hurtigvoksende som f.eks. blåregn, og så kan den selv hæfte sig på træværket, hvilket er en stor fordel.
   Vi bruger ofte stauder i krukkerne indtil de finder vej ud i haven.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det er en nyttig og smuk ide med pergolaen.
  Det er gode staudeforslag til krukkerne. Jeg elsker hornvioler, og står også i den situation, at der ikke er sommerblomster at få, når hornviolerne bliver for trætte. Jeg gør ofte det, at jeg klipper nogle stilke af sankthansurterne og planter dem i krukkerne. Knopperne napper jeg af. Sankthansurterne slår hurtigt rod og danner nye knopper, som springer ud hen på efteråret.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da en rigtig god idé med Skt.Hansurterne. Du bruger dine krukker til stiklingeformering og får samtidig noget smukt at se på. Jeg tror jeg stjæler din idé.
   Pergolaen har jeg glædet mig til længe, og nu står den der sørme!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla!
  Pergolan blir fin med klätterhortensia, och kommer att ge fin skugga. Den gula klematisen är riktigt fin, skulle gärna ha klematis som blommar så rikligt nu i september. Vi har fått mycket regn men också fina soliga dagar. Så vacker fjäderdräkt på fasanen.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
 8. Jeg håber du har ret! I hvert fald er det nødvendigt med noget der skygger udenfor de store vinduer, når sommermånederne er så varme som de sidste par år.
  Den gule klematis er vist ikke så sart, og måske har den ventet til den fik noget nedbør.
  Septembers soldage er næsten årets bedste synes jeg.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 9. Hei Ulla! Godt å få unna enda litt i hagen før vinteren tar grep, vi håper å få støpt en trapp :-)) Morsomt med fasankyllinger, vi så masse fasaner i Skottland og de er veldig flotte. Ønsker deg en fin søndag og en deilig ny uke!

  SvarSlet