mandag den 11. november 2019

November

Egentlig kunne vi have haft både storm og sne her i starten af november, men i stedet varierer vejret indenfor et spillerum på 10 grader og nedbøren har blot været våd - og til at leve med. Med andre ord: det kunne have været meget værre. I vores nordiske nabolande er der sne og helt nordligt alvorlig kulde.


Jeg glæder mig over hver eneste dag med hæderligt vejr og mulighed for udendørs arbejde.


November giver så mange fine indtryk med sit milde vejrlig og dejlige glimt af sol.


- Og de disede morgener hvor tiden næsten står stille.


- Og de mange fugle som nu har glæde af vinterfoderet.


Her er det spættefar som gerne vil have hele kræmmerhuset med fedtkugler for sig selv.


Og jeg overanstrenger mig slet ikke i haven, men får stille og roligt bund i kompostbunken mens der tilføres enkelte planter til de nye bede. 


Nu hvor der er gravet ud til ikke mindre end 6 bede i den store græsplæne er det jo blot et spørgsmål om udvidelser i takt med at planterne kommer til.
   Det kan selvfølgelig være nye planter som indkøbes, men en stor del af bunddækket skal simpelthen bestå af planter som deles. Det er hvad jeg kalder økonomisk havebrug, og det står slet ikke i modsætning til økologisk havebrug, hvis nogen skulle være i tvivl:)


Denne lille hysterisk lysegrønne Cypres kom til forleden, hvor den faldt i armene på mig i et supermarked. Jeg skulle bare have en liter mælk med hjem, men det endte med en større udvidelse i kanten af bedet og en lille kornel fandt så også plads her.

Dette lange bed med udgangspunkt ved den lille terrasse blev så småt påbegyndt sidste efterår, 


men det meste er faktisk puttet i jorden så sent som i marts måned i år.


Jeg er helt overrasket over hvor etableret bedet allerede ser ud,


men det er selvfølgelig dejligt.


Nu bliver det spændende at se hvordan pergolabedet kommer til at virke. Dette lange smalle skyggebed er først kommet til for et par måneder siden, og her er lagt en hel del løg mellem bregner og stauder. Foreløbig ser det ud som om klatrehortensierne er kommet godt igang, og lige nu står de med flotte gule blade.


Her fra det fjerneste hjørne af haven kan man se hvordan det så ud sidste efterår da vi netop var begyndt at plante de første træer og buske.


- Og her er haven som den ser ud i dag. 5 af vores nye bede kan ses på dette billede.


Jeg har planer om at disse bede med tiden skal blive mere sammenhængende, og nogle af dem udvikler sig sikkert til ret vildtvoksende buskadser, hvor bunddækket måske skygges væk, men det er også i orden. Vi skal jo gerne blive gamle i vores have, og så skal der ikke være så meget vedligehold.


21 kommentarer:

 1. Hej Ulla

  Det ser godt ud, og med fin plads!
  At lade bedene vokse sammen tror jeg på:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er godt du tror på min plan, og som du bemærker, er der plads nok at boltre sig på.

   Hav det godt!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla
  Ja vi har også ladet flere bede vokse sammen. Jeg kan godt lide udtrykket økonomisk havebrug :) det er en god ting. Den lille grønne thuja, I har plantet skal nok blive stor og flot ad åre. Vi har fældet mange af dem, vi satte for mange år siden.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, tænk den lille Thuja som du kalder den er muligvis en Cypres, så vidt jeg kan finde ud af. Den havde intet navn men blot en stregkode, så jeg har måske lokaliseret den til oprindelig at stamme fra Californien. Hvis det er denne Cypres kan den blive 40 fod høj, men er det en dværgform (hvilket jeg tror) kun 3 fod. Spændende hvad den udvikler sig til.
   Jeg vil gerne tro I har fusioneret flere bede!
   - Økonomiske kan vi nok alle have glæde af at være af og til:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla.
  Ja der er virkelig grund til at nyde dette efterår - mildt og godt plantevejr - simpelthen perfekt.
  Hilsen Jørn

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg nyder det også fordi jeg dagligt arbejder udendørs på en kirkegård. Vi er godt i gang med gran-sæsonen, og glæder os over det er så behageligt vejr.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Ja, nå er været veldig forskjellig i Norden. Jeg leste i en avis i dag om at i Tromsø var det -36 grader. Det er jo helt villt. 10 grader hos deg høres deilig ut. Det er veldig kjølig i nord nå, mens her er det kun -2. Dine bed kommer til å bli så fine og helt sikkert større også. Snart har du ikke mer gress igjen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo helt absurd. Jeg ved godt der er langt til Tromsø, men alligevel... Godt vi ikke bor i den ende af Norden!

   Håber du hygger dig på trods af lidt sne!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!

  Flitiga händer fortsätter att jobba och fint blir det när man ser de båda bilderna av gräsmattan. Ni har ju en mycket längre säsong som är perfekt att nyttja till trevliga saker som t.ex. plantering.
  Du har redan planer på hur du skall fortsätta med att utvidga planteringarna så det blir mera sammanhängande, en bra lösning tror jag och så får du fortsätta att plantera.
  Här snöade det ordentligt igår men knappast ett snötäcke som ligger kvar för nu är det plusgrader igen.

  Hälsningar
  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er jo tydeligt nu hvor stor forskel der er på vores vejrlig. Skandinavien er et meget stort landområde.
   Jeg tænker - og har tænkt en del over planerne - så nu er det bare at køre løs. Jeg så godt sneen på vejrkortene, så nu nærmer det vinterlige vejr sig til Danmark også. Men du er vel glad for al slags nedbør!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. November er en dejlig havemåned og jeg har også lagt mærke til, og glædet mig over, at vi ikke har fået sne og kulde som i resten af Norden. Desværre har vi fået al for megen regn, men der er da dage hvor det kan lade sig gøre at komme ud. Jeg har en hel del planter, der er sat ud i bede, som skal plantes, men der er ikke meget lys tilbage når jeg kommer hjem. Men der skulle gerne være lidt tid de næste weekender :-)
  Sikke meget der sker i jeres have :-)
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, lys er der ikke meget af, og jeg er som regel for træt til at fortsætte, når jeg kommer hjem fra arbejde, så alt skal ske i weekenderne - når det regner - tsk-tsk!

   God arbejdslyst til dig!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Fint billede af den disede morgen. Også din have ser rigtig godt ud med de forskellige bede.

  SvarSlet
 8. Hej Ulla!
  Det ser fint ut med de nya rabatterna. Många fåglar som är på besök, hackspetten kommer ibland hit också, men den sitter mest i träden och hackar. Dina korgar för talgbollar är stora nog för den. Fint med besök. Tror jag ser en fasan också.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, spætten er glad for de store kræmmerhuse med fedt. Den kan nemt lande på dem og kravler rundt og rundt for at finde de bedste bidder.
   Fasaner har vi mange af og de æder alt det der falder på jorden, så de hører til rengøringsholdet.

   Tak skal du have!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Det er herlig underholdning, at følge jeres bede og planteanstrengelser.
  Det tegner supergodt.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt du føler dig lidt underholdt og tak for opmuntringen!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. "hysterisk lysegrøn" hihi det udtryk vil jeg huske. Men den lyser fint op. Især på en hilsner Gunvorgrå sur dag som i dag.

  SvarSlet
 11. Det var måske derfor jeg kom til at betale 25 kr. for den. Det var nemlig mørkt da jeg købte den, så det var nok den jeg kunne få øje på blandt alle de små stedsegrønne.
  Haven er jo også vigtig på de sure dage, ikk?

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 12. Økonomisk havebrug praktiserer vi også. Når man er flittig til at dele, kan planterne hurtigt komme til at fylde noget. Og det er så dejligt at få jorden dækket, så lugearbejdet bliver minimeret. Det er alletiders med den skyggepergola.

  Hilsen Elna

  SvarSlet