lørdag den 18. januar 2020

Grønne vibrationer

Vejret holdt tørt i dag og jeg fik et par timer med lugning i haven. Når man arbejder nede på knæene føles vinden ikke så kraftig, og græsset gror jo stadig lystigt i bedene.

De første påskeklokker stikker hovederne op midt i en lærkespore,


mens julerosen i potte stråler med sine mange smukke blomster.


Jeg er blevet meget glad for vortemælk, som står så flot her om vinteren. De rødlige skud på denne ser godt ud sammen med kæmpestenbræks store blade.


Her er en høj gul sort som jeg har fået forærende. Den står i bedet under pergolaen, og jeg tror den vil lyse foran de mørke vedben som vokser på hegnet, når den begynder at blomstre.


Men der er mange andre grønne indslag i haven, og jeg nyder daglig at se hvordan det hele trives efter den megen regn. Tror der bliver et godt bunddække allerede i år.Vi lagde en del løg i efteråret og de er begyndt at myldre op, men klatrehortensierne er også langt fremme med store knopper. Primulaerne har blomstret uafbrudt siden de blev plantet ud fra små potter, og de giver et fint farvespil i denne tid. Tænker jeg skal have lidt flere efterhånden, for de kan sikkert deles igen snart. De står godt her under troldnødden,


som også har stukket de første røde blomster frem.


Og se så lige her hvor fine disse skiver af rødtjørn er. De er fra et træ vi fældede på mit arbejde forleden, og jeg fik et par skiver med hjem. Når de er tørret og slebet skal de være bordskånere, for de er så dekorative i formen. Farven skyldes saften i træet.

23 kommentarer:

 1. Ja de vil være flotte som bordskånere, også på grund af den blomsteragtige facon. Kirsebærtræ har også fine farver.
  Hvis du kommer herover i år, kan du få en anden vortemælk fra mig, de er nærmest rødorange i blomsten og løvet har fine farver.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var netop det jeg tænkte, så jeg valgte den stamme med den mest furede form.
   Orange vortemælk står højt på ønskelisten, så det kan jeg jo ikke sige nej til. Tidligere har jeg kun kendt forårsvortemælk, som altid har været en yndling. Den står så flot mellem løgplanter med sine gulgrønne kupler, men nu er jeg helt begejstret for de vintergrønne sorter. Lyder som om din rødorange ville være et rent kup!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Jeg har mange, de breder sig pænt.

   Slet
  3. Det lyder endnu bedre, for jeg kunne godt bruge noget mere af det der breder sig af sig selv.

   Slet
 2. Jeg købte også et par stedsegrønne vortemælk sidste år. De er små endnu men skal blive ca 60 cm. Det er en af de ting, jeg glæder mig til at følge i år.
  Bedets form er superflot. Godt oversigtsfoto.
  Og hvor har du været heldig at få fingre i sådan et par skiver. Hvilken form!! Og hvilken farve!!
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak skal du have. Det lange bed er slet ikke færdigt endnu, og jeg håber det vil vokse videre rundt om æbletræet i løbet af dette år, men formen skal bevares så nogenlunde.
   Her i haven har vortemælk-planterne etableret sig hurtigt synes jeg, måske er det noget med jorden... Mine står skygget og det kan de åbenbart godt lide.
   Ja, det var en behagelig overraskelse med de fine stammer, som fik en rødlig farve ret hurtigt efter fældning. Selve træerne var ikke kønne og trivedes helt åbenbart ikke hvor de stod, så de skulle fjernes. Men det var et kæmpe arbejde at få dem slæbt væk. Den slags hænger sammen som ærtehalm og de stikker jo ganske rædsomt.

   Tak endnu engang for et meget gennemtænkt indlæg på din egen blog! jeg er meget imponeret over alle de siddepladser I har fået anbragt i jeres have, og de ser alle sammen enormt hyggelige ud.
   Du har altid sådan nogle flotte fotos i dine indlæg, og dem nyder jeg også. Og så forstår jeg godt du lavede rosenbedet om til potentilbed i stedet. Jeg vil gerne have potentilbuske her i haven - i solsiden hvor jeg tror de vil trives - og roser har jeg fra starten undgået helt. Jeg orker dem ikke, i hvert fald ikke lige nu. Måske med tiden en tornefri og vildsom slags som bare klarer sig selv...

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Så fine bordskånere du hat fått, og spennende med den røde fargen.
  Bedet ditt ser veldig flott ut, og de primula som vokser der ser ut til å stortrives.

  SvarSlet
 4. Tak skal du have. Jeg håber bordskånerne bevarer farven, og ellers kan jeg jo give dem noget olie af en slags.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 5. Hej Ulla!
  Fin form på bordsunderläggen, ser ut som blommor. Ser fint ut i dina rabatter, och primula som blommar nu skulle jag gärna ha.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Ja, de ligner faktisk blomster og det er dejligt med primula netop nu midt i det grå vejr.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla

  Bare de ikke flækker når de tørrer - de ser flotte ud, bordskånerne!
  Ja, Euphorbia -vortebælk- er superspændende og der kommer stadig nye kryds på markedet.
  Fin form på bedet, det gør det også lettere når græsset skal slås:)

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har lagt mine nye bordskånere i garagen, for jeg tænker som du, at det ikke må gå for hurtigt med tørring.
   Det er altid spændende at opdage nye planter, og jeg kunne godt finde på at anskaffe flere vortemælk. De kan jo noget hele året.

   Tak skal du have!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Flotte træskiver. Husk at tørrer dem langsomt, ellers revner de. det har jeg erfaringer med. Jeg har hjerteformet æbletræskiver liggende til tørre let pakket ind.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for rådet! Hjerteformede æbleskiver lyder nu heller ikke dårligt:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Hei Ulla! Deilig og vårlig hos deg :-)) Vi har også vært ute i hagen og gledet oss over våren som presser seg frem! Ønsker deg en fin ny uke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak og en rigtig god uge til dig!
   På en måde forstår jeg slet ikke vi er midt i januar, for nu er ved at være klar til en ny havesæson. - Men lad os nu lige se...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Jeg synes allerede, I har et godt bunddække. Det er så dejligt med de vintergrønne bunddækkeplanter, så bevarer haven lidt af det frodige udtryk om vinteren.
  Der er vist kommet en del nye vortemælk på markedet, engang så man næsten kun de gulgrønne, der blomstrer i det tidlige forår. Jeg tror, vortemælk er en god staude, som fortjener en større udbredelse. Jeg købte min første vortemælk sidste år, men jeg tror, jeg vil have fat på nogle flere.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er vist også kommet med på bølgen, og må have nogle flere vortemælk. Tidligere var det mest noget man så på havebilleder fra smukke engelske haver. Lad mig dog advare mod cypres-vortemælk, hvis du da ikke vil have hele haven dækket af det samme bunddække. Den har jeg så vidt muligt afskaffet igen.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Hej Ulla!

  Det ser ju vårlikt ut hos dig, blommande Primula är hur fint som helst. Vädret borde vara perfekt för dessa små men ljuvliga växter, fuktigt och svalt är vad de gillar.

  Euphorbia ser fin ut, tyvärr är de flesta av dem inte härdiga här. Har testat några gånger men de fryser ihjäl på vintern.

  Allt gott!

  SvarSlet
 11. Ja, de små primula er ikke til at slå ihjel, og de trives så fint her i et ret skygget bed sammen med bregner og Hosta.
  Ærgerligt du ikke kan have Euphorbia, men måske du kunne prøve dem der ikke er vintergrønne. De kan vel bedre klare frosten.

  Hav det godt!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 12. Sikke nogle fine træskiver du fik dig der.
  Primula er skønne, her har jeg næsten altid en eller to i blomst, nærmest uanset årstiden.

  SvarSlet
 13. Skønt at komme igang i haven, jeg var også lidt ude i weekenden. Det er så dejligt med lidt farve i denne tid.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
 14. Heldige deg, idet jeg skulle ut i hagen i helgen begynte det å regne, og siden har det fortsatt. Har et håp om i morgen. Nydelig vortemelk, liker så godt sånt bladverk, har en som ligner litt, men husker ikke hva den heter i farten. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet