søndag den 23. februar 2020

Skotske sommerbilleder


Jeg griber ned i arkivet - til sommerferien 2019 - hvor vi på bilferie i England og Skotland drog fra Lake District til Ayr på vestkysten af Skotland. Her ovenfor et billede taget fra vinduet på vores B&B med udsigt til havet og Aran i det fjerne. Tættere på kan man se en stor demonstration af skotske nationalister som blokerede hele byen samme dag. Det var jo før Brexit blev endeligt vedtaget og skotterne ville have selvstændighed, så de selv kunne bestemme om de ville ud af EU. - Det vil de i øvrigt stadig...  


Ayr brugte vi ikke megen tid på. Vi kørte i stedet langs kysten sydpå til et stort gods som nu er i National Trust's eje, Culzean Castle.


Slottet er bygget i slutningen af 1700-tallet og balancerer på kanten af klippekysten bagtil, mens adgangsforholdene er gjort så indviklede som muligt på landsiden, som det fremgår af billederne her.


Men toiletterne var fint skiltede...


Et stort slot, og i læ af den imponerende bygning, en smuk etagedelt have med stauder og palmer.


Men indenfor porten kunne en imponerende våbensamling nok afskrække enhver uvelkommen.


Culzean er bygget på ruinerne af et tidligere borganlæg og tegnet af arkitekten Robert Adams for den 10. Earl of Cassilis, og slottet har prydet Skotlands 5-pundsedler indtil for nylig.
   Den ovale trappe er et af Adams originale indslag og trappen leder op til en etage som blev stillet til rådighed for general Eisenhower efter 2. verdenskrig, som tak for hans indsats i krigen. Nu til dags drives et Hotel Eisenhower der.


Vi ville helst ud i det fine vejr og kigge på haven, så slottet blev hurtigt overstået. I forlængelse af palmehaven lå der et flot orangeri


- men uden meget indhold. Man kan godt fornemme at National Trust først og fremmest er skabt for at redde bevaringsværdige bygninger. Haveanlæg og plantninger kommer i anden række, eller også er man ikke nået så langt endnu.


Sydpå langs havet skulle man lige forbi dette arsenal


- før man dukkede ind mellem krogede egetræer i et lille stykke troldeskov.
Inde i skoven lå denne store kunstigt skabte sø, Swan Pond, med en vandresti hele vejen rundt. Et meget dejligt område med en fin stemning.
Ved sydenden af søen lå der en ottekantet bygning til ænder og én svane


samt en ottekantet bygning med en dejlig gårdhave i midten. Her kunne man nyde lidt mad og studere blomsterbedene hele vejen rundt.


På plænen ved siden af holdt børnefamilier picnic i stor stil.En walled garden er der selvfølgelig også i sådan en stor park. Her var både sommerblomster,


staudebede


og køkkenhave. Alt under restaurerering og opbygning,


men heldigvis også et gammelt parkanlæg med herlige store træer.


Hvis man synes de hjemlige Thujaer er blevet kedelige og barbenede og ligner en ren kirkegård, så skulle man måske bare sætte sig ned og vente på de når op i denne størrelse. Som træer betragtet er det virkeligt smukke planter med den fineste rødbrune bark på de mange stammer.


Vi sluttede af ved Camelia House, som er en meget dekorativ bygning indeholdende nogle få potter med Kamelia, som end ikke blomstrede.


Det lyder måske som om jeg er skuffet, men vi havde en dejlig dag i denne park med flotte udsigter til havet på den ene side og skov med dyrehave til den anden. I det dejlige vejr var der nok at se på, men jeg håber da der bliver midler til at fylde de fine rammer helt ud hen ad vejen.

På hjemvejen stoppede vi op for at se Alloway i den sydlige udkant af Ayr. Her blev den skotske nationalpoet, Robert Burns, født og hans forældre ligger begravet ved denne ruin af en kirke, Auld Kirk.En gammel bro over River Doon - Brig o'Doon -


gav udsigt til en flot formklippet krohave og i baggrunden et mægtigt monument til Burns ære. Som jeg har forstået det, var Burns blandt meget andet ophavsmand til "Auld Lang Syne" (Skuld gammel venskab...) og fejres over hele verden, men selvfølgelig specielt i Skotland. I næste omgang af vores skotske rundtur gælder det den mere vilde natur, som der naturligvis er nok af når man bevæger sig nordpå i landet, men borge og ruiner er der sandt at sige heller ikke mangel på. De skotske nationalister har en rig og omfattende historie at bygge deres nationalisme på, og det bliver man mindet om mange gange på sådan en lille ferietur.

12 kommentarer:

 1. Tak for turen i det skotske, det har uden tvivl været spændende, Skotland er facinerende synes jeg. Jeg har aldrig været der, men hørt at der vokser mange rhodoer der :)
  Kamelia blomstrer normalt ikke om sommeren, måske i maj juni i Skotland, gætter jeg på.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak. Den skotske historie er lang og indviklet og vi har bare skrabet lidt i overfladen, men landet er smukt og vildt.
   Da jeg så Kamelia-huset forestillede jeg mig det måtte være fyldt med store gamle planter (du har naturligvis ret, de blomstrer ikke om sommeren!), men i stedet lignede det en hjemlig udestue med planter hentet i det nærmeste supermarked. Det var lidt skuffende og mindede om orangeriet ærlig talt.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Takk for de flotte bilder fra Skottland. Det ser så fint ut der. Vakre bed langs murene. Camellia House skulle jeg gjerne ha sett fullt av blomstrende camellia.

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak.
   Man tør jo næsten ikke vise dig sådan et fantastisk Kamelia-hus, for så vil du vel til at bygge igen:) Til gengæld tror jeg nok du kunne have brugt huset betydeligt bedre end her, for du ville have fyldt det op med skønne planter fra gulv til loft.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Det er lige vejr til at sidde i sofaen og nyde dine feriebilleder fra Scotland. Troldeskoven ser charmerende ud, og jeg kan forestille mig, hvor skønt det må have været at gå der. Det ser også spændende ud inden for murene med smukke blomsterbede og køkkenhave. Kommer tid, kommer råd, så mon ikke der er flere planter på vej til orangeriet.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg håber da også de stadig er midt i en proces og at der nok skal komme planter til efterhånden.
   Og jeg havde det vist som dig i går, det var ikke vejr til andet end feriebilleder. Nej, hvor er jeg træt af regn og rusk efterhånden!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla!

  Tack för den fina rundturen i ett sommarfagert Skottland. Jag har aldrig sett så vackra tujor, dessa rödbruna lite krokiga stammar är så attraktiva. Undrar om man själv kan åstadkomma något liknande här i Norden?

  Jag skulle nog fått lite extra hjärtklappning av att stå vid graven där Robert Burns ligger begravd. En stor poet som lämnat många avtryck efter sig.

  Hälsningar
  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Som jeg skrev til Elna, var det kun vejr til at se på feriebilleder i går, og der er stadig en del gode ferieminder fra Skotland jeg ikke har vist, så...
   Du er jo en poetisk sjæl, Gunilla, og ville nok have nydt turen rundt i både Lake District, hvor vi gik i fodsporene på Wordsworth, og her i Skotland, hvor Burns havde levet sit korte liv. I det hele taget gør briterne meget ud af de nationale kunstnere, og der er megen poesi i sådan en rundrejse.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hvor har I set mange forskellige ting. Herlige billeder. Sådan en tur IRL kunne jeg godt tænke mig.
  Havde de virkelig palmer... tror du, de stod ude om vinteren? I så fald må de ligge meget tæt på Golfstrømmen.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, man kan nå meget på sådan 14 dage, men her på bloggen er det nu kun det mest have/naturprægede jeg tager med. Kultur er der jo også rigeligt af. Jeg kan kun anbefale dig en tur, og min havemand blev ret hurtigt god til venstrekørsel. Vi bookede 4 B&B's hjemmefra og fandt den sidste mens vi var afsted. Det gav lidt frihed til at bestemme den sidste del af rejsen undervejs.
   Ayr ligger sydligt i Skotland i læ bag Aran ved Firth of Clyde, så der er det sikkert ret mildt, men jeg er da pludselig kommet til at tænke på at det store tomme orangeri måske bruges som vinteropbevaring til palmer - i hvert fald de mindre. Ved ikke om de ellers pakker nogle at de største ind om vinteren, for det virker lidt voldsomt at skulle flytte dem alle sammen.

   Nød din beskrivelse af gourmet-middagen på din blog! Vi blev helt inspirerede til vores næste sommerferie, som skal foregå i det jyske.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla

  Jeg er først blevet opmærksom på din blog nu, hvilket da er en stor fejl. Tænk at det første jeg læser om hos dig er om din sommerferie i Skotland. Hvor jeg nød det :)
  Har også læst dit indlæg om Lake Distrikt, det står højt på min ønskeseddel.
  Så nu ser jeg frem til dit næste indlæg om Skotland og til i øvrigt at følge med hos dig.
  Mange hilsner Ulla

  SvarSlet
 7. Jamen hej, og velkommen! Jeg har læst med på din blog i årevis, og navnlig dine reportager fra engelske haver nyder jeg i stor stil.

  Mange hilsner fra Ulla:)

  SvarSlet