mandag den 2. marts 2020

Ja, så er det forår


Tænk allerede for en uge siden begyndte rosmarinen at blomstre, og selvom jeg har gået og ventet på at se om den ville, så havde jeg altså ikke forestillet mig det skulle ske i februar. Det må være det endelige bevis på at foråret er ankommet.

Under pergolaen er der godt gang i løgplanterne.


Klatrehortensierne er lige på spring, og det har de været ganske længe.


Og i dag da solen lod sig se, rejste de slatne krokus sig op og åbnede sig lidt.


Men jeg har faktisk haft fokus et andet sted i haven. Jeg fik en hel kurvfuld kæmpestenbræk foræret, og de skulle i jorden, så jeg udvidede endnu engang havens største bed her under æbletræet.


1. etape.


2. etape, og alle de store stenbræk er plantet, men dermed stopper det ikke.


Jeg fik lyst til at plante nogle alunrod og en dejlig lysegul daglilje, som har stået i en murerbalje siden sidste sommer, og så fulgte der jo også en omrokkering af andre planter med.


Så nu ser det sådan ud, og nu nærmer bedet sig sin endelige størrelse.


Der mangler blot at udvide i bredden midt i det lange bed, men det kommer når der er planter til rådighed.


I den anden ende strålede friske forårsfarver i den stærke sol, og det var en ren fornøjelse.


Så nu er der vist ingen vej tilbage.16 kommentarer:

 1. Når jeg kikker ut her, og siden ser på dine bilder tror jeg at vi bor i to forskjellige verdener :)
  Det ser så vårlig og deilig ut hos deg. Bedene dine ser veldig fine ut, og du har god plass til mange nye planter der.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg forstår dig godt - det ligner to forskellige verdener. I går var den første dage her hvor vejret føltes som rigtigt forår med 10 grader og vindstille om eftermiddagen, i dag var vi tilbage i mere kølige temperaturer, men dog uden sne.
   Her er stadig masser af plads til bede og planter, men jeg tager det lidt efter lidt, når der er tid og kræfter - og det er jo sjovt at starte helt fra bunden og bestemme alting selv.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ja det var en dejlig forårsdag i dag, og du har været rigtig flittig. Sjovt nok har jeg opgivet kæmpestenbræk i min have, den er ikke så vild med at være her, og helt ærlig er jeg heller ikke vild med den, måske er det derfor :)
  Du er godt nok ved at have mange flotte bede i forskellige udformniger, det ser godt ud. Pergolaen husker jeg ikke, måske har jeg ikke fulgt ordentligt med.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var en dejlig dag - i går! Jeg har haft lyst til havearbejde længe, men først nu ser det ud til vejret er med mig.
   Jeg er blevet ret glad for kæmpestenbræk fordi den faktisk er flot i større grupper - hele året, men den har heller ikke stået øverst på ønskesedlen før her i den nye have. Blomsterne er ikke særligt kønne, men bladene er flotte og giver god kontrast til alle de småbladede vækster.
   Pergolaen kom til sidste sommer, og er en 10 m lang smal sag, som skal skygge for stuevinduerne mod vest. Den ligner mest et tørrestativ med bare tre stolper i jorden, og for at undgå at rende rundt om dem med slåmaskinen, har jeg lavet bed under den i det lange smalle haverum. Det er et rigtigt skyggebed og ret vildtvoksende, men løg er jo oplagte her, lige udenfor vinduerne.

   Tak for dine pæne ord!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Din rosmarin er lige så langt fremme som den, jeg har i drivhuset. Bergenia vil heller ikke trives hos os bortset fra en meget gammel, grøn type; men dem, der får flotte blomster og røde blade om vinteren, har jeg ikke succes med.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der kan man se! Jeg må have fået en meget hårdfør type, for den gror fantastisk.
   Jeg har faktisk nogle af de mere rødlige stenbræk i det samme bed og de trives flot. Disse nye er nok den gammeldags grønne slags, men de gør god fyldest. Måske kan de bare lide vores lerede jord.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla

  Jeg tror det er genetisk bestemt hvornår rosmarin blomstrer - mange planter gør det jo slet ikke i DK. Andre gør det mere villigt, din var da usædvanlig tidlig, og flot ser det ud!
  Kæmpestenbræk har jeg i Sverige, hvor den virkelig trives og må holdes nede.
  Det ser godt og vårligt ud i din have!

  Ha en dejlig tirsdag

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har sikkert ret. Jeg købte to rosmariner hos Spiren for et par år siden, og de er yderst forskellige i vækstformen, og nu også blomstringen.
   Kæmpestenbræk skal nok holdes i ave, men lige nu er det bare dejligt der er noget som fylder. I går var der virkelig forår i luften så det var en dejlig havedag!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Fina vårliga bilder. Det har kommit väldigt långt hos dig. Här tog vårvädret paus med lite kyligare temperatur och lite snö. Det är fint i dina rabatter.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Her bliver det også koldere de næste dage og nætter, men man nyder jo de dage hvor det er behageligt at arbejde i haven, og vi har haft regn og blæst så længe, at al forandring fryder.

   Tak skal du have!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla. Ja, planter og løg er rigtig begyndt at myldre op af jorden. Skønt! Det bliver da godt med en udvidelse af bedet, og det er nogle gode planter, du har valgt. Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have! Jeg prøver på at lave et tema i hvert af bedene, så de bliver forskellige, og så det passer til lys og skygge. Der går nok lidt tid med at finde de ideelle kombinationer, men det er jo én af fornøjelserne ved havearbejde.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Kæmpestenbræk er en dejlig staude at få foræret. Bladene er smukke og de dækker fint for ukrudt. Det er spændende at følge, hvordan bedet tager form. Det ser godt ud på oversigtsbilledet. Her har vi haft to dejlige forårsdage, hvor krokusserne har åbnet sig mod solen og fuglene har sunget. Det lover godt for marts.

  Hilsen Elna
  Hilsen Elna

  SvarSlet
 8. Ja, det er også min tanke med dem. - Og netop ukrudtsbekæmpelse kan jeg ikke få nok af, navnlig når det kan foregå v.h.a. en flot plante.
  Vi havde også et par pæne dage i starten af ugen - nu er det blevet koldere og regnen banker på igen, men fuglene synger og bygger reder, og vi har haft fint besøg af en flok silkehaler i haven. De trækker nok nordpå nu ligesom så mange andre.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 9. Det ser rigtig godt ud med bedudvidelsen. Det er i det hele taget et fint bed du har etableret ud fra huset, så man kan gå langs det på begge sider.
  /Lisbeth

  SvarSlet
 10. Hej Lisbeth! - Undskyld jeg ikke har set din kommentar før nu, men så fik jeg da lige læst om dit forsvundne forår. Sikke noget skidt! Her de fleste løg lagt i efteråret -19, så de har slet ikke været påvirket af sidste års vejr, og de kommer tilsyneladende fint allesammen. Men jeg har da ondt af dig når stort set hele den første bølge af løg udebliver eller vantrives. Det er måske årets vigtigste blomstring.
  Jeg køber altid de små gule påskeliljer i potter om foråret, for de er dejligt driftsikre, og de pynter først indendøre og dernæst ude i bedene. I år fik jeg også dem der hedder Jetfire i en Brugs, og dem har jeg længe haft lyst til at afprøve. De virker også nemme.
  Håber dine løgbede kommer stærkt igen til næste år. Jeg ville nok ikke afskrive dem helt - endnu.
  Jeg er faktisk også godt tilfreds med mit lange skyggebed, som snart har nået sin endelige størrelse. Det er nemlig så fint at man kan gå hele vejen rundt og se det fra alle sider.

  Pø-pøj med de næste løgblomstringer!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet